Navštíveno 39982x

Jel jsem na rok na takovej vylet posilit demokracii, az bude chvile, napisu dojmy, zatim jen, ze je to uplne jina realita :-) kdo ma rad extrem, dostane se mu jej dosyta :-)

radeji pis, dokud muzes :-)

18.12.2011, 22:07 |
TROY seš novej prezident banánový republiky? ))) To mužeš i místo Klause
Husty, odvaha :)
Tak hlavne bacha na ty jejich opice ;o)))

Tak tohle by byl pro me trest..ani nahodou
Super, zavidim. Tohle uz se mi asi nikdy nepovede.
Obdivuju Tvou odvahu :) a tak trochu i zavidim ;)

18.12.2011, 22:59 |
dejvyxxx | Upraveno: 2011-12-18 23:00:30
Tak to je mazec ..To si zvolil nějak cíleně to kongo , kvůli místnímu stylu života??? tomu řikám exotika :D , ten život tam to musí byt fakt něco jinýho!

18.12.2011, 23:12 |
Kesam Muj děda tam dělal na ambasádě pár let ale před 50 lety :-)závidím ti. mám doma taky mraky fotek.
Nezapomeň přivézt "nějaký" suvenýry :)
Uz se tesim na report toho, co tam jezdi po silnici.. Nemuzu rict, ze zavidim, ale kazda zmena, kazda zkusenost je do zivota velmi dobra.. Jo a kazdopadne masakr destinace (doslova!).. Good luck..
co říct, asi jen opravdu hodně štěstí
Nebylo to v Kongu před časem trochu hustý resp. i ted po volbách, nestřílí se v ulicích Kinshase ?
Jsem tu v Kinshase u Rusu, tak vcelku v klidu, nicmene presun pouze v zamcenem aute, vsude hafo policie v tezkem brneni s AK47, transportery, 12,7mm na lafetach a pod, UN a Kongo army u kazde vyznamnejsi budovy... strelba uz-zatim neni, ale zitra ma Kabila mit projev a neni tu zrovna oblibeny, navic opozice navadi lidi k jeho zatceni a pod, takze tu jeste asi bude sranda :-/
mejte se a budte radi za CR i se vsema jejima nedostatkama...
ty woe jak jsi se tam dostal? tam bych dobrovolne asi nejel :O)

19.12.2011, 18:55 |
FBS No tak napiš okolnosti, jak jsi se tam dostal... Pracovně, soukromě, dobrovolně či snad nedobrovolně? :-)

19.12.2011, 20:02 |
TROY fotoreport :D a nějakej cestopis by nebyl marnej ;) lepší jak od zdenyho
Huste! Zdravá a pekná závisť :-)

19.12.2011, 20:09 |
TROY to mě připomělo kdysi na lince - volal chlap a něco se sim kartou tak mu řikám at si dojde na obchod a on že to asi nehrozí,že je v afghánistánu )))
koho si v práci nasral? :o)
nenastval, jen jsem se jednou prihlasil a pak se to se mnou tahlo :-) zrovna tu zacalo prset, takze neni slyset vlastniho slova a strecha zaziva stredovek... jinak volani do CR je s mistnim Airtelem prekvapive v poho (cca 10,-Kc/min), akorat nejdou odeslat sms (paranoidni omezeni kvuli volbam, ktere uz beztak skoncily)... zkusim probrat fotky a neco nahazet, byl jsem porad na cestach nebo pod vlivem (bydlet u Rusu je dost narocny, v CR vodku nepiju, ale tady nemela chybu, asi lecba sokem)... jinak cesta z Kinshasy do Kalemie je letadlem pres 3 letiste, ktera nejvic pripominaji kus asfaltu s budkama a jednou nadrazni cekarnou (i se stejne vytunenyma hajzlama), letovy park se neboji vrtulovych AN-24 a horsich, provozovatele jsou vetsinou ruske spolecnosti, na "kratke" presuny pak MI-xy vrtulniky, cesty bud jeste od belgicanu nebo nove v Kinshase od cinanu... mistni spolehaji na pevnost sypke piscite hliny, takze az to venku skonci, zaziju plazeni autem jamama jak ex-minovym polem (LandCruisery/Patroly/4runnery)...
to be continued...
normalni ulice v Kinshase, pobliz centra, zadna bocni ulicka (vse foceno z auta)

local Air force ready to strike :-) Kamina tusim

UN bus pro prevoz lidi, pletivo na oknech, kolem vchodu min 2 brany, u prvni transporter s 5-10 vojakama (vetsinou Urugvaj a pod kontingenty), pak mistni sekurity nebo policie
problem s focenim mimo auto nebo se stazenym oknem je ten, ze bud neco prileti nebo se objevi ruka a fotak neni a to i za pomale jizdy, videl jsem na krizovatce, jak tipkovi nekdo cca 10cm mezerou vytrhnul mobil a zmizel... funny vec je, ze kdyz napr UN auto nekoho porazi, zastavi se provoz, sebehne se hafo lidi a kdyz dotycnej neodjede (jedno jak), dopadne to prevracenim a lyncem... kdyz to same udela nekdo mistni, policajt (ktery je na kazdem rohu) se tvari ze nic a neni nic neobvykleho tam srazeneho videt jeste za hodinu a okradeneho...

cca 50m vedle vanocniho stromku na namesti... Vesele Vanoce, Santa se diva :-)

byl tam i Santa s bilou maskou a mel cernyho pomocnika :-)

separovani a sber odpadu berou vazne, dole je mazut s moskytama, nahore vse lehci, o 30m dal uz chytaji ryby (a bojim se jen pomyslet, kam je prodaji)

a bonus pro hasice v CR, az si budete na neco stezovat, mrknete jake je byt hasicem v hlavnim meste DRC (a tohle konkretne je ctvrt s ambasadama, skolama a pod, takze asi ta nej)

protoze elektrika vypadava co chvili, ma kazdej doma tohle... netusim, proc nejedou na plyn, ale asi by bylo jeste vic mrtvejch... bezne i v uradech jsou el krabice zcela otevrene, venku ruzne prikryte jen plechem, mistni do rozvoden chodi s drevenou tyci ve vietnamkach a pod, osobne jsem videl tipka, co si vytahnul mensi oblouk a netvaril se, ze je to neco divneho...

prakticky na kazde krizovatce, rano je videt, jak lidi vylezaji z travy (moskyti v Kinshase maji malarii/nekteri), kolem cesty, zpoza odpadku (ty se bezne vali vsude, i kolem US ambasady)... jsem cynik, ale tohle je dost i na me...

a co je videt na silnicich, to presahuje ty nejbujnejsi predstavy... v silnicich jsou obrovske diry, mistni jezdi zcela bezohlene, bezne se tu boura, narazi i do motorkaru, auta nemaji svetla, kazde kolo jine, sjete pneu na plast, rozbita skla, rizeni napravo (tak 30% aut), nesviti... do toho tu jede funglovka X6, H2, Escalade... hodne Bmw e36 v neuveritelnym stavu :-)
nakladaky pretizene, kolikrta s nalomenym ramem navesu, dodavky bez strechy, vyrezana okna, uvnitr drevene prycny, ridic kolikrat nevidi a ma lidi i na kapote a oni mu radi jak ma jet...

mistni mechanik :-) je skoda, ze se neda fotit lidi, jsou hned nasrany u auta a kdyz se nejde pohnout, nic moc situace... takze vetsina fotek je tak, ze mam fotak dole, vytahnu, cvaknu a tvarim se, ze nic...

trznice

29.12.2011, 07:43 |
BadyS super report...jen houšť fotek a poznatků ;-)
na druhou stranu kolem ambasad u reky je vladni ctvrt, siroke silnice, uklizeno (na mistni podminky), chodil jsem tam behat, pohodove misto... kousek dal Grand Hotel s bazenem, sounou, parou... o par ulic vedle stredovek... o par bloku dal stredovek doslova (plechove chatrce nebo kontejnery, otevreny ohen, tma, max obcas zarovka pred vchodem)... obzvlaste prvni cesta v noci z letiste byl sok jak prase, vedla nas dodavka s 10 vojakama z Ghany v neprustelnych vestach... pro bile bez znalosti pomeru je bezna situace, ze je taxi vezme nekam do tmy, kompletne okrade a v lepsim pripade jen vyhodi nahe do tmy... neni moc jasne, ktery taxik je ok a ktery ne... jak vytahnu nekde vic jak jeden dolar, rikam si o problem...
UN baze v rekostrukci

reka pobliz Bonobo rezervace

lokalni cihelna

na hlave se odnese hodne veci... treba v pristavu je videt, jak zensky vlaci kusy naplaveneho dreva a borec/manzel jde v klidu vedle ni, to same s vodou...

priletova/odletova hala v Kamina airport

Kongo - reka

29.12.2011, 10:51 |
Sau | Upraveno: 2011-12-29 10:51:35
Ani za milion na hodinu bych tam nebyl, nezávidím. Blázen.
Tanganika u Kalemie

29.12.2011, 10:55 |
TROY to je masakr :)
Co tam vůbec děláš? Nějaká rekonstrukce? Nebo děláš pro BIS? ))))
jsou tu jine krasy :-) mrzi me, ze asi nestihnu vyfotit svaba, je fakt rychlej a velikej, treba mekci botou ho mas problem zaslapnout,kdyz uz ho trefis...

jinak ciga nejsou moje :-) mravenec mi zastoupil cestu :-)

ty budeš celkem dobrodruh :) ale asi dobrej způsob, jak se po návratu z dovči zpět do vlasti cítit jako v ráji..

29.12.2011, 11:14 |
Syrup oushit. ale aspon tam mas teplo :D ...
Zdravíme do Konga,konečně jsme dostali nějaké spojení,dle fotek je to hustý,zkrátka žádné Safary.
At se daří ahoj jenda a jitka.
jestli seš tam jako turista - budiž, asi jsi dobrodruh, ale jestli jako nějaká UN brigáda, co má dělat pořádek, tak bych se na to vysral, Ať se tam ty držky pomlátěj....je to jejich vina, jak jsou na tom.

29.12.2011, 23:12 |
nome chlape máš můj obdiv byl sem tam asi pred 3 rokama a je to prvni zeme kam sem si rekl ze uz nikdy vice a to sem uz procestoval opravdu dost :-) good luck
Masakr, zavidim a preju hodne stesti.. Zazitek jako prase.....
tak treba neco hezkeho poranu :-)

Bonobo v rezervaci (za podpory ruznych organizaci a nadaci) cca hodku za Kinshasou... maji tam i skolku pro dorost, je to jak nekde v Evrope... o 500m zas stredovek... dalsi 3km super restaurace u jezera, ktera by mohla byt luxus resort, bohuzel mistni vubec nechapou, jak vydelat penize... bezne prijdu nekam a nemaji ani vodu a chleba, ne proto, ze by nebyl, ale proste dosel... a je doslej treba 2 dny... maji prosklenou lednici a v ni se krci 4 koly a 10 piv, na baru jsou slovy 3 flasky tvrdeho... jidlo kolikrat neni uvedene co vlastne maji, kolik to stoji, obsluha na vas leckdy kouka jak na hmyz...
celkove je tady UN vnimano jako okupant a parazit, bilej jako posledni smucka a hlupak, kterej ma nejakym zazrakem dolary a mel by je hned na hranicich odevzdat a tahnout domu :-) je to smutny... protoze z nekolika zkusenosti z misi je zrejme, ze jakmile UN/bile tvare vypadly, zeme prestala fungovat...

kdysi jsem viděl pořad o Kongu (řece) a doslova mě to fascinovalo, ty peřeje a vodopády na horním toku..
jen bych se tam asi nekoupal být tebou :-)

30.12.2011, 11:23 |
soray Hele, prerostlej candatek :-D
Cervine, každopádně Ti držím pěsti aby ses z týhle mise vrátil OK domů .. respekt. ;)
zatim nas chteli jen jednou tahat z auta, pak mi prisla strasidelna mrtvola plovouci kolem v rece a pak jeste hlidac lezici bez znamek zivota na zemi, kterej dostal ostrejsi projev malarie... jinak je tu hezky...
a pro sexualni turisty zeme otevrenych moznosti, v Kinshase za 2-3 dolary, siroky vyber, PPN v nejsirsim moznem vyberu gratis k tomu, nemyslim si, ze je to bezpecne ani s 2m infekcni tyci ve spacaku :-)

30.12.2011, 13:34 |
dolph " pak mi prisla strasidelna mrtvola plovouci kolem v rece" :))))))))))))))))) mazec :))
Píšeš,že jsi tam na rok.. Jak jsi tam už dlouho? A proč jsi tam přesně jel??
Ze zvědavosti bych se také mrkl,jak jsi psal uplně jiná realita,svět.. masakr..
UN Milob (vojensky pozorovatel=modrej baret+zadna zbran+usmev+diplomatickej pas)... jsme tu za CR 3, nejblizsi je den cesty ode me... jsem tu ani ne mesic, na podivani uplne staci cesta z letiste a zpatky (hodina az 4, podle zacpy... neprehanim, ze jsem to jel v noci bez opreni o operadlo, jednak strachy, druhak aby mi ta super hladka silnice nevyrazila zuby)
treba tady v Kalemie je to relativne ok, ale do te Kinshasy bych nikomu JEN TAK na vylet cestu nedoporucil... a pak taky tusim 12 ockovani, 2 igelitky leku... mistni mluvi Fr (taky ne vsude, hlavne mlada generace ruznych bojuvek z dzungle/LRA, MAYI-MAYI a pod) a vetsinou svahili (hlavne vychod), AJ pomalu (a i v ramci UN se jim do ni leckdy nechce, je to takova cerna mise, jako poznamenal kolega Nikolaj)...
jinak vetsi zazitky bude mit urcite kolega, ktery sel dobrovolne do North Kivu, ja s ohledem na rodinu, blizke a sebe nemusim mit uplne 100% od vseho...

30.12.2011, 16:21 |
TROY tak to dávej fotky :o)))
Čumim co tady členové autohifi dělaj :) - že jsou tady pacoši v Afghánistánu to pochopim,ale UN :) to je masakr

30.12.2011, 16:50 |
Kesam Masakr děda byl taky v Kongu na něco jako misi:-)Kontrarozvědka takže špion. Byl snad všude během 20 let Turecko po africe všude možně.Babka povídala že tam sou ty lidi magoři furt bordel všude hnus.

30.12.2011, 17:53 |
TROY kesamův děda byl špijón ))) mě po*er - a za dob SNB nebo ještě za masaryka? )
co musí člověk splnit, aby mohl být součástí těhle misí? předpokládám asi perfektně nějakej jazyk, člen armády?

30.12.2011, 22:58 |
Rudi todle je masakr, určitě přidávaj pravidelně poznatky a fotky! A hlavně hodně štěstí tam!
Ty vole, tam bych nejel ani za zlatý prase. Bejt tam za UN, tzn. prakticky za nepřítele a ještě bez zbraně, to je asi nejhorší kombinace, ne? :-)
Myslím, že tyhle země nefungují ani s UN, ani bez nich. Možná by fakt bylo lepší je nechat, ať se starají sami o sebe, protože o mezinárodní pomoc, která by je postavila na nohy, evidentně stejně nestojí.
mam za sebou prvni noc v novem bydleni, luxusni zazitek... vecer nejde el, mistni maji pocit, ze leze ze zdi sama od sebe, takze klima je vzdy a vsude na plno, at je otevreno okno, dvere, nezajem, v kanclu lze najit i 22 (coz je tady jako vejit do mrazaku), tak jak vsichni moviti prijdou z hokny a zapnou vse, zkolabuje sit... barak mam pujcenej od tipka, co jel na dovcu domu, takze zadarmo a mel bych drzet tlamu... ale... barak je po belgicanech, takze mistni ho nejspis jen zabrali a ted ho vybydlenej pronajimaji (3 loznicovej barak se zahradou kolem 400-500$ podle vybaveni)... nicmene z el site funguje tak 20%, jistice ze zdi na dratech, nefunkcni okruh se resi prodluzkou ze zasuvky, vse neizolovane... site v oknech protrhane, uvnitr domu hejno moskytu (takove, ze je slysite jako kdyz neco tise piska)...
no nic, mama (rikaji si tu mama a papa, jedno kdo to je) pripravila bastu a s celovkou se tesim na rybu s rejzi a nejakou zeleninou... je dobre nestrkat ruce do pusy (vse je tady potazene takovou prima vrstvou, mozna jsem precitlivelej)... voda se resi cca 500l zasobnikem (ten zavazi jednotka Urugvajcu, ktera ma na starost pitnou vodu-tusim 50$), zachod nesplachuje, umyvadlo nema sifon, kuchyne jak na hrade, odpad pres takove zlastni lihne komaru do zumpy (asi to ma simulovat sifon)... nekdy kolem 1 jsem uz byl uplne do ruzova, prijemne namasirovany placanim (neveril bych, ze ten komar pres miniaturni dirky v moskytiere proleze) a uzival si teplo a tmu :-)

31.12.2011, 06:54 |
Tendr | Upraveno: 2011-12-31 06:55:29
Zajímavý čtení, těšim se na další report nevšedních zážitků :)
E: Kamarád je v Zambii a pořád mě tam láká, můžeš srovnat poměry? :)
tak ty "prirodni" problemy jsou prakticky vsude stejny co vim, snad s vyjimkou severu Afriky (pro evropany relativne ok) a libovek typu Liberie, Siera Leone (pro evropany bez ockovani KO)... Zambie nevim, ale ze Zimbabwe si kolega privezl bankovky o hodnote 1 miliarda Z$, trochu se tam projevil efekt, jak to dopadne bez bilych utlacovatelu:
V roce 1975 tvořili běloši 5.5% populace země s asi 296 000 obyvateli. Po získání nezávislosti a katastrofální vládě Roberta Mugabeho jich v roce 1999 v zemi zůstalo 120 000 a v roce 2002 už podle censu tvořili méně než 50 000. Většina emigrace směřovala do anglofonních zemí jako JAR, Austrálie, Nový Zéland a Velká Británie. Tento dramatický pokles byl způsoben rozsáhlým vyvlastňováním půdy bílých farmářů a dosazováním prezidentových nohsledů na jejich místa. To byla také hlavní příčina postupného rozkladu a nakonec úplného ekonomického kolapsu Zimbabwe.
Hospodářství Zimbabwe od roku 2000 pokleslo o třetinu. Země se nachází v obrovské ekonomické krizi, trpí největší inflací na světě vůbec. Na běžném trhu není k dispozici základní zboží a zemí zmítá hladomor. Tyto následky jsou především přisuzovány vůdci Robertu Mugabemu, jenž stojí za pozemkovými reformami z roku 2000, v nichž přerozdělil půdu bílých farmářů do rukou válečných veteránů a svých příznivců. Kdysi na africké poměry výkonné zemědělství s velkokapacitní produkcí obilnin se začalo propadat. Následky těchto reforem se odrážejí na státní inflaci, jež překročila v lednu roku 2008 míru 100 000 %. Kvůli takto vysoké inflaci musí státní banka tisknout bankovky vyšší nominální hodnoty, výjimkou nejsou ani peníze například s hodnotou 1 000 000 (v pondělí 21. července 2008 vstupuje v platnost nová bankovka v hodnotě 100 miliard Z$, zdroj: BBC). Nezaměstnanost je nejvyšší v Africe, její míra je uváděna v průměru 80 %. Ve skutečnosti však naprostá většina nezaměstnaných pracuje v tzv. stínové ekonomice, protože nemusí platit daně. Inflace dosahovala v lednu 2008 oficiálně 100 850,2 %, neoficiálně však až 150 000 % (v červenci 2008 dosahuje aktuálně inflace 2,2 milionu procent, zdroj: BBC,v srpnu již 11,27 milionu %,zdroj:ČT24). Pod hranicí chudoby žije 68 % obyvatel [8]. HDP kleslo v roce 2007: -5,6% a v roce 2008: -14,1% (přes -8% v roce 2004). Veřejný dluh dosahuje 260% HDP 2008. Nezaměstnanost překročila 80%. Hrubý domácí produkt na osobu v paritě kupní síly byl minulý rok pouhých 200 USD, což je nejnižší hodnota na světě.
Coz by byl imho pripad, kdyby to tu UN zabalilo. Staci, ze za Mobuta tu byly cistky neuveritelnych rozsahu.
ja to rikam furt, ze jsou jako nasi cikani a patri jim nasrat.
ale je fajn to tam zazit na vlastni kuzi, bo driv nebo pozdeji -spis teda asi driv- se je beztak podari kolonizovat* a zaclenit do globalizovaneho sveta.
Jak to tam je s internetem?
Hodně štěstí.. Hlavně se snaž co nejvíce fotit a pak sem i s popisem dávej.. :-)) Zatím velmi dobrá práce.. ;-)

31.12.2011, 13:52 |
Pajk Hlavně si nedovez žádnou nemoc. Kámarádův kolega má v sobě jakýsiho parazita(červa) a rozpadá se celej a nikdo neví, co s ním. Nevím teď, jestli to má taky z Konga nebo z Čadu, ale to je jedno. Černej oslepne, nafoukne se mu břicho, ale u bílýho člověka je to na mašlu. Afgoš popř. Irák std. taky není procházka, z tama se dá taky přivíst slušná chlamidie. :/ Stačí třeba jen kouřit cigarety a předtím si potřást rukou s místním. Odmítnutí berou zle. :)
Luke_288: v tomto případě si snad stačí jen říct. :D Tam nikdo nechce. Jazyk potřeba moc není. Člen AČR ano, nebo velká známost.
Mam za sebou Novorocni party s UN lidma, coz bylo vcelku fajn, v mistni jidelne se nachystaly nasekany kocky s boudama a rejze (mistni specialita, asi to jsou kozy, ale fakt to vypada vselijak, clovek nad tim nesmi premyslet, stejne tak ryby serviruji dost jinak), okamzite se vytvorila cerna fronta a pro bile az co zbylo :-) pak nasledovalo diskotrysko s mistnim zcela hluchym DJ (jasne, i u nas je bezny jev, ze basaky "nestihaji", ale tady se to proste ohuli az do buceni a chropteni), asi tak 20% normalni hitovky, zbytek mistni hulahula songy, ktery nejvic pripominaji mexickou kabelu bez strun, nevim na co hrajou, ale prakticky neni poznal, kdy jedna skonci a druha zacne... mistni umeji diky Mobutovi vyborne tancovat (rano museli za jeho vlady kazdy den 20min tancovat "pro nej", hromadne pred zapisovacem ucasti, kdo chybel, mel vetsi pruser, nez kdyby neco ukradl a pod... odmitaci koncili na popravisti, donutil takto tancovat i knezi pred kostely)...
ad nemoci: mam 2 igelitky leku, nekteri cesi tu zijou uz treba 8 let a rikali v pohode, proste nejist na ulici, dodrzovat hygienu a neexperimentovat (jakoze zkouset "pohyblive kvety" podel silnice v noci za 3$ a pod)
ad ucast mise: clen ACR, MILOB kurz, proverka, kpt. a vyse, byt vybran komisi (cekatelu je pres 100), projit zdravotni prohlidkou v UVN, bez reakce ustat tech 12 ockovani (jakoze nektery byly fakt libovy)
ad net: UN intranet a internet, jinak asi leda v mobilu pres mistni Vodacom nebo AirTel
mno a vcera jsem byl pozvanej na gril party na plazi, rikam/ok, proc ne/... normalne je tam bouda, kde prodavaji ty 4 lahve koly v lednici a 2 flasky wisky na polici, jako bonus neco jako hriste na beach volejbal (u vodnich ploch bejva problem s mouchou, ktera klade vajicka do mokra, kdyz na to clovek stoupne/nebo si tricko pak veme na sebe, z vajicek se larvy dostanou pod kuzi a musi se pak jako lezouci cervy pod kuzi vyriznout ven, jeden rusak to zazil, ale prej je to vic v pohode nez to zni, staci je ochladit ledem a prestanou se hybat)...
zkratka jsme si tam sedli (9 lidi, ja bohuzel nejvic muzungu, ostani bud afrika native nebo z Indie a pod), rozdelali gril a prisli nejaci prudici, at zaplatime asi 2 dolary kazdy, ze tam bude party a ze je to pronajaty pro mistni (nikde ani noha, auta jsem trochu nahusto zaparkovali uvnitr za plot), takze nam to prislo jako klasicky africky dojeni, nicmene nez se udelaly ryby jsme jim nejaky kacky daly... jake bylo prekvapeni, kdyz se postupne zacala plaz plnit, pak prostor kolem nas, kolem boudy, hriste... cesta venku byla plna az k mestu, takze nebylo ani moc realny odjet... do toho prodej alkoholo vypadal tak, ze tipek stal ve dverich kontejneru a valil piva ven, jedno komu, takze po hodce jsem videl nekolik 8-10 kluku i holek uplne na plech plazit se piskem, do toho spousta malych decek 2-5 let na zemi, do toho mistni omladina na motorkach mezi nima, sem tam nejakej retard se uz mlatil s jinym (jakoze fest, krev a pod), vsude flasky v pisku po zemi, rozbite basy... takze si sedime, kecame, kolem nas hejno deti s tupym vyrazem "chci, at je to cokoliv", obcas nam nekdo prisel rict neco podnetneho jako: tohle je party jen pro mistni, vypadnete, zasrany UN", ozraty decka se snazila pred kamarady bejt cool a delat na nas ruzny natlaky a pod (do toho je vam jasny, ze jak nekoho okriknete moc-vstanete a delate, ze ho jdete nakopat do prdele, mistni budou mit pocit, ze nejste "kamarad" :-D)... a protoze to houstlo cim dal vic a se setmenim by to asi nebylo uplne na pohodu, vyrazili jsme se procpat ven... bejt tady treba jako turista na vylete, netusim jak by to dopadlo...
fotky hodim priste, dneska frcim do Lubumbashi na dalsi byrokraticke kolecko, zejtra maji svatek, tak bych mel byt zpatky v patek nebo sobotu...

03.01.2012, 07:19 |
JP ho... tak tam bych asi jel jedině v podvodním skafandru, ze kterýho bych vylezl po dekontaminaci až v Evropě:D
Ale je fakt zajímavý to číst, díky za report
ti komáři by byla moje smrt .. zlatá matička Praha :-)
vylet do Lubumbashi se neplanovane protahnul, protoze mistni "UN staff" ma proste "svoji" pracovni moralku (ofiku maji byt v hokne kolem 8:30, realita je tak na desatou, ve 12 obed a pak 14:30 dalsi work, bohuzel uz jim to nejak nevychazi :-) me to zas tak moc nevadi, jsem v dalsim ruskem dome, tentokrat luxusne zarizenem a s vybornym kucharem (cerny vycviceny papa, umi luxusni borsc), wifi, na zahrade 3 kraliky, zahradku se zeleninou a oskubanyho papouska (chudak ma bud utkvelou predstavu, ze je sup nebo uz to chce skoncovat a dela ze sebe kure)... mesto je mnohem hezci, maji kongo-zidovskeho starostu, takze cashflow je videt na podstatne vice asfaltovanych cestach a vice zamestnanych lidech+developerske projekty bydleni a pod, proste misto modleni delaji byznys (vetsina lidi v Kongu chodi do kostela odevzdat svoje posledni prachy a veri, ze buh jim nadeli blahobyt... misto aby kua udelali cokoliv, protoze vetsina fakt nedela vubec ale vubec nic). Rozepisovat, jak jsou tu lidi "retardovany" nema ani smysl, to se musi videt, at uz jde o zpusob uvazovani pri rizeni nebo postaveni auta doprostred rusne silnice a zacit tam menit kolo (a protoze ho nema v cajku-pripadne vubec, rustane tam klidne 4 dny)...
podnebi tady (jih Konga) je uz skoro jako Chorvatsku, pres den do 30ti, v noci kolem 20ti, proste pohoda na africke pomery... bezpecnosti situace napohodu, da se tu chodit venku pesky (samo jen pres den)... a mame tu ted Kabilu (prezident), v okoli rezidence opet kulometna hnizda a max rychlost 40km/h, jinak prostrelujou pneu (a to i UN autum)...
a el je opet projebavana ve velkem stylu, vecer vypadky, pres den vsude rozsviceno (vct poulicniho osvetleni)... rusaci maji barak napojeny ze dvou vetvi-ctvrti a vytvoreny jakysi prepinac, takze prehazujou ruzne faze a nulaky, dokud to nejede, bezne je tu pod/prepeti, takze regulatory na zasuvku na elektroniku nutnost (videl jsem rupnout 3 zarovky behem vecera)... funny je, ze pri pronajmu domu (800$) neplati za el a vodu, protoze to je pro mistni asi moc prace, tam neco instalovat...
a UN jako takove organizaci radsi budu psat asi az se vratim, protoze to neni publikovatelne... aneb takle mise uz je tu 10 let a vysledek...? kdyby vsechny utracene penize vrazili do infrastruktury, nejvice do silnic, verim, ze zbytek problemu by sam odeznel... bez silnic tady totiz zadnej extra byznys nikdy nebude (a tim mistni museji krast, jiny zas znasilnovat, pasovat, bojovat a pod), to dojde kazdemu, kdo se chce dostat z bodu A do B a zjisti, ze 30km po desti=6hodin autem typu Patrol s novyma pneu...

06.01.2012, 11:35 |
Lufas pekny cteni,uz se tesim na dalsi prispevky
super čtení, papošek mě rozesmál:-)))
muj docasny Mosqito house v Kalemie :-)

sadomaso papouch zvany Dasa

normal cesta mezi barakama v lepsi ctvrti

neuveritelne sofistikovany system 2 vyhnivacich nadrzek s pridanou hodnotou docasneho lihniste komaru za soucasne produkce smradu na zvraceni... zleva- trubka z odpadu drezu prostupujici volne zdi usti 10cm nad levou "nadrzkou", ze ktere to dumyslne pretika do druhe napravo, castecne kryte kusem betonu, a odtud jiz "standardne" prepadem do vsakovaciho septiku...

pokusim se na prikladu vysvetlit viru mistnich v boha- videl jsem tu pekny dum po belgicanech, kde se propadla venkovni terasa/strecha a to tak, ze to nyni vypada, jakoby nekdo udelal klouzacku z prvniho patra (proste uhnily podpery/1 strana spadla na zem a 2 strana u baraku drzi na armovacich zelezech ve zdi)... mistni, kteri dum zabrali, chodi do kostela, modli se a veri/vi, ze jednoho dne se bily buh vrati (nejspis s belgickym pasem) a da veci do poradku...
Papoušek a silnice masakr :-)) Papouška možná jen něco svědí a drbe se, ale nikdo mu neřekl, že se nemá drbat zobákem.

07.01.2012, 11:09 |
TROY hehe papoušek aka kuře :)
Tohle cteni me bavi, diky za nej! Jinak jsi fuckt blazen, zes sel do neceho takovyho...
Ja chci domu koupit papoucha, ale presne takhle si predstavuju ze by chudak dopadnul, kdyby se ho zmocnil Zloprcek, chudacek Zako...

07.01.2012, 21:47 |
kaa H-Honza> tak si pro nej zajedem do Konga? :)
Super vypravnej dokument, hlavne fotky. Je videt, ze je to uplne zbytecny pro ne cokoli delat...
rikam si, byl jsem v ruznych zemich, ale k tomuhle by mne donutila pouze mesicni vyplata o sesti cifrach zacinajicich dvojkou minimalne
klouzacka :-)

priletel k nam barak a ejhle, vyjel z nej tancik...

TO Proffesor.. třeba cifra 20000,00 ? :-))
jinak k tomu mravenci nekde nahore- rusak, co je tu na 2 roky, zapadnul nekde v blate a chtel useknout mensi stromek, tak chytnu kmen a zacal sekat... prvni ho kousnul do prstu, druhej do predlokti a pak videl, ze je jima pokrytej, jak na nej padali z koruny stromu, kde meli hnizdo... strhnul bluzu a mel kliku, ze ho dalsi nekousnul... pro mistni je 5 kousnuti=cesta do nemocnice za 5/12, pro nej to bylo 14 otekla ruka a prasky...

09.01.2012, 12:26 |
CervinVega | Upraveno: 2012-01-09 12:30:37
jinak je hrozne funny bavit se s mistnima o tom co je trapi... papa, nemame elektriku, nemame vodu, nemame pokryti gsm... presne v tomhle poradi... jinak samo penize, jidlo a pod... jak se tu projebava el jsem psal, tak ted
voda-treba tady u jezera je ji vsude hafo a staci vykopat studnu nebo natahat trubky a dat cerpadlo... fakt zas tak chudy nejsou, maji auta, motorky, mobily... jen jsou neuveritelne lini a hloupi... kazdy den xy jde mama pul kilaku a vic pro vodu s barelem na hlave nez aby papa vykopal studnu... kamarad videl 1, slovy jednoho mistniho "superborce", kterej vykopal studnu kus od reky (asi metrova dira) a chodil kolem pysne jako pav... kdyz se ho ptal, proc nad tim neudela strisku/ohradku, aby mu do toho nepadal bordel a nechodila zvirata, cumel na nej jak na blbeho bileho... kdyz jsou v uradu, neni problem nechat vodu tect a jit pryc...
jidlo-cokoliv se tady zasadi, vyroste jako u nas, ale vetsi a min 2x do roka... mistni ze zasady sejou jen kukurici a to jen nekdo a prijde mi, ze ji pak ani nesklizeji... kravy vyhuble na kost pasou na udupane hline, mleko nedoji... slepice to same, maso nepozivatelne, vse se dovazi (litr mleka kolem 10$ a bejva zkazene) ... jablka stoji naprosty nesmysl, pritom se tu daji v klidu pestovat... jedinou vec co maji jsou banany a nekdy je napadne posbirat padajici manga, pripadne i ananas... ceny leckdy vyssi nez u nas, protoze to da asi velkou dusevni cinnost je sbirat a privezt z okoli mesta na trh...
mistni tlumocnik to po xy letech pochopil a zacal pestovat brambory a rajcata, takze z nej za chvili bude cernej muzungu :-))
"mistni tlumocnik to po xy letech pochopil a zacal pestovat brambory a rajcata, takze z nej za chvili bude cernej muzungu..."
nez ho nekdo narkne, ze je urcite sarlatan, a ze jim uhranul dobytek. A tak ho zmasakrujou a budou zapalenyho vlacet za autem...
ICQ nepouzivas? Neco resim, potrebuju fundovanou radu.
Nebo napis maila.
tap-na to jsou moc lini, max mu usekaji macetou ruce :-)
H-H-no icq uz dlouho, leda mejl...
mluvil jsem treba s clovekem, ktery tu tezi med-ma platit dan 25tis$, tak zaplati 5tis$ uplatek vybercimu dane a dan je pak jen 3tis$ a vsichni jsou happy...
treba ty benzinky, nejakou vyfotim, z betonu kouka stojan a papa je nekde zalezlej ve stinu... ze by u toho mel boudu, neco prodaval a mel z toho kacky...
nebo mistni kram-smrad, horko, uvnitr male decko v postylce, dostat se ke zbozi nadlidskej vykon, nosim to na pult pokrytej ko_otinama, mama na me kouka, jak to rovnam na sebe, absolutne netusi, ze by treba prodala vic, kdybych to nemusel jednou rukou pridrzovat... a to nemluvim o kvalite zbozi-napr. susenky (neco jako nase Bebe), koukam vyrobeno v Ugande (ta je tady za africke JZD Slusovice, lepsi veci jen od Arabu nebo Brazilie), datum v pohode, rikam si, ze na tom neni co pohnojit, jsou cokoladove, kakao se tu nekde dela... omfg, takovej hnus jsem nejedl, hned jsem je cestou dal nejakemu decku...
tipek vykladal, jak byl v Liberii a jel se podivat na mistni vyrobnu whiskey, ptal se mistnich, jak ji najde, proste aby zatocil, jel par set metru a ze uz to uvidi... taky ze jo, bilbord malovanej rucne, kde je tata ozralej ve dverich a smejici se deti, dole napis-nase White horse wiska udela radost... druhej bilbord, jak je cernej papa v poze Pepek namornik a ze ho to udela ta sracka... za dalsim rohem videl polehavat lidi kolem silnice... polehavajicich pribejvalo, takze se blizil... uvnitr fabriky ozraly uplne vsichni vct tipku, co barely denaturaku zvedaly do obrovskeho tanku a jinej tam sypal trest, z toho vznikala ta dobrota... nicmene piloti to pili s tonikem a verili, ze ten chitin je ochrani pred malarii... me radili, ze kdyz poplavu rychle v jezere, nemusim mit strach z cizipasniku a parazitu (a fakt v nem plavou, asi ale rychleji nez ja, preci jen to jsou ru-ukr) :-))
kluk me vzal na trh s malachytem, moc me to nebere, ale podival jsem se, nektere popelniky docela fajn, ale zblizka jasne videt, ze papa prestal brousit tesne pred tim, nez by to vypadalo ok, takze vady, kazy... znamej si chtel podle drevene skladacky (krabicka, kam clovek slozi 2 velke trojuhelniky a par mensich dilku, aby vzniknul ctverec) nechat udelat to same z malachytu... akce na 2 mesice, nejdrive mu nebyl schopnen udelat krabicku tak, aby se dala zavrit v jakekoliv poloze, ted vitezoslavne vytahnul tu skladacku a uz jen ty 2 velke dily tam neslo dat, zadnej pravej uhel... beze slov... ze ve stredu to bude rychtyk... hadam, ze za 14 dni to bude a dilky tak male, ze je tam bude moct nasypat...
prijde mi, ze kdyz je nekdo neco nauci, jsou schopny to nejak vykonavat, ale cokoliv jinyho je dead end...
palec hore, páč já bych tam chcípnul jak bych vystrčil nohu z éra ...
Hele nění to ta oblast, kde se nemá čůrat do vody jinak si tě najde "spona" ? :-))

09.01.2012, 16:02 |
TROY ty krávo Mil 26tka :o)
Docela se divim co tam je ruský techniky

09.01.2012, 21:36 |
Rudi Teď se nedivim, že se nedávno někde psalo, vykašlete se na pomoc africe, akorát nám tady kazíte trh s místnima plodinama. Proč tam taky něco dělat, když se jim všechno donese a dá až pod nos? Tam bych asi nevydržel, hned by mě napadlo v čem tam podnikat a protože by se mi dařilo, tak by mě asi brzo zabili :-)
Tak tam je hlavně špatný všechno od kolonizace až dodneška, jsou to křováci, který maj ječet v tancích kolem ohně a žrát housenky, bát se nosorožce a bejt tak spokojený. Vnutit všude svoji "vyspělou západní kultůru" není zrovna univerzální recept jak je tady i jinde mnohdy krásně vidět...

09.01.2012, 23:36 |
JA nojo Barone, jenže voni ty bílý chtěj diamanty a ropu a všedchno možný aby byli hoooodně bohatý a tak to tam implantujou.Nedávno našli v Brazílii kmen co vůbec neměl tuchy o civilizaci.No není jim krásně?
zajímavý počtení
určitě pokračuj v reportech

10.01.2012, 09:23 |
CervinVega | Upraveno: 2012-01-10 09:25:18
dneska jsem si vsimnul podivny reklamy na pixle od soli (vypada jako velka flaska jaru, sype se pres vyklopku, obcas precizne vyrobene vicko povoli a obsah putuje do hrnce), kde je nakreslenej bilej klucina, kterak sype sul na kure a pod tim napis: See how our salt runs...
s tou pomoci je to tezky, osobne jsem videl, jak prijelo WFP (world food program), ze dvou krabic se udelala v kanclu jedna a frcelo to dal... radsi jsem se o to dal nezajimal, preci jen jsem tu kratce na to, abych ztratil iluze prvni tyden :-)
lidi, kteri jsou tu delsi dobu mi rikaji, at to ignoruju, ze nema smysl nad tim ani premyslet, ze napr. behem 2 let co tu nebyl, se ve meste nezmenilo vubec nic... v ramci Projektu rychle pomoci tu beninsky kontingent udelal svetlo pres most, slovy asi 10 trubek s halogenama a kabelem... kdyz to srovnam s tim, co dela pro mistni nas kontingent v Afgstanu, Kosovu a jinde...
nevim proc maji rusaci zafixovany bramboraky jako nase narodni jidlo, ale co bych pro ne neudelal :-)

a zviratka nazorne sleduji co se stane, kdyz nekdo zere okurky z Andrejovo zahradky :-)

pristani v Kalemie (s podvozkem An-26 jako bonus)

ten žako-šmírák je hustej :-)
Chlape, jen pokračuj s reportama... fakt mě baví to číst :-)

11.01.2012, 12:12 |
JA jakej byl králik?

11.01.2012, 16:54 |
Lycron | Upraveno: 2012-01-11 16:58:41
jen opakuju to co ostatní, ale výborný počtení :)
Edit: docela by mě to tam zajímalo :) asi bych pošel po pár hodinách/dnech ale byl by to zajímavej zážitek :-)
jj, myslim ze par hodin je tak akorat, okouknout, otocit se a jet spokojene domu polibit podlahu v priletovce v Ruzyni :-)
zacinam bejt fakt dobrej v zabijeni svabu a velkych rusu (tak 8cm bez tykadel), vecer 3-4, rano tak 2-3, kolem vany (netusim, jestli si dokazou nadzvednout pixlu, kterou davam na odpad, budu ji muset vic zatizit)... jsou hrozne rychly (hadam tak 2m/s) a docela mi zvedaj tep, nemam rad tuhle potvory s vic jak 2 nohama, kolega z JAR (asi 10 let po ruznych misich, vct. 2 let v Afg) jen zahlasil, ze to je zivot v Africe, zvyknes si :-)
vcera jsem se byl podivat na dum, co mel byt v luxusnim stavu po ruskych pilotech-proste kdyz odesli, nechal ho majitel bejt svemu osudu, takze vybydlena/vykradena stavba, za pronajem 450$ a investice do obyvatelne podoby hadam tak 2tis$ a to bude trvat veky, protoze mistni makaci delaji banalni vec klidne celej den... takze si maknu, pocitam :-)
Ty kraso,tohle by bylo pro me Guantamano.Nikdy,nikdy nikdy se nechci podivat do Konga .Na tento topic se vzdy podivam,kdyz si chci u nas na neco stezovat a sem zticha jako pena :-)
uplne jsem zapomnel na ten nejvic funny aspekt... elektrika jde nekdy rano tak do 7mi (vetsinou nejde) a vecer zas tak od 6 do 8 (cernocerna tma je uz v 7)... treba kdyz se clovek sprchuje, kouka odkud vyleze svab, gekonek nebo prilitne komar... a tu nahle blackout...
a kdyz to pusti, to je naramne veselo, deti zacnou kricet, hmyz zaleze a najednou i Tv program v cinskem jazyce zvedne naladu (ten je asi jedinej neplacenej na satelitu), voda opet tece proudem (cerpadlo), zbytek nevypalenych zarovek zablika...
pred 2 lety tu nesla el v kuse 7 mesicu... na to, ze tu za belgicanu bylo funkcni nadrazi, textilni tovarny, konstrukcni firmy a pod, slusny vykon...
ale at nejsem jen pesimista, treba banany a manga jsou tu ciste porno, stoji neco mezi utrhnutim a par korunama, doufam, ze na tom nevznikne zavislost nebo nezacnu lezt po stromech :-)
a foto z party...

jakmile zacali chodit mistni, museli jsme postupne vse odnest, o mic se malem strhla bitka a to byl celou dobu jen pod stolem...

vicemene posledni fotka, pak bylo lidi podstatne vice (asi jako na rozsvecovani vanocniho stromku na Staromaku) a vytahovat telefon, natoz fotak, mi neprislo jako dobrej napad :-)

nektera mala decka neuveritelne ohaknuty (vysivane saticky, kluci saka nebo namorni uniformy), omladina samo jako nejvetsi raperi (nekolik M.Jacksonu, izolepa na tvari nebo cele skoro u vsech drsnejsich, ruzne chlupate rukavice, cim barevnejsi tim lepsi, kalhoty dole, vytazene slipy, fuck funny...)
smutny bylo asi 6lety decko s brutalni kylou na pupiku (v podstate to vypadalo jakoby mel misto pupiku tak 10cm dlouhou cuketu), evidentne byl fest otloukanej kvuli tomu a ostatni pred nim utikali...

dneska to vypadalo na mrtvej den... a taky ze je :-/
v mejlu chodila zadost o Medevac leziciho vojaka do nemocnice v Gome, neslo to hned (musi se prestavet letadlo na luzko-nebylo to akutni), tak mel letet dneska... a uz poleti v krabici (nejaky nador ci co, jejich doktor ani poradne nevi co mu bylo)... takze ted ho budeme davat do chladaku na jidlo...
do toho jsem mluvil s kolegou v North Kivu, uz taky lezi na kapacce v Gome-malarie, kam byl prevezen vrtulnikem s 40tkama na kapacce za mumlani doktora no good, no good... ted uz je ok, alespon po telefonu znel v poho .-)
ja byl na testu krve a mam to dobry, jen 120 parazitu v jednotce (malarie je az od 500, tak jich muzu jeste 380 ubytovat)... protoze jsem s_ac, vzal jsem si prasky a od te doby se v noci tolik neklepu:-)
doufam, ze to nebude mit pokracovani...
:-)

13.01.2012, 13:25 |
Conan Takže si asi přivezeš domů nejen zážitky, co?
;-)
Tak hlavně na sebe dávej bacha...
Aby nezamotal hlavu nasemu zdravotnictvi:)
Tyhle lidi nechapu a trochu obdivuju. Nejel bych tam ani za zlaty prase a odkazy na tohle tema budu rozdavat az se zase dostaneme do debaty o "pomoci" Africe.
Super čtení a docela i nápomocný, mladá měla nutkání posílat měsíčně pár stovek na pomoc africe no po přečtení tohodle reportu už jí to přešlo.
tak ona ta pomoc je urcite potreba, protoze vlada se na ne vyprdne, ale nez tvoje 500,- dorazi do zapadle vesnice v podobe leku na 8 podvyzivenych decek, bude z nich tak 5,-Kc a na druhou stranu dost lidi bude spokojenejch... dokud bude vladnout jedna rodina (prezident), nic moc se nezmeni, volby byly jen pro potechu okolniho sveta a udrzeni klidu v zemi...
hele jen nerozumím těm opuštěnýám stavbám. To tam dřív byla nějaká kolonie a proč to tam už nefunguje, nebo proč to tam je tak vybydlené?
Bilej massa byl odejit a domy si zabrali mistni, jestli to chapu.
byla to belgicka kolonie (ok, bylo tu otroctvi, takze i dneska ti papa rekne, at mu das prachy, protoze jsi bilej a jeho lid na tebe drel a pod), pak prisel Mobutu k moci a vse znarodnil, kolonisty vyhnal, zemi prejmenoval na Zaire...
jinak
[ Link ] V době Belgického Konga se podmínky zlepšily. Na některých školách se dokonce vyučovaly místní jazyky Bantu, což nebylo v koloniích obvyklé. Doktorům se podařilo pokročit v boji proti spavé nemoci. Byly stavěny železnice a kompletní infrastruktura, politika ovšem často pokulhávala a lidé ve městech žili rasově odděleně. Veškerou moc měl belgický parlament a koloniální guvernér, lidé neměli žádnou. V padesátých letech bylo vytvořeno vyšší třídou obyvatel hnutí za rovnoprávnost.
Mobutu Sese SekoPo
dlouhých letech nestability svrhnul Mobutu v roce 1965 pučem Kasavuba a stal se hlavou státu. Nastala vláda jedné strany. Nový prezident vytvořil jednostranický systém, kterému vévodilo Lidové revoluční hnutí (Mouvement Populaire de la Révolution), zestátnil těžební průmysl a další důležité sektory národního hospodářství. Vládl pomocí autokratických metod (přímá kontrola ekonomiky, médií, kult osobnosti, vojenská represe). Realizoval také „kulturní revoluci“ v rámci které se snažil Kongo „poafričtit“. Název země se změnil z Konžské demokratické republiky na Zaire (Zair), hlavní město Leopoldville na Kinshasu, Stanleyville na Kisangani atd. Sám prezident si změnil jméno na Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga. Těmto změnám se začalo říkat „mobutizace“ nebo „zairizace“.[2] Situace se stala stabilní ale Mobutu byl, přes jeho kult osobnosti mezi obyvateli, podezříván z nashromáždění čtyř miliard dolarů na svých švýcarských účtech. Tato částka je velice podobná částce státních dluhů. Po pádu Sovětského svazu a změně makropolitického klimatu ochladly vztahy s USA. Bez podpory USA vyvstaly požadavky na reformy. Tato atmosféra nejdříve donutila Mobuta vyhlásit roku 1990 třetí republiku, jejíž ústava měla otevřít cestu demokratickým reformám. V roce 1994 však propukla občanská válka a země byla obtěžkána přívalem uprchlíků ze Rwandy. Reformy se ukázaly jen jako kosmetické a pod nátlakem byl nakonec Mobutu donucen uprchnout.
Občanská válkaDo roku 1996 se občanská válka spojená s genocidou v sousední Rwandě „přelila“ do tehdejšího Zaire. Kromě více než milionu civilistů uprchli do Zaire i příslušníci milicí Hutu, které posléze využívaly zdejší tábory k útokům na rwandské území (v dané době pod kontrolou Tutsiů). Rwandská vláda proto vyslala do oblasti své ozbrojené síly. Společně s Ugandou pak podpořila zformování povstaleckého hnutí, nazvané Spojenectvím demokratických sil pro osvobození Konga-Zaire. (Alliance des Forces démocratiques pour la Libération du Congo-Zaire, AFDL), které se pod vedením Laurenta-Desiré Kabily nejprve zmocnilo východu země a poté postupně proniklo do vnitrozemí. Během osmi měsíců dostali povstalci značnou část území Konga pod svou kontrolu a 17. května 1997 ovládli hlavní město Kinshasu a svrhli režim prezidenta Mobutua. Velitel AFDL Kabila se po krachu mírových vyjednávání mezi povstalci a zástupci vlády prohlásil novým prezidentem.[2] Roku 1997 převzal vládu a přejmenoval zemi zpět na Demokratickou republiku Kongo – Kinshasa. Viz první válka v Kongu. Kabilovi spojenci, mezi kterými byli i Rwanda a Uganda, se však brzy obrátili proti němu. Vznikla tak druhá válka v Kongu. Nakonec musely intervenovat oddíly ze Zimbabwe, Čadu, Angoly, Namibie a Súdánu. V roce 1999 bylo podepsáno příměří, které ovšem nezabránilo bojům na východu země, které jsou financovány z ilegální těžby diamantů. O dva roky později byl Kabila zavražděn a místo něj nastoupil jeho syn Joseph Kabila. Většina východu však zůstává nezabezpečena až dodnes a denně zde umírá kolem tisíce lidí. Nejde zde jen o mnohé spory mezi etnickými skupinami, ale i velké množství dalších složitých aspektů mezi osmi africkými zeměmi a mnoha ozbrojenými silami. V tomto konfliktu již zemřelo 3,8 miliónů obyvatel. Tento konflikt byl (a je) nejkrvavějším v historii od druhé světové války. Přímým následovníkem druhé konžské války je konflikt v provincii Ituri.
[editovat] Svobodné volby30. července 2006 proběhly v Kongu první volby od roku 1960 se zastoupením více než jedné strany. Joseph Kabila zde dostal 45 % hlasů, jeho oponent Jean-Pierre Bemba s 20 % volby neuznal za platné. Tato událost rozproudila boje v hlavním městě, kdy zemřelo 16 lidí. Druhé volby se konaly 29.10. Kabila opět vyhrál s 58 %.
Přes obrovské nerostné bohatství se Konžská demokratická republika potýká s velikými ekonomickými problémy. Ty způsobila jak kleptokratická podstata Mobutova režimu, tak nedávné konžské války a Kongo se tak řadí mezi nejchudší země světa. Dramaticky poklesly vládní příjmy a vzrostlo zahraniční zadlužení. Hospodářské problémy vyústily v hladomor, který měl spolu s nemocemi na svědomí až 3,8 milionů obětí. Zahraniční obchod rapidně poklesl, díky nejistému výsledku občanské války, ale také kvůli špatným provozním podmínkám a zcela nedostatečné infrastruktuře. Ke konci roku 2002 se situace stabilizovala a postupně se začala mírně zlepšovat.
Pamatuju si ze sem nekde cetl rozhovor s nejakym africkym ekonomem, uz nevim co byl presne zac a nemuzu to nikde najit. Rikal ze tyhle penize a pomoc co se do afriky hrne je to nejhorsi co se deje. Protoze 80-90% z toho stejne skonci v rukach mistnich "mafii". A ze i kdyby, tak to jen prohloubi ten problem kterej tam ve skutcnosti opravdu je, kazdej suka s kazdym bez prasku a sprcek, HIV vsude a lidi jsou shnily neco delat. A dokud jim budou organizace davat, tak nemaji potrebu neco s tim delat. Byl to docela drsnej clanek a cernej bratr si tam vubec nebral servitky. Proste ve smyslu ze nejlepsi pomoc je zadna pomoc. Myslim ze ten clanek byl dokonce tady na foru kdysi davno. Kdyby si to nekdo pamatoval tak hodte link.
jj byl tu na foru, Slim tam pak daval link na nejakou spolecnost, pres kterou je mozny jim pomahat - nedotovat, ale pujcovat :o)

16.01.2012, 19:01 |
Shr3k Slim nebo Shr3k, to je fuk.
:-) ja som tu raz spomínal snáď akurát kivu, ak už hovoríš o tom pučovaní... :-)
Se moc nesměj,co muSlim,to zlo :DD
Shrek: ja myslel tu Kivu od Slima :o)
mistni bar... vcera jsem to uz nevydrzel a chtel jsem si objednat kousek prkna :-)
papa sice chape, ze tam chodi lidi utracet penize (a kdyz tam nic neni, neni za co utracet, takze papa nebude mit love v prkenici), ale to je tak vse, kam se ve svojich uvahach dostal...

rusky clovek se neboji (a nektere jsou dojete podstatne vic-platno po celem obvode)... lanko co visi dolu je na uzemneni, to je ok :-)

tvl to tam takhlke vypada vetsina baru?
rakev do Beninu, vcelku zvlastni pristup-zadna cestna straz, vlajka na rakev, nastup s velitelem jednotky, nic, proste ho prevezli z mrazaku do letadla, jeden letel s nim, ale to je v predpisech, bez toho by to ani neslo... asi jine vnimani hodnoty lidskeho zivota, nevim...

a pro pobaveni jedna fotka hlavniho bulvaru v Kinshase (odpoledni zacpa od te doby co tam maji semafory)

18.01.2012, 11:40 |
Rudi ty gumy jsou vostrý!
jupi, dneska mi dorazila po mesici 70kg bedna, najednou to tady vypada lepe :-) uz jen ten pohled na par ceskych veci, nejaky jidlo, slivovice... :-)

20.01.2012, 13:03 |
Conan :-)
Tak málo pak stačí k radosti, co?

20.01.2012, 13:20 |
bafis nechapu jak Ti do takovy prdele dojde v pohode balik, kdyz je to kolikrat umeni i u nas :)
to je pres DHL (nabralo v Praze, vyplivlo v Kinshase, odtud jsem to preposilal pres UN letadlama, coz prave trvalo od 27.12. dodneska-po urgencich, kolega z Indie se dockal po 2 mesicich 2 baliku ze 3), coz je asi jedina varianta, posta tu neexistuje...
jj, pocit je prima, polivky v sacku, konzervy, nemam slov, tesim se na ne :-)
muj kancl, jsem tu s prima tipkem z JAR, ale Krejcire nezna :-)

letiste, sklady a pod...

"vodice" jsou od slova "voda" :-)

prima zviratka... neco podobneho mam hned vedle vchodu a radsi nechci vedet, co tam bydli :-)

Fujtajxl, co to je za svine?
v sobotu mala party u sefa (Ind z Nepalu, neuveritelny tipek, 63 let, ex vojak)... Co z nej leze za historky, hlavne o zenskych... "You know Bankok? The right name is BangCock!"

mistni vyborna ryba (maji de facto jen 2 jedle) Tlapia... sef vycvicil kuchare na mistra oboru, vsechna jidla byla i na EU pomery neuveritelne dobra, na mistni pomery vylet do jine dimenze (mistni pojeti napr hambace/kryci nazev sendvic: na letisti-oschla houska a do ni kus pomlety kocky nebo tuheho kurete, nic vic, zadna majda, zadna zelenina, delikatesa :-) )

ryby a krevety byl jen rozjezd, pak prisla vytecna koza (neveril jsem, ze to jde, protoze co ze stejneho masa delaji mistni...), pro vegetariany fazole, ryze, brambory, vse ruzne ochucene po nepalsku... zeleninovy salat a jako zakusek extra sladke banany :-)

jinak po smeru hodinek od cerveneho: Jar, 2x Indie, Kambodza, Urugvaj, Banglades, Filipiny, Nepal, 2x Kongo a moje ceska rit za objektivem :-)

Ty krávo tie vosy... brrrr!

23.01.2012, 14:52 |
Smrada (M)
Ty jo a ja mam obavu, kdyz mama jede na rok do Kosova

24.01.2012, 00:37 |
Pekys tfujtajxl, ty lítací potvory jsou jak z Cesty do pravěku.
jedna romanticka z koupelny... smrdici tekouci cinska petrolejka proti komarum a dobijeci led baterka na tmu :-)

rotace Benincu letela zpatky, tak jsem se mrknul na otocku do sousedniho hl.m. Burundi- Bozumbury, zajimava architektura letistni haly... jinak je to tam o poznani lepsi, silnice, vystavba... nejlepe je to pry videt v Gome, kde je pulka Kongo a druha Rwanda, ihned za carou nastava civilizace...

"moje" zviratka na zdi u dveri, jedno hnizdo jsem rozstoural a byli v nem jen divni brouci (cerveny zavality, neco jako vetsi mandelinka)... to druhe vetsi jeste necham byt :-))

An-24, libovej mechanismus zadniho cela, kdy muze byt jako rampa na fotce nebo se zasune pod letadlo

"muj" dum... shanim vlastni, ale je to na psychiatra, s mistnima je tezke porizeni...

26.01.2012, 12:14 |
CervinVega | Upraveno: 2012-01-26 12:17:57
cesta do prace

26.01.2012, 12:23 |
choze Co fotka to perla
k letisti... prasna cesta s rok-dva staryma prikopama (ma odvod vodu a blata), misty jsou plne a obec je necisti, takze nemaji moc smysl... jinak kolem se prodavaji pozemky 30*40m za 8tis$, normalni mensi barak stoji cca 10tis$ (svepomocne + tyhle udaje nemam potvrzene, tak s rezervou), dan se plati na 3 roky dopredu (a vyse je promenliva)...
vlastnictvi jen pres konzskeho obcana (musi mit podil 51% ve spolecnosti), takze to "ponekud" chladi nadseni z podnikani...

jeste predzahradka... driftuju tu s LandCruiserem/Prado (3,0 nafta, 2x90 nadrze, silnicni zprevodovani, takze do terenu nic moc, porizovacka pro UN 12tis$) nebo Patrolem (4,2 naftotank_projeduVse, ale neni tak pohodlny)... vozovy park je v dost zubozenem stavu, bezne sjete pneu Westlake, Wanli, rozbita skla a svetla, pri oprave udelaji tak pulku veci nez je na papire :-/

Buzumbura z okenka...
jinak ty bile kosile jsou decka do skoly-uniformy... osobne si myslim, ze nejvetsi budoucnost Konga lezi prave na vzdelani, doprave a fungujici sprave obci... nekteri to chapou a fakt se snazi, uci se anglicky, zajimaji se, koukaji na zpravy... a jini klidne reknou, ze umi francouzky=Kabila, anglicky=Obama, no good... netusim, jak to souvisi s tim, jestli si od nich bilej neco koupi, ale asi vi co delaj...

sorry, na foto je An-26, 24 je bez vrat...
prosim tě, co že tam jako máš řešit v tom Kongu? Jako fotky zajímavý velmi, ale nepotstřehnul sem jedinou věc a smysl té mise.
jdes kam te personalni v HQ v Kinshase postne, me treba sem na letiste, tak tu ridim/kontroluju provoz, odbaveni lidi, cargo, rotace kontingentu, sem tam pry i lode z pristavu, zeleznici hned tak neopravi...
je to trochu vydrb, protoze jsem Milob a mel jsem jit do dzungle, ale je malo lidi na jinych pozicich+je to pro UN levnejsi...
krom malo volna a extra pracovni doby (7-17.30) si nestezuju, lepsi nez byt v rucne uplacane boude z jilu a palmoveho listi, spolu s veskerym hmyzem a drobnyma obratlovcema :-)

26.01.2012, 13:15 |
TROY hele když seš na tom letišti - lítá tam něco jinýho než ruský mašiny? Mě přijde že afrika = jen odpad a ruský mašiny :)

26.01.2012, 14:24 |
CervinVega | Upraveno: 2012-01-26 14:36:16
+ Boeing 737, Beechcraft 1900 a LET-420, krom Ru/Uk tu litaji taky Kanadsky spolecnosti... rusaci jsou v pohode, sice obcas pristavaji, kdyz to neni realny, ale vetsinou jim to vyjde i tak...
An-24 si tu zrovna sedla a projela se po trave kus od kanclu :-)

neni cas, ptat se kdo je kdo, motory bezi, 40 vojaku ven a za 2 min frcime pro dalsi varku :-)

BBQ s kolegama z JAR (je jich tu hodne, dle jejich slov pro bile neni u nich prace, kdyz posloucham, co resi za problemy s nigerijcema, muzeme se modlit, aby nasi spoluobcane sli nekam o dum dal)... hovezi bifteky a vyborne parky (import z JAR) v pulce sudu na makala...
v pondeli prijel kolega Ukr na 2 dny, pak jel na jiny post do "čornej řopy"... z Kalemie byl unešen, umi uz vcelku svahili, tak byla sranda, hlavne kdyz mistni srovnavali nas dva (kazdej vypadame jinak, jine maskace, jine vlasy, ufo hadr)...
vecer jsme potkali nejakou jeho znamou z inter organizace (vcelku nahoda, potkat znameho cloveka z Evropy na tomhle miste), tak dotahla bandu na pivko... po zaviracce v HQ, ze pujdeme do mistniho "baru ve meste"... neuveritelny rachot protrzenych repraku, blikajici kraviny, dekorace vsude po zdech a stropu z plast tasek a ubrusu (nastrihane na prouzky, aby se to vlnilo ve vanku), neskutecny smrad potu a buhvi ceho, my dva a jedna bila baba, do toho jsem si sednul zady ke zdi, kde byla zasuvka (bar ma generator) a v ni asi 5 rozdvojek a cca 20 mobilu a nabijecek baterii (vsichni tu porad nabiji, meni baterky, rozdelavaji nabijecky, ruzne uni cinske velmi kvalitni blikajici nabijecky ve forme klipsen na baterku na kontakty)...
no a za cca 3 min zacla nejaka vonavka rvat, ze ji nekdo neco ukradl (samo vsichni koukali na blbeho muzungu), takze jsme se museli zvednout, zacit rvat taky, aby pochopili, ze dolary nebudou, pak zacla brecet, kvilet, ruzny sraci se na nas chodili divat... fakt jak z nejaky telenovely, nastesti jsou jak cikani, jen rev a zkousi co kdo udela...
a pred branou nam lezi nejaky blazen (to tvrdi mistni), ktery jen lezi schoulenej do klubicka na jednom miste, polonahej, hladovej... jeden kluk mu dal jidlo (po 2 dnech), tak prijela mistni policie, svazala mu ruce a nekam ho odtahla za autem na provaze... vcera uz byl zpatky... pry se o nej ma postarat jeho stryc, na otazku, co kdyz zadneho nema, mi mistni uplne klidne rekl, ze asi umre, ze se to stava, at mu nepomaham, jinak se na me sesypou ostatni, co jsem mu provedl a pod...
nechapu...

dneska uz je 5 den v tehle pozici... vcera jsem s nim mluvil, vypada vcelku rozumne, dokonce trochu vladne angle, tvrdi, ze nema kam jit a pred UN je kvuli jidlu, ktere obcas dostane... nicmene nikoho nezajima, vsem to prijde perfektne prirozene, asi z nej udelam zahradnika :-)

klasicka situace, autu prekvapive upadne kolo, po letech zneuzivani bez jakehokoliv servisu (bezne je k videni auto s kazdym diskem jinym vct pneu, leckdy 2 dojezdovky, pneu na platno, jakmile zaprsi, je problem jet 50 i v 4x4 na rovine, diky mazlavemu jilovitemu blatu, mistni jsou holt lepsi ridici:-) )

To co je za hada na tom grilu? :-)
nekdy musim nafotit ten bar :-)

vcera mi dalsi JAR tipek z odminovaci firmy prevypravel v rychlosti klasicky pribeh mistnich lidi: lokalni zamestnankyne (tlusta, skareda) ze chce penize/plat dopredu, protoze potrebuje na leky pro dite (aneb jak z muzungu tahat penize, zkousi to porad, treba v Kinshase tipek chtel na leky na oci, ze nevidi, druhej den na zada...), rekli ji ok, ale at donese notas, kterej mel pujcenej... ze ho ma doma, kdyz pro nej poslal tipka (s cimz souhlasila), zacla tam rvat, ze ji prepadnul, ze zadnej notas nema... a ze bude zalovat firmu... pak ze bude zalovat tipka, ze ji chtel ojet... nez podstoupit sra_ky u mistnich "autorit", rekli ok, prdime na starej notas, nech si ho, penize vem cert, podepis a tahni... tak prisla s tim, ze soudce chce 10tis$ aby stahnul zalobu... :-) tezko rict, jak to skonci :-)))
......mě furt jako uchází smysl, proč a co tam vůbec děláte, když je to tam takovej hnůj a stejně to nikdy jiné nebude.

03.02.2012, 13:18 |
Mila Wow, budu se opakovat po ostatních, ale fakt to jsou neskutečně čtivé "reporty"... jen tak dál a samozřejmě držím palce, ať to tam ve zdraví dáváš !
Oni tam všude dávají C4 jako v USA filmech a pak to na dálku odpálí. Nic jiného se s tím dělat nedá ....
mě fascinuje ta mentalita černejch
a u nás pořád věřej že to bude jiný

03.02.2012, 15:26 |
zoid Kolegové dobrodruzi z dlavak.cz konečně prorazili do Kinshasi, tak se tam navzájem pozdravujte...
vzhledem k rozdilu cca 1500km to neni moc realny, ale napisu jim mejl, daval jsem jim kontakty na Cechy a Rusaky v Kinshase, snad jim nekdo pomohl s tema vizama, uz se mi pak neozvali
zeleznice, kdysi... neumim si predstavit, jak se musi citit nekdo, kdo zazil Kongo funkcni, pripadne jej stavel, ridil, pri navratu sem zpatky...

mistni lodky, nutno drzet dobry balanc :-)

komfortnejsi varianta na jezere za Kinshasou...

realitka? :-)

Přijede Brit do JAR a rozhodne se jít do kina.
Přijde k pokladně a chce zaplatit, ale prodavačka se ho zeptá:
"Vy nejste zdejší, že?" Brit se podiví a zeptá se:
"Ne, jak jste to poznala?"
"Tady totiž mají bílí vstup zadarmo!"
Brit tedy vejde do kina a přemýšli, kam se usadit. Všimne si uvaděčky a
zeptá se jí.
Ta mu odpoví: "Vy nejste zdejší, že?"
"Ne, jak jste to poznala?"
"Tady u nás seděj bílí vždycky na balkónech."
Brit si tedy sedne na balkón a sleduje film. V půlce filmu se mu začne
strašně chtít na záchod. Tak vyjde na chodbu a zeptá se prvního člověka.
"Prosím vás, kde je tady záchod?"
"Vy nejste zdejší, že?"
"Ne."
"No tady u nás bílý močej rovnou dolů na černý, aby jim neuteklo nic z
filmu."
Brit se tedy vrátí na balkon, a aby neurazil tradici, rozepne poklopec a
močí dolů na černochy.
V tom se dole zvedne jeden černoch a řve na Brita:
"Poslyš, vole, ty nejsi zdejší, že jo?!"
"Ne, jak jste to poznal?"
"No tak chčiju cik-cak, a ne furt jen na mě!"
Kongo river a remorker

hl. m. Brazzaville (Congo) na druhem brehu reky Kongo, naproti hl. m. Kinshase (Democratic Republic of the Congo)
kral007-joke asi dobrej pred par lety, ted co rikaji, je to naopak...

06.02.2012, 16:09 |
TROY ta řeka má nějakou divnou barvu :o)
.mycTD
kam ty na to chodíš
zjistil jsem, ze vesnicka ma strediskova ma i web:
[ Link ] a dle Wiki i twin mesto v DE, vida jak je svetove...
jinak tipek porad nocuje ve stejne poloze, auto po 2 dnech zmizelo, UN mi jeste neposlalo ani floka, vykradli nam s AK-47 v ruce hangar, strilelo se v bance, nemam opet kde bydlet...
ale je tu teplo a sviti slunicko :-)
-bonus pro stavare :-)

No ty vole.Dobře tam válčíš:)
dalsi varka udatnych (meli hlidat ten hangar, mistni sekuritaci s klackama utekli hned k nim, ale tech 300m jim trvalo celou hodinu, takze prekvapive nikoho nevideli) beninskych bojovniku odletela, domecek s vetrnikem jim tam vzal nakladak a dalsi hracky...

08.02.2012, 14:58 |
JP domeček s větrníkem:DDDD
cervine, nechce se ti udělat part two? ne že by to tu nebylo poutavý, ale rychlost mojeho připojení mi umožní během načtení všech fotek (než se dostane k těm posledním) si dojít na záchod a uvařit kafe.
jinak report sleduju pravidelně a masakr, díky za něj ;-)
taky sleduju pravidelně a v poslední době je to jeden z hlavních důvodů proč lezu na AHC ;) dobrá práce :)

08.02.2012, 20:21 |
bastr jsem taky za part two a to ma celkem slesnouu rychlost