Navštíveno 2135x

15.12.2011, 20:12 |
capo | Upraveno: 2011-12-15 20:14:26
Přemýšlím o upgradu stávající 5.1 reprosoustavy, jejíž značku snad ani nebudu zmiňovat. Cokoliv bude lepší. AV reciever je Sony STR-DB840
[ Link ] .
Mám představu buď koupě celého kompletu 5.1, nebo to skládat po dílech, klidně i postupně, tak abych se ale znovu dostal na 5.1. V obou variantách bych ale nerad přesáhl cenovku, kolem těch 15tKč a subwoofer je podmínkou.
Výhoda bazaru je jasná, dá se koupit starší kvalitní výrobek za zajímavější cenu. Na druhou stranu, kvalita zvuku není jediným kritériem výběru - při skládání postupně musím mít zaručeno, že všechno spolu bude designově sedět a bude vyvedené ve stejném dekoru. Jestli to budou regálovky nebo sloupy není důležité.
Už to nějakou dobu studuji, a nemohu si pomoci, favoritem je česká sestava Dexon Allegro
[ Link ] .
Co jsem tak vypozoroval u prodeje starších - dá se bez problémů sehnat pěkný pár předních a podobných zadních. Bude ale problematické to pak doladit se subem a centrem. Ty se bazarové objevují výjimečně, zejména slušné suby, tím spíše abych se pak vešel do té ceny.
Prosím bez poznámek že v této kategorii je to jedno, není to pravda. Cenu respektujte. Použití - zejména filmy a hudební dvd, sem tam nějaké stereo ale z MP3. Hudba převážně rock, pop.

15.12.2011, 20:50 |
jackobo | Upraveno: 2011-12-15 20:58:55
čus.
Ve sve dobe kdy jsem se rozhodl ze poridim neco podobneho jako ty, na ty Allegra sem take narazil, nicmene pak jsem o tom zacal dost cist a ve finale ty Dexony z toho vysli jako strasnej shit (i v jejich relaci). Nemam osobni zkusenost, ale vice lidi kteri tomu trochu rozumeli mi to potvrdili.
Necht se tady vyjadri mistni homehifiznalci, myslim, ze mi to potvrdi :).
ja sem vlastne zacal a prakticky i skoncil jen u prednich sloupu. S tim, ze koupim sloupy, v jejichz rade je i zbytek (centr, zadky, sw), a to ze casem dokoupim. Vzal jsem tyhle predky
[ Link ] (takhle singl jsou za nesmysl), s tim, ze casem se z toho stane todle
[ Link ] (cena setu o poznani prijemnejsi :).
nicmene, bohuzel, resp. bohudik, sem zustal pouze u predku, resp. sterea (tedka jiz jine repro.), protoze i to, co zde pro nekoho trapne komerni magnaty predvadeli ve stereu, me presvedcilo, abych se na nejaky 5.1 vysral a ubiral se jinou cestou :).
Kazdopadne, za sebe, Ti mohu s klidnym svedomim rici, ze s timhle kompletem krok vedle rozhodne neudelas, kor za ty prachy, a na cele slavne Allegro hodne rychle zapomenes :))
a pokud ti jde i o design a o dekor, vypadaji opravdu dobre, zpracovani na danou tridu kvalitni, a delaji se ve trech barvach (black, rosewood a pak nejaky svetly drevo - borovice/smrk).
a co s tyce hudby, mam pomerne siroky zaber, ale jako zejmena na rock/elektroniku te ty sloupy rozhodne nezklamou, krmil jsem je trapnych 50w na kanal a nebydlet v rodinnem dome, uz me asi organi odvezli na vysetreni :)).
ostatne hodnoceni tamnich useru, i kdyz ho samozrejme clovek musi brat s rezervou, i tak nejakou vypovidajici hodnotu asi ma :)

15.12.2011, 21:07 |
jackobo | Upraveno: 2011-12-15 21:08:54
jinak jeste ano, da se to samozrejme poskaldat ze starsich, relativne lepsich kusu, ale zase pozor, aby to nebylo co pes to jina ves (vč. SW), asi by to pote mohlo mit neblahy dopad na kvalitu prednesu jako celku.
leda koupit nejaky starsi, osvedceny pouzity komplet, ktery mel svou pc samo v jine kategorii (a cemuz by snad take mohl zvukove odpovidat).
Halt asi otazka, kdo co preferuje.
Kazdopadne, pokud nove, tak i kdyz jsem asi zaujatej, za 12tis viz vyse bych asi nevahal :))
Dexon a řadu Alergo nebrat, když vidím ty repráky, jen jinej výškáč v centru a pod. zvěrstva tak tuhle firmu fakt nee. Sice jsem tuhle konkrétní sestavu neslyšel, ale od Dexonu jsem toho slyšel už hodně a vždy můj sluchový orgán dostal takovou sodu, že jsem to týden rozdýchával...
Bazar nekomentuju, nemám čas sledovat a může a nemusíš narazit na slušnou sestavu...
Pokud jde o nové, tak máš celkem slušný AV receiver byť Sony, ale poměrně slušnou řadu a co vzpomínám i v testech nedopadla na Sony nejhůř. Takže bych asi nezvolil laciné Magnaty, ale šel do Jama a to konkrétně sem:
[ Link ] Časem k tomu dokoupíš slušný woofer a máš parádní sestavu (případně jde i s woofrem, ale už jsi kolem 20ti).

16.12.2011, 08:57 |
capo Máš pravdu, ten rozdílnej výškáč je zvláštní. V testech ale psali že to není poznat, že je naladěn stejně. Vypadá to že bez vlastní zkušenosti je asi vyřazovat nebudu. Kritika zatím vždy přišla jen od lidí kteří je neslyšeli. Každopádně velmi pozitivní výsledek testu v Stereo&Videojde taky proti tomu. Sami lidé z Dexonu tvrdí, že Allegro hraje lépe než Moderato, které bylo o dost dražší. Za rok mají mimochodem uvést na trh nástupce Allegra...
Na Magnat mám stejný názor. Zejména jejich cenová politika u řady Supreme je přinejmenším zvláštní. Samotné sloupy za skoro 10, přičemž set 5.1 s nimi za 12 - evokuje to jediné, ty sloupy tu cenu nemají ani omylem a všechno zbylé bude taky dost levné. Obecně té značce tolik nevěřím, takže tu si poslouchat ani nepotřebuji.
Na ta Jama jsem taky koukal. Pár tisíc navíc asi není tak zásadní problém, pokud budu vědět že za to skutečně stojí. Pouze koukám na vícero řad a mám v tom trochu hokej:
starší JAMO S 506 HCS 6 set - s lepším subem za super cenu zde:
[ Link ] Nástupce, která jsi sem dal ty,JAMO S 606 HCS 5 je v setu se subem za super cenu oproti MALL tady
[ Link ] - prakticky stejná cena jako starší model, pouze slabší sub.
Dle parametrů výrobce vypadají rozdíly takto?
506 sloupy jsou dvoupásmo.
[ Link ] 606 jsou třípásmo s 8" wooferem na straně
[ Link ] 608 jsou třípásmo s 10" wooferem na straně, kromě toho mají o jeden střeďák více než 606.
[ Link ] Nesrovnával tu někdo 506 a 606? Zajímalo by mě co s tím dělá ten woofer navíc na straně. Zda má smysl za stejnou cenu vzít jedny nebo druhé... No a pak je samozřejmě další otázka - zda připlatit o 4t více a vzít vyšší JAMO S 608 HCS 5, které jsou se subem dobře třeba tady
[ Link ]

16.12.2011, 09:07 |
choze Osobne jsem mel Jama s wooferem na strane a uz nikdy. Delalol to pazvuky. Osobne bych sel do poctiveho 5.1.
Zkus se podivat hifibazar.cz jestli nemaji neco starsiho, pripadne noveho za lepsi cenu.

16.12.2011, 09:11 |
capo Toho se právě přesně bojím. Navíc jedna bedna u mě by min a 2 roky byla v rohu a ten woofer by šel buď do stěny nebo do skříně, obojí dost nanic.
Na hifibazar právě nemají vůbec nic, o čem by se dalo uvažovat.

16.12.2011, 09:20 |
choze No tak na ne vubec nemysli. Byl by jsi dost nasranej.
tohle jsem resil taky, podobna cenova relace i typ a znacka sestavy. Tuner i Zdeny mi k tomu psal neco malo, ale tyhle dva jsou proste trochu jinde :O)
Sám jsem pak byl neco poslouchat, a hrozne se mi libila soustava
[ Link ] na netu sehnatelna za 11 000, takze by to dalo i na sw.

16.12.2011, 09:48 |
Conan No někdy v roce 1999 :-) jsem si taky stavěl domácí kino (AV receiver Technics) a dopředu jsem koupil sloupy Jamo, centr byl taky Jamo, aktivní SW byl od Dexonu (Tonsil) no a jako zadní repro sloužily nějaké prehistorické Tesly. Ty se měly výhledově vyměnit za něco vhodnějšího. No současnost je taková, že mi vše zůstalo, Tesly už nepoužívám a centr není zapojen :-)
506 není starší set, je to naopak novější řada, ale je prostě ve výrobní řadě firmy níž než 606 a 608 a za mě teda rozhodně připlatiit na S606tky. Za ty peníze hrajou fakt dobře a nebál bych se ani woofredu do strany i když pokud bude takhle v koutě ideál to nebude. Jinak se dávají proti sobě do místnosti ne ven. S608 je už bedna do větší prostor a basů je tam na můj vkus už moc...
Ohledně Dexonu, jakjsem psal nic dobrého jsem od nich nikdy neslyšel.
Pokud nevadí strohý design, tak bych zapátral i u české firmy AQ ;-)
choze: Neměl jsi takové ty stříbrné z řady X?

16.12.2011, 10:05 |
choze H-Honza - jestli chceš nas..t tak se stav u mě :)
tohle nejsou veci co by me nasraly, proto jsem od toho obnoveni kina upustil a nechal puvodni sestavu, taknejak jak pise Conan.
Na televizi mi jede 90% casu nejaky pohadky pro prcka a serialy pro zenu kdy to hraje pres televizi, zbyvajicich 10% nejakej film nebo DVDcko na kterej se muzu divat kdyz prcek spi, sice to poustim pres av reciever ale zase to nemuzu moc solit abych si trochu uzil ten zvuk a efekty, v tuhle chvili je to pro me zbytecny.

16.12.2011, 10:22 |
Conan Tak, tak, děti to na pár let vyřeší za tebe :-))

16.12.2011, 10:41 |
capo Pure Acoustic - uvidíme co odpoví dovozce na dostupnost modelu Noble-II, který je pravděpodobně nástupcem a nabídky poslechu.
AQ - z jejich nabídky se kolem požadované ceny pohybuje pouze řada Toba. V černé barvě s mřížkama by se na to jakž takž koukat dalo, ale je fakt že velká bída. Posoudíš kvalitu zvuku v porovnání s Jamo 606?

16.12.2011, 10:47 |
capo Ještě k tomu umístění frontů - to se týká asi jen těch Jamo s wooferem na straně. Repro by stály po stranách skříňky vysoké 45cm, pravá bedna tam má místo jen 35cm na šířku, přičemž šířka samotné 606 je 19cm. Má smysl o tom vůbec uvažovat, nebo to mám pustit rovnou z hlavy?
Těch moc basů u 608 si nějak nedokážu představit. Nevýhodou je, že u subu si basovou složku můžu regulovat (navíc i u reciveru), ale u repro ne - pouze ořezem frekvence na recieveru.
AQ má už novou řadu Tango - lepší než Toba a hraje to na ty peníze velmi dobře, což teda Jamo taky.
Pokud jsi ještě nikde nebyl, tak rozhodně vyrazit a poslouchat... Nevím jak jinak popsat, že basů je moc - prostě přemaskovávají zbylé speltrum a působí moc dominantně. Jediné řešení by byl velký poslechový prostor.

16.12.2011, 11:24 |
capo Hmm, o Tangu nikde vidu ani slechu. Na prodejnách ještě nic není, prý tak do dvou měsíců. No vzhledem k tomu že nikam nespěchám, uvidíme jak to dopadne. Možná jak u Conana a H-Honzy :D
capo: Jamo 606 jsem nějakej pátek vlastnil ,ale na poslech hudby je vůbec nedoporučím ,ale za to na poslech filmů jsou perfektní .Na konec jsem skončil u HECO METAS 700.

16.12.2011, 16:37 |
capo Metas je cenově už dost mimo, ale dík za info.
Koukám po těch bazarových věcech, zaujal mě např.
starší set Magnat Vector -
[ Link ]
Jamo S606 mám doma cca rok, výšky jsou dost agresivní a basů je takový přebytek, že ta sestava vůbec nepotřebuje k sobě woofer, já ho ani na filmy nezapínám. Hudebně žádný zázrak, je to trochu líp sfázovanej Genius SW 5.1, jen s úplně jinými decibely a hranicí, kdy začnou zkreslovat :o) Kupoval jsem to před rokem za 15 rok starý se zárukou a Onkyem 308...

19.12.2011, 14:47 |
capo No právě z Geniusů HT bych si rád o něco polepšil :). jejich zreslení při jen trochu větším zesílení mi už začlo vadit.
Zrovna usilovně řeším nabídku na pár let starou 5.0 sestavu Canton LE - 190,130 a 150. Cena 15t, možná by šla trochu ukecat. No a babo raď....
capo: Hlasitostí možná ale zvukově si moc nepolepšíš, bohužel. Každý sloup má woofer, dva repro a výškáč plus něco v satelitech a něco ve střeďáku, zkus si asi tak spočítat jaký jsou ty repra kvality v tomhle množství za tu cenu. Navíc ty sloupy mají vcelku tenkou stěnu, což zvuku taky nepřidá :o)

19.12.2011, 15:09 |
capo Teď nevím na co narážíš? LE 190 stály původně samotné asi 25t. Zarážejí mě spíše výsledky některých testů - jako třeba ten zmínění zde
[ Link ]
Redbaron: A co jsi čekal za ty peníze? Oproti Geniusům je to ale zcela jinde hlavně s lepším zesíkem, který jim dá alespoň určitou přesnost na basech.
capo: Já Cantony nikdy nemusel, měl jsem doma asi týden LE170 a nešlo s tím bydle, moc basů ale hlavně strašně moc agresivní vyšší středy a výšky a to jako fakt hodně. Ve spojení se Sony si to raději nechci ani představit.

19.12.2011, 16:47 |
capo Pánové, prosím, je vůbec možné sehnat v ceně kolem 15t nějakej set, kterej bude mít vyváženej zvuk ve všech frekvencích? Nechci něco přebasovanýho, převýškovanýho, max bych snesl lehce výraznější středy. Celková vyváženost je ale ideál.
Pokud je něco takového sehnatelné, v čem pak je tedy lepší repro které stojí 5x tolik (kromě toho že dokáže stejně zahrát i při vyšších hlasitostech)?
Máte někdo jiného kandidáta než ty 606, které jsem vyloučil kvůli přítomnosti wooferu na straně?
Tuner: u těch LE 190 to chápu, když to říká více lidí. Ale platí tohle obecně pro všechny Cantony, nebo model od modelu?

19.12.2011, 17:15 |
Tuner#2 | Upraveno: 2011-12-19 17:17:38
capo: Ne takový set neznám - neexistuje (to Jamo nebo některé řady Pure acoustic, AQ jsou alespoň trochu poslouchatelné)... Koukni na cenu kalitních výškáčů. Na 1.000,- za kus teprve začínáš vstupovat do světa hi-fi a tady jich potřebuješ 5... tzn. že jen výškáče trochu kvalitní jsou za bůra, ke máš středobasy, kde máš basáky, kde máš bednu, tlumení, svorky, kabeláš, konektory, výhybku, zesík pro aktivní woofer, přepravu, marži výrobce/prodejce atd.??? Prostě za 15tKč nejsou ani kvalitní přední bedny když se bavíme o nových...
U Cantonů to platí obecně, slyšel jsem několikrát ERGO řadu i vyšší a nikdy mě to nic moc neřelo. V poslední době je to lepší, některé věci se dělají zde v ČR včetně ladění a řekl bych že se to mění k lepšímu.

19.12.2011, 17:47 |
capo Jako laik bych prosil o objasnění některých pojmů a rozdílů. Předpokládám, že super bedna se pozná podle toho, že zahraje celé spektrum a co možná nejvyrovnaněji. (což předpokládám znamená, že každej Hz zahraje cca stejně hlasitě při stejné síle signálu?), Krom toho by všechno mělo být celkem čisté. Opravte mě pokud jsem něco napsal špatně nebo něco opomenul.
Co v tom případě znamená "poslouchatelné"? Je mi jasné že každý má jiné uši a vnímavost různých frekvencí, ale obecně o významu toho pojmu by měla být shoda, ne?
Pak by mě zajímalo srovnání, vezměme třeba ty AQ. Píšeš že už jsi slyšel řadu Tango a že je lepší než Toba. Dokážeš říct v čem je lepší? A dokázal bys to srovnat s libovolnou jejich vyšší řadou - v čem bude u nich reprodukce jiná, v čem lepší?
Píšeš že kvalitní výškáč začíná na 1000,-. V čem je lepší než výškáč za 600,- (nemyslím materiál a výrobní postup, myslím v čem je lepší při poslechu)?
Díky, rád si rozšířím obzor, začalo mě to celkem zajímat. Rád si půjdu víc věcí poslechnout, ale chtěl bych vědět co v tom hledat, na co se zaměřit.

19.12.2011, 17:48 |
capo Ještě ke zmíněným Pure Acoustic - všechny jejich sety jsou naopak celkem levné - nejdražší je za cca 11t bez subu, jak psal Honza. Kterou jejich řadu máš konkrétně na mysli, že bys mohl doporučit?
capo: Už jsi někde byl něco poslechnout? Pokud ne to pro mě ztráta času...
Jen na okraj, frekvenční křivka by měla být co nejrovnější (ale ona se na ní dost podepíše akustika místnosti, takže pokud si někdo stěžuje na přebasováno, tak možná jen stačí vyházet bordel kolem repro, vypíchnout je do místnosti a je po problému ;-). Zároveň by mělo být co nejmenší zkreslení v celém pásmu. Rozdíly v konstrukcích jsou obrovské, základem je pevný kabinet (což 12mm DTD u levných repro není), stabilní litý koš u repro (což zas není, když je to plechový výlisek) a pevná membrána, která ale nebude mít parazitní rezonance což jsou zas tak trochu protichůdné požadavky...
Jak to má hrát? Na tom se neschodnem nikdo, mě stačí repro za 30tKč na to co poslouchám, Zdeny60 by si s tím ani doma nezatopil v krbu :-/ Takže asi tak...
Poslouchat a vybírat dle vlastního ucha!!!

20.12.2011, 00:07 |
Tendr | Upraveno: 2011-12-20 00:09:36
A nervat bedny mezi skřínky, suby do stěny atp. Akustika je mrcha a nenechá se ošálit...
Jinak v podstatě souhlas s Tunerem.
Taky jsem chtěl kdysi zařizovat kino, ale při zjištění, že aby to jakž takž hrálo je potřeba minimálně 50kkč, jsem se dal cestou sterea a nikdy jsem nelitoval.