Navštíveno 3340x

10.12.2011, 07:30 |
Luke-Jeep | Upraveno: 2011-12-10 07:34:41
Nazdarek lidi...
Dotaz: správní řízení. Pokuta za špatný parkování. Zjistí onen magistrátní úředník, který řešil za jiný prohřešek, ze svého systému, že jede ještě jiné správní řízení za jinou věc na stejnou osobu? Nebo prostě každá věc, která přijde na tento "úřad" vyfasuje jiného snaživce - kterej má zrovna čas?
Dále: kdo potom má na starosti případné inkaso, následně vymáhání pokuty? Finančák? Celníci? Když jsem před cca dvěma roky uznal svou chybu, přijal pokutu ve správním, tak mě posílali od čerta k ďáblu a nevěděli ani sami úředníci kde to mám zaplatit :-))
Díky za rady... Díky chybě na poště řešíme menší problém a já se na netu prostě nemůžu dopátrat nějakých relevantních odpovědí.

10.12.2011, 08:01 |
gizmi Se spravnim ti neporadim, ale proc jsi to proboha nechal dojit az tam? :( Postup: dostanes listecek za sterac, ja to nafotim a zaeviduju. Pokud prijdes do 8dnu, zaplatis neco malo symboliku a vse je rychle pro obe strany. Pokud neprijdes, musim zalozit desky a poslu ti obalku s cervenym pruhem. Pokud ji prijmes, uvnitr najdes predvolani. Kdyz prijdes, vyresime s o neco vetsi pokutou. Pokud ne, vyclenim dalsi prestupek - neuposlechnuti vyzvy policisty a jdes do spravniho. Pokud te nenajdou, prijde mi to zpet nepodepsane, spis odlozim na neznameho pachatele a tebe dam do pozadavku, coz znamena ze pri banalni kontrole te rovnou privezou ke me a PMJ te budou hledat (je to jejich prace). Posleze to vyresime spolu blokove. Jediny zpusob jak se dostat do spravniho je tedy bud za neuposlechnuti vyzvy, nebo pokud odmitnes vyresit blokove (coz je hloupost, ve spravnim je to o hodne drazsi a alespon u nas jsou ty blokovky v radech stokorun).. Tak to chodi u PCR na obvode. U mestaku je to defakto totozne, trebas pisne nekdo tady taky zkusenost. Spravni rizeni se nemuze vyplatit myslim.. Vim, ze te nepomuzu, ale alespon pro ostatni at vi jak to chodi (hodne lidi si mysli ze kdyz to zmuchlaj, nic se nestane)
L-J: se správním taky nevím, jak mají systémy, to bude asi na každém úřadě jinak, dle programu a rozdělení práce? Ale platba, pokud to bylo od MP tak to platíš městu, pokud to bylo od PČR, tak po správním řízení by to měli mít na starosti celní správa, FÚ to nedělá už asi 5 let, ale měl bys dostat informace na tom správním řízení - číslo účtu, kontakt na oddělení, které to dělá pro případ dohody splátek a tak. V rozhodnutí ve věci by tam mělo být vše napsané, přeci když ti uloží nějakou povinnost, tak musí taky říci, jakým způsobem jí musíš a do kdy splnit :-)
Hehe symboliku.. Za spatny parkovani jsem nikdy nezaplatil ani korunu. Jednou jsem se chytil jak to zrovna nejakej mamlas vypisoval tak jsem ho rovnou poslal do prdele s osobou blizkou.

10.12.2011, 10:18 |
gizmi Vasekkch: pokud narazis na zkuseneho poldu, tak te to vyjde jeste draz :) Jsi povinen rict, kdo je pro tebe osoba blizka (v zakone je definovana jasne) a pak si zkratka predvolam vsechny z rodiny a budu to delat tak dlouho, dokud nekdo nezaplati. Lepe to zkousel tyden zpet pan - pry obchodni partner z Ruska. Jenze v 361cce je jasne napsano, ze je povinen znat udaje cloveka, komu auto sveril - pan nam rekl udaje a bylo snadne pres cizinu si overit, zda nekdo takovy mel vizum, nebo nemel. Vysledek? Spravni rizeni. Takze je to jen o tom jakou ma clovek trpelivost a jak dobre zna zakony. A zrovna takove vycuranky jako jsi ty - ty mam rad. Diky takovejm lidem to maj slusny lidi tezky :(

10.12.2011, 10:34 |
Rudi A když by vízum neměl a byl tu na černo, případně vízum udělaný na celou EU, tak jak dál si pátral?
Gizmi, díky za přesné info:) To se hodí! :)
Osoba blízská je trapnost. Český lidi jsou ubohý.

10.12.2011, 10:43 |
JR Osobu blizkou jsem pouzil akorat jednou, kdyz mi PCR poslala vyzvu, ze jsem na fichtlu prejdel kolonu aut po kolejich :D
Jinak parkovani je nejlepsi vyresit hned a vetsinou domluvou.
Souhlasim, ale bohuzel jsem o techto parkovacich prohrescich nevedel... Ale to je na delsi povidani... Resivam hned... Pokud udelam chybu, platim. S tim parkovanim to tu ale neni jednoznacny, to je ale uz jina pohadka :-)
V pondeli to obvolam at to nepreroste v nejakej problem... U statnich mam respekt, u techhle wosoustu mestskejch fakt ne. Clovek je vola kdyz nam za barakem rozbiji mali cigosi park a jeho vybaveni - nic... 3x - nic, volas ze to mas i nafoceny a natoceny - nic. Kameru na ulici si natocili tak, aby mohli odtahovat chudaka obchodnika kterej si dovezl zbozi, al to ze se zacalo na zastavce zase prepadavat - to je nesere... Ted nam na ulici a na dalsich 4ech rozkopala nejaka banda zmrdu 57 zrcatek na autech... Bohuzel kameru sleduje co muze odtahnout... Kdyby byla namirena jako puvodne - videli by je... Atp. Ale pardon, jina pohadka

10.12.2011, 11:40 |
Draxx Me se zase libi, jak Gizmi automaticky predpoklada, ze jakakoliv pokuta za parkovani je zcela v poradku, a ze spravni rizeni = se prohra = ))))

10.12.2011, 14:37 |
mr.brain | Upraveno: 2011-12-10 14:40:21
Gizmi moralista :-D Ale chápu, že se tím živíš :-D Doufám, že děláte alespoň pořádnou fotodokumentaci :) A nevím co kdo máte s osobou blízkou, úředníci na správním úřadě, stejně tak i příslušníci jsou VŠICHNI placeni z našich daní, nechápu, proč nemohl využít svého zákonného práva nevypovídat proti sobě, hlavně když nejsou schopní dokumentací doložit skutečného pachatele přestupku... Anebo byste taky platili pokutu za to, že někdo někde rozbije koš a vy jste šli náhodou kolem? :-D

10.12.2011, 16:32 |
gizmi Draxx: tohle nerikam - navic parkovacky jsou veci mestaku - ja jedu jen kdyz je to "totalne na hulvata", nebo nekdo brani vyjezdu....a ver ze me to desne bavi :(
mr.brain: nejsem moralista, precti si co jsem napsal a dej si facku. Napsal jsem postup, jak to realne chodi a take jsem napsal, ze kdyz ma policista dobre znalosti a je si vedom, tak to nemusi s vymluvou projit tak lehce. Chapu tvou averzi k systemu, ale kazdy se nejak zivime a pokud jsi si vsiml - spis se snazim radit lidem nez cokoliv jineho..
..vyuzit toho muze, kde pisu ze ne :o) Jen kdyz narazi na znaleho cloveka, tak proste tak snadno to nevzda.
JR: presne tak!!! Jenze pak jsou lide jako VasekKCH, kteri jsou hulvati a jeste se tim chlubi..
Rudi: pan vypovedel, ze obch. partner si knemu jel pro letadlo, takze na cerno tu nebyl a pokud ano, tak se vycleni dalsi spis a preda se to do jeho zeme. Dneska neni problem v nicem a spoluprace statu je velmi dobra.. Vyzum na celou EU = urady o tom vi (je to dohledatelne)

10.12.2011, 16:48 |
Ravo Ahoj Gizmi,
Pochopil jsem že jsi PČR, s tebou bych se asi o pokutu za špatný stání nepřetahoval, protože PČR obvykle když dá pokutu za špatný stání, tak to má ROZUMNÝ DŮVOD.
Ale jakmile se mi tam objeví lísteček od MP, tak nic neřeším a při předvolání na MU (MP předává MU místě příslušnému, samo už dál nic nedělá) uvedu že vím kdo řídil ale neřeknu kdo to je s odvoláním na správný paragraf, protože je to vůdči mě osoba blízká. Vzhledem k obvyklé důkazní nouzi MU odloží případ (do roku dokonce musí - interní předpis).
Pokud si předvolají kohokoliv z mé rodiny apod. tak vypovídají naprosto stejně jako já. Pouze jedna věta s odvoláním na správný paragraf. Tímto se navíc okruh osob blízkých pořád rozšiřuje, že by tvojí metodou (předvolávám tak dlouho dokud někdo nezaplatí)musela za chvíli dostavit celá ČR (a to v případě řešení na MU do roka nestihnou).
Nicméně toto bude fungovat už jen pár dní, pak budu platit tak či tak (viz poslanci protlačená pokuta za "správní delikt"), ale nepříjdu o body.
Doporučuji více studia na
[ Link ] P.S. - snažím se při řízení a parkování používat na rozdíl od dopravního odboru MU hlavu = občas se stane, že podle značek stojím blbě, nicméně mám dobrý spánek protože vím, že jsem svým stáním nikomu nevadil a nepřekážel (hasiči apod.) - proto taková averze k MP, protože ti jsou schopni pokutovat pomalu i to, že jsem se škaredě podíval.

10.12.2011, 17:17 |
gizmi Ravo: jukni na statut osoby blizke do zakona - je jednoznacne dana a neni to kazdy. Nemam zakon u sebe (jsem po nocni ted), ale je to pokolení přímé, druh, družka, atd.. opravdu to není každý, takže pri trose snahy a piplave praci to nekdo vzda. Navic myslim, ze kdyz nekdo zaplati 100,- tak je to lepsi nez tahat celou rodinu :o) Pro me je spis uzavren, vlk se nazral a koza zustala cela :) Vim jak se parkuje kde a proc a pokud to neni clovek - hulvat (i takovych se par najde) kteri parkuji takto pravidelne, tak nevidim duvod to resit jinak.. Co se Defenzackych stranek tyce, velmi casto jsou tam totalni nesmysli a jen to cloveku udela potize - ale to je na samotnou diskusi.
Skoda ze nemuzu vzit z prace nektere fotky - to by se tu hodne lidi pobavilo (predni kola v trave, zadni v krizovatce), napric na prechodu, zaparkovane auto pred branou vyjezdu hasicu, atd atd... Proste nekdy si rikam, ze facka by byla malo.. To same kdyz mladasovi dam 100,- a druhy den mi tam stoji znovu, treti den opet a takto dokud si ho nepredvolam.. nekdy opravdu hlava nechape..
Ravo: není to interní předpis to odložení, ale je to ze zákona, zákon o přestupcích :-) a je to přesně toto, když už :-)
§ 20 Zánik odpovědnosti za přestupek
(1) Přestupek nelze projednat, uplynul-li od jeho spáchání jeden rok; nelze jej též projednat, popřípadě uloženou sankci nebo její zbytek vykonat, vztahuje-li se na přestupek amnestie.

10.12.2011, 17:57 |
Ravo | Upraveno: 2011-12-10 18:01:43
To Gizmi - Ještě doplním tu osobu blízkou:
PČR - Definici uvádět nebudu, minimálně manželka, sourozenci a rodiče to jsou (a jak jsem psal výše, s PČR se přetahovat nejspíš nebudu), ale kdybych osobu blízkou uvedl, stejně všichni z rodiny uvedou to samé co já a jsi v důkazní nouzi a odložíš to. A věř mi, že to nikdo nevzdá, i kdyby ses v tom piplal sebevíc, berou to spíš jako hru ;-)
Takže aby jsi zlomil důkazní nouzi, musíš mít jiné důkazy (záznamy kamerových systémů, svědectví jiných osob atd. A budou muset být opravdu pevné).
MP - odst. 4 § 11 zákona 553/1991
(4) Vysvětlení může odepřít pouze osoba, která by jím sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťovala jako vlastní, způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za přestupek.
Správní orgán (MU) - § 116 zákona 200/1990 O přestupcích:
Osobou blízkou je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké, jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.
Osoba blízká je v případě MP a spráního orgánu definována tak obecně, že to může být kdokoliv (cítím újmu osobě blízké jako svoji vlastní)
A abych to ukončil, opravdu dokážu rozlišit, kdy stojím jako vůl (a někomu vadím) nebo je vůl někdo jinej (obykle MP). To co jsi popisoval je opravdu napřesdržku a souhlasím s tím. Proto se mi taky nestává, že se musím s PČR něco řešit.
P.S. - a s názorem na Dfense taky souhlasím, každý by měl hlavně používat svou hlavu a udělat si vlastní názor na základě co nejširších informací co získal
gizmi: to nebylo myšleno osobně :) jen je vidět kdo je jak motivovaný... A vždy se chovám slušně, pokud se tak chová i druhá strana :) To s tou "osobou blízkou" nebylo vůbec myšleno na Tebe, ale byla to obecná reakce.
Ravo: fungování správních deliktů a objektivní odpovědnosti majitele vozidla bude až od r. 2013... Ale zajímavé je, že tuhle jsem koukal na TV H@vna, kde byla reportáž o majitelce koně co vběhl pod kamion a majitelka PARADOXNĚ musí platit pokutu a škodu. No a u majitele auta to najednou paradox není. Bych blil...

10.12.2011, 19:34 |
dddd ravo: takže kvuli dvěmastovkám kčs budou vyslíchat celou tvojí rodinu a široké příbuzenstvo? tak to mně by třeba doma rozbili hubu.
kde jsou takoví hodní policajti co dávají 100,- pokutu? :-)

11.12.2011, 15:24 |
gizmi deywis: Plzen Vinice/Kosutka - ono zaparkovat na sidlistich je opravdu tezky..