Navštíveno 1862x

Zjišťuju že v mém okolí se začínají hemžit fotografové. A ve městě chybí ateliér. Naskytla se mi možnost pronajmu prostor za velcie pekne ceny :-) Mate nekdo zkusenosti? Potreboval bych nekoho s kym bych o tom poklabosil. Podotykam ze se bude jednat o atelier s malym prvozem a pro fotografy amatery :-)

09.12.2011, 12:25 |
TROY :) pro amatéry na amateri.cz
:)))))))))))))))))))

09.12.2011, 19:51 |
Bucci podle mýho za účelem zisku o tom nemůže být řeč.. náklady jsou kolem 100 000,- (světla, blesky, posuvníky, stativy, softboxy, další příslušenství) a fakt, že v centru prahy plně vybavené ateliéry jsou k sehnání za 250,- za hodinu na malym městě nebo hůř vybavený ateliér samozřejmě musí být levnější....
pro sebe jako nadšenec ano... jde to udělat i v paneláku, znám takovej a jde to... ale chce to větší místnost, aby tam vůbec byla možnost focení...
LukasMatej: jakej na to mas rozpocet?:) Ses si vedomej co to vsechno obnasi...?:)
Tohle mě zajímá :) Ghofig: Co o tom víš?:)
Area51: vim zhruba co je v atelieru potreba za vybaveni a pred 14ti dny jsem si kupoval svoje svetla... takze mam taky predstavu kolik stoji tohle, pokud to s focenim myslis alespon kapku vazne :))

11.12.2011, 19:21 |
MAX Mám ateliér a není to žádná legrace..
prostor cca 60m2 s cca 3,6m vysokými stropy.. Kromě nájmu je celkem sranda tohle vytopit, takže jen za služby platím cca 3500kč měsíčně.. O investicích do světel, držáků pozadí, pozadí, stativů atd ani nemluvě - potřebuješ aspoň 3 záblesky minimálně 300Ws, něco na zatemnění oken, samozřejmě i nějaký nábytek - pracovní místo, něco kam posadíš lidi, ideálně kuchyňku, šatnu atd.. Aby to trochu vypadalo, tak do toho vrazíš tak 50 litrů bez té techniky a to s budeme bavit o tom levnějším z Ikea.. Pak když si spočítáš náklady, tak zjistíš, že aby se to zaplatilo, tak potřebuješ za měsíc několik slušně zaplacených zakázek, což není tak jednoduché sehnat, zvlášť když začínáš.. Já bych do toho podruhé nešel - dal bych se raději dohromady s někýmspolehlivým z oboru, kdo se na to za pár měsíců nevykašle...
presne jako Max :) A kdyz zacnes resit techniku a prislusenstvi k tomu, tak do toho nasypes dalsich 100 :)
Hold male mesto :-) Nebavi me jezdit do Brna ci Prahy 150 km :-) A modelum se taky nechce :-) Resit se to da preci i jetou technikou ze :-) Pripadne studiovyma svetlama a ne zableskama
prave uzivit atas v malomeste je o to horsi.
studiova svetla myslis jako trvala svetla? fotil jsi s tim nekdy?:) vis jakej je rozdil mezi tim a zableskem?

12.12.2011, 09:50 |
Bucci Lukáši: bez záblesků toho moc nevymyslíš... a když koupíš jetý nebo ještě hůř nějaký čínský napodobeniny záblesků, budeš se divit...
korejci a číňani - mění barvy záblesku dle teploty a stáří výbojek, lehce se uvaří nebo roztaví, nikdy nenasvítíš nic stejně... pokdaždý v tom bude rozdíl... stativy bejvaj fórový
Když jsem scháněl záblesky já tak sem toho hodně prošel, hodně načet... začínal sem s myšlenkou jako ty, naštěstí jsem vycházel z poučení na různejch fórech, ale ve finále si sám zjistíš, že musíš koupit něco kvalitního abys pak do toho nanaházel zbytečně 3x tolik
aneb nejsem tak bohatej abych kupoval levný věci...
Takže z levnejch záblesků 300Ws na cesty a do malýho studia (začínajících od 16k vejš) bych ti doporučil:
- Fomei kit
[ Link ] (nejlevnější, ale rozumnej)
- ElinChrom
[ Link ] (tyhle mam i já, akorát koukám, že je zlevnili ...)
- Bowens
[ Link ] (tohle je asi to nej na trhu, dle značky)
Do jinejch bych nešel...
Myslím, že nejrentabilnější varianta je ta, kterou praktikuje v Plzni jeden můj kamarád fotograf. Prostě si pronajal malé prostory (odhaduju, že vcelku levně, ale zároveň na docela rozumném místě hned u tramvaje), kde začal střídavě fotit ateliérovky a střídavě dělat školení fotografie. Takže to vybavení musel koupit tak jako tak, navíc je to víceméně jednorázová investice a vzhledem k cenám fototechniky ještě ne tak velká. No a když má místo, tak to občas pronajímá za 200 Kč na hodinu. Tzn. v žádném případě se na tom nedá zbohatnout, ale pokud to není středobod podnikání, tak se tím dají dostat alespoň nějaké prostředky zpátky.
Mam to predevsim pro sebe a amaterske foceni tak proc do toho rvat stotisice a nepredpokladam ze ze me bue profik takze zustanu u klasickeho trvaleho svetla

12.12.2011, 14:50 |
Bucci Lukáši... nech si poradit... psal sem ti to i na ICQ, s klasickym světlem se nedá moc pracovat, navíc nikdy nebude mít výkon záblesku... těch 20 do základních světel prostě dát budeš muset... pak pozadí a příslušenství.. za 50 seš tam tak jako tak bez debat...
v paneláku aťas udělat jde... i když je tam daň toho nižšího stropu než by bylo potřeba

12.12.2011, 14:53 |
Bucci nebo si kup záblesky, který za pár měsíců utavíš a na reklamaci ti je nevzmou, páč si je dle slov prodejce nepoužíval korektnim způsobem (a nehneš s nim), pak ti časem budou měnit barvu, a intenzitu, že je radši vyhodíš...
nebo si tam kup stálý 300W světla... a budeš rád, že budeš k tomu cvakat systémovym externim bleskem (kterej ať pro Nikon nebo canon stojí taky kolem 10k - a nikdy to nebude studiovej záblesk)
ve finále budeš naštvanej, že světla ti jsou k ničemu
poslechni rady zkušenějších, já zatim buduju, ale u mě to budování spočívá v úpravě místnosti, ostatní věci už mam pohoromadě (až na pár drobností), ale ostatní co už maj "vybudováno" určitě ví, o čem mluví
Souhlas s Buccim.
U focení nejde nic dělat "napůl". To je jako kdybys říkal, že nejsi profík, tak nepotřebuješ fullframe nebo světelný L objektivy... a pak za pár měsíců budeš fotit tmavou akci nebo po tobě někdo bude chtít velkoformátový tisk a zjistíš, že to vybavení prostě nemáš dostatečný. Než mít amatérský pseudoateliér, to už je skoro lepší nemít nic.
Ja se tady k panum pridam :)
Je to presne tak, jak pisou. Zkousel jsem si fotit jak s trvalejma svetlama, tak mam zablesky. A je to 100 a 1. Trvala svetla se spatne modeluji, nemaji zrovna idealni barvu, dostanes se na uplne jine casy a podminky, nez se zableskem atd atd. Z meho pohledu a pro muj styl foceni maji vicemene same proti.
Ale tak pokud mas svuj nazor, tak te tady nepresvedcime. Kazdopadne ver mi, ze si pak za to budes nadavat. Prosel jsem si tim taky :))

17.12.2011, 23:18 |
MAX Na trvalá světla rovnou zapomeň - není výkon jako výkon. U blesků se počítá na Ws a u tvalých světel na watty - a to není totéž. To co nasvítí v pohodě 300Ws blesk z cca 3m odstupu Ti 500Wattovýhalogen nenasvítí ani náhodou.. Tak možná nějaký 1500wattový. Tímpak můžeš rovnou topit, ale nechci vidět ten účet za elektřinu.. Nehledě na to, žesi tím ugriluješ modelku, i když bude nahá.. O produktech nemluvě - polovinu věcí Ti to "rozteče".. Fotím jídlo, nebo nějaké zboží pr eshopy a s halogenama jsme to taky zkoušeli.. Vždycky to bylo trápení a výsledekskoro ostudný.. Pak jsme koupili za 60 litrů dva 300Ws Hensely a rozdíl neskutečný jak v rychlosti práce, tak v pohodlí.. Teď jsme mělii dva 400Ws Photony Milenia profesional ECD a taky spokojenost za tu cenu..V saděvyšly na tuším 25.000 a za málo peněz dost muziky..

17.12.2011, 23:22 |
MAX Mimochodem - svitili jsme na modelky těmi 500wattovými halogeny asi ze dvou metrů, abychom se dostali kvůli hloubce ostrosti alespoň na clonu f4 a nestíhali jsme ji utírat pot.. O rozmazaném make-upu nemluvím.. Prostě ostuda.. :o))) Amatéři hadra.. Poprvé a naposledy, protože námbylo jasné, že takhle to bude u zákazníků fakt fiasko..
MAX: to mu nerozmluvis... znam nekolik takovych lidi, co si to museli vlastnorucne vyzkouset, nez tomu uverili, ze s halogenama atp to prilis nejde:))

18.12.2011, 16:26 |
MAX Jojo, to si musí zkusit každý.. Tak aspoň my je nekupovali, jen si je půjčili.. To bylo dobré tak na nějaké video a to ještě s rezervou kvůli barvě světla..
ale rozmluvi :-) prdim na to.... povedlo se mi po celovikendovem patrani najit pronajem za 200 hodina 35 km od baraku

19.12.2011, 14:00 |
Bucci Rád bych se přidal... jelikož můj bude připraven až cca příští léto...
potřeboval bych pronájem na cca 2 - 3 hodiny 14. nebo 15. 1. 2012 - kdekoliv v Praze,