Navštíveno 10901x

Zhruba před půl rokem jsem prodal garáž a abych s tím už neměl žádné starosti a vyřizování, tak jsem do smlouvy napsal, že daň z převodu nemovitosti platí kupující a myslel jsem, že tímhle to pro mě končí.
Dnes mi ale přišel dopis z finančáku ve kterém mě vyzývají, abych podal daňové přiznání a zaplatil daň z převodu nemovitosti.
Jel jsem tedy hned na finančák a slečna která to vyřizuje mě poslala slušně do prdele, že jí nezajímá co je ve smlouvě a ať podám daňové přiznání a zaplatím daň.
Proto se ptám, opravdu musím daň zaplatit já?
Nejde mi ani tak o těch pár bybých korun, ale musím sehnat nového majitele garáže, znalce, který jí ohodnotí a znovu ověřit kupní smlouvu a vůbec na to nemám čas.
Díky za jakékoli info.
platí prodávající (resp. prodávající musí podat přiznání, zaplatit to samo může kupující), nejde se z toho vyvázat, jedině by měl kupující plnou moc, aby to za tebe vyřídil
Daň za převod nemovitosti platí prodávající. Pokud prodávající není z nějakého důvodu k sehnání a není možným způsobem donucen k zaplacení, poté FÚ vymáhá tuto daň po kupujícím s tím, ať si to pak právně vyřídí s prodávajícím.

05.12.2011, 14:53 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-05 14:54:40
Šestikule: To je blbé. Někde jsem totiž četl, že když to nezaplatí prodávající, tak to automaticky přechází na kupujícího, proto jsem to taky uvedl do smlouvy, abych s tím neměl žádné starosti.
Myslel jsem právě, že když se jedná o daň z převodu nemovitosti, tak je to na domluvě, jak se dohodne prodávající a kupující.
Kdyby to byla daň prodeje nemovitosti, tak je mi jasné, že to musím řešit já. Každopádně díky.
Kdyby měl ještě někdo nějaké jiné poznatky, tak předem díky.

05.12.2011, 14:56 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-05 14:57:33
Lucni.konik: Takhle jsem si to nějak představoval, ale nikdo si to se mnou nemůže vyřídit, když podepsal smlouvu ve které je jasně uvedeno, že daň z převodu nemovitosti platí kupující.
Takže co teď? Mám se na to vysrat a finančák to dále bude řešit s kupujícím, tak jak je to ve smlouvě?

05.12.2011, 14:57 |
nome | Upraveno: 2011-12-05 14:58:01
no máš 2 možosti majitele sehnat a udělat vše cos popisoval.
Nebo se na to vysrat a finančák to po čase bude vymáhat po kupujícím (navíc pokud je to ve smlouvě tak to on po tobě následně nemůže vymáhat zpět)
ale podání je na tobě, platbu může pak klidně kupující. Sousedi, co koupili barák, tak bývalý majitel(průserář) sbalil prachy a byl celý rok inkognito(vypařil se, navíc peníze za prodej baráku nebyli jeho, protože mu to jinej známej vykoupil z exekuce a udělal rekonstrukci), tak FU pak nakráčel na ně s tím, ať si to pak vyřídí soudně s ním.
nome: Právě, že vyloženě vysrat jsem se na to nechtěl, tohle dělají možná nějaké smažky. Myslel jsem, že se normálně na finančáku domluvím a bude to o.k., asi jsem se zmýlil.
357/1992 Sb. o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí
[ Link ]
Lucni.konik: Když to přiznání podám, tak tím zase uznám, že mám platit daň, ne? Nedá se tam někde vepsat, že ve smlouvě máme uvedeno, že daň z převodu nemovitosti zaplatí kupující, aby to bylo jednoznačně jasné.

05.12.2011, 15:08 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-05 15:10:51
IT-master: Díky, na tohle jsem taky koukal, jen mě štve, že se na to budu muset vykašlat, abych docílil toho, co mám jasně uvedeno ve smlouvě, to jsou skvělé zákony.
Hlavně je "super", když někdo koupí barák za 5 mil. a prodávající se vysere na zaplacení daně z převodu.

05.12.2011, 15:11 |
.mycTD | Upraveno: 2011-12-05 15:15:39
tezko se muzes vyvazat z povinnosti vuci nejake osobe (FU) jakoukoliv smlouvou s treti osobou.
[edit] ...ale to s tim rucitelem je vychcany :-)
Třetí osoba to sice je, ale má s prodávanou věcí něco společného, tak proč by to nemohlo být na domluvě. Jedná se o daň z převodu nemovitosti, takže nevidím nic špatného na tom, že po dohodě jí zaplatí kupující.

05.12.2011, 15:17 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-05 15:19:35
Jinak vyvázat se dá, ale je to takové stupidní se na to vykašlat a čekat až začne finančák otravovat kupujícího.
Myslel jsem, jestli to nedá vyvázat nějak normálně, což bohužel asi nejde.

05.12.2011, 15:18 |
nome bohužel ze zákona máš povinost to zaplatit ty jako prodávající, ale paradoxně to co si smluvně ujednáte na to nemá žádný vliv a pokud nezaplatíš tak ani postih ti nehrozí kromě možnosti že se bude kupující s tebou soudit.
Takže pokud budeš hrát mrtvého brouka tak po nějké době finančák začne psát kupujícímu. Co se domluvy týče tak to na FU samo jde ale musíš narazit na někoho normálního. Pokiud tě daná správkyně daně poslal někam tak jiné možnosti nevidím.

05.12.2011, 15:20 |
nome pokud chceš jednat slušně tak vše vyřídit a skusit se domluvit s kupujícím aby ti poslal následně peníze. To je ale zas na jeho dobré vůli

05.12.2011, 15:22 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-05 15:23:52
Hrát mrtvého brouka mi práve připadá úplně stupidní, ale co se dá dělat když to nejde vyřešit nějak normálně.
Jak už jsem psal, nejde mi o peníze, ale o to sraní s tím.
Kdyby mi slečna na finančáku řekla, že dlužím tolik a tolik, tak hned zaplatím a neřeším to, i když jsem na tu daň dal kupujícímu slevu.
přsně tak FÚ je nekompromisní,bude to vymáhat na tobě a bez debat...dělá se to tak,že kupující nechá u notáře částku peněz ve výši daně a po zaplacení prodávajícím na FÚ ji notář pošle prodávajícímu,zjednodušeně napsáno :)

05.12.2011, 15:26 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-05 15:30:05
mike.vw: Takže to co psali všichni není pravda? Myslel jsem, že to budou chtít po mě a pokud to nazaplatím, tak půjdou za kupujícím a tím to pro mě končí, když máme ve smlouvě, že daň platí kupující.
Nejsem zvědavý na to, že po mě někdo něco bude vymáhat.
Ve smlouvě můžeš mít co chceš, ze zákona je to tvoje povinnost, kupující je jen ručitelem, ale vymáhat to bude FU stejně po tobě, jen v případě že nevymůže, zaplatí to kupující. Každopádně 3% z ceny, která bude vyšší (odhad a nebo smlouva) tak zaplatíš ty

05.12.2011, 15:32 |
nome | Upraveno: 2011-12-05 15:33:18
kupující je tvůj ručitel, to znamená že v případě že nezaplatíš ty přechází ta povinost na něj jako ručitele.

05.12.2011, 15:37 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-05 15:39:44
Tomu rozumím, ale co v tomhle případě znamené, že to FU po mě nevymůže?
a) budou to chtít a já jim to nezaplatím (mrtvý brouk)
b) budou to chtít, já jim to nezaplatím, vlítne na mě exekutor a až ten nic nevymůže (což v mém případě vymůže), tak pak to budou chtít po kupujícím
Rozdhodně bych nedělal mrtvého brouka, stejně se bude jednat o pár stovek, pokud se jednalo o garaz. Hlavně jsi to měl řešit předtím a né až ted, kdyz neco resim, overim si co bude potřeba. Jestli ti nekdo rekl ze to stací napsat do smlouvy, tak to byl nejakej chytrák
bal bych se prave te varianty b)
Kdybych na to měl čas, tak to vyřeším, ale už tak toho mám hodně a člověk kterému jsem garáž prodal je pracovně vytížený ještě víc. Bude velký problém to nějak domluvit, aby jsme měli čas oba a do toho ještě znalec, který to ohodnotí, proto jsem si od člověk z realitky nechal poradit, že mám do smlouvy napsat, že daň zaplatí kupující a mám klid.
ty we,ted čtu...ty jsi PRODAVAJICI,tak platí to co psal:
05.12.2011, 15:32 | nome | Upraveno: 2011-12-05 15:33:18
kupující je tvůj ručitel, to znamená že v případě že nezaplatíš ty přechází ta povinost na něj jako ručitele.
No jo, ale pozor, to že zaplatí daň kupující neznamená, že ty nemusíš podat daňové přiznání, to jsou jaksi dvě rozdílné věci. Na tobě stále zůstává povinnost podat daňové přiznání k dani z převodu a on to může, nebo podle smlouvy by tědy měl zaplatit, samozřejmě pod variabilním tvé osoby, tedy rodného čísla...
mike.vw: jenze je otazka, co vsechno FU udela pro to, aby to dostal z prodejce. aby nahodou nesli na kupujiciho az v okamziku, kdy zabaveny majetek prodejce nepokryje tu dan (+ naklady exekuce) ;-)

05.12.2011, 16:21 |
nome | Upraveno: 2011-12-05 16:22:27
u ručitele platí to, že pokud člověk kterému ručíš poruší podmínky tak tato povinost přechází na tebe.
Obecně se ručitel do smluv dává proto právě aby se v případných problémech oddálilo vymáhání pohledávky přez advokáta/exekutora které to prodlužuje a prodražuje. V krajním případě Exekuce by měl jít k kupujícímu a ne k tobě.
johanik: To mi říkala i ta slečna na finančáku, ale na další otázky už nebyla schopná odpovědět, tak jí pomohla kolegyně a řekla, že to nikoho nezajímá co máme ve smlouvě a budou to chtít po mě. Dokonce jsem se i zeptal jak se to řeší, když to nezaplatím a to začaly obě kroutit hlavou a že se prý s ničím podobným ještě nesetkaly, tak že prý neví, místo toho aby normálně řekly, že za to ručí kupující.
Abych řekl pravdu, tak normálně nevím jak to mám vyřešit :-)
opět souhlas s nome...
jak jsem psal já o tom depositu u notáře,tak tím se jistí právě kupující když prodávající nezaplatí a ani se k placení nemá,pak FÚ jde na kupujícího
Jo na FÚ jsou občas dobrý telata, ale každopádně to co řekli, tak měli pravdu. Ta smlouva není nad zákon, zákonem je to prostě takhle dáno, realitka poradila docela blbě.
No a jak to řešit ? Jedině tak, že podat přiznání k dani z převodu, jestli to byla nějaká řadovka, tak někdo by mohl snad udělat i posudek bez toho aniž by musel dovnitř. Bude tě to holt stát ten posudek a ty 3% z vyšší kupní ceny

05.12.2011, 16:39 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-05 16:40:22
Tak jednoduché to není, potřebuju totiž i ověřenou kopii smlouvy a tu nemám.
Mohl by mi někdo říct co bude následovat když to nebudu řešit? Jestli to budou vymáhat soudně, nebo jestli když nezaplatím, tak prostě půjdou za kupujícím jako ručitelem?
Dle mého je logické, že na mě se vyserou a půjdou za kupujícím, když je ručitel a on by to měl pak vymáhat po mě (to ale nemůže když máme smlouvu jakou máme), ale nerad bych kvůli takové pičovině spadnul do nějakého průseru a ještě se sral s nějakýma exekutorama.
Ty námáš originál smlouvy něčeho co jsi prodával ??

05.12.2011, 20:03 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-05 20:04:50
Bohužel nemám, prohledal jsem celý byt, ale nenašel. Stěhoval jsem se, tak je to trošku komplikovanější. Každopádně přepsané už to je, zaplacené taky, tak smlouvu mám k ničemu. Kdybych jí moc potřeboval, tak jí má kupující, nebo katastr, ale to je zase vyřizování.
[ Link ] Zatím to vypadá tak, že pokud se na to vyseru, tak se to neřeší a daň chtějí po kupujícím.
Ale stále nevěřím, že by to bylo tak jednoduché.

06.12.2011, 05:30 |
Kamil07 | Upraveno: 2011-12-06 05:34:43
Vyčteno z poradte.cz
Dobrý den, rád vám tuto otázku zodpovím, jsem právník. Tato otázka byla vyřešena v judikatuře, viz rozsuek Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 33 Cdo 132/99.
V daném případě si smluvní strany dohodly, že "poplatky z převodu nemovitostí zaplatí prodávající a kupující každý jednou polovinou". Následoval spor před soudy, jestli je takové ujednání platné nebo ne. Nakonec Nejvyšší soud uzavřel: "Předmětné ujednání je závazkem, má soukromoprávní význam pouze mezi stranami smlouvy a žádným způsobem neobchází ustanovení zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí, podle jehož ust. §8 v daném případě zůstal poplatníkem daně prodávající."
Lze uzavřít, že pokud si kupující a prodávající ve smlouvě sjednají, že daň zaplatí kupující, je takové ustanovení smlouvy platné. Podle zákona je poplatníkem stále prodávající, takže pokud by daň uhrazena nebyla, bude ji finanční úřad vymáhat po prodávajícím bez ohledu na ustanovení smlouvy. Ale poté by prodávající mohl tu částku, kterou zaplatil na dani, požadovat po kupujícím (popř. jej žalovat před soudem).
Aby bylo zamezeno případným sporům, je však lepší respektovat znění zákona a textovat smlouvu např. následovně: "Kupující společně s úhradou kupní ceny zaplatí Prodávajícímu částku ve výši XXX Kč., odpovídající dani z převodu nemovitostí. Prodávající se zavazuje tuto částku použít výhradně k úhradě daně z převodu Nemovitosti."

06.12.2011, 09:46 |
J-T. Kamil07: Dej na dobré rady z podání daňového přiznání se prostě nevykroutíš. Jsou to dvě různé věci: podání daňového přiznání x zaplacení.
Jestliže nepodáš daňové přiznání nebo tak neučiníš ve stanovené lhůtě (pokud se nemýlím, tak na podání máš 30 dní od zápisu do katastru nemovitostí), a je toto zpoždění delší než 5 pracovních dnů, bude ti vyměřena pokuta za opožděné podání ve výši:
0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanovené daně.
Nejnižší pokuta při tom činní 500 Kč a nejvyšší 300 000 Kč + úroky z prodlení dle ČNB + 0,15%. S tím, že pokutu dle mých zkušeností finančák chce vždy, ty úroky z prodlení se dají ukecat…
Podání daňového přiznání je tvá povinnost dle zákona, případné pokuty a penále jdou VŽDY (zde žádný ručitel není) za tebou jako poplatníka daně. To tvá smlouva neřeší a ani nemůže…
Tak nečti fora nediskutuj a podej daňové přiznání :-)
Sice OT, ale chování dané "slečny" na FÚ bylo v rozporu se správním řádem(z.č. 500/2004 Sb.), který by kur*a jako státní úředník měla znát a to minimálně v těhle případech §2 odst. 4, §4, §6 odst. 2 - jenže je za to nikdo nebuzeruje, nikdo to nekontroluje a jejich vedoucím je to jedno.
§4
(1) Veřejná správa je službou veřejnosti. Každý, kdo plní úkoly vyplývající z působnosti správního orgánu, má povinnost se k dotčeným osobám chovat zdvořile a podle možností jim vycházet vstříc.
(2) Správní orgán v souvislosti se svým úkonem poskytne dotčené osobě přiměřené poučení o jejích právech a povinnostech, je-li to vzhledem k povaze úkonu a osobním poměrům dotčené osoby potřebné.
(3) Správní orgán s dostatečným předstihem uvědomí dotčené osoby o úkonu, který učiní, je-li to potřebné k hájení jejich práv a neohrozí-li to účel úkonu.
(4) Správní orgán umožní dotčeným osobám uplatňovat jejich práva a oprávněné zájmy.
Hlavně odstavec 1 je to co, co na většině úřadech nějak chybí...
J-T.: Já bych rád dal na dobré rady, ale dnes jsem volal novému majitali garáže a říkal, že nemá vůbec cas a že se mi někdy ozve, takže je fakt problém se nějak rozumně domluvit, proto jsem hledal nějakou variantu jak to "obejít" a mít klid od těch úřednických zmrdů.

06.12.2011, 10:48 |
J-T. Kamil07: Tak mě je jasný že asi patříš do skupiny lidí, který chtějí mít vše v pořádku, proto asi řešíš i tuto diskuzi. Nicméně na začátku se stala chyba - dostal jsi špatné rady jak se tyto věci řeší a teď už nemáš na výběr :-/
Hele a jak je tu u zamestnancu? Musej podavat extra priznani? Nebo nahlasit v uctarne, ze prodal nemovitost za tolik a tolik a pak to doplatit?
Tapiku co s tím maj společného zaměstnanci ? tohle je povinnost každého cloveka samostatne , s tím nemá zaměstnavatel nic společného :)
Tohle si dělá každej zvlášt a hned po prodeji spíš jsi myslel daň z příjmu ne ?
hale a muzete mi nekdo uplne po lopate vysvetlit jak se tahle operace provadi? prodavam ted byt za otce,budu spravovat penize a tudiz budu asi i muset vyridit zaplaceni tyhle dane.na vsechno mam overeny plny moci. dela se to osobne nekde na financaku,nebo musim neco nekam poslat,nebo pockat az se otci ozvou sami?
Johane, zejtra te budu otravovat na icq
Pokud nezaplatil, FÚ půjde po tobě, neb jsi k sehnání a ze zákona to je první verze. To, že máš ve smlouvě, že to platí kupující FÚ nezajímá, to je spor pak mezi kupující x prodávající. Pak tedy řešit výzvou k uhrazení té částky, co platíš ty a nebo pak soudní cestou na základě té smlouvy.
madmaik : musíš mít kupní smlouvu a posudek, následně si vyplníš dańový přiznání k dani z převodu nemovistostí, kde uvedeš vše potřebné ze smlouvy, která už musí být zapsána na katastru - potřebuješ čísla o zápisu atd. Termín myslím že je 3 měsíce po zapsání právních účinků vkladu. Přiznání dáš na Fú, nebo pošleš a částku vypočtenou v DP, tedy 3% z ceny která je vyšší (posudek, nebo smlouva) zaplatíš na účet Fú, který je pro daň z převodu, tedy předčíslí 7763, variabliní symbol bude rodné číslo prodávajícího. Kdyby cokoli, jsem na ICQ, nebo tel..
Tappaja: OK, jen nevím jak budu, mám to dnes rozlítaný, jinak no problemo

07.05.2012, 23:13 |
Kamil07 | Upraveno: 2012-05-07 23:13:48
Takže nakonec vše vyřešeno, ale cesta to byla klikatá.
Došel jsem tedy na finančák a snažil se to vyřešit co nejrychleji.
Slečně, která to měla na starost, jsem řekl, že nemám problém s penězi, ale nemám čas shánět nového majitele garáže a řešit s ním nějaký znalecký posudek atd.
Slečna chvíli uvažovala a pak zavolala nějakého "experta", který mi sáhodlouze vysvětloval, že znalecký posudek obejít nejde a další kecy.
Po cca deseti minutách mě to přestalo bavit, tak jsem jim řekl, že se buď domluvíme, nebo mají smůlu a už se tam nikdy neukážu, načež "expert" začal zase sáhodlouze vysvětlovat, že by možná šla udělit výjimka a že by jsme se tedy mohli domluvit.
Takže jsme se domluvili, že podám přiznání k dani bez znaleckého posudku a oni se budou řídit cenou, která je na smlouvě.
Pak jsem se tam zase z časových důvodů nějaký pátek neukázal a když už jsem tam konečně došel, tak mi slečna řekla, že už je to zaplacené, že obeslali nového majitele, když já jsem byl "nezvěstný".
Je to tedy jak jsem předpokládal, když nezaplatí prodávající, tak to chtějí po kupujícím.

07.05.2012, 23:17 |
nome takže to dopadlo tak jak si psal že nechceš aby to dopadlo :-)))
To je pravda, zbytečně zabitý čas a stejně jsem já nic nevyřešil.
Nicméně mě překvapilo, že to na finančáku jde i bez znaleckého posudku.
Pokud si to někdo vezme na triko, tak jde v podstatě všude a všechno...
to tě teď ten kupující asi má rád ... :)
ale co se týče daní,jsi čistej