Navštíveno 1530x

21.11.2011, 12:46 |
Tuner#2 | Upraveno: 2011-11-21 12:47:04
Aktuálně řeším pár věcí a budu rád za poznatky.
1. Do jaké výšky dát vypínače? Něco jsem obecně vygoogloval a asi je nejlepší změřit to na co je člověk zvyklý je to tak?
2. Kam dát zásuvky? Asi bych je tlačil co nejníž dolů, tzn. 15 cm od podlahy pro malé prověšení kabelů? Nebo je lepší je dát naopak vejš pro budoucí stáří :-D
3. Plyn do kotle pro technickou místnost táhnu příčkou v obýváku (z druhé strany to koliduje se záchodem a odvětráním kanalizace nahoru) a je otázka zda to táhnout přes celou místnost cca. 4m ve výšce 115cm co je vstup do kotle a nebo vyject nahoru/dolů? Jediná kolize co mě napadla je případná TV na zdi, ale to se dá ohlídat a držáky mají řadu otvorů. Co vy na to?
Jako vždy předem díky!
1) Marně jsem hledal někde normy, ale pak jsem se zeptal elektrikářů a řekli, že co mi bude vyhovovat. No, dal jsem do cca 115-120cm nad finální podlahy. Už bych nešel výš, protože chodit imrvére s malýma dětma a rozsvěcet byl děs. Navíc jsou upatlané zdi.
2) Já je dal 20cm nad finální podlahy.
3)Proč si netáhnul přívod plynu radši podel baráku zvenku a pak ho jen neprošťouchl dovnitř ke kotli?

21.11.2011, 12:55 |
Conan 1. tipuju, že to mam kolem 120cm, kdyžtak změřím
2. má je dole, tipuju 20cm od podlahy, kdyžtak změřím
3. já bych to poslal nahoru / dolů. Dát to "podobně" jako ti už někde vede el. nebo topení...
Lucni.konik
1. OK myslel jsem si to, už jsem viděl vpínače i cca. v 60ti, že jde zapnout "visící" rukou podél těla, ale tam zas by malé děti rozsvěcovali celý dům a nějak mě to nepřijde přirozené.
2. OK taky to tak cca. vidím
3. Plyn mám tažený z obou stran, do kychyně je to rovnou do rohu a z toho bude cca. 120cm flexi do sporáku, ale kotel je uprostřed domu a nějak se k němu musím dostat. Z druhé sany je chodba a podlahou to být nesmí.

21.11.2011, 13:04 |
hanzz Vypínače 110 - 120 cm, zásuvky 40cm. Těch 20cm mi přijde hrozně nízko...
1. 120 cm nad čistou podlahou
2. 20 cm nad čistou podlahou
3. Počkej, rozumím tomu dobře, že plyn zasekáš do zdi? To podle mě nesmí vůbec být. Vedení musí jít po zdi nebo stropě. Ale třeba to chápu blbě. Pak bych to určitě hodil dolů, kde to nebude tolik vidět a pak vyjel do výšky vstupu až v kotelně...
Jinak, není možnost ten plyn ještě táhnout venkem?
Aha, tak jsi rychlejší :oDD
Proč by plyn v domě nemohl být v mědi zasekaný do zdi a zamaltovaný?

21.11.2011, 13:19 |
zede Instalační zóny elektro najdeš v ČSN 33 2130. Vodorovné instalačné zóny jsou určeny takto:
Střední 90-120cm nad dokončenou podlahou
Dolní 15-45cm nad dokončenou podlahou.
Vypínače se obvykle dávají těch 120cm, zásuvky od 20 do 30cm. Samozřejmě jiná věc jsou zásuvky nad pracovní deskou v kuchyni, v koupelně atd.
Plyn v domě může být ve zdi, ale nesmí to být v dutých cihlách, resp. může, ale musí to být oplácané maltou. Aby se případný unikající plyn nemohl v dutině hromadit...

21.11.2011, 13:23 |
Tuner#2 | Upraveno: 2011-11-21 13:23:39
zede: Díky za vyčerpávající info. Bude to v Ytongu a zamaltováno, takže asi no problem. Pojedu v těch 115ti a prostě o tom budu vědět, budu o tom vědět! :-)
Nejsem si jistej, ale v tý zdi by neměly bejt spojky/fitinky na potrubí.

22.11.2011, 15:51 |
zede Uvidíš no, ono naštěstí se v téhle výšce zase tak často nevrtá, obrazy a podobně se věší výš. Ale vědět...no kolegevi co dělá s bagrem taky jednou plynaři tvrdili že vědí že to potrubí vede na druhý straně silnice :-)))

22.11.2011, 17:01 |
Tuner#2 | Upraveno: 2011-11-22 17:02:26
Dedelina: nestraš, min. koleno kolmo do místnosti kde bude fotel tam bude a nechci to mít vidět na zdi... No v pátek snad dorazí revizák na plyn tak si řekne a podle toho udělá. Chtěl jsem jen znát praxi a možnosti.
zede: Ani mě nemluv. Všechny výkopy jsme si dělali sami, vše mám naznačeno ve výkresech i s hloubkama a když jsme dělali plyn na zahradě, tak si ráno s tátou říkáme bacha na ten výstup kanalizace z domu byl mělko no a pak jsme jeden byli pomocná ruka u plynaře v ulici a druhej kecal s geodetem a v tom bagrista chcípnul bagr a říká, máte tady práci pánové :-D Ještě, že to řeší přesuvky za pár korun, ale těch slov :-)))
Asi fakt strašim :) Uvidíš, co revizák...
Ještě pár dotazů...
Jaký průměr se vykružuje pro ty hlubší krabice na zásovky/vypínače? Dáme je asi všude v těch mělkých se dělá blbě.
Kolik se to dělá do hloubky aby krabice trochu koukala a byla zároveň s omítkou? Zatím vůbec netuším co bude za omítku, ale předpoklad je lepidlo, perlinka a omítka. Kolik taková skladba je celkem mm?
Jak daleko díry na krabice od sebe na střed, když je vícerámeček vedle sebe nebo pod sebou?

03.12.2011, 17:58 |
Draxx Mala krabicka ma prumer 68 mm. Vykruzovak ma prumer tusim 70mm. Stavis z Ytongu ? Instalacni krabicky zasadruj presne na uroven cihly. Nesmi koukat ven, ani by nemela bejt utopena. Az na to naplacas to lepidlo, perlinku a stuk, bude par mm utopena, coz absolutne nevadi.
Pokud chces viceramecky, tak ty krabicky maj takovy pacicky, zacvaknes je do sebe a mas to = )

03.12.2011, 21:53 |
Tuner#2 | Upraveno: 2011-12-03 21:53:35
Draxx: Díky moc za rady, už se mě ozval i známej na FB co dělá elektriku a v podstatě jste se schodli ;-)

04.12.2011, 21:54 |
zede Ohledně vícerámečků...jsou pro to i patřičné krabice. Výhodou je, že je v nich víc místa, ale zase vyjdou o hodně dráž než když si vezmeš obyčejné a spojíš je.

05.12.2011, 10:49 |
JA jako zede
krabice se do sebe zacvaknou a uděláš si je kolik jich potřebuješ.
ještě když jsem se živil elektrikou jsem jich dělal asi 12 vedle sebe :-) ale to už je na víc rámečků a opruz sádrovat a přesně měřit...