Navštíveno 9679x

03.11.2011, 23:39 |
M.a.R.i | Upraveno: 2011-11-03 23:46:10
Ahoj,
hodila by se mi od Vás zkušenějších rada. Známá mě pořád otravuje kvůli pitomostem týkajících se všeobecně elektra.
Nedávno si usmyslela,že se jí nechce v paneláku platit kabelovka, tak si koupili settopbox a dali anténu na balkón, jenže chytali mizernej signál, tak nakonec koupili digitální satelit Mascom MC1101CR viz
[ Link ] , LNB konvektor Mascom MCS303, který má výstup na jeden kabel. Satelit jim funguje, ale potřebují ještě nějak návest signál do dalších dvou televizí v domácnosti, tak mě napadli dvě možnosti:
1) koupit 2digitální receivery a připojit je ke stávající parabole, ale netuším, jestli se dá signál vyvést ze stávajícího receiveru do dalších dvou.
EDIT:
ještě se jim doma válí 2receivery pro digitální satelit, ale nejsou na karty a běželi jim na tom jenom zahraniční programy, kdysi to její manžel kupoval v německu, mají k tomu i konvektor se 4vývodama. Třeba by se to dalo použít. Fakt nevím, satelit jsem nikdy neřešil :/
2) settopboxy mají, tak se snažit laborovat s nějakou lepší anténou, tu co koupili na zkoušku byla malá interní plochá do interiéru, ale ani na balkóně se nechytala. Ale mám strach, že stejně bude špatnej signál. Někdy jim to šlape v pohodě, ale při horším počasí se ztrácí programy.

03.11.2011, 23:58 |
M.a.R.i | Upraveno: 2011-11-03 23:59:13
Když už řeším tu známou, tak byste mi možná poradili i s mým problémem, máme v bytovce DVBT settopbox, na střeše anténu a na konci anténního kabelu u TV máme trafo v zásuvce, nejspíš na zesílení signálu. Problém je ten, že ČT1,ČT2,ČT4 a ČT24 mají horší signal, když zapnu PC tak se ve většině případů ztratí signál uplně (když je zaplý PC, tak začnou chrčet repráky, do kterých jde signál z TV a PC, pokud dám PC i TV na jednu zásuvku, tak to nedělá, je tu 50let stará elektrika :/). Taky signál ruší projíždějící starší auta a motorky. Už jsem zkoušel lézt na půdu ale je tam brutální změť kabelů a několik antén a aby se v tom čert vyznal :D. Nějaký jednoduchý řešení? A nebo bude lepší pro jistotu koupit novou anténu a natáhnout novej kabel? V bytovce žijem cca 1rok a anténa s trafem už tu byla.

04.11.2011, 08:16 |
DaveF první dotaz nevim, ale k tvému problému:
začal bych tím, že bych natáhl nový koax a namontoval novou anténu nejlépe LP 45F apod. hlavně bez zesilovače a když zesilovač tak jen nějaký jednostupňový (10dB) a jen v případě, že bude kabel od antény delší než cca 20m. Ideálně někde pod střechou - ne u antény, nebo v anténě.
Samzozřejmě v první řadě závisí na místních podmínkách - musí být signál.
To bručení je nějaká zemní smyčka a nejjednodušší je napájet ty přístroje z jedné zásuvky - pokud to pomůže. Pokud bručení způsobují přístroje propojené koaxem s TV nebo radio signálem, tak může pomoct galvanické oddělení - dá se to koupit nebo střed i stínění připojit přes malý keramický kondenzátor.
U audio signálů už to tak jednoduchý bohužel není, takže se to snaž vyřešit tím napájením z jednoho místa
Pokud chceš napojit 3 tv na jednu parabolu, tak musíš vyměnit LNB (snímač) buď za LNB quad (1 družice) nebo Monoblock quad (2 družice). Ty mají 4 výstupy (na 3 se nedělá) a z každého výstupu jde sólo kabel až do receiveru. Ty starý, co nemaj čtečku na karty vyhodit, jsou k ničemu a koupit ideálně něco s certifikovanou čtečkou Irdeto na Skylink (seznam na Skylink.cz). Nechaj se koupit v setu i s kartou Irdeto kolem 4000Kč. Je to HD (vysoký rozlišení) a do budoucna s tim nebudou problémy, určitě se vyhni šrotům z letákových akcí.
Na 2 družice určitě 80cm parabolu.
Pokud chceš laborovat s DVB-T, tak jak psal DaveF, anténu Fracarro LP45, určitě ji dej ven a nasměrovat směrem na vysílač. Zesilovače bych se nebál, ale nejdřív to zkus bez něj. Kdyžtak doporučuju nízkošumový zesilovač Teroz č.434 12V 18dB nebo se dělá i 5V alternativa, pokud set-top boxy dokážou napájet zesilovač sami. Ale pokud neni signál, tak s tim stejně neuděláš nic, záleží na lokalitě.

04.11.2011, 10:24 |
M.a.R.i | Upraveno: 2011-11-04 10:28:10
Dave, P.E.T.R: Díky moc kluci za rady.
P.E.T.R: Ještě právě mají k tim dvou receiverum bez karty ten LNB snímač se 4 konektorama. Dalo by se to použít místo toho co je tam teď? Nevím tedy proč jsou tam 4konektory, jestli je to pro 4 receivery? Ale 100% měli 2 na ten snímač napojený.
Když si koupí receiver certifikovanej na kartu, tak jim pojedou český programy pořád a nebo se po určitý době musí koupit nová karta? Sledujou jenom volný český programy, zahraniční nepotřebujou, proto si myslím, že by jim stačil settopbox, zkusím si půjčit někde anténu a vyzkoušet.
DaveF: Právě, že když všechno dám na jednu zásuvku, tak to přestane, ale nechci to riskovat, neboť stará 58"Plazma si pár watů veme, k tomu 400W zdroj z PC a 300W Repro :/. Ale ani mi to nevadí, stejně TV hraje z vlastních repro
A kde zjistím na jakej vysílač mám anténu nasměrovat? Jedná se o Prachatice. Myslím si, že bude problém v tom, že jsou těsně pod kopcem a z ostatních stran jim stíní paneláky.
A ještě takovej blbej dotaz, na stávajícím receiveru s kartou je vstup Dash IN a výstup LOOP OUT, ale předpokládám, že na ten LOOP OUT nelze dát koaxiál do dalšího receiveru,

04.11.2011, 10:42 |
JA no jako petr
koupit kvalitní monoblock quad a přijímače.
Já mám doma všechny 4 plný :-)
tu smyčku , čili jestli je přijímač průchozí, jsem řešil ze servisákem a moc mi to nedoporučil, obzvlášť u HD...tak kam chodim málo(třeba do sklepa si občas protáhnout tělo)mám obyč a nahoře hd.A kartu si občas přehodim.Takže mám 2 plný a jednu základ.Jeden kvalitní HD s nahráváním a je to...
LOOP je ti k ničemu, na obou receiverech by pak běžel stejnej program, pustí to tam vždy jen jednu frekvenci. Takže dej tam ten snímač se 4 vývodama a z kažýho vývodu to natahni do receiveru. Kartu musíš mít, bez ní nehraje ani ČT1, Nova, protě skoro nic. Kartu jednou koupíš a je v podstatě nafurt, nemusíš měsíčně platit nic. Na nabídku programů koukni www.skylink.cz.
Vážně dej pozor, ať nekoupíš nějaký šroty z letáku, protože v nich nebude běhat nová karta a stejně ho pak vyhodíš a koupíš něco jinýho. Vybíral bych určitě něco z certifikovaných přijímačů, ty najdeš taky na tej adrese. Už kvůli tomu, že všechny nový programy budou v MPEG-4 a starý přijímače je vůbec nedokážou naladit.
Příjmový podmínky na DVB-T v Prachaticích neznam, takže s tim ti neporadim.
Díky za rady. Nejdřív zkusím DVB-T, pokud se nepodaří naladit, tak se to bude muset vyřešit satelitem.
Ještě prosím o radu, o víkendu se pokusím naladit DVB-T.
Co jsem zjistil, tak u Prachatic jsou vysílače:
Husinec 5km 0,01 výkon
Volary 10km 20 výkon
Vimperk 14km 0,02 výkon
Zdíkov 21km 0,01výkon
Bohužel jak jsem psal, tak panelák je pod vrcholem kopce a navíc všechny vysílače jsou na druhé straně paneláku, což by vysvětlovalo,že mají špatnej signál, jedinej vysílač, který je na jejich straně je Vimperk, ale zase mu stíní kopce.
[ Link ] Co jste doporučili tu anténu LP45, tak jsem vyčetl, že se jedná o směrovou anténu a pro nepřímou viditelnost je prý vhodnější síťová.
Nějaký rady?

11.11.2011, 12:35 |
DaveF pro 100% příjem je vždy nutná přímá viditelnost k vysílači, pokud není tak ano, může jít o různé odrazy a sčítání těchto odrazů, ale to už je trochu duchařina
u toho DVB-T je to potřeba vyzkoušet :-( teoreticky máš pravdu, že je lepší síto. Já třeba v korytě Vltavy (kempy) používám buď plzeňské síto, popř. tu LP45Fku. Bez měřáku se ti to tam bude možná dost špatně honit. Rozhodně se ale vyprdni na polský síta, ty stojí za prd v každym případě :-)
Díky a ještě jeden dotaz jak se míří s tou směrovou LP45F? Předpokládám, že stojan bude u okna a druhým koncem budu mířit na vysílač a nebo chytá signál na široko? Asi jsou to debilní otázky, ale nikdy jsem nic takovýho neřešil, tak netuším

11.11.2011, 14:59 |
DaveF anténa míří jak šipka na vysílač, prvky vodorovně
Díky moc za rady, nakonec se chytlo dvbt uplně v pohodě, kvalita i síla 100% , chytlo to snad všechny vysílače v okolí, ale měl jsem z toho docela vítr.
Byl jsem u staršího pána v elektru na kterýho jsem dostal doporučení, prodal mi za 495kč polskou anténu se zesilovačem, takže přímo to, před čím jste mě varovali :D. Ale zaručil se, že je skvělá a nakonec i byla.
Pak jsem dával nazpátek parabolu od digitálního satelitu (zateploval se panelák) a maximálně jsem chytnul 75% kvalitu nebo sílu, už nevím. Naladili jsme jenom 3programy (čt24, joj, očko), nic víc nešlo a po cca 2h už fungujou všechny, nechápu :)
je otázka jak dlouho bude ta anténa skvělá :-D
u toho sat. je to jasny ty programy co si vyjmenoval jsou free (akorat to joj mi tam moc nesedi) karty byla asi kousla po dlouhodobym nepouzivani, pak se refreshla a rozjela se