Navštíveno 10223x

27.10.2011, 10:53 |
TROY Dlouho jsem to nesledoval,ale pamatuji si že 1 TB se dali sehnat pomalu za hubičku,ale dneska kouknu na alzu apod a docela šok jak to skočilo.
Je pro to nějakej důvod? díky
Ptám se jen ze zvědavosti
zaplavy v thajsku. Měl si kupovat minuly tyden. v pondeli sly ceny o 100% (v nekterych pripadech i vice) nahoru.

27.10.2011, 10:57 |
TROY díky za info
Nepotřebuju ted hned kupovat,ale sonduju :) - 6 disků začíná bejt plnejch )
[ Link ] a
[ Link ] - to druhy je pekne udelany cenovy srovnani.
WD ma problem dodavat disky i svym OEM zakaznikum, takze normalni verze skoro nejsou.

27.10.2011, 11:11 |
hanx To je v prdeli :(

27.10.2011, 11:38 |
hanx Půjde to někdy zase normálně dolů? Dovedu si teďka představit, jak na tom lidi můžou vydělat, koupili 10 disků po tisícovce a teď je prodaj po dvou tisících :D
No, jestli myslíš návrat na původní ceny tak asi nejdřív v půlce příštího roku. Dolů to půjde, až WD plně obnoví výrobu, což bude tak někdy Q1/2012. Do Vánoc to pravděpodobně moc nezlevní.

27.10.2011, 11:44 |
JR Dneska se ti vyplati v Datartu koupit externi disk a ten HDD z nej vykuchat :-D

27.10.2011, 12:00 |
hanx To asi jo, ale já už asi půl roku plánuju koupit novej systémovej, ale za fakt málo peněz a teď koukám, že jsem těžce zaspal.. :-D četl jsem to před týdnem, že s mají zdražovat, jenže jsem nečekal, že to bude tak rychle a tak hodně... Teď si asi narychlo pořídim nějakej bazarovej a budu čekat až to zase klesne...
Pěkný, před 14dny na Aukru stál 1tb HDD od 890Kč. Novej se zárukou. teď je tam jedinej a za 2200 :D:D.
Myslím, že to po Vánocích půjde dolu. Co si pamatuju, tak pravidelně sly ceny za Ramky před Vánocema brutálně nahoru a v lednu-únoru zase brutálně dolů :). Možná tenhle trend mají i HDD.
si lidi aspon prestanou stezovat, ze je SSD drahe....vida jak se cena srovnala s obycejnyma :)))

27.10.2011, 12:22 |
mr.brain | Upraveno: 2011-10-27 12:22:38
Mari: Pokud myslíš to skokový zdražení pamětí pár let zpátky, tak to bylo tím, že největší výrobce těch paměťových čipů měl problém s výrobou - zemětřesení a továrna k.o. To že ceny lezou nahoru před Vánocema je normální, jenže nezdražují výrobci, ale obchodníci. A navíc se nezdražuje o +100 % apod.

27.10.2011, 12:23 |
Kamil M.a.R.i - to není o trendu, ale o tom, že WD mají díky záplavám zavřenou továrnu v Thajsku. Takže dokud plně neobnoví provoz a nenaplní se sklady, tak se snížením ceny nepočítej.
mr.brain, Kamil:
jj, četl jsem to s těma záplavama. O IT už se skoro nezajímám. Ale ještě cca před 4lety když jsem tomu holdoval a stavěl PC, tak si pamatuju, že poslední roky pravidelně šli paměti nahoru, klidně o tich 80% a v lednu, únoru šli třeba o 100% dolů.
o 100% dolu byla asi slusna sleva... :-)))
Hanx: teď už se Ti nevyplatí nic. Už i výrobci NTB atp. plánují zvýšení cen výrobků díky diskům.
JR: Máš recht, oni drželi/možná někde ještě drží původní ceny :-)

27.10.2011, 13:25 |
soray Ja jsem stihl jeste pred 14ti dny koupit 2x 2TB pro RAID do PC. Jeden za cca 1600,-. Ted uz ten samej disk stoji cca 5k jeden...

27.10.2011, 13:40 |
TROY ten graf je mazec :)

27.10.2011, 13:56 |
Ravo podle interních informací který mám potvrzuji slova Pana.Mozka - dříve než Q1/2012 to dolů nepůjde určitě z důvodů uvedených výše. Spíš to vidím na přelom Q1/Q2
je to fakt brutus, predevcirem sem na to taky koukal jak jelen a nechapal, chvilema sem myslel, ze sem neco spatneho snedl :D
pred 14 dnz jsem kupoval WD 2TB 64MB cache za 1750,-, dneska stoji 4500tis :{
ze sem jich kua nevzal celou paletu :D
je to v riti v tom Thajsku, je to fakt docela velikej pruser, a WD ma prej 60% vyrobnich kapacit v hajzlu. Myslim ze budem radi za to co pise Ravo.
Spis smutne mi prijde, vetsina tech e-shopu ma nemale skladove zasoby za cenu "pred zdrazenim", nicmene cenu okamzite napali o 250%-300% nahoru.
Pripomina mi to majitele cerpacich stanic....

28.10.2011, 05:33 |
JP | Upraveno: 2011-10-28 05:33:56
jackobo: takže ty kdybys zjistil, že něco co jsi koupil za účelem dalšího prodeje ztrojnásobilo svojí hodnotu, tak bys to jen tak z altruismu stejně prodal za třetinu? A když se naopak u něčeho ze dne na den sníží hodnota na třetinu, tak za to prodejci budeš dál platit původní trojnásobnou cenu, protože to přece koupil za víc? Nebo tě to za kolik nakoupil zajímá jenom když se zdražuje?

28.10.2011, 09:11 |
JR Jackobo by byl dobrej podnikatel ....
presne jsem cekal reakci tohoto typu. Asi jsem fakt Mirek Dusin, tydle kapitalisticky praktiky halt nejsou nic pro me :D :]]

28.10.2011, 18:26 |
ps Ještě, že jich v nevyužitých diskových polích máme asi 40x 1 TB WDC RAID 4 :D
Koupili za 1500, prodávají se teď za 4200. Asi to postupně začnu prodávat :)).
jackobo: Problém je, že nikdo nedělá obrovské zásoby (už vůbec ne e-shopy) a ty informace o tom zdražení byly a kdo věděl, tak nakupoval a do toho přišly informace od samotných výrobců s novýma cenama, které navíc někollikrát navyšovali. Ty vůbec nebereš v potaz, že zrovna tento typ zboží průběžně stále slevňoval a mnohdy prodejci museli prodávat pod cenou, takže se nedivím, že když se to otočí,že chtějí někdy i vydělat :-) Distribuci disky docházejí a jsou rádi, když budou mít do sestav atp. Mazec budou i reklamace

02.11.2011, 11:02 |
Lufas

02.11.2011, 13:01 |
TROY heh :D jsme donutili i mf dnes nad tim bádat )

11.01.2012, 12:10 |
TROY dotaz po pár měsících - nevíte kdy se ceny navrátěj do normálu případně je vidět nějaká změna v cenách?
no muj nazor je stale stejny, ceny nejdriv v lete, ale i kdyz se obnovi vyroba, tak prodejci nebudou mit duvod tlacit ceny zase dolu, kdyz se budou hdd kupovat i za tyhle prachy, takze dle me navrat na minule ceny never more. kno nakoupil vyhral, kdo ne prohloupil. a konecne se ceny SSD priblizuji ke klasickym hdd, jen bohuzel na spatnou stranu...
asi jako smska, pokud je treba kupovat nejake datove uloziste, tak jedine kdyz bude v akci (treba tenhle tyden je na czc nejaky akci 1TB WD za asi 2499,-)
SSD je docela sazka do loterie, hlavne kvuli Sandforce radici, takze jedine neco od Intelu, kde nebudou zadne problemy anebo konkretne neco, kde ten Sandforce 2xx radic neni :)

11.01.2012, 13:18 |
hanx Výroba u WD už je obnovená, jen se musí vyrobit. Věřím, že v březnu - dubnu už budou ceny zase rozumné, vždyť ceny už teď padají o nějakých 25% oproti minulému měsíci.

11.01.2012, 13:38 |
TROY to rád slyšim

11.01.2012, 13:44 |
clown ja rikam, ze uvidime ..
pac mame WD+Hitach jako jednu firmu
a Seagate + Samsung jako druhou ...
jsou tedy pouze dve firmy z 50 (20 let zpet) .. tak co je bude tlacit dolu ? :) max tak ceny SSD .. do malych zarizeni ..

11.01.2012, 14:25 |
hanx clown: není to jen o tomhle, oni si nemůžou dovolit jen tak ze srandy nechat ceny nahoře, zaprvé budou soupeřit o cenu mezi sebou a to tvrdě a za druhé tu bude nátlak milionu dalších firem odebírajících HDD ve velkém (výrobce NTB a tak) takže se vracíme k soupeření o cenu:-) Samotný prodej HDD imo není jejich hlavní zisk.

26.02.2012, 18:41 |
TROY někdo z oboru :) - máte předpověd jak to bude ještě padat? :)
je to tak, pokud bych mel dnes stavet pc tak jako systemovej disk jedine SSD, viz prvni link. 30GB by melo stacit, a 13-14 stovek si myslim ze za tu srandu stoji.
ten druhej link, esli se tomu da verit, tak i po "urovnani cen" rozdil stale + 40% oproti stavu pred "zdrazenim" jako nic moc, bleee ://

26.02.2012, 23:06 |
mr.brain | Upraveno: 2012-02-26 23:06:19
koncem března 90 % výroby jako před povodní... je předpoklad, že ceny budou +20% před povodní (někdy Q3).

27.02.2012, 09:29 |
TROY díky za info
potřebuju nějaký uložiště na fotky apod :/