Takže asi ve zkratce.....zkopíruju jeden příspěvek od člověka z jednoho foto fora...
Dnes existuje jeste jedna kategorie fotoaparatu, a to CSC (Compact System Camera). V podstate jde o zrcadlovky (DSLR), ktere nemaji zrcatko. Vim, zni to blbe, takze vez, ze ma to cip jako zrcadlovka, umi to stejne veci jako zrcadlovka, daji se tomu menit objektivy jako zrcadlovce, jen to... nema zrcatko. Diky tomu to muze byt mensi a nema opticky hledacek, ale bud elektronicky (ve vetsine pripadu velmi dobry) nebo zadny. Toto jsou napr. fotoaparaty Olympus PEN (E-PL1 a podobne), Panasonic G rady (vsechny G, GH, GF,...), Samsung NX a Sony NEX. Pouze u Nikonu a Pentaxu maji tyto fotoaparaty vyrazne mensi cipy nez zrcadlovky. Uz z toho, co jsem ted napsal, je patrne, ze to foti stejne kvalitne jako zrcadlovky danych vyrobcu.
Ve zkratce
CSC Olympus (PEN) a Panasonic (G, GH, GF) - system Micro 4/3, vyprodejove verze velmi levne, siroka nabidka objektivu, redukci a vseho mozneho, dobra rychlost, u starsich modelu pomerne vysoky sum na vyssich citlivostech (denni snimky na nizsi a stredni ISO jsou ale vynikajici). Maji mensi 4/3" snimace, nove 16MPx modely foti na vyssich ISO vyrazne lepe, ale jsou drazsi.
CSC Samsung NX - Vetsi APS-C cip, ale vzhledem k zastaralosti sumi podobne jako Micro 4/3. Ma trochu slabsi nabidku objektivu, ta se ale rchle rozsiruje a predevsim jsou jedny z nejkvalitenjsich. Vyhodou je hlavne az smesne nizka cena nekterych pristroju. Dostat NX11 se setakem 18-55mm a vynikajici 30mm F2 pancake objektivem, tomu se rika nabidka roku, byt sama NX11 neni az tak zazracny fotak.
CSC Sony NEX - Male telo, spatna ergonomie, neprilis povedene objektivy, kterych je navic pomerne malo (slabsi nabidka, ale take se to zlepsuje). Na druhou stranu ma ze vsech CSC pristroju rozhodne nejlepsi cip s velmi nizkym sumem, hardwarovym HDR a spoustou zajimavych technologii. Negativem je vysoka cena.
CSC Nikon a Pentax - Drahe, nefoti to jako zrcadlovky, v tomto pripade nema smysl se tim zabyvat.
DSLR Canon - Levne zrcadlovky Canon nenadchnou plastovym vzhledem (pusobi jak hracky koupene na trznici), zakladni setak je ve sve nejnovejsi variante celkem dobry, ovladatelnost je u Canonu vyborna. Kazdy se to nauci ovladat velmi rychle. Osobne se mi nelibi prace s merenim expozice, neni tam zamek expozice pri namacknuti spouste, casto preexponovava a v RAWech je minimalni rezerva v jasech. Ve vsech levnych modelech jsou pouzity uz pomerne zastarale snimace.
DSLR Nikon - Zrcadlovky Nikon jsou slusne, ale v nekterych vecech zbytecne orezane. Chybi tam napr. bracketing (tohle maji nezridka i kompakty za 5 tisic), automaticke ISO je u Nikonu tez takove nejake posahane. U D3000 je velmi stary sumici snimac (takze podobne jako u Canonu nebo Samsungu NX11), D3100 je na tom uz mnohem lepe. Zakladni setak je celkem dobry.
DSLR Pentax - Nemam sice zkusenosti, co jsem ale slysel, ma nejlepsi obrazove vysledky (nizky sum, vyssi dynamicky rozsah), zakladni setak je udajne velmi kvalitni.
DSLR Sony - Ponekud horsi ergonomie, zakladni setak je spise podprumer, ale naposledy jsem mel v ruce model A230 a nevim, jak moc se to zmenilo.
Takze muj zaver. Pokud neni treba hledacek, Olympus E-PL1 s jednim nebo dvema objektivy, pokud tam ma byt hledacek, tak Samsung NX11 + 18-55mm + 30mm pancake nebo Pentax K-r +18-55mm (pripadne pokud se sezene za dobre penize, tak Nikon D3100 + 18-55mm VR se stabilizaci). Ty dalsi moznosti se ale budou splhat k 12 tisicum...
Nora : Ohledně Olympusu,nad tim ani nepřemýšlim,vim jak je na tom se zrcadlama a nedělam si iluze že tady by byl na špici.
Petura : Měl jsem ho asi taky 4 roky a jde pouze prohlížet obrázky,ale po přepnutí na ON dělá mrtvýho brouka... ((
Mr.Scully + T2 + TROY : Sony a Nikon viz. příspěvek z fotofora.
Samsung má velkej snímač a 2 objektivy za 11500,- Za to si u zrcadla nepořídim ani D5100 nebo D90 tělo co jsem chtěl,tam by mě to se dvěma objektivama vyšlo na minimálně 2x tolik....a to ještě spíš u jetýho přístroje. Kvalita bude nižší než u zrcadla,ale určitě lepší než u jakýhokoliv kompaktu jak G12 tak S95. Kdyby byl kvalitní objektiv,tak myslim srovnatelný se zrcadlem,ale jen kvalitou,největší rozdíl oproti zrcadlu,vidim v rychlostech všeho...ostření,sekvenční snímání atd.
Koukam po tomhle,kde je v sadě i nějaký blejskátko,sice to neni náhrada kvalitního blesku,ale jako bonus v ceně dobrý ;-)
[ Link ] Zatim ale jen zjišťuji info,tak třeba mezi tim narazim na jetou D5000 za slušnou cenu.....uvidim.
Další názory vítány. ;-)