Navštíveno 2010x

Dělám kompletní upgrade kompu a blíží se fáze, kdy se budu muset rozhodnout, jestli na nový systémový SSD disk nainstaluju Windows 7 načisto nebo udělám disk image ze současného systémového disku. Nejradši bych udělal instalaci načisto, ale potřebuju na nový disk přenést komplet maily - mám hodně účtů a v mnoha případech už maily nejsou na serveru, mám je lokálně a mluvíme přinejmenších o tisícovkách. Takže NEHODLÁM řešit nějakou cestu přes IMAP, Gmail a podobně, nemá to prostě řešení, už při minulé instalaci jsem se s tím matlal několik dní, než jsem to dal všechno do kupy. Jenže nevím, jestli Windows Live Mail jde nějak jednoduše přenést (např. zda nastavení účtů, kontakty, maily samotné atd. jsou lehce přístupné ve složkách nebo je to někde po registrech atd.). Zvažoval jsem tedy udělat image disku, ale protože současný disk má 1TB a nový SSD disk bude mít 120GB, není to taky úplně jednoduchá cesta :-))) Navíc jsem četl, že při zkopírování image na SSD disk může dojít ke zpomalení, protože snad nebudou souhlasit nějaké hranice sektorů nebo co... nevím, v SSD jsem nováček :-)
Takže:
1. varianta - čistá instalace
+ rychlý systém
+ nejrychlejší a nejjednodušší cesta
- netuším, jak jednoduše přenést CELÝ Windows Live Mail včetně všech uložených mailů, účtů a nastavení
2. varianta - zkopírování image současného systémového disku
+ není třeba řešit ztrátu dat, hesel apod.
- možná zpomalí výkon SSD disku
- nemám před imagem kam uložit přebytečná data, tzn. jedině si půjčit externí disk apod. - prostě komplikovanější cesta
Klíčová otázka je pro mě prostě (1.) jak udělat zálohu Windows Live Mail vs. (2.) snese SSD disk třeba 60GB image nebo může dojít k jeho zpomalení kvůli odlišné technologii uložení dat?
Asi to nechceš slyšet, ale nejjednodušší varianta asi bude přenos mailů do jiného mail klienta, Windows Mail klient sice lze zálohovat, ale dosti složitě :-( nastavení účtů netuším (zatím jsem to nedělal).
po dlouhých letech používání Outlook Expressu jsem kdysi přešel na Outlook jako takový a při reinstalaci PC mě zajímá akorát outlook.pst, archive.pst a nastavení mailů :-), pro outlook existuje i zálohovací program, který Ti zazálohuje data, nastavení účtů a pravidel.
Windows Mail jsem zkusil používat a natolik mne znechutil, že po dvou dnech šel do pryč (ve složce Doručená pošta mám cca 4000 mailů, celkově asi 20-30 tisíc mailů v dalších složkách, maily jsou za období cca 8-10let), načtení outlooku je do cca 15 sekund, windows mail 2-3 minuty :-(
Já bohužel minule (někdy na jaře) zkoušel vše možné, od Outlooku, Outlook Expressu, Thunderbirda, Windows Mail až v Windows Live Mail a Live Mail byl relativně nejhezčí, byť ani tak mi ve spoustě věcí nevyhovuje. Paradoxně nejvíc se mi vždycky líbil obyčejnej Outlook Express. Kalendáře a podobný kraviny nepotřebuju, Outlook jako takovej už je moc manažerskej nástroj.
Našel jsem na zálohování nějakej KLS Backup, jdu ho zkusit.
Tak KLS Mail Backup mi z Windows Live Mail vytvořil 8 GB velkej ZIP soubor. Mělo by to být mail folders, calendar, settings, rules, signatures a contacts. Nikde tam nevidím accounts, ale restore jsem pochopitelně zatím nezkoušel. Uvidíme v pátek :-/
1, USMT na starým
2, čistá instalace
3, USMT na novým
[ Link ] Easy ...

13.10.2011, 08:13 |
sotek Já jsem systémový oddíl na SSD překlonoval a chodí to, takže zde bych problém neviděl.
Jinak si myslím, že adresář kde jsou uložena veškerá data z Live Mailu by měl jít zkopírovat do nové instalaace a vše by tam mělo být.

13.10.2011, 08:39 |
Conan Opravdu je dobré dávat na SSD disk systém? Co jsem čet, tak to nedoporučujou ... životnost tam klesá s počtem zápisů.
Conan: je to tak jak píšeš, není to nesmrtelný, ale při dnešní životnosti počítačů - chápejme jako život spotřební elektorniky - dneska nemá např. notebook většina lidí více jak 5 let a to si myslím, že tento argument ohledně nějaké životonosti není moc pádný.
Navíc, při dnešní ceně disků je to fakt spotřebka.
Měl sem to potěšení dělat s notebookem, kterej měl SSD disk a letělo to jako vítr - oproti klasickému disku to bylo hodně znát.
Osobně je mi to jedno, rád si vypiju kávičku, než ten můj "veterán" naběhne :)
Milhauzz - to vypadá VELMI zajímavě. Čtu, že USMT migruje profily a nastavení a že umí i Windows Mail. Ale umí to opravdu i všechny maily, složky, účty apod.? Předpokládám, že jo, když je to všechno vlastně v adresáři Users. Ale nevím, jestli s tím někdo má konkrétní zkušenost.
Akorát koukám, že Microsoft k tomu nedodává GUI, no potěš koště, to už je bastlení jak v Linuxu :-) Naštěstí podle wikipedie existujou GUI od třetích stran, aspoň něco.
USMT je špica, umí to kompletní nastavení všeho. Prostě přesuneš komplet profil.
Btw. blbej dotaz, Windows Live Mail - nestačí přesunout ten jeden adresář? Chápu, že to není tak jednoduchý jako třeba u Outlooku (.pst), ale neukládá Live Mail úplně všechno taky do jednoho adresáře? Zprávy, nastavení, účty, pravidla, všechno?
Hele, jde to ještě jednodušeji:
Start, Příslušenství, Systémové nástroje, Nástroj Migrace profuli uživatele. Je to GUI, pohoda.
Všechno v těch windowsech je, stačí to jen a jen používat :)
Je fakt, že sedmičky jsou prý v těchhle nástrojích špičkou, hlavně oproti předchozím verzím Win.
Já nicméně nevím, jestli chci exportovat celý profil, protože to bude včetně nastavení různých aplikací, který třeba na novej disk ani instalovat nebudu, nechci tam mít bordel hned od začátku, jde mi primárně asi jen o ty maily :-)