Navštíveno 1328x

Zdravím už od jara se snažím jezdit na kole do práce.Mám to asi 9 km v kopcovitém terénu a zajímala by mě výbava na zimu.Jde mi hlavne o oblečení.A nějaké obecné zásady abych po týdnu neumřel :).Třeba jestli mít termosku s čajem atd...:).Kolo vytáhnu na zablbnutí každou zimu,ale pravidelná jízda do práce na 3 směny je jiná káva.Nejvíc asi budou vědět ti,co rádi jezdí na lyžích.

18.09.2011, 22:50 |
Ravo sry...ale moje rada zní takto = vykašlat se na to. Akorát si zničíš zdraví a pak toho budeš litovat až budeš starší.
Konkrétně já si takto oddělal kolena. I kdyby ses oblíkl sebelíp, tak ty kolena neprohřeješ a neudržíš je v teple, protože ta relativně velká rychlost je bude hodně efektivně chladit. Obalovat je moc nemůžeš, protože bys je neohnul a to se pak blbě šlape.
Podle mě to za to nestojí se takto denně huntovat (občasná zimní jízda je něco jinýho), ale každý je svého štestí strůjcem.
No hlavně si dobře musíš zabalit kolena, protože ty trpí neskutečně v zimě. Zimní tretry taky nejsou k zahození, funknční prádlo asi samozřejmostí. No, ale i tak jsou prostě dny a podmínky, kdy je jet na kole prostě zbytečnej hazard se zdravím a je lepší jet hromadnou nebo autem. No a ještě tě čeká zvýšená práce se servisem kola. Ono to chce pořádně čistit, jinak tě sůl to kolo sežere...

18.09.2011, 23:05 |
koren puvodne sem chtel napsat ze 9km se da, ale na 3smenu nejspis mimo mesto (tzn v echt sr_ckach) snad radsi ani ne. to co by se dalo usetrit "rychlosti" cesty se rychle rozpusti prevlikanim, uklizenim a zamykanim kola...
lepsi sehnat nejakej wintercar za 5k - min chripek, min padu, vic komfortu. nehlede na to ze 5k by byla asi i spodni hranice na poradny hadry na kolo;-)
No já mám možnost jezdit 2ma autama :).Autobusy taky v pohodě.Ale to kolo je jediná aktivita která mě baví a ke které se dokopu.Že bych se jel projet na výlet po práci to nehrozí,nebo chodil do fitka.Takhle mám pocit jakože musim :).A doteď se dřít a zase to na 4 měsíce zahodit se mi nechce.Mám 100 kilo a 175 cm.Takže prase.Méně žrát a zdravě a pravidelně ....to mi houby pomáhá a i horko těžko to dodržim.Takže bych rád byl prase alespoň s fyzičkou :).A už nechci ten stereo scénář v zimě se jen válet....Jooo vy hubený tohle chápat nebudete :D
nic osobního, ale cyklista v zimě nemá na cestě vůbec co pohledávat!!!! akorád přidává problémy řidičům, když na sněhu zavrávorá.... ;-)

19.09.2011, 00:15 |
1kw Taky jsem se snažil honik aktivitu v zimě. Běhal jsem den co den 12-15km, taky jsem si říkal, že prostě musím.. :) Ať sněžilo nebo bylo -20 vždycky jsem šel :D Bylo to docela good než se válet doma ale až teď na jaře to začalo, nejhorší to bylo s kolenama, prostě všechny klouby pobolívaly... Vím že na kole je to menší záhul ale pokud myslíš na zdraví radši si to rozmysli. :)
80% trasy mám mimo hlavní silnici.Spíš takové ty vesnický tankodromy.Až budu vrávorat,tak směrem do příkopu a né do silnice :)

19.09.2011, 00:22 |
koren Ondrero: pokud "Méně žrát a zdravě a pravidelně" nepomaha, tak toho sezer jen pulku:-)
ale vazne - problem kola je ze pokud chces zhubnout, musis se pohybovat ve spravny tepovce.pokud chces "fyzicku", pohybujes se opet v jiny tepovce. a za bonus pridej ze kolo jako jediny "zdroj pohyb" je dost nevhodny.
Kucí nebudu jezdit maratooon.Těch 9 km mám teď za 20minut.V zimě ikdybych jel 40minut,tak to přeci není tak dlouhej pobyt venku.V práci i doma si můžu dát teplou spršku.Pohodička :).Déšť a vítr už jsem zkousnul.Už jen ten snih a srágory....Abych řekl pravdu už se na první držkopády a sjezdy těšim :)
Od té doby co na tom kole jezdím: Mám pořád lepší a lepší časy a větší rychlost.Do schodů můžu běžet a nefunim tolik jako předtim...Cítim na sobě,že to pomáhá.A nechci to jen kvůli zimě přerušovat.Na rotopedu jezdit nehodlám :).Na kole najezdíme s přítelkyní výletním tempem ročne hafo km.Máme i koloběžky(vetší záhul než kolo).Chodíme na výšlapy do hor.Ale já chci na tom kole jezdit víc než jen výletním tempem.Dát 3/8 a dupat kopec nekopec :)

19.09.2011, 03:29 |
koren tak prave tim "Dát 3/8 a dupat kopec nekopec" rozhodne clovek nezhubne,mozna krapet fyzicka,a vykonost na kole se na max takhle taky nedostane.
kazdopadne takhle otazka neznela, takze krom ochrany kolen, navleku na tretry a kvalitnich rukavic poradim koukat i po obleceni na bezky - v podstate to samy co na kolo az na horni vrstvu(a i ta se da pouzit).
a pokud mas svoje kolo rad, tak si sezen nejakyho zimaka, kteryho nebude skoda.
Dobře,takže ikdyž dělám všechno špatně ,pořád je to lepší než nedělat nic :).

19.09.2011, 08:27 |
Zdenek (A)
Kdyz nechces nikam chodit (fitko, apod...), tak si kup domu trenazer na kolo nebo rovnou spinner a muzes makat doma u televize ;-)

19.09.2011, 08:29 |
capo Chce se mi brečet z příspěvků některých lenochů tady, kteří o tělesnou aktivitu zavadili maximálně točením volantu. Ale k věci:
- největší zima ti bude vždycky na prsty u rukou a na nohou. Naštěstí těch 9km není na tak dlouho, problémové jsou pak spíše pobyty delší 2 hodin, pokud nemáš fakt dobrý vybavení. Vozit se dají rukavice na běžky, nebo nějaké podobné - fleece by měl stačit i do mínusových teplot, jednoznačně doporučuji s membránou. Levně je nyní můžeš koupit na www.axonsport.cz, otevřeli novou prodejnu a mají zajímavou akci. Co se nohou týká, chce to nemít narvané v botě - musí tam být prostor pro silnější ponožku a hýbání prsty. Vhodnější jsou samozřejmě zimní tretry, ideálně třeba Shimano MW-80 - nejlevněji na kupkolo.cz. Nicméně se dá přežít i s normálními tretrami a teplými=silnými neoprenovými návleky, případně, nevozíš-li nášlapy, nějaké kotníkové boty s uzavřenou špičkou (např turistické pohorky).
Na sebe samozřejmě:
- spodní triko funkční
- dlouhé kalhoty, ideálně s membránou vepředu (při sjezdech je fakt, že ti netáhne na kolena a úd fakt velká výhoda
- dle teploty kombinace dalších vrstev, opět doporučuji navrch něco funkčního co neprofoukne, jako cyklobunda, softshellka apod
- pod helmu rozhodně lehkou čepici (klasická zimní je moc teplá)
Jak píše koren, vhodné je oblečení na běžky, na které jsou obvykle kladeny stejné nároky.
Kolena jsou opravdu citlivou záležitostí, vozit pro jistotu ještě návleky na kolena rozhodně není zbytečný luxus.
přesně tak, oblečení na běžky a ono to půjde.
vliv 9km trasy na fyzičku nebo hubnutí ponechám radši bez komentáře. kdo na kole něco odjezdil bude vědět.
Jako capo, jezdíval jsem celoročně přes Brno cca 5 km, ale pouze na suchu, na čerstvém sněhu jsem se bál(hlavně aut, ale to neznamená, že i ty nemůžeš spadnout) a ve sračkách se mi zase pak nechtělo čistit kolo :) Déšť mi ažtak nevadil, pokud to nebyly nějaké průtrže. Opravdu bych zainvestoval do funkčního oblečení, vrchní vrstvu ideálně s membránou a kalhoty s membránou(nebo nějaký windstoper) alespoň na kolenou a to samé rukavice(ruce jsem cítil vždy nejvíc). Sice jsem jezdil svého času i s "vystlanou" teplákovkou, ale pokud to myslíš vážně a budeš jezdit pravidelně, tak bych do toho oblečení šel. Tretry jsem si teda nikdy zimní nekupovat, ale to už pak záleží na stavu tvé peněženky, meze se nekladou. Teď už bohužel nejezdím, protože v naší firmě není sprcha, čímž to pro mě hasne(spolupracovníci by mě asi brzy vydefenestrovali z kanceláře :) ) :(
Proti občasnému podzimnímu kolojezdci naprosto nic nemám, sám jsem takhle kdysi jezdil do práce ale nezhubnul jsem nikdy nic. Každopádně mnozí zimní sebevrazi mě opravdu dostávají. Minulý rok například v husté břečce chlapík jede v levým pruhu po čtyřproudovce v ČB na Dlouhé louce, kde je povoleno 70 km/h, to by mě šlak trefil když takový hovado potkám...
No nevim jestli je těch 9 kiláků k něčemu,To je akorát tak na prohřátí.Ale lepší než nic to je pravda...
Sem nečekal takovou odezvu :).Za rady děkuju a kritiku respektuju.Zatím mám koupené pevné kotníkové boty a takovej ten neopren do chladného počasí na celé nohy.Rukavice,ponožky,nepromokavou bundu a kalhoty.Ty nákoleníky ještě pořeším.Na motorce je mám taky.Ikdyž jsou nepohodlný. Pro někoho kdo jezdí profi,je můj roční nájezd km směšnej.Pro cyklistu turistu je to akorát :).A ještě jezdím na kole co má asi 26 kilo.Nosiče,brašny atd.Schválně jezdím na takovém cesťáku.Když pak sednu na druhé výletní 14 kilové,je to nádhera :).To jede samo pak.
na kole s 26kilama možná i na cestě dlouhé 9km začneš hubnout :-D
Je to takovej můj DR BIG :-D

19.09.2011, 19:47 |
cuir jezdil sem asi 10let celorocne na kole..at chcalo nebo snezilo..at svitilo slunko nebo bylo pod mrakem ci foukal vitr. Zadne zdravotni potize nemam, parkrat sem to omarodil a to je vse. Jezdil sem po Brne. Vyuzivani MHD mi vylozene vadi, takze ikdyz nemam jak ,tak radeji zavolam taxi a nebo jdu pres pul Brna pesky ,kdyz mam cas.
co se tyka obleceni tak vzdy helma, v zime sem pod helmu mel cepici a na rukach rukavice. Jezdil sem v platenejch kalhotach a mikine. Kdyz snezilo vzal sem si sustakovou bundu aby ten snih na me nedrzel a tim padem sem prijel relativne suchej, kdyz nebyly na silnici sracky. V batohu v igelitu sem vozil nahradni obleceni abych se mohl hned prevlict z mokreho nebo propoceneho textilu. Takze obleceni nebylo nic extra...jen sem proste vozil sebou dalsi. Onen funkcni textil mi moc jako zazrak neprijde. na zimu jsem teda jeste prezouval z vzorku na silnici na vzorek do terenu aby v pripade snehu se na tom dalo jet a to je cele. Pokud byla brutal kosa tak sem si teda natahnul pod gate kamase a do tenisek teple fusakle.

19.09.2011, 19:59 |
cuir jo a ted sem jeste precetl komentare s hubnutim..tak jen dodam. Po skole sme nastopul do prace, nebyla moznost sprchy ani markovani kola a co bylo hlavni, ikdyz sme kazdej den zacinali na stejnem fleku tak sme kazdej den koncili praci zcela jinde a tim padem to proste na kole neslo nijak skloubit.
Kvuli praci sem vypustil i skaut. Takze vylety i nekolika denni padly stejne jako aktivita kola za vlast.
Najednou sem zacal brutalne tloustnout... Nabral sem 30 kilo a ted uz sem tak linej ze se toho nemuzu zbavit.
Takze jestli mi nekdo bude tvrdit ,ze pri jizde na kole se nehubne tak si o tom myslim svoje.
z hubnuti se dela veda, lidi stejne jako ja sou pohodlni lenivi a to ze sem tlustej jako prase je jen moje demence a lenost.
Stejne jako z hubnuti se dela veda tak aji z onoho funkcniho pradla na kolo...nikdy sem nic takoveho za celejch tech more let co sem lital na kole uplne vsude a uplne za kazdeho pocasi nepouzil a nemam vubec zadne zdravotni potize s klouby nebo podobne veci co by se toho tykaly.
Vesmes sem kazdy den jel 7km do skoly a 7km ze skoly. A nemocnej sem nikdy moc nebejval. Jednou za tri roky me neco polozilo na 14 dni a pak zase na dlouha leta pokoj.
Dela se z toho moc velka veda jak uz sem psal..proste dobre se oblec , sedni a vyraz. Pro pripad totalniho promoceni si vem nahradni obleceni a mas vyreseno. Pokud mas moznost na obou koncich trasy dat si sprchu tak bych to vubec neresil a jezdil na kole. Bohuzel ja tuto moznost nemam a pro me jezdit na kole zmanena jit se projet po pracovni dobe a na to sem moc schnilej.
Cuir:
Moje řeč a díky bohu že tu někdo je se mnou :-)
Alespoň mám motivaci a že to není až taková kravina.
Díky