Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > OT: staveni baraku

o Navštíveno 2141x o
o 18.09.2011, 18:12 | MaxxT
Ahoj lidi,
chtel bych se tu zeptat na Vase zkusenosti se stavbama baraku. S moji nastavajici by jsme chteli postavit nejaky prizemni bungalov, 5kk+g, nejakych cca 120m2. Ma nekdo nejaky dobry reference na stavebni firmy? Na klic? Hruba stavba? Svepomoci? Na kolik Vas to tak odhadem vyslo komplet (treba vc. kuch linky a koupelny, ale bez nabytku)?

o 18.09.2011, 20:23 | Kotass
Nic o tom nevím, ale taky mě to zajímá. :)
o 18.09.2011, 21:57 | Ravo
Řekl bych že tento na tento dotaz existuje tak široká odpověď že pochybuju že to někdo dokáže objektivně a v celé šíři shrnout (protože to podle mě nejde - např. svépomoc pro "kancelářskou krysu" jehož celá rodina i všichni přátelé žijí v městských bytech je sebevražda, majitel stavební firmy si to dá svépomocí v pohodě.... atd.)

Záleží na miliardě faktorů který musíš zvážit jen ty, protože jen ty je znáš (i taková blbost jako vlastnictví vlastní míchačky může rozhodnout :)

Nicméně pokud se někomu podaří na toto vytvořit smyslupnou, objektivní, dostatečně obšírnou a shrnující odpověď, taky si ji velmi rád přečtu (doufám že to někdo zkusí...)
o 18.09.2011, 23:00 | Only_One
Dneska když bych stavěl dům tak budu postupovat - určení velikosti. Přesné vyčíslení potřebné plochy potřebné nyní, za 10let za 30let. OD toho bych rozvrhnul dispozici. Snažil bych se najít placatej pozemek bez svahu, stavěl bych zděnou stavbu pravděodobně z pórobetonu, přízemní domek, případně technicky podsklepenej s garáží, zateplil bych minerální izolací a obecně bych hledal hodně varinat kombinací zateplení všech částí a to včetně velmi často opomíjené spodní stavby kde bych dneska nalepil klidně 20cm XPS. Střecha klasika bramac s co nejméně složitou konstrukcí. V koupelně bych chtěl sprcháč bez vaničky s vyřešeným odtokem, topení co nejefektivnější tj. kombinace plynu, solárů a krbu nebo krbokamen s teplovodním výměníkem a řádnou regulací celého systému. Svépomocí bych dům stavět nechtěl, raději bych investoval do dobrého právníka pohlídající smlouvy, platil po provedení prací a k ruce měl stavební dozor co možná nejlepších kvalit, co bude firmě šlapat na krk. Tím bych zajistil co možná největší kvalitu stavby případně bych měnil firmu hned v počátku podud by nezvládala. Celý dům by musel být postavený najednou, žádné etapy.
o 19.09.2011, 13:41 | Mr.Scully
Taky se přidám... časem bych chtěl baráček v podstatě totožný s požadavky MaxxT. Určitě ne svépomocí. Je obecně nějak výrazně levnější brát typizované projekty, co nabízejí stavební firmy, nebo vyjde cenově podobně si nechat udělat projekt na míru? A o jaké (hooodně hrubé) cenovce u zmíněného 120m bungalovu vlastně mluvíme? Netuším, jestli to může stát dvě mega, tři, čtyři...?

(Stačí, že pozemek kolem 800-1000m v Plzni nejde pod dvě mega, takže by mě zajímalo, kolik si mám připravit ještě na vlastní barák :-)
o 19.09.2011, 15:16 | tmx.806
mr scully - pocitej aspon 3
o 19.09.2011, 15:19 | Only_One
:-))))) klidně počítej 9
o 19.09.2011, 15:29 | Paczqo
Mr.Scully: Aktuálně s přítelkyní řešíme stavbu domu - bungalov 4+kk s bezbarierovou úpravou - projekt bude od společnosti gservis pouze lehce upravené dispozice kvůli bebarierovosti, zastavěná plocha 208m2 užitková 174m2, nepodsklepený, s garaží 30m2 která bude jako samostatná stavba na pozemku. Dům jako takový vyjde předběžně na 3,8mil na klíč v energeticke naročnosti A, garáž 420tis na klič + pozemek. To jen pro představu
o 19.09.2011, 15:34 | Luke_288
náklady počítáte včetně vnitřního vybavení? např kuchyň apod
o 19.09.2011, 15:38 | Paczqo
Luke_288: to co jsem rozepsal je včetně kuchyně s elektronikou, bezbarierově vybavené koupelny s wc a samostatného bezbarieroveho wc, 8x zašupovací dveře se skrytým pojezdem na míru a zakázkové vchodové s padacím prahem, plovoučka a dlažba.
o 19.09.2011, 15:48 | jura.j | Upraveno: 2011-09-19 15:51:52
no já sem si stavijal barák sám , protože nejsu takový chudák , abych měl na firmu , kerá to eště može aj sprasit. stavijal sem z bráchů a s otcem , trvalo nám to tři roky , pěkně zme to nechali přes zimu vymrznůt , jak říkajů staří zedníci , sedne a nebude praskat , už chybí enom fasáda , ale nakůpený na ňu už mám :o) celkem to vyšlo na cca. 1,6 míle , enom kůpelka a hajzlík šli za cca. 120 papírů , střešní okna 80 papírů , vazba 45 bez papíru , dveře s oknama cca 120 , topení plyn kondenzační baxík aj s radiátorama cca 120 , atd. atd. přízemí + podkrovka cca. 180m2.
Firmám moc nevěřím , omrdat , zkasírovat a po mě potopa.

neco k omrknutí aj tady:
[ Link ]
o 19.09.2011, 15:51 | Mr.Scully
Paczqo - plus mínus je to tak, kolik jsem se obával :-) Prostě šest míčů včetně pozemku. Docela masakr. Do hypotéky se mi teda moc nechce. Zase kdybych prodal byt za dvě mega a mega našetřil, tak zbydou už jen tři a to už by se nějak snad doklepalo za deset let třeba :-)

Firmám nevěřím taky, řemeslníky jsem měl doma na bytu a snad kromě malířů všichni ostatní zkurvili, co mohli. Ale pořád je pro mě výhodnější si ty prachy vydělat něčím, co umím a pak jim je dát, než bejt doma a makat na tom sám.
o 19.09.2011, 16:00 | Paczqo
Mr.Scully: no ten kdo si muže udělat hodně věci sám, má vyhodu a ušetří, ja bohužel sám si nic neudělám takže musim vše svěřit firmě naštěstí to bude kamaradova firma které dělam externě konzultatna pro bezbarierove upravy staveb takže vim že dělaji dobře a kvalitně. Ta cena je masakr snažil jsem se to nějak stáhnout ale vše by bylo na úkor něčeho co by mě pak za pár let štvalo. Jinak financovani bude podobně jak jsi napsal.
o 19.09.2011, 20:16 | Monička
Scully: Mega nasetrit? :-) 3 mega splatit cca za 3 roky? Kolik muže být splátka? Baj oko 30t/měs.. :-) Tak to závidím.. Já řeším hypotéku na 20let.. Samozřejmě se mě do toho taky nechce.. Sem jen rád,že už mám pozemek.. Bez něj bych to asi už nedal..
o 19.09.2011, 20:21 | Mr.Scully
Monička - no chce to každopádně mít vydělávající manželku (což zatím nemám), jinak hypotéka je dost děsivá :-) Já radši víc našetřím a o to menší hypotéku, protože platit něco 25 let, to by mě zabilo :-)

(Nicméně v tuhle chvíli ten našetřený mega stejně ještě nemám, aspoň teda myslím :-)
o 19.09.2011, 20:26 | Monička
Takovou manželku taky nemám.. :-) Momentálně končí její mateřská,tak snad bude velice vydělávající.. :-)) Pro mě ideálně těch 15let platit splátky.. Což je tak nějak finančně možné.. Mužu šetřit jak chci,ale k takovým penezum se teda nedostanu.. :-)
o 21.09.2011, 08:34 | CervinVega
Za mě nej "instantni" řešení Haas fertigbau, bungalov kolem 100m2+garáž,kolem 3m to vyjde na klíč,pozemek dle vkusu každého. Přes 150m2 obytné plochy je nevyuzitelne,nikdo nebydlí s rodiči a pod zcestny úvahy mladých páru stavejici hrady pro generace za podpory architektů s rozpočtem na paměti:-)
o 21.09.2011, 09:03 | Paczqo | Upraveno: 2011-09-21 09:04:24
Souhlas s CervinVega Haas Fertigbau je dobrá varianta pokud chce člověk ušetřit ale dobře bydlet, taky jsme prvně přemýšleli o domě od nich, libili se nám bungalov harmony 7 + garaž a bungalov line 117 bohužel po upravě projektu na bezbarierove bydleni jsme se dostali na uplně jine rozměry a o dost větší cenu takže přišla na řadu varianta cihly která vyjde ve vysledku levněji.
o 21.09.2011, 11:46 | Luke_288
pokud bude ve 100m2 rodina s jedním dítětem, to asi je reálný, ale takový tři děti si už představit nedovedu. to jen k tý nevyužitelnosti 150m2
o 21.09.2011, 13:35 | Mr.Scully
100m2 je dost málo. Když vezmu obývák, ložnice, pracovna, dětský pokoj + 1 větší pokoj dejme tomu na sport (hraju pinčes, chci tam mít stůl :-), tak už jsme na 5+1 a to ani neřeším, že časem ty dětské pokoje budou třeba dva. Podle mě tak 120 metrů je minimum.
o 21.09.2011, 14:26 | CervinVega
Pri vhodne rozvrzených mistnostech/prostorach to vyjde, je ale spousta projektu, kde ani 150m2 nesplni vzdusnost a komfort bydleni... skoro vsechny dvere lze nahradit posuvnyma=hodne mista "zadarmo" navic (dvere zabiraji misto nejen otvorem ale uhlem otevreni, kam nelze nic dat)... ne vsude je potreba mit dvere... ne vsude je potreba chodba... chodba muze mit prirodni svetlo pomoci st. okna/svetliku/svetlovodu... nad patrovym domem bych vubec neuvazoval, pokud to neni proluka nebo nudle parcela... nad veskeryma prohlasenima bych zadal testy, s cimz treba v tom Haas nemeli problem, jinde se kroutili a vymysleli blbosti proc to neelaji a nejde udelat (napr. blowdoor test)...
o 21.09.2011, 15:20 | SIS
Taky souhlasim s CervinVega. Myslim že obytná plocha 100m2-120m2 je ideální. Když máš velký pozemek určitě bych volil bungalov. Stavbu na klíč? Když bych měl peníze proč ne, ale já budu volit variantu svépomocí, podle mě ušetřim skoro ,,polovinu'' peněz co by si jinak vzala firma. Akorát to nebudu mít tak rychle.
o 22.09.2011, 12:11 | JarinEsco
Tak třeba můj případ:

RD s plně využitelným podkrovím. Bungalov být nemohl kvůli šíři pozemku a územnímu plánování, kde je přesně specifikováno, jak má dům vypadat kvůli harmonii s ostatními domy. Myslím tím výška hřebene +- stejná jako ostatní v ulici, směr okapů, atd.

Rozměr domu 13,5x10m včetně garáže ve svahu. Zastavěná plocha teda 127,5m2. Užitková se mi počítat nechce .:o). Při nacenění hrubé stavby „firmou“ se mi udělalo zle, tak jsme se do toho pustily s tchánem sami. Za 1,75 roku stěhovačka do ještě ne úplně hotového. Při shrnutí celkové ceny, za kterou bude barák + okolní terén hotový vychází kolem 3 mega. Momentálně jsme na 2,6 včetně zařízení ( už to budou 2 roky co bydlíme ). Dostali jsme stavební rozpočet při stavbě svépomocí – 4 mega. Takže jsme ještě zhruba 1 mega ušetřily. Teď dodělávám dětské pokojíky, pak balkon, podbití, úpravy terénu. Pak už by mělo být od větších akcí klid.

Pro toho, kdo mám celkem dobrou pracovní dobu ( udělá si 8 hodin a má čistou hlavou ) a nebojí s dělat rukama, říkám zkus to. Hodně se na tom ušetří love. Pokud bych vydělával tolik, abych přišel každý den domů z práce a bylo hotové to či ono, bylo by to samo lepší, ale můžu potvrdit, že i řemeslníci jsou občas trochu prasata. Já můžu nadávat jen sám sobě. Zatím se nestalo :o)).

foto k příspěvku  od JarinEsco

o 22.09.2011, 14:12 | Luke_288
osobně až budu stavět, tak jedině do patra. at je pozemek velkej jak chce, tak daleko radši budu mít větší zahradu.
o 22.09.2011, 14:22 | MazliG
hrozně záleží na materiálech a technologiích, můžeš ten samý domek postavit za 3 mil, stejně jako ho můžeš postavit za 5 mil. Někdo udělá topení za 250 tis., někdo udělát topení za 650 tis., někdo udělá koupelny za 100 tis. někdo 500 tis., dlažby, kuchyně, blá blá blá. Ale barák pod 3 mil včetně plotů, úpravy pozemku, zámkovek apod apod i svépomocí se dá postavit hodně blbě.
o 22.09.2011, 14:24 | MaxxT
tak po vsem co jsem se dozvedel, obesel i pripadne sousedy jake maji reference jsme se rozhodli, ze budem stavet svepomoci, koupime pozemek a postavime vlastnim usilim, ne ze budu behat po stavbe, ale proste se najmou delnici. Pozemek tady na plzensku vychazi cca na 1,5 mil a barak cca na ty 3-4 mil.
o 22.09.2011, 14:38 | Lucni.konik
je to prostě jen o penězích. Tím, že bys stavěl svépomocí(na co si troufneš), tak můžeš ušetřit polovinu sumy. Já na "klíč" prostě neměl, tak jsem stavěl po víkendech s brašulí a za rok a půl se stěhoval. Nebyl to finál, ale dodělávaj se jen kosmetické věci. Barák, včetně pozemku mě vyšel tak na cca 2,8mil. Barák 10,5x8m, patrák. Nahoře 3 pokoje + koupelna(+WC), dole obývák, kuchyň, technická místnost, WC, šatna. Nedělal jsem jen: střechu, el.+vodo rozvody, topení, podlaha(anhydrit všude i v patře), omítky. jinak vše ostatní jsme dělali sami.
Je to jen a jen o penězích.
o 22.09.2011, 14:40 | CervinVega
jj, neni nad to zaparkovat pod barak, vybehnout nahoru do obyvaku, vecer bezet spat nekam nahoru, prubezne si dat fackovacku s dverma na schodech (aby netahlo kominovym efektem v baraku) ve vsudypritomnych chodbickach (idealne temnych), kdyz bezim do sklepa pro cokoliv, nahoru pro obleceni a pod... o vikendu si pak posekam zcela nevyuzitelnych zbyvajicich 600m2 travy a jsem spokojenej, jak mam velkou parcelu...
s trochou drzosti si nechas nakreslit co jeste zkousne mistni stavebni urad, ve finale to udelas podle sebe, jdes se udat, ze z duvodu penez nemuzes dodelat to zbytecny patro z projektu a skoncis nepovolenym bungalovem... stejne tak nejaky ulicni cary a pod... barak pekne do L do rohu parcely, zadni steny bez oken, max luxfery do technickych mistnosti, usetris za plot (ten kus co musis stat od hranice pozemku venujes sousedum), dopredu naperes garaz se stanim, aby jsi nemusel v zime hazet lan snehu, propojis s barekem 2m zdi a tim mas utulne odclonene sezeni/bazen/cokoliv od ulice a sousedu kolem... a staci ti i 400m2 pozemek
.-)
o 22.09.2011, 15:46 | MazliG
jako Cervin: my máme 900m2 pozemek, zastvěnou plochu 174m2 - patrovej. Velká zahrada je krásná, já ještě mám hustobordel místo zahrady, ale když vidím jak sousedi pořád sekaj trávu, pořád ji odvážej a pořád a pořád a pořád .o) tak velkou zahradu, když nemáš blba co se ti o to stará pěkně jebu .o)
o 22.09.2011, 15:49 | Luke_288
čekal jsem podobnou reakci, ale důvody teda spíš, že schody na stáří nejsou uplně gut, ale jako argument, že večer běžet spát někam nahoru? myslím, žes asi musel někdy v životě vidět dům od fušera architekta nebo znáš jen typový domky, protože všechno o čem píšeš se dá udělat uplně jinak (dveře na schodišti jsem jaktěživa u nikoho neviděl, obejvák v patře je taky dobrý scifi a sklep sis přidal, aby to bylo dramatičtější).
zahrada jde udělat i jinak než komplet zatravnit, ad stavební úřad- když narazíš na někoho, kdo se nenechá jen tak odbejt, bude ti čas od času posílat flastry za černou stavbu a až mu po několika letech dojde trpělivost, nařídí ti odstranění.

ano, mě nevadí párkrát denně vyjít pár schodů a nevadí mi sekat zahradu (resp nebude vadit, zatím bydlím v bytovce)a už vůbec ne, že budu mít pár metrů čtverečních nevyužitejch, za to mi vadí stísněnej prostor.
je to jen o tom dobře dům architektonicky navrhnout, mít čas všechno promyslet a mít na to někoho, kdo ví co dělá- to samozřejmě něco stojí.
o 22.09.2011, 16:05 | MazliG | Upraveno: 2011-09-22 16:05:53
jinak já osobně bych nepostavil bungalov z důvodu, že se mi nelíbí - a když se mi už nějaký libí, tak je hooodně složitej, velikej, nebo nějak zajímavé materiály - ale 90% stodůlek co se staví ne .o( , blbě se prosvětluje a radši mám oddělené soukromí - patro od spodku - ale co člověk to názor.
o 22.09.2011, 16:35 | Ravo
každé má své pro i proti.

Bungalov zmíněné pohodlí v přesunech. Barák do patra zase výhodu rozdělení domu na dvě zony - spodní kde se žije a horní klidovou. Počkej až budeš mít děcka a budeš rád že je necháš dole řádit v pokojíku a sám si v klidu zalezeš do patra (nebo naopak).
Navíc pokud není pozemek obrovský, tak si bungalovem zaplácneš celý pozemek pokud chceš mít hodně pokojů (=podlahové plochy) a mít pak jen posezení 5x5m sevřený ze všech stran zdmi ostatních domů taky není žádný terno (a zapomeň na bazen atd..)

Chce to mít hlavně kvalitní projekt, dispozičně zprasit se dá krásně oboje
o 22.09.2011, 16:50 | Mr.Scully
MaxxT - už máš vybranej pozemek? Bude to přímo někde na kraji Plzně nebo mimo město?

Jinak bungalov mi přijde jednak super na stáří (zkus v sedmdesáti lezt desetkrát denně do patra), jednak se mi líbí a obecně mi přijde prostě praktičtější. Místa zabere víc, ale beztak počítám s pozemkem kolem 800-1000 metrů, takže v pohodě, aspoň nebude tolik sekání :-)

Akorát tady v Plzni je největší problém sehnat pozemek. Pokud člověk chce být v dosahu MHD (včetně nočních), tzn. max. někde na kraji města jako takového, do toho netvrdnout v zácpách přes den (= nebydlet třeba na Lochotíně) a k tomu být někde u přírody... tak je to neřešitelný rébus.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.309 sekund.