Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Projekt Záložní zdroj 230V - daruje někdo staré 12V autoaku?

o Navštíveno 1153x o
o 14.09.2011, 10:49 | Ravo | Upraveno: 2011-09-14 10:53:09
Ahoj,
plánuju takový domácí projektík. Docela často se stává že nám nejede elektrika (kalamity, opravy atd.)
Bez energie se cca den obejdu přes rok, ale v zimě je to krize = netopí plynový kotel.

Tak jsem si vymyslel, že spotřebu kotle (cca 100W) budu krýt po dobu výpadku z nějákého zdroje. Napadla mě klasická centrála, ale bohužel nemůžu mít nikde v bytě (ani půda, sklep) nic co dělá hluk a zplodiny.
Takže druhá vize je měnič 12/230V (nebo UPS) napojená na pořádnou 12V baterku, aby to vydrželo cca 7-10h dávat potřebný proud. Noc přežijeme a přes den prchneme za rodinou nebo do práce:) Během normální dodávky energie se tyto baterky budou nabíjet ze sítě klasickou nabíječkou, která je bude i udržovat nabité.

Takže sháním 12V baterie s co největší kapacitou Ah, klidně můžou mít relativně vysoký vnitřní odpor (dokáží jen malé proudy, ale to nevadí, odběr bude něco okolo 10A). Tady se otvírá další problém jak se budou chovat paralelně řazené baterie různého stavu při nabíjení a následném vybíjeni (zkušenosti vítány). Vím že třeba V3S měla dvě velké 12V baterie, ale nejsem si jist jeslti nebyly seriově pro dosažení 24V.
Jeslti mátě někdo staré baterie, které ještě udrží kapacitu, ale nedokáží dát velký proud (nenastartujteje s nimi) a věnujete mi je za odvoz nebo nějáký směšný poplatek (prosím jen okolí Brna), budu jen rád.

Samozřejmě jakékoliv konstruktivní debaty k tématu jsou též vítány.

o 14.09.2011, 10:58 | mourl
Tohle má týpek z práce,akorát to někde zakoupil za cca 3tis.Kč normal na autobaterii,nabíjí jí to.A při výpadku proudu mu to honí čerpadlo na kotli aby se nepřetopil.Myslim že řikal že to vydrží cca 3-4h provozu.
o 14.09.2011, 11:05 | clown
ja bych se kouknul po nejaky exly 1500 UPSce ..,
nedavno jsem videl jednu za litr .., accu do toho za dalsi litr a klidek :o))

znam moc dobre, sousedi stavi a uz se jim podarilo zhasnout 4 ulici behem mesice, sam jsem ted domu porizoval 750A Smartku pro zalohu NASu atp .. , (jen nevim, proc za tim mam zapojeny komplet AV, vcetne basaku :o))) )
o 14.09.2011, 11:09 | Ravo
Jednu SMARTku včetně aku už doma mám (záloha NAS a celé sítě - routing, konektivity, switchů), ale má malou kapacitu.

Potřebuju něco pořádnýho, co vydrží dávat těch 100W minimálně 7 hodin ale lépe 10 a víc (přes noc). Mám měnič i jednu relativně slabou UPSku bez aku... a kdybych na to připojil nějákou 75Ah a víc, tak by to mohlo chvíli vydržet :)
o 14.09.2011, 11:17 | petis
Už jsem sem dával odkaz Tapajovi na menič co dělá 600W tuším. Je to přesně dělaný na kotlovou zálohu. Já natom mám dvě UPS baterky Panasonic každá 65Ah.
o 14.09.2011, 11:30 | Ravo | Upraveno: 2011-09-14 11:31:26
To Petis:
měnič nepotřebuju, ten už mám (200W - kotel vč. všeho bere max 95W podle datasheetu).
Jaký baterky máš? jak to nabíjíš? Jak je udržuješ nabitý?

Mám už natažený solo 3x1,5 kabel od kotle dolů do sklepa, takže klidně tam můžou stát klasický olověný kráva baterky, kolem toho nabíječky, měniče apod. Místo na to je.
o 14.09.2011, 11:34 | petis
Právě že ti píšu že vymejšlíš vymyšlený. Baterky mi nabíjí ten menič.
o 14.09.2011, 11:39 | petis
[ Link ]
Baterku nato mužeš dát jakoukoliv jen si teda musíš spočítat potřebný Ah aby ti to vydrželo tech 10 hodin
o 14.09.2011, 13:38 | Ravo
no a jsme zpět na začátku...elektroniku mám, jen potřebuju ty akumulátory. Jestli někdo má starší baterku, co mu už neotočí startérem, rád ho jí zbavím. Brno a okolí. Díky
o 14.09.2011, 16:08 | hutchins
baterky bych měl 2 ale jsem z ostravy, problém bych viděl v paralelním zapojení více baterek, vždycky ta silnější se bude snažit dobíjet slabší, budou se víceméně mlátit mezi sebou a vybíjet, jedině je propojit přes diody, ale ty nebudou nejlevnější, v náklaďáku jsou sériově tam jak jsi psal ale jen kvůli 24V
o 14.09.2011, 16:53 | Ravo
To hutchins: Díky za nabídku, Ova je trošku z ruky pro mě :)

Jinak k paralením řazení baterek určitě musí být mraky poznatků, hromada lidí tady vozí druhou baterku v kufru pro hifi. A určitě jsou rozdílných kapacit apod. a pochybuju že by všichni používali relátka a odpínače a jiné udělátka
o 14.09.2011, 21:15 | rebel
Ravo : mno nevim ale ten kdo ma na hifi dvě jine baterky je hlupák .Äle asi to tak někdo má
o 15.09.2011, 16:11 | Flash
rad bych se přidal s tim co sem kdysi dělal a byl to projekt tak se divej
4x paralelne 65Ah melo to odhadem 260Ah a na to seriově připojena baner bufalo 200ah/1100A takže to mělo nejakych 500ah/3500A/24v a to bylo vedene na měnič pro autobusy 24v/12v
Jedna banerka mi zbyla a druhou mam v zetoru :D
o 15.09.2011, 16:13 | vinzek fa
vsak se to normalne da koupit a da se to krmit mikrobaterkou
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3162 sekund.