Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Znovu se vracím k tématu bezpečnost na silnicicíh

o Navštíveno 1222x o
o 26.08.2011, 11:38 | Zdeny60 | Upraveno: 2011-08-26 11:40:07
Včera jsem tu nadhodil DN za HK. Jelikož mi opravdu od onoho data, kdy mě nabořil onen Plák u HK ( a dosud to není dořešeno) provází pdvědomý strach z cestování autem po našich silnicicíh, zamýšlím se nad otázkou, proč je tak nebezpečné v posldení době jezdit a co za tím asi stojí.

V otázce bzepčnsoti silničního provozu se nemůžeme vymlouvat na jnic, pouze na sebe, řidiče. Nemá smysl nadávat na rozbité cesty - řiudič je povinněn se přizpůsobit, když to za něj neudělal stát přes vsé "věrné" dodavatel staveb (Skanska, Svietelsky, a jim podobní).
Nemůžeme se vymlouvat ani na silný provoz, který díky zlevňování cen ojetýcgh vraků narůstá geometrickou řadou - jen řidič se musí přizpůsobit svým jednáním a chováním daným podmínkách. Nemůžeme nadávat ani na počasí, ani na vedra, či na náledí. Jen řidič se povinne se přizpůsbit. Bohužel, je to je a pouze ten, kdo sedí za volantem.

A tu si kladu tu otázku: proč včera ráno na úseku 1 kikometru v 6:30 v HK jsou dvě řetězové DB (sražená auta v koloně), proč včera těžce havaroval mladík (25) - viz link: [ Link ]

Proč je trvale hlášená nebezpečná situace na D1 a další a další varování.

Proč, když si já držím od auta přede mnou bezpečný odstup cca 10 m pro bezpečné zastavení v případě náhleého zabržění auta přede menou, se nějaký jiný řidič do mezery nacpe, jsouc si vědom toho, že nemůže nikam dál projet, ujet, vykjet, odjet, uspěchat čas? proč se mi trvale někdo lepí 2 metry za nárazník, když jedeme v kolně, která se prostě nedá nikde předjet a pod??Proč předjířdí řidiči v místě, kam nevidí, kde na to nemjí rychlost, podmíny, zkušenost ani je nenutí okolnosti předjíždět (viz kolony)?

Proč se tak chováme????

Nenapadá mě uspokojivá odpověď. Spíš jen taková úvaha: žijeme hrozně rychle. Všichni se za něčím někam ženou, riskují, bez nich by to nešlo, jsme nepostradatelní - ale taky jsme bezohlední, nevšímaví, arogantní, namyšlení, rychle zbohatlí, masírování všemi možnýmo sdělovacími prostředky o tom, jaká je u nás bezvýchodná situace ve všem možném (politcké pozadí, řešení soudních sporů, korupční aféry, ožebračování národa) a jiné....

Ale je toto vše uvedené poukázkou na to, že může ohrožovat sám sebe a nebo dokonce druhé??!!

Já sit ak někdy pro sebe říkám, že kdybych měl možnost vybrat si jednu jedinou věc na světě a sní umřít, tak bych si vybral možnost mít neomezenou kontrolu nad tím, co je špatné. Vybílil bych Augiášův chlév jedna dvě.

A k tomu mi vyvstává druhá otázka? co dělá naše PČR???? Jsou dobří jen k tomu, aby 30. 6 a 1.9. měřili rychlost u škol a hlídali na přechodech? A nebo snad nemají v popsiu práce prevenci proti výše popsanému chování na silncicíh? Kdy už tomu jednou někdo učiní přitrž? Kdy policajt chytne chlapa ta přestupek a na místě mu narve maximální pálku bez toho, že se bude dotyčný vykrucoat přes osobu blízkou či ještě bližší a bude se ohánět soudy a paragarfy a soud jako zkorumpovaná velmoc se bude jen smát do očí nám, poctivým???

JHe mi mfakt hnusně, za svoji rodnou vlast se stydím a vůbec se nestydím za to, že se za to stydím, ale pořád jako malý naivní chlapeček čekám a doufám a věřím, že jednoho rána se probudím a vše bude krásné, nebude násilí, nebude zlo, nebudou problémy.... Kolik z toho všeho můžu ovlivnit já sám, jakojeden jediný? Moc toho není, ale něco přeci - budu se chovat jako člověk, který má nějaké zásdy a ne jako hovado. Aspoň se nebudu muset stydět sám před sebou.

Promiňte mi to, ale stačí, kdyžse poohlédnu kolem sebe, jak se k sobě chováme,my, lidi, homo sapiens, je mi k zoufání. Zvířata se k sobě chovají ohleduplněnji....

o 26.08.2011, 11:50 | PlusOne
Hezky řečeno.
Souhlasím.
o 26.08.2011, 11:51 | Mika
ámen :-, každý musí začít u sebe!
o 26.08.2011, 11:51 | Link
Vydím to stejně
o 26.08.2011, 11:52 | Zdeny60
v YYYYY dím :-)

Ne, možná si někdo klepe na hlavu, myslí si něco o Mirkovi Dušinovi, ale mně to fakt není jedno ani mi to není lhostejné.
o 26.08.2011, 11:57 | Link
Mirky Dušíny mám v práci a ti nás poučujou o každý pitomosti .... s tímhle se nedá než souhlasit ale aby sme s tim něco udělali tak to bude trvat x let. sme přece češi dojedem z práce prdnem si otevřem pivo čumíme na bednu nebo dem do hospody a tam řešíme politiku ale nic s tím neuděláme. [ Link ] tady to udělali dobře sebrali se a šli na věc
o 26.08.2011, 12:04 | lukee_cz
nekdo na to nadava v hospode, nekdo o tom pise na forech :)
o 26.08.2011, 12:12 | hanzz
Ono to není zas tak hrozný!

Prostě určité procento (ale poměrně malé) občanů jsou kokoti. Bylo tomu tak vždycky a bude tomu tak i nadále. Hlavně je potřeba dát občanům co nejvíc osobní svobody a vyžadovat od nich absolutní odpovědnost za své chování. To je jediná cesta, která může občany kultivovat. A hlavně se nespoléhat na stát a myslet si, že ten je tu od toho, aby řešil problémy lidské společnosti. Naopak musíme chtít co nejméně státu, čili minimální stát, který bude řešit pár základních věcí, ale ty bude řešit stoprocentně a bez výjimek a pardónů.

Hlavně hlavu vzhůru. A až to prostě nepůjde, tak se ta společnost spontánně pročistí a půjde to zase dál. nakonec už jako x-krát v dějinách :)

o 26.08.2011, 12:33 | mrazik
Myslim, ze tohle hovori za vse :
,,Psycholog Hubálek: Nedivte se ničemu, třetinu národa tvoří pitomci" - [ Link ]
Dalsima represema se nic nevyresi, vyssi pokuty odnesou normalni lidi, ono tech skutecnych ,,piratu" je mene nez se nam snazi podsouvat media.
Bohuzel jak uz jsi napsal, mnoho lidi se citi nenahraditelni a pred peti minutama meli byt na druhe strane republiky a vsichni je strasne zdrzuji - kdyz me zablokuje auto na blikackach na parkovisti, tak se vzdycky omlouvaj, ze hrozne pospichali a vzdycky se jich zeptam, ze ja uz teda pospichat nemuzu a v cem jsou dulezitejsi nez ja ?
Ale jeste neni tak hrozne, aby nemohlo byt jeste hur. Na silnicich to muze vypadat mnohem hure a proste ´jen par let bude trvat, nez k tomu dojdeme. Jak se rika, Rim taky nepostavili za tyden.
Cestou na dovolenou me v madarsku a chorvatsku zaujalo, ze lidi v obci a mimo obec jedou +10 tachometrovych nad povoleny limit a ani na rovince to neprekracuji. Nevim jak toho docilili, ale jde to.
o 26.08.2011, 12:36 | party_boy
To je pořád dokola. Mně spíš serou ti naši politici něž lidi na silnicích.
o 26.08.2011, 13:12 | crestik
Zdeny, na čem píšeš, na gamepadu? Někomu sice uletí i/y, ale tvoje slohovka je jak test, kdy máš dát dohromady přesmyčky nebo chybějící písmenka :-)
o 26.08.2011, 13:14 | hanx
Můžem se rovnou domluvit že tohle vlákno založíme každý pondělí v 17:00 abychom tomu dodali tu špetku pravidelnosti která podobnýmu vláknu chybí k dokonalosti... Ne? :-)
o 26.08.2011, 13:17 | lukee_cz
hehe, jako hanx :)

btw
"26.08.2011, 12:36 | party_boy
To je pořád dokola. Mně spíš serou ti naši politici"
tohle se neopakuje :)
o 26.08.2011, 13:22 | assassin
tak to ze jsou nehody je vicemene statisticka nutnost... jezdi velky mnozstvi aut, ridit auto neni uplne snadne, casto staci u vterina nepozornosti a je maler a clovek proste tak nejak neni stavenej na to aby nepretrzite vse perfektne slodoval... v takovem systemu je nejaka chyba vzdy jen otazkou casu... takze i kdyby jezdili sami perfektni ridici tak nehody budou. na jednu stranu rikas jak vsichni chteji byt vsude rychle, moc spechaj a kaslou na ostatni, na druhou stranu ti vadi ze policie jen meri rychlost coz tak nejak neprimo si myslim ze si sam myslis ze dodrzovani rychlosti zas neni takova nutnost.. ostatne tva temata kde vybiras auto co musi "jet" apod o tom taky trosku svedci...

takze nevim o cem ta uvaha je, ja se klidne priznam ze jezdim prevazne pro zabavu a svezu se rychle po okoli a ze pri tom porusuju vetsinu dopravnich predpisu.. ale jako extra bezohlednej gauner si neprijdu...
o 26.08.2011, 14:04 | kozlustechnykus | Upraveno: 2011-08-26 14:05:40
Mereni rychlosti je, IMHO, z hlediska bezpecnosti zbytecny az kontraproduktivni. Neresi to prasarny, lepice, predjizdeni, nic. Jen to ma naplnit kasu a dobre to vypada v mediich. Lidi se nesoustredi na jizdu a jen cumi okolo silnice (kde je schovanej radar) a na tachometr (aby naaahodou neprekrocili o 5 kilometru a nebyla citelna cast vejplaty v hajzlu.

Kdyby nase vrchnost mela zajem o nejake reseni, tak nazene policajty v neoznacenych autech do provozu tocit opravdu zavazny prohresky (samozrejme zastavovat a resit hned na fleku). Jenze k tomu jaksi neni vule a ani na to nejsou penize.

Edit: Souhlas s hanzzem - lidi proste musi zacit pouzivat mozek.
o 26.08.2011, 14:39 | Lucni.konik
postřeh: mě třebas za poslední roky zklamalo, kolik nových aut, většinou vyšších řad(mercedes, bmw povětšinou)má problémy s elektrikou - nefungují jim směrovky. Je to děs, jak tyhle nový auta jsou poruchová na tuto funkci.

OT: když jsem si koupil první auto, tak jsem zrovna rychlostní limity mimo obec a na dálnici nedodržoval - jezdil jsem jen pro radost, ale nechyběla mi předvídavost, zbytečně jsem to nekroutil, když byl provoz. Od té doby, co jezdím každej den (defakto z nutnosti) tak mi ty rychlostní limity bohatě stačí a jezdím i pod nimi. Už nějak nejezdím pro radost. Stejně už na to ani nemám povoz.
o 26.08.2011, 17:30 | rcman
Ty jo, mě štve(přímo se**) věcí...

Ale nerad si beru věk. Když se nad tim budu rozčilovat a psát o tom slohovku...
o 26.08.2011, 17:58 | Mr.Scully
To, že je doba uspěchaná, je čistě naše volba (přizpůsobujeme se, pokud chceme). Já vím, že bych mohl o víkendu jet někam na výlet a místo toho tvrdnu u kompu a pracuju - je to moje volba. Stejně tak jedu rychle, předjíždím atd. - ALE!!!!!! vždycky tak, abych NEOMEZIL (ne neohrozil, ale ani neomezil!) nikoho jiného. Je prázdná dálnice - seru na předpisy, jedu 240 kmh. Je blbá viditelnost ve městě - kašlu na kolonu za sebou, jednu 20 kmh. Nikdy nedělám myšky, nepřejíždím mezi pruhy, blinkr použiju vždycky s předstihem atd.

Jen chci poukázat na to, že nelze to svalovat na hektickou dobu, které jsme se úmyslně přizpůsobili. Je to tím, že třetina národa (a i třetina tohoto fóra) jsou prostě debilové. Část z nich poznáte ve volbách, část z nich na silnicích atd. Nedá se s tím nic dělat. Platilo to i dřív, ale tehdy bylo vlastnictví auta spíš vzácností, zatímco v dnešní době (kdy jsme bohatší víc než kdykoliv předtím - jakkoliv bude levice tvrdit opak) má každý všechno a neumí to používat...
o 26.08.2011, 18:35 | Zdeny60
Assassin 13:22:

máš i nemáš pravdu. Já jsem najezdil za 13 let mimo CZ obrovskou porci km. Nechci se opakovta, už jsem o tom psal kdysi. Ale věř mi, v Rakousku, Itrílii, Německu, Švýcarsku. Švédsku ani omylem nemají takové množství DN lehké klasifikace, jako unás - viz denodenní srážky v kolonách, D1 kapitola sama o sobě a pod. Tohle, kamaráde, má jinči kořeny , než ve statistice.

Kdysi jsem tu položil postřeh o ježdění z Milána. Tam jsem jezdil opravud hodně dlouho a často, ponejvíce ráno v dopravní špoičce mezi 8-9. hodinou ve směru Torino - Milano Centro. Kdo tam jezdí, potvrdí, te provoz není malý. Ale jak je možné - a to mi vysvětlete - řže tam není ani zlomek ani zlomeček - procenta množství DN, jako je u nás?? A to navíc taliáni do půlnoci sedí v hospodě, vypijí 2-3 flašky vína ve 2-3 lidech a k tomu grapu a ráno jezdí do práce. Čím to???Totéž Stockholm. Doprava jako bejk, ráno - a klid po pěšině.

Já to vidím opravdu v tom, že na vině jsme my, jako Češi.Prostě za volante, nemáme všech 5p pohromadě, jinak to není možný.

Ad PČR: tohle je začarovaný kruh - je to o politcké garnituře, která si vydržuje takovou plicii, který jim nahrává do noty. A protože naší zemi se snaží vládnout 90% gaunerů, odpovídá tomu i naše právně- bezpečnostní zázemí policií počínaje a soudy konče, v ruku v ruce s tím státní darmožroutské instituce typu finančák a další....

Mr. Sculy:

ano - je to čistě naše volba. Ale co mám dělat, když chci prostě jet na výlet, jak říkáš, nechci jet se stádem po okreskách 110, ale třebas jen 70-80 a sledovat okolní dění, jet v klidu?? Jse povinnen nechat si ukazovat vztyčený prostředník?? přeci nikdo mě nemůže nutit, abych jel jinak, než chchi já sám. Já taky ty rchlé nechávám, ať se jedou zabít jako první, o to nás bude na cerstách míň a nechám je předjet. Nechchi se přizpůsobovat davu ve špatném směru. Ale chchji se cíti bezpečně a co já, ale chchi, aby se moji blízcí cítili bezpečně a já jsem si mohl být jístý, že v pořádkou dojedou vždy domů! Mě absolutně nezajímá, že někdo jede "na jednání" - bože, jak já tohle slovo nesnáším!!!, je mi jedno, že někdo chce prasit - prosím, jen si pras, ale vynech z toho mě!

Rcman _ já se nerozčiluji, aspoň ne teď, u klávesnice. to byl jen takový povzdech. Taky bych chtěl, aby mimo toto téma bylo x věcí jinak, ale asi se toho nedočkám.Nemám na ně nejmenší vliv. Ale na to, jak se chovám za volantem na silnici, na tomá vliv úplně zcela beze zbytku každý!

Jinak Hubálek to řekl zcela jasně a výstižne, jen bych upravil jeho poměry - ne 1/3, ale tak 1/2.
o 26.08.2011, 19:22 | JA | Upraveno: 2011-08-26 19:22:35
Zdeny
bohužel po letech od 1983, zjišťuju, že jsme prostě nějaký jednoduchý...na silnici asi patříme holt na východ.Slova zodpovědnost, slušnost a ostatní vlastnosti z nás bolševik a potom výchova komunistické generace, vytřískal.Bohužel spotřebka a povrchnost, potřeba masírovat a dokazovat si svoje ego, je na silnici když máš pod prdelí TDi(mám ho taky:-)vidět.A hlavně následky.
Příklad?Němci měří odstup, zkus to udělat tady...Minimálně 2 frajeři tě pošlou do brzd a jet v pravým na dálnici, je takový malý OUT...No a pak se takovýho zeptáš co je KualaLumpuru a to se dovíš věcí :-)nečteme, Blesk je fenomén a pro určitou vrstvu je slovo kultura vlastně urážka.V mých skoro 50ti mi je z toho smutno a jezdím opravdu tak, že za každým rohem může být debil.Ale tak bych radil jezdit každýmu..
o 26.08.2011, 19:29 | Mr.Scully
Zdeny60 - pokud chceš jet na výlet, tak ti normální člověk bránit nebude - něco jiného je, pokud si pro ten výlet vybereš silnici, kde se nedá předjíždět a kde za sebou budeš mít nervozní kolonu 20 aut :-) Je to těžký, no. Jak už jsem řekl, já jezdím tak, abych nikoho neomezil ani neohrozil a to se týká rychlé i pomalé jízdy. Mně paradoxně ani moc nevadí závodníci, od těch aspoň víš, co čekat. Víc mi vadí třeba ženský za volantem, jejichž logika a chování je občas naprosto nevyzpytatelné. Ale to jsme odbočili :-)

Stačilo by, aby lidi jezdili NE podle předpisů, ale podle zdravého rozumu. Nejvíc se bojím, že potkám nějakého debila, který bude předjíždět na horizontu nebo v zatáčce. Tam vidím nebezpečí největší. Jinak nějaká přednost atd., to už dávno sleduju ostřížím zrakem a zvolňuji před křižovatkou, i když jsem na hlavní :-)
o 26.08.2011, 20:01 | rcman
Zdeny60: V pohodě. Psal jsem to spíše ve srandě... O tom jak se chová většina řidičů (nejen) u nás. Se psalo, píše a psát bude ještě hodně...

Opravdu bych skákal blahem, kdyby všechny silnice bylo něco jako autodráha a ty by si jenom jako cestující sednul do svého auta a zadal Cíl cesty... A auto by tě tam samo bezpečně zavezlo... A takhle by to měli všichni...
Dokavad to bude na schopnostech a blbejch nápadech debilů za volantem... Budeme si psát stále dokola stejná témata o bezpečnost na silnicích..

Je fajn že moderní auta, už maji všemožný asistenty aktivní bezpečnosti. Že ti auto skoro samo zabrzdí nebo udělá uhebný manévr rychleji než tě to napadne... Ale je to k ničemu, když to má tak každý 150tý auto na našich silnicích...
o 29.08.2011, 15:13 | hifim@ni@k
Ten článek co hodil mrazík jsem hledal. Tím je vše řečeno. Klobouk dolů před panem Hubálkem, že se nebojí říci to takto nahlas.

A co s tím? Zdeny60 to nahoře vystihl téměř přesně. Výstižněji třeba takto:

Buďte sami tou změnou, kterou chcete ve světě kolem sebe vidět. Mahátmá Ghándí.
o 29.08.2011, 16:37 | Luke_288
tak mě to nepřijde zas tal hrozný, když mě někdo nějak vybrzdí nebo něco, tak pokud se nic nestane, mávnu nad tím rukou. můj názor je, že v ostatních státech to není o nic lepší. D1ka je o tom, že je to dálnice po který jezdí půlka republiky, kdyby D,AT,FR,IT apod měli dvě nebo tři dálnice, bude to stejný. to že někdo najezdí po cizích dálnicích mraky km ještě dle mě nedává právo hodnotit to, že tamnější řidiči jsou slušnější. já jezdím D1 často a dýl jak 30min jsem tam ještě za 10let nestál.

ještě tak 2r zpět jsem taky jezdil dost rychle, ne proto, že bych chvátal, ale bavilo mě to. nehody jsem způsobil dvě, když jako 18ti letej jsem nedobrzdil v rychlosti cca 20km/h na ledu a pak asi ve 30km/h o rok pozdějc jsem nezaregistroval, že auto přede mnou už stojí. od tý doby nic a najeto mám cca 300K. poslední dobou na rychlost kašlu, jedu 145 km/h dálnice a nic mě nesere.
o 29.08.2011, 16:43 | tappaja
Trefa za 3 mega. Sem zvedavej, co si na polakovi vezme
[ Link ]
o 29.08.2011, 18:06 | kozlustechnykus
To by me zajimalo, jak se to stalo. Vsichni vyrobci techhle sportaku se chlubi, jak jsou ty auta pevny a tady stacilo Volvo. F430 je dost novy na to, aby to ranu v takovehle rychlosti ustalo bez zraneni. Pokud ale nebyl privazanej...
o 29.08.2011, 19:04 | Lucni.konik
k těm cizincům. Rakušáci, němci se chovaj jako beránci max doma, ale když je potkám mimo jejich státy, jezděj jako ČURÁCI. Snad nejhorší jsou sklepmistři. Díky nim jsem během jedné cesty 2x nemusel dojet a to mluvím o vyblokovaném kamionu v protisměru směrem ku mě( konkrétně v Chorvatsku). Muškaři u nás zas jezděj jak sjetý.....nepotkal jsem ještě ani jednoho, co by jel na dálnici vpravo. Serou se levým a plazej se sotva 80.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3096 sekund.