Navštíveno 1918x

Zakládám tohle téma z jednoho prostého důvodu, zjistil jsem, že na dnešních silnicích je málo řidičů, kteří by dokázali někomu pomoci. Dnes jsem jel domů a vidím, že u krajnice stojí blikající Felicie s otevřenou kapotou a u ní kluk. Tak jsem zastavil a snažil jsem se mu nějak pomoci. Nestačilo to, že mu nejelo auto, ale k té smůle měl vybitý i telefon. Odtáhnout jsem ho bohužel nemohl, protože mám automat. Tak jsem mu dal telefon ať si zavolá odtah, nakonec jsem ho ještě odvezl kousek ke známým.
Nechci tímto poukázat na svůj skutek, není to nic co by mě mělo šlechtit. Pomoc člověku v nouzi je pro mě naprosto normální a samozřejmá věc. Chci tu prostě poukázat na to, že nezájem lidí, někomu pomoci v tísni, je přímo alarmující. Ten kluk tam stál hodinu, jen tak!! Nikdo na té frekventované komunikaci nezastavil, aby se ho třeba jen zeptal jestli něco nechce. Prosím, nebuďte takto nevšímavý, měli bychom si vzájemně pomáhat, a to nejenom na silnicích.
Ale mohl si ho odtáhnout :-)
taky nevím proč by automat nemohl někoho odtáhnout... dyť se prodává i tažný na motory s automatem, tak proč by nemohl táhnout a zrovna feldu co váží 900kg... ale je fajn že jsi aspoň zastavil ;-)
Jako p_b. No ale to je fuk. Já teda loni vyměnil kolo nějakým důchodcům kousek u nás od baráku, když jsem šel nakupovat do sámošky... Ale abych kvůli tomu základal téma tady, to mne nenapadlo :)
Jinak to že (skoro)všichni kašlou na ostatní je dáno dobou a stylem života, tož asi tak.
Za uplynulou hodinu mě v ZIPu málem trefil náklaďák a ještě mě vytroubil, v zápětí mě na 80tce minimálně v kilu a celkem provozu předjíždí cisterna s benzínem a za ní stejnou rychlostí linkový autobus, v rádiu slyším jak se romové kdesi chudinky bojí odplaty za mačetový útok jejich členů, dojedu dom a první co uvidím, tak zprávy v TV kde se britský teenager chlubí super LCD co si ukrad v krámě ... nemá to s Tvojí pomocí moc společného, jen poukazuji na to, kam to všechno spěje :(
Nevím, slyšel jsem to, že se to nedoporučuje, že to není dobré roztahovat auto s automatem.. Tak vidíte, nakonec jsem ho mohl tedy..
jako party_boy, ty ho s automatem táhnout mužeš. Ale pokud by ty jsi měl automat tak by te tahat neměli..
Ad příběh... Naprosto s tebou souhlasím, lidska bezohlednost nezná mezi. Stalo se mi to dvakrát, jednou na JS a podruhe na D1 před Prahou. Ten samy scénář. Umřeté auto a naprosto bezradny majitel, lidi co projížděli na nej jen troubili a ukazovali si na čelo nebo v lepším případě jen projeli.
Na ty JS pani v levém pruhu ve špičce uvařila nejaky starší auto, tak jsem ji odtahnul stranou.
Po druhe nějakému němcovi s dodavkou zdechla spojka a stál v prostřednim pruhu, bohužel neměl oko na lano tak sme ho společně s jednim kamionákem, kterej zastavil pravej pruh a patří mu tak veliké díky, odtlacili jsme ho aspon do odstavného kde pockal na odtahovku... A tak bych mohl pokračovat, spoustou a spoustou příběhů, které zatím maj všechny dobrý konec :)
Takže se přidávám k tomu co jsi napsal. Lidi nebuďte tak nevšímavý, pomáhejte si, ne všichni lidi na světě jsou grázlové, kteří Vás chtějí vlákat do léčky...
roztahovat a tahat je rozdíl... i když máš automat a chceš aby tě někdo odtáhl dáš N a hotovo ;-)
ABERTO: jj taky to vnímám celkově hodně špatně.. nevím co je to za dobu, ale je to teď hodně špatné.. očekávám brzy válku..
Raimmmii: pozor na to, jde to ale jen do omezené rychlosti a vzdálenosti, především proto, že olej není většinou jinak chlazen a stejně tak i ostatní části převodovky, i u prehistorickýho Renaultu 19 (3 kvalt automat) se nedoporučuje odtažení na vzdálenost delší než 50 km a rychlostí vyšší než 30 km/h a ještě se do předovovky musí dolít 2 l oleje... Nevím jak je to u nových automatů, ale spíš bych si zavolal odtahovku a zaplatil míň, než za opravu automatu.
Raimmii: tahnout automat na N? NIKDY!!!!
Jedine v pripade ze mas pridavku na ktery das neutral a tim odstavis automat uplne, jinak NIKDY AUTOMAT NETAHNOUT!
Bolthron : válku snad ne :) ale vidina toho, že by se společnost měnila k lepšímu je taky v nedohlednu. Dobrej skutek se určitě cení bez ohledu na to jestli jsi ho mohl nebo nemohl odtáhnout, udělal jsi co jsi považoval za správné ...
Já se jednoduše řídím tímto heslem: Chovej se k druhému tak, jak chceš, aby se on choval k Tobě..
Jednou jsem zasahoval u vazne tezke nehody(celni naraz) Jedno auta pani s malym prckem. Pani mela mela otevrene zlomeniny v kolenou a maly mel nejake vnitrni zraneni. V druhem aute pan (ridic cca 150kg) byl nepripoutany a mel tyc rizeni v hrudniku a jeho manzelka ze zadniho sedahla vyletela celnim sklem na kapotu a skalpovala si hlavu. Na kline mela psa, ktereho rozdrtila o sedadlo jak letela ven. Taky nebyla pripoutana.
Nez prijela sanitka cca 13min tak jsem poskytl prvni pomoc jak jsem mohl, ale jedna lekarnicka mi bohuzel nestacila a v jejich autech jsem je nemohl najit. Projelo asi 50 aut a NIKDO nezastavil!!! Ani kdyz jsem je zastavoval, aby mi dali aspon lekarnicku. Kazdy delal jakoby me nevidel. Vsichni hledi jen na sebe a na ostatni serou. Ale asi neuvedomuji, ze i oni tu pomoc budou treba nekdy potrebovat. Ja osobne kdyz muzu tak pomuzu.
možná přeháním, ale kolikrát to už bylo i v TV, že někdo někomu chtěl pomoct a ve finále byl rád, že nepřišel o život ...
takže nikomu nestavim (jen v zimě když vidím, že se nemůže vyhrabat), stopaře neberu ...
ono totiž platí, za dobrotu na žebrotu ....
Petura: Tak snad jsme logicky uvažující tvorové. Když vidím mladého hubeného normálního kluka ve Feldě na frekventované silnici, kde jezdí mnoho aut, tak přece vidím, že mi nějaké nebezpečí nehrozí... A nejsme přece nemohoucí babičky abychom se všech báli.. Tak to rovnou ani nevycházej ven, protože Tě někdo může přepadnout..
Bolthorn: jo ale nidky nevíš, jestli za bukem čekají další "normální" hubení kluci s nutnou potřebou si něčím nafurtrovat rypák a s odhodláním obrat tě o všechno ...
sry, ale prostě ne ...

12.08.2011, 21:05 |
hanx | Upraveno: 2011-08-12 21:12:20
Přesně jako Petura... zrovna nedávno se tady poblíž řešilo jak holka dělala že má něco s autem, normálně za dne, ale ne moc frekventovaná silnice... a za křovím se schovávali týpci a obrali každýho kdo zastavil na pomoc...
EDIT: jinak Phitypaldy, to už je fakt maso, to fakt nechápu. Ani se mi tomu nechce věřit. To já se připravuju na zastavení a pomáhání i když jen vidím TDI předjíždět přes plnou do zatáčky...

12.08.2011, 21:31 |
Rudi Phitypaldy - todle mi připomíná videa z Rusku, lidi na kaši, některý vylítlý z auta se válej na silnici a kolem běhaj lidi s foťákama a fotěj si nebo nahrávaj, to samý projíždějící auta, to nepochopim.
Jinak nezastatování je dáno hlavně tím, co píše Petura. Díky tomu dneska takřka vymizeli i stopaři...
hanx,rudi: opravdu mi zustava rozum stat nad ceskou lhostejnosti...
K tomu co psal phitypaldy..Existuje psychický stav,který se bežně projevuje u lidí a to ten stav "říká" v mysli: "já to dělat nebudu,nechám to na jiných.." Dokonce to má i nějakej název ale nemůžu si ted vzpomenout..Proto se dost často stává,že lidi dělaj jakože nic nevidí..
Jinak nedávno sem se vysekal v autě a když sem se dostával ven tak sem si taky všim,že jedno auto projelo a ještě na to šlapnul aby nemusel pomáhat.. Já se snažím pomoct osobám méně podezřelejm,ale člově v dnešní době nikdy neví na koho narazí..
záleží na situaci
stopařů po nocích jsem odvezl dost
někdy jsem litoval že jsem někoho bral
sám jsem jezdil ze školy často stopem
někdy jsem potkal zajímavý lidi
a o pomáhání všeobecně pomáhat ano ale jen do určité míry
podáš prst a ukousnou ti ruku

13.08.2011, 00:42 |
Kesam Stopaře beru jak kdy ale spíš už ne jednou sme s kámošem vezli 2 stopařky a ve finále se ukázalo že mu šlohly vzadu telefon za 7 tácu kundy jedny plesniví.

13.08.2011, 00:43 |
Kesam Phitipaldy: Jo takhle jsme byli nedávno s lomem jak srazilo auto chodce a taky nikdo nezastaví.
Já se snažim taky pomoc nebo se alespon zeptam jestli je vše v pořádku ale co mě dostalo nejvíc. V dešti mě to uklouzlo a autobusák mě oběj a ještě si klepal na čelo že sem se tam vyboural. Ale zase nikdy nevíš co se může stát stopaře taky neberu
stopaře neberu, když vidim auto u krajnice nestavim. myslete si o mě co chcete, ale doba je zkurvená a jak už tady padlo, riskovat, že 10x zastavim a pomůžu a po 11tý dostanu přes držku a okradou mě nebudu. nehoda je jiná věc, to samý motorky, tam mi přijde, že je komunita lidí trošku jiná a nebezpečí nehrozí.
stejný jako ted v tom Boru nebo kde to bylo. někdo se zastal barmanky a naběhlo tam x cigánů s mačetama....
protoze vetsdinou jezdim s prckama, tak zastavit u auta, ktere ma otevrenou kapotuz nemuzu. Samozrejme u nehody zastavim - pred par lety pan vzal zatacku rovne - mikrospanek a okamzitze jsem zastavil a bezel k nemu, jestli je v pohode. Pomahali jsme i vytahovat auto pani s dvouma detma, ktera sjela do prikopu. Nicmene u aut s otevrenou kapotou nezastavuju, stejne bych jim byl prd platnej, od toho tu mame asistencni sluzby.
Jako Luke, u nehody zastavim vzdy, ale u auta s tevrenou haubnou nikoli.

13.08.2011, 14:21 |
Daryl (A)
Bohuzel v hodne velkem procentu pripadu znamena auto na krajnici s otevrenou kapotou past. Od rumunu s mercedesama a falesnym zlatem az po fetky s kudlou.
Chapu, ze se to proste muze stat, ale vozit vybity mobil a nemit v aute nabijecku je dost velka hloupost na to, aby takovy clovek zamkl auto a sel se proste projit k nejblizsi civilizaci.
Za mě, mám řidičák 3 a půl roku. Stopaře neberu, u aut s otevřenejma kapotama nestavim a u nehody bych zastavil vždycky a pomohl bych.
Je to situace od situace
- stopaře nebrat, stokrát se to povede a po sto první vás čeká krádež nebo přepadení - riziko je prostě příliš velké
- u auta s poruchou nezastavovat, dneska je všude asistenční služba atd., autům stejně nerozumím a riziko cikánů ve křoví je nemalé :-/
- u nehody samozřejmě zastavit vždy!
- u různých násilních činů těžko odhadnout. Když uvidíte, jak čtyři cikáni s nožem přepadli třeba nějakou holku, půjdete jí bez přemýšlení pomoct? Jakou šanci budete mít proti čtyřem nožům? Je to těžký, nedá se to říct dopředu.
Dneska sem zastavil nějakýmu mlaďasovi s kanystrem a přiblížil ho k autu :o)

13.08.2011, 20:28 |
X-sat (M)
Rozhodně se setkávám spíše s těmi, kterým bych nejraději nakopal prdel...
Nastesti jsem vzdy na silnici potkal lidi, kteří byli v pohodě... Teda až na ty se kterýma jsem se naboural :-D
Ad stopaři.. Proti tomuhle zpusobu cestování nic nemám, ale tak nejak me sere to, že stoji v mistech kde například jezdi pravidelna autobusova doprava a přesně do tech mist kam chteji jet.. A to mi neřikejte, že člověk, který je slušně oblečen, má kvalitně vyhlížející batoh... Nemá na jizdenku na bus...
to mi primonina typky, mozna ste je uz taky nekde videli. Nekdy jezdej ve dvou autech nekdy potkam jen jedno. Jedno je mercedes druhy tusim audi. U auta s otevrenou kapotou stoji tlusta černa držka a mava na projizdejci auta aby zastavili. X krát sem je potkal u najezdu na dalnici a jednou ted minuly tyden tady u nas na frekventovane silnici na Děčín. Těm bych zrovna zastavil jen ze zvědavosti co se bude dít :D

14.08.2011, 21:16 |
X-sat (M)
Pošli jim tam někoho ze 158, budeme vděční ;-)