Navštíveno 1633x

Uz me z toho hrabe, po 1Gbit switchi sahnu i po N router, G je nejaky pomaly.
Jaky by jste vybrali ?
Chci se zeptat, jak je to s N 300, vzdy musi mit 2 anteny ?
Jak to chodi v uzavrenem protoru do 12m ?
Neni to nejaky uz nebezpecny, 2 anteny, proste nevyrazuje to nejak moc, prece jen mam doma maly dite.
Diky za rady
V klidu, být paranoidní, musel by jsi vypnout telefony a pak ještě obalit celej barák alobalem nebo udělat olověnou střechu....
Nko jako takové funguje na odrazech, např já mám doma WiFi router Tenda a ten má jeden prut + 2 interní antény. Každopádně firemní notebook je prehistorická mrcha, která má jen G, takže tuto fičuru stejně nevyužiju.
12 metrů musíš mít pokrytí s jakoukoliv technologií - B, G i N naprosto bez problémů.
Ale takovej Ravo, ten by se mohl rozvykládat, ten má vo tomhle ánung.
No to bych byl rad :)
Paranoidni mozna :) radsi se proste zeptam.
Kazdopane zatim diky
Svého času jsem to zjišťoval taky, protože můj D-Link při připojení k Xtreameru dost stávkoval (ale v poslední době je to lepší, kupodivu), hodně mi byl doporučován Netgear (např. WNDR3700), kvalitní jsou Cisco a za dobrou cenu kupodivu prý i ty Tenda, jak má Milhauzz, byť jsem ještě před časem tu značku vůbec neznal.

10.08.2011, 09:46 |
Ravo | Upraveno: 2011-08-10 09:49:41
No tak dobře :-)
Nko je ve stejným pásmu jako Gčko (2,4 GHz) vč. podobných povolených vyzářených výkonů atd. Takže se není čeho bát, jak psal Milhauzz, elektrosmogu je v současné době v okolí tolik, že bys musel žít někde v pralese pokud by ses toho bál.
Proto je taky Nko zpětně kompatibilní s Gčkem (Bčkem), při definici této normy se s tím počítalo - stejná modulace, rozdělení kanálů atd.
Obecně je specifikace Nka udělaná dost volně, takže si anténní systém může výrobce udělat jak chce. Anténní systém je definovaný jako MIMO - využívá víc antén a dokáže zpracovat i odražené signály a dokáže "zabrat" více kanálů najednou.
Obvykle je to tak, že se osadí jedna externí anténa a zbytek se řeší interně páskovými anténami. Kvalitnější routery mají externí všechny 3 antény, ale není to podmínka (záleží jak to výrobce dokáže celý odladit - viz ta Tenda W311R+). Ale dělají se Nkový routery jen s interními anténami - třebas Ovislink WN-301R. S těmito routery nemám dobré zkušenosti.
Výhoda MIMO antén je právě hlavně v zástavbě, signál se ti v bytě (domě) něják nakonec naodráží a máš lepší sílu a kvalitu signálu.
Pokud použiješ Nkový router v plné specifikaci (tzn 300Mbit signální rychlost) a proti tomu Nkový klient (dělá si i USB dongle), tak pojedeš slušnou rychlostí a má to i slušný dosah - třeba na zahradu, přes víc pater atd.
Pokud proti Nku pojedeš s Gčkovým klientem, rychlost se ti nezvýší nebo jen minimálně (díky zlepšení kvality signálu se sníží chybovost přenosu), ale určitě se ti zlepší dosah - na zahradě kde jsi Gčko nechytal ti Nko nejspíš pojede.
Ohledně značek osobně můžu doporučit tu Tendu (Aktuálně W311R+ nebo W311R. Vynikající poměr cena/výkon - sám jich několik používám a dodávám všem co chtějí levný router), pak nejsou špatný ty nový DLinky a vše z vyšších řad Zyxelu, Cisca atd...ale to je o jiných penězích a podle mě zbytečně na home použití. Já sám doma používám nějákou prehistorickou Tendu a šlape jako víno, lepší Nko jsem zatím neměl (routing řeším jinak - přes RB).
A abych to úplně uzavřel - stejně mám všude strukturku a wifi mám jen tak na "pohodlí" s nenáročným browsováním na telefonu atd, protože kabel je kabel ;-)
Ravo :
neco nabidni, klidne koupim od tebe.
Jinak W311R+ - pouze 150Mbit
co toto (nebo podobneho 300) ?
[ Link ] Vse ostatni me jede pres 1Gbit switch (jumbo) cili strukturkou, pocital sem s tim v baraku, takze vsude mam husáky :) NAS (JUMBO),PC,TV
utp tusim CAT5E 4J

10.08.2011, 10:50 |
Ravo Tak to máš udělaný dobře (stejně jako já :-) - jinak bacha na jumbo - musí to být povolený u všech koncových zařízení co to mají používat (na PC třeba povolit v properties síťovky a musí to umět i switch (z home produktů třeba plechovej Zyxel GS-105B, GS-108B)
Nko 150ka obvykle bohatě stačí, záleží jakej datovej tok plánuješ na wifi (já se snažím ho mít co nejnižší).
TP-linky jsou taky v pohodě, používají taky chipy Atheros (stejně tak jako DLink, některý Canyon, některá Tenda). Ten TPlink co jsi uvedl použít můžeš, ale je to zbytečný - má funkcionalitu připojení 3G modemu přes USB - připlatíš si za něco co nepotřebuješ.
Zkus se ještě podívat na značku Canyon - vpodstatě je to vnitřek jako TPlink, Dlink...akorát to nechá pod tímto brandem vyrábět pro sebe přímo Asbis jako distributor. Taky to má zajímavý poměr cena/výkon
Takže moje doporučení:
TP-link
WR1043 - N300, 1G porty
WR841ND - N300, 10/100 porty
Tenda:
W330 - N300, 1G porty
W306 - N300, 10/100 porty
W311R+ - N150, 10/100, ext. anteny na SMA
Canyon:
CNP-WF514N3A - N300,1G porty, 3x SMA
CNP-WF514N3 - N300, 10/100 porty, fixní ant.
CNP-WF514N1A - N150, 10/100 porty, ext. ant na SMA

10.08.2011, 11:27 |
Ravo A jinak já osobně nic neprodávám, zřejmě bych nedokázal nabídnout zajímavé ceny - s dnešními maržemi v IT rád přenechám problémy s RMA apod. hráčům typu Alza apod, kteří toto všechno způsobili...

10.08.2011, 11:53 |
Arnie_one | Upraveno: 2011-08-10 12:01:03
Kdyz uz, tak uz tu 300 vemu.
Spravu NASu delam pres notes, takze kdyz chci nahrat mkv do NASu 30min 4GB :(
Od malyho z PC 42MB/s :) coz je super (omezeni nasu, neni pohodlny porad mu tam lest)
Jinak kalsika po wifi 2xmob, to jen tak nouzove 2xnotes.
Switch mam D-Link DGS-1005D,
Me osobne drzi puvodni router MSI RG54 dobrejch 7 let, v tomhle zarizeni bych se teda zaruky nebal.
[ Link ] Co toto Tenda W368R (bez anten, jak to bude chodit) ?
kuli vykonu radsi toto
[ Link ]

10.08.2011, 14:08 |
Ravo Je to asi jedno. W306 má dvě vyměnitelné 3dBi anteny na SMA. W307 má pevný 5dBi. Pokud se ti bude zdát, že je signál u W306 slabej, tak si tam dáš silnější antény (třeba 7dBi). U W307 už s tím nic neuděláš (ale stejně to nebude asi potřeba).
Stejně bych do NASu kopíroval po kabelu - prostě bych si na tu chvíli připojil NTB pře kabel (třeba za gaučem mám jeden schovanej pro tyto příležitosti stejně tak jako prodlužku 230V na trafo)
No musim se priznat, ze tohle me nenapadlo. Ten kabel bych si jeste jeden natahnout mohl to je fakt.

11.08.2011, 13:59 |
clown asi jako RAVO ..do NASu po kabelu :o)
jinak rozdil G vs N .., mno Nka jsem mel nekolik, jak AP tak i 3 notesy ... v prumeru to prenese G uplne stejne rychle .. , Nko pomerne spomaluje na malejch souborech .. , tam kde G mam 2.2 az 2.4MB /s, u Nka mam 0.8 az 3.2 MB/s ..
proste musis mit jen N kovy zarizeni a G uplne zakazat :o))
gigabit switch chvalim, pokud teda to ma smysl a NAS to dokaze vyuzit .., coz NASy do 5000 treba fakt nedavaj znat ..
clown:
Mam Qnap TS-110 (takze 1 diskovy TS-220 ) Kopiruju max 36MB/s čtu 47MB/s
[ Link ] Uz by me zbyly jen 2xnotes na N, cili N300, by snad mel mit smysl.
Vse ostatni je 1Gb kabelem, NAS,PC,TV

11.08.2011, 18:53 |
clown jj QNAP se vejs nedostane .., proste je to UMAX :o)

11.08.2011, 18:54 |
clown jinak FULL HD prenos staci do 3MB/s, overeno .. 2x SYNOLOGY + 2x PBO
V tyhle cenovy neni nic lepsiho nez TS110/210 ted 112/212