Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > R: IT jaky router N

o Navštíveno 1630x o
o 10.08.2011, 07:22 | Arnie_one
Uz me z toho hrabe, po 1Gbit switchi sahnu i po N router, G je nejaky pomaly.
Jaky by jste vybrali ?
Chci se zeptat, jak je to s N 300, vzdy musi mit 2 anteny ?
Jak to chodi v uzavrenem protoru do 12m ?
Neni to nejaky uz nebezpecny, 2 anteny, proste nevyrazuje to nejak moc, prece jen mam doma maly dite.

Diky za rady

o 10.08.2011, 07:42 | Milhauzz
V klidu, být paranoidní, musel by jsi vypnout telefony a pak ještě obalit celej barák alobalem nebo udělat olověnou střechu....

Nko jako takové funguje na odrazech, např já mám doma WiFi router Tenda a ten má jeden prut + 2 interní antény. Každopádně firemní notebook je prehistorická mrcha, která má jen G, takže tuto fičuru stejně nevyužiju.

12 metrů musíš mít pokrytí s jakoukoliv technologií - B, G i N naprosto bez problémů.

Ale takovej Ravo, ten by se mohl rozvykládat, ten má vo tomhle ánung.
o 10.08.2011, 07:46 | Arnie_one
No to bych byl rad :)
Paranoidni mozna :) radsi se proste zeptam.
Kazdopane zatim diky
o 10.08.2011, 08:15 | Mr.Scully
Svého času jsem to zjišťoval taky, protože můj D-Link při připojení k Xtreameru dost stávkoval (ale v poslední době je to lepší, kupodivu), hodně mi byl doporučován Netgear (např. WNDR3700), kvalitní jsou Cisco a za dobrou cenu kupodivu prý i ty Tenda, jak má Milhauzz, byť jsem ještě před časem tu značku vůbec neznal.
o 10.08.2011, 09:46 | Ravo | Upraveno: 2011-08-10 09:49:41
No tak dobře :-)

Nko je ve stejným pásmu jako Gčko (2,4 GHz) vč. podobných povolených vyzářených výkonů atd. Takže se není čeho bát, jak psal Milhauzz, elektrosmogu je v současné době v okolí tolik, že bys musel žít někde v pralese pokud by ses toho bál.
Proto je taky Nko zpětně kompatibilní s Gčkem (Bčkem), při definici této normy se s tím počítalo - stejná modulace, rozdělení kanálů atd.

Obecně je specifikace Nka udělaná dost volně, takže si anténní systém může výrobce udělat jak chce. Anténní systém je definovaný jako MIMO - využívá víc antén a dokáže zpracovat i odražené signály a dokáže "zabrat" více kanálů najednou.
Obvykle je to tak, že se osadí jedna externí anténa a zbytek se řeší interně páskovými anténami. Kvalitnější routery mají externí všechny 3 antény, ale není to podmínka (záleží jak to výrobce dokáže celý odladit - viz ta Tenda W311R+). Ale dělají se Nkový routery jen s interními anténami - třebas Ovislink WN-301R. S těmito routery nemám dobré zkušenosti.
Výhoda MIMO antén je právě hlavně v zástavbě, signál se ti v bytě (domě) něják nakonec naodráží a máš lepší sílu a kvalitu signálu.

Pokud použiješ Nkový router v plné specifikaci (tzn 300Mbit signální rychlost) a proti tomu Nkový klient (dělá si i USB dongle), tak pojedeš slušnou rychlostí a má to i slušný dosah - třeba na zahradu, přes víc pater atd.
Pokud proti Nku pojedeš s Gčkovým klientem, rychlost se ti nezvýší nebo jen minimálně (díky zlepšení kvality signálu se sníží chybovost přenosu), ale určitě se ti zlepší dosah - na zahradě kde jsi Gčko nechytal ti Nko nejspíš pojede.

Ohledně značek osobně můžu doporučit tu Tendu (Aktuálně W311R+ nebo W311R. Vynikající poměr cena/výkon - sám jich několik používám a dodávám všem co chtějí levný router), pak nejsou špatný ty nový DLinky a vše z vyšších řad Zyxelu, Cisca atd...ale to je o jiných penězích a podle mě zbytečně na home použití. Já sám doma používám nějákou prehistorickou Tendu a šlape jako víno, lepší Nko jsem zatím neměl (routing řeším jinak - přes RB).

A abych to úplně uzavřel - stejně mám všude strukturku a wifi mám jen tak na "pohodlí" s nenáročným browsováním na telefonu atd, protože kabel je kabel ;-)
o 10.08.2011, 10:06 | Arnie_one
Ravo :

neco nabidni, klidne koupim od tebe.

Jinak W311R+ - pouze 150Mbit

co toto (nebo podobneho 300) ?
[ Link ]

Vse ostatni me jede pres 1Gbit switch (jumbo) cili strukturkou, pocital sem s tim v baraku, takze vsude mam husáky :) NAS (JUMBO),PC,TV
utp tusim CAT5E 4J
o 10.08.2011, 10:50 | Ravo
Tak to máš udělaný dobře (stejně jako já :-) - jinak bacha na jumbo - musí to být povolený u všech koncových zařízení co to mají používat (na PC třeba povolit v properties síťovky a musí to umět i switch (z home produktů třeba plechovej Zyxel GS-105B, GS-108B)

Nko 150ka obvykle bohatě stačí, záleží jakej datovej tok plánuješ na wifi (já se snažím ho mít co nejnižší).

TP-linky jsou taky v pohodě, používají taky chipy Atheros (stejně tak jako DLink, některý Canyon, některá Tenda). Ten TPlink co jsi uvedl použít můžeš, ale je to zbytečný - má funkcionalitu připojení 3G modemu přes USB - připlatíš si za něco co nepotřebuješ.

Zkus se ještě podívat na značku Canyon - vpodstatě je to vnitřek jako TPlink, Dlink...akorát to nechá pod tímto brandem vyrábět pro sebe přímo Asbis jako distributor. Taky to má zajímavý poměr cena/výkon

Takže moje doporučení:
TP-link
WR1043 - N300, 1G porty
WR841ND - N300, 10/100 porty

Tenda:
W330 - N300, 1G porty
W306 - N300, 10/100 porty
W311R+ - N150, 10/100, ext. anteny na SMA

Canyon:
CNP-WF514N3A - N300,1G porty, 3x SMA
CNP-WF514N3 - N300, 10/100 porty, fixní ant.
CNP-WF514N1A - N150, 10/100 porty, ext. ant na SMA
o 10.08.2011, 11:27 | Ravo
A jinak já osobně nic neprodávám, zřejmě bych nedokázal nabídnout zajímavé ceny - s dnešními maržemi v IT rád přenechám problémy s RMA apod. hráčům typu Alza apod, kteří toto všechno způsobili...
o 10.08.2011, 11:53 | Arnie_one | Upraveno: 2011-08-10 12:01:03
Kdyz uz, tak uz tu 300 vemu.

Spravu NASu delam pres notes, takze kdyz chci nahrat mkv do NASu 30min 4GB :(
Od malyho z PC 42MB/s :) coz je super (omezeni nasu, neni pohodlny porad mu tam lest)

Jinak kalsika po wifi 2xmob, to jen tak nouzove 2xnotes.

Switch mam D-Link DGS-1005D,

Me osobne drzi puvodni router MSI RG54 dobrejch 7 let, v tomhle zarizeni bych se teda zaruky nebal.

[ Link ]

Co toto Tenda W368R (bez anten, jak to bude chodit) ?

kuli vykonu radsi toto
[ Link ]
o 10.08.2011, 14:08 | Ravo
Je to asi jedno. W306 má dvě vyměnitelné 3dBi anteny na SMA. W307 má pevný 5dBi. Pokud se ti bude zdát, že je signál u W306 slabej, tak si tam dáš silnější antény (třeba 7dBi). U W307 už s tím nic neuděláš (ale stejně to nebude asi potřeba).

Stejně bych do NASu kopíroval po kabelu - prostě bych si na tu chvíli připojil NTB pře kabel (třeba za gaučem mám jeden schovanej pro tyto příležitosti stejně tak jako prodlužku 230V na trafo)
o 10.08.2011, 20:47 | Arnie_one
No musim se priznat, ze tohle me nenapadlo. Ten kabel bych si jeste jeden natahnout mohl to je fakt.
o 11.08.2011, 13:59 | clown
asi jako RAVO ..do NASu po kabelu :o)

jinak rozdil G vs N .., mno Nka jsem mel nekolik, jak AP tak i 3 notesy ... v prumeru to prenese G uplne stejne rychle .. , Nko pomerne spomaluje na malejch souborech .. , tam kde G mam 2.2 az 2.4MB /s, u Nka mam 0.8 az 3.2 MB/s ..

proste musis mit jen N kovy zarizeni a G uplne zakazat :o))

gigabit switch chvalim, pokud teda to ma smysl a NAS to dokaze vyuzit .., coz NASy do 5000 treba fakt nedavaj znat ..
o 11.08.2011, 17:12 | Arnie_one
clown:

Mam Qnap TS-110 (takze 1 diskovy TS-220 ) Kopiruju max 36MB/s čtu 47MB/s

[ Link ]

Uz by me zbyly jen 2xnotes na N, cili N300, by snad mel mit smysl.

Vse ostatni je 1Gb kabelem, NAS,PC,TV
o 11.08.2011, 18:53 | clown
jj QNAP se vejs nedostane .., proste je to UMAX :o)
o 11.08.2011, 18:54 | clown
jinak FULL HD prenos staci do 3MB/s, overeno .. 2x SYNOLOGY + 2x PBO
o 11.08.2011, 20:23 | Arnie_one
V tyhle cenovy neni nic lepsiho nez TS110/210 ted 112/212
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3139 sekund.