08.08.2011, 16:32 |
Tuner#2 | Upraveno: 2011-08-08 16:36:04
Dostal jsem od jednoho dodavatele tip na tento test.
Protože se tu nedávno řešilo jak jsou 18-270mm apod. objektivy sráče, tak mě zaujalo hodnocení od odborníka, který to nepotvrdil:
[ Link ] To podstatné ale co mě tam dostalo je vyvrácení mýtů o neostrosti objektivů Tamron (a nutnosti odzkoušet v krámu). V dnešních lepších tělech se to prý dá nastavit svépomocí "na míru objektivu" bez nutnosti servisu. Věděli jste o tom? Pro mě novinka ;-)

08.08.2011, 17:03 |
Kamil Tamron nemá špatný skla, třeba 28-75 2.8 je opticky hodně povedený a považoval se za alternativu Lku EF 24-70 2.8 od Canonu za třetinovou cenu. Problém Tamron objektivů je jejich rychlost resp. pomalost ostření.
Doladění objektivu měly dřív jen profi těla, teď už je to i u středních tříd, jmenuje se to (aspoň u Canonu) Microadjustment. Můžeš si to nastavit pro jednotlivé objektivy, podmínkou ale je, že FF nebo BF bude u všech ohnisek stejný, což třeba u skel od Sigmy ne vždy platí. Moje 50Dčko Microadjustment má, do 60D ho už nedali, což nechápu.

08.08.2011, 19:44 |
Mr.Scully | Upraveno: 2011-08-08 19:48:49
Tak ony ty levné Tamrony občas udělají nějakou muziku za pár peněz. Přesto jsou naprosto nesrovnatelný s ostatními objektivy vyšší třídy, které mám. Až mi trochu povolí pracovní nasazení, tak někdy v září třeba udělám srovnání Tamronu 18-250 (který je asi nejlepší z těch nejlevnějších) s Canonem 70-200 :-)
Jinak mimochodem, parametry objektivů se normálně testují/měří. Nejde (jen) o subjektivní pocity, ale třeba o MTF křivky, meření soudkovitosti, vinětace, aberace atd. (Teda u aberace vlastně nevím, jestli jde nějak změřit :-)
Nevím, jak ostatní, ale já si eLkový objektivy nekupuju, že bych nevěděl co s penězma :) Ale kdo nepřejde, neuvěří. Já když přešel z 55-250 IS na 70-200/4 IS, tak mi skoro spadla čelist, jakej to byl (subjektivně) rozdíl.