Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > R: jake foto ?

o Navštíveno 1506x o
o 09.07.2011, 18:05 | Arnie_one
Koukam, po levnem kompaktu, který bude solidně fotit moje amatérské fotky, chci prostě občas udělat foto malýho, doma atp, následně nějaké fotky vyvolat, nebo vytisknout.
Když by uměl HD/FHD video, tak bych se nezlobil.

Našel sem si tenhle foťák,

[ Link ]

Nejaké názory, nebo ekvivalent ?

o 09.07.2011, 18:52 | Mr.Scully
Je to vcelku fuk, protože většina foťáků v téhle cenové relaci má stejnou velikost snímače a velmi podobnou světelnost i chování při vyšším ISO, takže fotky budou ze všech plus mínus podobné.

Jsi si jistý, že nikdy nevyužiješ možnosti byť jen poloautomatického nastavení (clona, čas atd.), které jsou obvykle tím hlavním rozlišovátkem mezi špatnými a dobrými fotkami? :-)
o 09.07.2011, 19:32 | Losky
Šel bych do Panasonicu. Měl jsem Olympus, Samsung, Fujifilm a pak jsem zkusil Panasonic a už mám druhého a zas spokojenost
o 09.07.2011, 19:33 | Losky
NEjvětší zklamání nastalo po koupi Fuji F70 Exr
o 09.07.2011, 20:24 | Arnie_one
Mr.Scully:

Nevim o tomhle jsem nepremyslel, nic moc me to nerika. TOhle me zaujalo ze ma 24x nasobnej zoom.

Tkaze sam nevim, zda je dobrej spatnej, nebo stejnej jakoo kazdej jinej za 3tis.

Proto bych uvital nazor, radu.
o 09.07.2011, 20:53 | Kamil
čím větší zoom, tím větší kompromisy. Nahoď cenu, do který se chceš vejít a uvidíme. Jinak naprosto souhlasím s Mr.Scully.
o 09.07.2011, 21:21 | walish
Měl jsem Panasonic FS7,měl objektiv Leica a fotky pro mé potřeby moc pěkné. Pádem byl ovšem zničen,takže jsem v akci pořídil Casio H5,širokoúhlý objektiv od 24mm,HD video,10x zoom,maličký a fotky taky moc pěkné. Můžu jen doporučit. Samozřejmě moc pěkné fotky pro mé potřeby,tedy pro prohlížení na PC či vyvolání v 10x15.
o 09.07.2011, 21:46 | Arnie_one
Ja nevim conovka 5-7tis. Vic to pro me nema smysl. Libilo by se me i to HD video. Smao vim, ze primarne je to fotak, ale zaznam by se hodil.

Takze cim vic zoomu tim vic problemu ?
o 09.07.2011, 22:03 | Kamil
co tenhle? [ Link ]

Fajn rozlišení LCD - 921 000 bodů
FullHD video záznam
25 mm na širokým konci se hodí v interiéru
o 10.07.2011, 09:42 | Arnie_one
Na co me je rozliseni LCD ? to je snad jen rozlsieni vestaveneho disp ne ? Takze to na vysledny foto nema vliv, nebo jo ?
o 10.07.2011, 10:09 | Kamil
ne, na výslednou fotku vliv nemá, ale pro kontrolu ostrosti, manuální ostření atp. je rozdíl mezi 230 000 a 921 000 body fakt zásadní.
o 10.07.2011, 10:20 | Arnie_one
Tak pokud to nebudu mit na pc, tak z malyho lcd stejne poznam prd, ale jak rikam, moc tomuhle nerozumim.

Ukazte me nejakej poloautomat, nikde takovej nemuzu najit, krom zrcadlovek.
o 10.07.2011, 12:33 | Zdeny60
Poloautomat je např. Canon FX120IS. Pokud bys měl zájem, ze 2500 je tvůj - mám ho asi měsíc. Čekal jsem jeden parametr lepší, než má můj starý dobrý Olympus 550UZ, bohužel nepotvrdilo se to - taklže si nechávám Olympus a tento nový canon s full zárukou a top stavu (ode mě:-) ) je k prodeji.

Režim A, M v pohodě, ISO od 80, pročti si recenze na webu. FullHD video sice není, ale mámop na Nikon 300S (což je trošku vyšší liga než zmíněné kompakty zd) a po pravdě, je to jen dobrý bonus - kamera to není a nikdy nebude.Čili chci tím jen říct, že je to honba za něčím, co se jen tváří, ale ve skutečnosti není.
o 10.07.2011, 18:22 | Arnie_one | Upraveno: 2011-07-10 18:23:19
Zdeny, co tady od tebe čtu nemám strach od tebe koupit, spis me to ten danný model nenašlo. Jen je nejaky SX120is
o 10.07.2011, 18:28 | walish
Arnie_one: Jo,to je on,Zdeny se jen přepsal;)
o 10.07.2011, 19:21 | Mr.Scully
Z ultrazoomů není v téhle cenové relaci žádný dobrý. Takže bych zkusil něco, co navrhoval třeba Kamil. Hlavně široké ohnisko a rozumné LCD, ať vidíš, co vůbec fotíš.

Osobně jsem měl teď v ruce tuším Canon SX1 a celkem mě obrazově zklamal. Mrknul bych se asi na Sony, v kompaktech jsou teď hodně vysoko a jejich video je snad i nejlepší, společně s Panasonicem.
o 10.07.2011, 19:45 | Zdeny60
V těchto UZ nneí nic - pokud to srovnáváš s DSLR:-)
Jiank stojí všechny za jedno brdo. Ať ty za 3 litry tak ty za 8 litrů.

Jinak sorry, skutečně jsem se přepsal a jeo to SX120IS.

Ad Panasonic- řada Limix: to byl původní adept na koupě kompaktu pro dceru, poté i pro syna. Ani jeden .- slovy 1 - mě nepřesvědčil. Barevnost, kresba, rychlost ostření, komplikované menu. Nakonec jsem vybral Fuji F70EXR - a kuposdivu za ty prachy dobrý kauf.
Kluk má n ějakýho Smasunga za asi 4 litry a je to to samé, jako Fuji v té době za 7 a nebo onen SX120IS za 3.

Když foto vážně, tak i to nejlevnější DSLR udělá 100x víc práce, jen je větší a těžší. Jinak samé výhody.
o 10.07.2011, 20:12 | Arnie_one
u toho Nikona pisou DSLR, jen nevim co to tedy je, jako automaticka zrcadlovka, bez moznosti jakehosi manualniho nastaveni.
o 10.07.2011, 20:28 | Big_Max
mám SX120 a spokojenost .... jen to HD video chybí, ale narovinu každej koho znám kdo pořídil foťák s HD videem s tím, jak je to super, tak ho použil párkrát hned po koupi a stejně zjistil že to není ono a nepoužívá ho vůbec
o 10.07.2011, 22:34 | Mr.Scully
Zdeny60 - myslím, že tuhle Fujinu si vloni pořizovala přítelkyně na moje doporučení (měla dobré recenze), ale co z toho občas lezlo za hrozné fotky, to jsem nechápal - asi nějaké nastavení, ale nejsem v tomhle zrovna amatér, s foťákem se sžiju během hodinky, ale tohle jsem nezvládal, fotka na ISO 100 za slunného dne vypadala skoro jako s ISO 1600.

Panasonic TZ řada má docela dobrou pověst - jakožto cvakátka pro laiky, kteří nehodlají nic vymýšlet. Jasně, divně odšumuje, ale to je u Panasoniců zvykem.

U Olympusů zase zaspali s rychlostí/pomalostí ostření, prý obvykle rychlost firmware, ale hoši asi mají vyděláno a nemají touhy to řešit.

Arnie_one - DSLR je zrcadlovka, ale tu neseženeš za pět :-)

Za pět je v současnosti jasně nejlepším foťákem Samsung EX-1 z bazaru, bohužel to není ultrazoom a nemá ani HD video. U ultrazoomů ještě promysli, jestli chceš kapesní nebo větší (EVF apod.). Ty kapesní jsou prašť jako uhoď bída, u těch větších se občas dá najít něco zajímavějšího.
o 10.07.2011, 22:36 | Mr.Scully
Jo a nechci nikomu kazit kšefty (omlouvám se), ale SX120 bych si nekoupil už z jednoho zásadního principu a to je to, že začíná na 36mm. Dneska, když je 80% foťáků širokoúhlých od 24 nebo max. 28mm, by to byl nesmysl. A rozdíl je to hodně výrazný.
o 10.07.2011, 22:45 | Mr.Scully
A abys neřekl, že nedoporučujeme konkrétní modely, tak tady máš dva k zamyšlení:

[ Link ]
[ Link ]

(Ani jeden není nic extra, ale v daný cenový relaci u ultrazoomů je to fakt bída s nouzí u všech značek).
o 11.07.2011, 07:37 | Arnie_one
Pánové díky, je to pro mě stejně španělská vesnice.
Pár otázek, hledat nebudu, někdo vysvětlí lépe

- ISO k čemu je ?
- ty mm ohniska od do ?
- kolik MPx je potřeba ?
- jakej zoom je potřeba min, max?
- širokoůhlej, má smysl, třeba kůli LCD a prohlížení ?
- HD, proč tam je když to teda nefunguje ?

Mr.Scully:

je mě to fuk klidně ať má 5kg, nebo 30cm, na velikosti mě nezáleží :)

cenovka, posuneme 6-8tis.
o 11.07.2011, 08:24 | Mr.Scully
Arnie_one:

- ISO - zesílení citlivosti snímače (za cenu zvýšeného šumu); podle porovnání snímku na vyšších ISO (800-1600) poznáš, jak se foťák bude chovat za horších světelných podmínek. Je dobré si najít nějakou "sample gallery" pro tyhle vyšší ISO a porovnat fotky jednotlivých foťáků

- mm ohniska = rozsah zoomu (když je vydělíš). První číslo co nejmenší, druhé co největší :) Ale důležitější je to první. Když je to od třeba 24mm, tak se ti do fotky vejde kostel, barák i náměstí, zatímco když je to od 36mm, tak jen půl náměstí a kostel bez věžičky :)

- megapixelů co nejmíň. Čím víc megapixelů, tím jsou pixely blíž k sobě a tím je horší obrazová kvalita. Ideálně tak 10, víc už je nesmysl.

- zoom - viz ohniska. Čím větší zoom, tím horší obrazová kvalita.

- pátýmu bodu nerozumím :) LCD by to chtělo co nejlepší kvůli prohlížení, ale není to klíčovej údaj.

Zvážil bych bazary, z ultrazoomů je nejlepší asi Nikon P7000, v bazarech za 8000. Pokud by nebyl třeba ultrazoom, tak nejlepší kompakty jsou Panasonic LX-5, Olympus XZ1, Canon S95 a Canon G12. Ale vesměs se zoomem 3-5x.
o 11.07.2011, 10:59 | Arnie_one
Díky, aspoň sem trochu chytřejší.

Proč maj teda nejaký foťáky ISO 6400 ? kdyz je asi naprd.

ad5. jestli je lepší shánět foťák, který má širokoúhlý objektiv, nevím jak to říct 16:9.
o 11.07.2011, 14:09 | Mr.Scully
Vysoký ISO použiješ v případech, když je tma, ale zároveň nemůžeš použít stativ, protože fotografovaný objekt se hýbe. Typickým příkladem je focení třeba rockových koncertů někde na vesnici při nízkém osvětlení. Samozřejmě u kompaktů je ISO 6400 extrémem, který není použitelný, je to jen markentingová věc. U kompaktů má význam tak ISO 1600 maximálně a to jen pro malé tisky nebo fotky na web.

Co se týče poměru stran, to bych moc neřešil, je to docela často nastavitelné v menu - a je otázka, jestli spíš nechtít 3:2, protože kdybys chtěl fotky tisknout, tak 15x10 je nejčastěji používaný formát. Ale je fakt, že dneska už to spíš víc lidí promítá na TV než aby to tiskla...
o 11.07.2011, 14:33 | Bucci
Scully: proč ISO (o tom žádná)

ale kompakt ISO 1600???? to je Sci-fi jako prase...
u kompaktu max ISO 400

u starejch zdrcadlovek 1600
u novejch zrcadlovek 6400 - 128 600 (ta vyšší hodnota je téměř bez šumu na D3x - ale to už je bohužel foťák v ceně mýho auta a ještě bych doplácel...
)
o 11.07.2011, 15:33 | Mr.Scully
Bucci - tady máš kompakt, vlevo ISO 200, vpravo 1600, podle mě v pohodě:
[ Link ]
o 11.07.2011, 15:35 | Monička
Arnie_one: Nečetl jsem celé,ale měl bych na prodej Canon sx 20is..

Info: [ Link ]
o 11.07.2011, 16:01 | prohifi.cz
Někde jsem četl, že tenhle foťák získal zajímavá ocenění:
[ Link ]

Ne vždy ocenění znamenají kvalitu, ale co jsem se díval na nějaké fotky, přišly mi celkem fajn. Neříkám, že je super, ale můžeš si ho lehce proklepnout a třeba zařadit do výběru.
o 11.07.2011, 17:31 | Mr.Scully
prohifi - jj, to není špatná volba, ale není to ultrazoom. A pokud by nechtěl ultrazoom, tak jsou asi 3-4 lepší foťáky za ty peníze. Třeba Canoní G řada.
o 11.07.2011, 18:15 | Arnie_one | Upraveno: 2011-07-11 18:19:58
Mr.Scully a ostatní

co teda říkáš na to, jak fotí ten nikon co sem daval ja, jen me to zajima.

[ Link ]
o 12.07.2011, 11:58 | Mr.Scully
Arnie_one - ten Nikon ničím nevyčnívá, tak bys spíš měl říct, proč sis ho vybral :-) To je jako "koupil jsem si Renault Megane, je to dobrá volba?". Já bych si ho nekoupil, protože velikost snímače je průměrná (malá), světelnost lehce podprůměrná, chybí možnosti prakticky jakéhokoliv nastavení a nejdelší čas je 2s, což znamená, že můžeš zapomenout na nějaké focení nočního města apod.

Foťáků v podobné cenové hladině je na trhu třeba padesát a kvalitativně jsou na tom všechby obdobně (bídně). Dokud neurčíš, co je pro tebe důležité, tak moc poradit nejde. Obrazovou kvalitou určitě nebude Nikon L120 nic extra.
o 12.07.2011, 13:18 | Bucci
Scully: tak ten link na obrázky cos dával... rozhodně neni focený ve špatnym světle... jen v místnosti... navíc ten šum v 1:1 trochu patrnej je...

ale zase je pravda, když někdo chce kompakt, tak tohle fakt neřeší (jemneš šum)

Arnie_one: stejnej názor jako scully prostě průměr. Jen se schválně koukni na info o fotkách vše ISO 80 a jedna fotka ISO 180 (proč asi... levný Nikony šumí....)
o 12.07.2011, 14:35 | Mr.Scully
Nikony to chce tu P řadu, ale ta už je cenově jinde.

S tím šumem je to potíž... ono hlavně nejde moc porovnávat 1:1 vzhledem k různýmu rozlišení. Když jsem měl v ruce "špičkový" SX1 a viděl 1:1 šum na ISO 400 (za denního světla!), tak bych se z toho poblil.

Jinak Bucci, ten EX1 jsem zmiňoval hlavně kvůli té skvělé světelnosti ;-) S tou totiž na nějaké ISO 1600 dost možná ani nikdy nedojde.
o 12.07.2011, 21:26 | Arnie_one
Tak pro me podstatne foceni pres den (50%) spise osob, občas, nejakou krajinu (20%), občas točit (25%) a když se zadaří nevím proč fotit ve tmě (5%)

Asi tak, šiší použití mě nenapadá.

o 13.07.2011, 01:33 | Mr.Scully
Tak ve dne ti udělá solidní fotku dneska i mobil :) U točení pozor na to, že některé kompakty neumí při natáčení zoomovat (např. velká většina Canonů).

Musíš si jasně říct, jestli chceš
- radši velkej zoom nebo lepší obrazovou kvalitu
- polomanuální nastavení nebo chceš navždy mačkat jen spoušť u automatu (= snadnější práce, ale horší fotky)
- využiješ sirší ohnisko (= krajinky, architektura)
- jestli požaduješ třeba výklopnej displej, baterky nebo akumulátor, jestli je důležité rozlišení LCD kvůli náhledu fotky atd.
- říct přesně požadovanou cenu, protože ve velké většině případů platí, že dražší foťák je lepší
o 16.07.2011, 19:42 | Arnie_one
Sully, dik promyslim uviidm. Az budu za 14 dnu kupovat asi se stejn ozvu :)
o 16.07.2011, 19:50 | Mr.Scully
Arnie - není to jednoduchý ;) Já taky kupuju kompakt a i když se na trhu celkem orientuju, tak bohužel vidím, že je to vždycky otázkou kompromisu, nikdy to není jenom růžový. Jsou nějaký obecně "dobrý" kompakty, ale žádné z nich nejsou ultrazoomy, většinou mají 3-4x zoom (některé dokonce žádný). Ultrazoomy obvykle šumí jako prase, o optických vadách nemluvě...
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3377 sekund.