Trasa z motorestu na sedle Skřítek na hlavní hřbet Jeseníků patří k nejfrekvenotovanějším. Ať v létě, či v zimě. Stále.
Ze sedla Skřítek lze jít po žluté značce směrem na Ztracené kameny (vyhlídkový bod) a dále pak přes Pecný vrch, Břidličnou, Jelení hřbet, Velký Máj, Kamzičník, přes Vysokou holi na Praděd, zastávku k načerpání sil je dobré udělat na horské chatě Ovčárna či Barborka. Nedaleko Vysoké hole ležící Petrovy kameny jsou pověstmi opředené bájné kamenné útvary, kde obcovaly čarodějnice s ďáblem; místo velice známé z knihy Kladivo na čarodějnice (zfilmováno).
Včera jsme nešli po hlavním hřebenu, ten máme projitý nesčetněkrát, ale zabočili jsme z Jeleního hřbetu po žluté na Čertovu stěnu, kde mapa slibuje vyhlídkový bod.
Já mám rád všechna místa v Jeseníkách, ale obzvláště miluji ta, která nesou název obestřený tajemstvích nadpřirozených sil, jako například Čertova stěna, Smrtník, Mrtvý muž a další. Je jasné, že Čertova stěna mě lákala delší dobu, ale strmý padák o 300 metrů níž proti Jelenímu hřbetu náročným terénem, zarostlým kapradím kolem pramenů Merty, není příliš vyhledávanou lokalitou a jak jsme se přesvědčili na vlastní nohy, vyžaduje trošku tělesné kondice:-)
Nicméně, samotné místo Čertova stěna leží nad hluboce vříznutým údolím jednoho z přítoků říčky Merty a skýtá opravdový klid, kde se člověk zamyslí nad tím, jak to asi vypadalo před mnoha lety, když lidé věřili na čerty, ´dábly a čarodějnice... Proč se tomu místu říká Čertova stěna? Protože jen starej čert by se škrábal do takto nepřístupného místa, ale o to tiššího a malebnějšího.
Fotografie nedovede plně přenést tu hloubku strmých srázů dolů, do údolí říčky, ale pohled na vrcholy staletých smrků napovídá mnohé. Bohužel, jak vidno na jedné z fotografiíí, kůrovec tvrdě zasáhnul část porostu a probíhá tam nucená těžba. Čert aby ho vzal...
Z vyhlídky je nutno dostat se zpět na parkoviště na Skřítku. Podle mapy vede turistický žlutá značka do Verňířovic (místo spjaté s osudem nebohé žebračky, která byla také v čarodějnických procesech upálena za to, že dala posvěcenou hostii sežrat své strace. kravce, aby více dojila a byla za to nařčena ze spolčení s Ďáblem ).Jenže, z Vernířovic by bylo nutné jít po silnici 1. třídy od Šumperka na Ostravu asi 7km, což se nám fakt nechtělo a proto jsme zvolili postup risk nebo zisk a vydali se podle mapy po neznačené pěšině, která slibovala dovést nás opět na rozcestí pod Ztracené kameny. Nutno říct, že pěšinu jsme našli, nicméně vedla přes vývraty, výmoly a borůvčí a poslední, kdo po ní šel, byli asi jen jeleni či srnci. Človek rozhodně ne a my si na ní šáhli dost hluboko do svých rezerv. Tato pěšina byla včera asi tou nejnáročnější částí naší výpravy a spása v podobě lesní cesty přišla v pravý čas - klouby v těch výmolech a vývratech dostaly opravdu zabrat.
Já, protože jsem se už nechtěl dál škrábat do kopce na rozcestí pod Ztracenými kameny, jsem volil trasu šikmo dolů směrem na parkoviště, kteréžto jsem vyfotil a zdálo se, že přes les to bude lepší a kratší. Moji drahou polovičku jsem k tomuto postupu nepřesvědčil a dobře udělala, že se mnou nešla. Les po deštích rozmoklý, cesta od traktorů rozrytá a rozbahněná a zbytky sil jsem pracně vynakládal na to, abych, vrávoraje přes kameny a louže, neskončil na zemi. Ono totiž sešup zvrchu vypadal méně strmý, než ve skutečnosti byl. Nicméně, po asi 20 minutách tohoto těžkého terénu jsem se dokodrcal na silnici, abych pak musel po ní potupně ještě asi 1 kilometr stoupat vzhůru, než jsem se dostal na parking. Byl jsem tu dříve o přesně 3 minuty, než moje žena, která od místa našeho rozdělení šla ještě asi 100 mnetrů, než dorazila k rozcestí - a pak po modré vesele dolů. No nic, byla to pro mě zkušenost:-)
Výlet to byl hezký, ale musím si přiznat, fyzicky dost hodně náročný a dovolím si tvrdit, že pro "nerozhýbaného" turistu by mohl přinést nepěkná překvapení v podobě natažených svalů, hlavně te´d, když bylo po deštích rozmoklo a kluzko. Počasí bylo tak na knop,odpoledne se zhoršila viditelnost, asi díky tomu, že se oteplilo a ve vzduchu bylo dost vodní páry. Ale porostou... :-)
Tak zde slíbené fotky, jen pár, pro iulustraci, jak jsou Jeseníky krásné.
[ Link ]