Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Zapojeni - silnoproud

o Navštíveno 1988x o
o 04.07.2011, 22:15 | tmx.806
Ahoj, vymyslel jsem si takovou vec. Mam 2,5kW centralu a chci ji napojit pro pripad nouze do domovniho rozvadece. Mam 3polove rele, ktere bych dal do rozvadece, kabel natahnu nekam ven, kde bude vrcet centrala v pripade nejakyho disasteru. Nize je planek jak jsem si ho nakreslil - nikde chybu nevidim, ale vic hlav...

SYSTEM je takovy:
- kdyz bude vsechno OK, proud pujde pres klidove kontakty.

- kdyz nahodim centralu -> sepne rele a prehodi se kontakty a dane okruhy budou napajene centralou

- kdyz zapnou proud a pobezi centrala, tak diky sepnutemu kontaktu /3ti na obrazku/ zacne houkat houkacka, kvuli upozorneni.

- kdyz vypnu centralu, rele se rozepne a vrati se do klidove polohy a vse bude jako normalne

A ted otazky:
-- je to takto v poradku?
-- mam dat jistic jeste mezi cetralu a rele? nejaky sice je primo na centrale, ale mozna bych ho tam radsi dal...

Diky za napady a nazory...

foto k příspěvku  od tmx.806

o 04.07.2011, 22:16 | tmx.806
ted koukam, ze 2hej par kontaktu nema propojeni na L1 z rozvodu - tam to ma byt samo taky...
o 05.07.2011, 06:05 | michall | Upraveno: 2011-07-05 06:07:37
Nejsem odborník na silovinu, ale asi bych zauvažoval nad nějakým zpožděním přepnutí relé, nahodit centrálu a hned jí zatížit asi není to pravé. Pak bych asi "zazálohoval" jen důležité okruhy (lednice, mrazák, světla, ...), na celý domek je 2,5kW trochu málo. Navíc máš jen jednu fázi, takže bych z toho vyřadil všechno, co potřebuje 3F. "Relé" = stykač? Musí mít dostatečně dimenzované kontakty (16A a víc, podle toho, co tam poteče při normálním provozu). Stykač jistit. Víc mě teď nenapadá.
o 05.07.2011, 06:34 | tmx.806
Ahoj, jasne, ze budou jenom urcite veci - prave ty co jsi jmenoval + u me jeste "serverovna" a otvirani garaze a vrat + mozna vodarna... Treba to nikdy nebudu potrebovat, ale nahoda je blbec... :)))
o 05.07.2011, 06:37 | tmx.806
ad "serverovna" - vsechno je a smartAPC, takze obavy z "obdelniku" co jde z centraly nejsou na miste. zbytku veci to asi vadit nebude a telku atd. pripojovat nebudu... :)
o 05.07.2011, 09:16 | michall
Z centrály žádný obdélníky nelezou, max. z UPSky. Sečti si celkový příkon těch zálohovaných věcí a podle toho dimenzuj zbytek. Samo, že to nepoběží všechno najednou, ale poběží ti třeba PC s lednicí, a když ti do toho sepne vodárna, tak ta "šleha" ti to může schodit. Nezapomeň si to všechno dobře uzemnit, vč. centrály, pokud je dál než tuším asi 50m (odborníci opraví).
o 05.07.2011, 09:39 | tmx.806
michall - diky!
o 05.07.2011, 09:49 | petis
Tomaš: Tohle jsme chtěli udělat doma s bráchou taky. Nejak mel vymyšleno že když spadne elektrika tak to přepne na centrálu a ještě jí to nastartuje. mel to vymyšlený, centrála byla doma ale při testu asi po 5 vteřinách vyběhla ojnice blokem:-))) byla to 5,5kW 3f centrála z Globusu no:-)) Takže se to odložilo na neurčito a jen se zazalohovala kotelna.
o 05.07.2011, 10:49 | Rocco.
to jsou věci co tady řešíte.. a Vám jako vypadává proud? Nám tady nevypad tak aspoň 5 let...
o 05.07.2011, 11:08 | Ravo
Jsou oblasti, kde vypadává cca 4x ročně - a každý výpadek má nějáké škody - proto jsem si pořídil UPS - tamhle zničená Motorola Canopy (zdroj) kvůli "blikanci", tamhle router, atd atd.

A nejvíc mě naštvalo, když to odešlo v zimě, když bylo -15 a já mám plynovej kotel = stačilo by mi blbých cca 150W abych to dokázal regulovat a topil. Takhle jsme celou noc mrzli a museli jsme odjet za rodinou...nic veselého :-/
o 05.07.2011, 11:10 | tappaja
Kotel bych rad taky nejak poresil, ale doufam, ze mi na to bude stacit poradny aku a menic?
o 05.07.2011, 11:23 | tmx.806
presne tak - topeni, sviceni - proste kdyz je ta moznost - uz mam 3 ty 3polovy rele, natazenejch 30m kabelu z rozvadece do domecku, kde je centrala - ted uz to nevzdam... :-)))

jsou to drobnosti, ale bez toho ses vyrizenej... navic nas ceka doba ledova, nezapomen.... :-)))
o 05.07.2011, 12:10 | petis
tappaja: Na kotel mám menič kterej je dělanej přimo pro to. když jde el. tak to jede ze síte když spadne tak to jede z baterek když najede el, tem se to zase přepne na sít a dobíjí to baterky. kupoval jsem to v DS technik.

Rocco: tovíš ono v Praze ti při snehový kalamite težko popadá pul lesa na dráty:-)) unás před třema rokama nešla el. 14 dní a to už je fakt hodně:-)
o 05.07.2011, 12:13 | petis
o 05.07.2011, 12:24 | michall
Nz, ještě bacha na to, aby ti UPSka udržela třeba komp nebo kotel od okamžiku výpadku do okamžiku přepnutí na centrálu. Od věci by nebyl ani automatický start. Kámošovi jsem dával 1000VA UPSku, má to na dvě autobaterie a šlape mu na to kotel na peletky.
o 05.07.2011, 12:49 | crestik
i když dělám v elektro, na tohle bych si teda víc zaguglil. Rozhodně bych to nedělal jedním stykačem, ale soustavou, a to systémem shodit síť, časovač, nahodit napájení z centrály. Až by šla síť, shodit centrálu, připojit síť. Tzn, určitý čas nebude připojené nic. Takhle to může dělat dost bordel. Řízení bych dal přes nějaké LOGO (aukro 500Kč) a někoho, kdo s tím má zkušenost. Na 16A kontatky zapomeň, dívej se na stykač, kolik zvládne sepnout, a né jen, kolik zvládne přenést. Volil bych 2-3 násobek toho, co potřebuju. Uplně běžná věc je, že se kontakty zapečou, i proto bych to komplikoval s časem a kontrolou, že se druhý zdroj energie nahodí, až je opravdu ten první vyplý, plus nějaký čas
o 05.07.2011, 12:51 | crestik
jinak tohle je ještě pořád slaboproud, silnoproudy jsou řádově trochu někde jinde :-)
o 05.07.2011, 21:14 | tmx.806
jj, to co daval petis je super, ale ja to chci na vic veci - a ve finale je jedno, jestli tam bude menic nebo centrala...

crestik: kdybych napsal slaboproud, sesypou se zase na me tranzistoraci atd... :)

ale ta prodleva me taky desi - bohuzel to neumim vyresit. beru, ze pres to nebude nastalo nic velkeho: 2 okruhy svetel, ketry jsou v soucasnosti jistene po 6A. A lednice nemam predstavu... Jak rikam, je to pro pripad nejakeho dlouhodobejsiho disasteru...
o 05.07.2011, 22:05 | nocarret
ty woe u nás vypadává tak 1x do měsíce + bouřky
o 05.07.2011, 22:21 | Rocco.
Tak to je pešek, když to takhle padá.. tak to potom chápu.
o 05.07.2011, 22:49 | Pavel 528
no je to jak pise petis a michal,neni to uplne tak jednoduche a zpozdeni je velmi dobra pripominka,pak zase nasledne pripojeni zpet...
rozhodne to chce nejaky solidni stykac a ne jen rele...
mit to jistene nekolikrat,aby se ani omylem nemohlo stat,ze ti to nejak spoji sit s generatorem...
predpokladam,ze mas nejak ty okruhy v baraku oddelene,ktere chces zalohovat a ktere ne...

jsem linej to se cele cist..treba jsi to tam uz napsal..
o 06.07.2011, 12:57 | michall
To zpoždění by mělo být i při přechodu z5. Nestává se to často, ale zažil jsem, kdy po výpadku to zase nahodili asi na 2 minuty a pak to zase zdechlo. Takže při obnovení "šťávy" by to chtělo taky prodlevu, než se to přepne zpátky a centrála zdechne.
o 07.07.2011, 21:01 | tmx.806
[ Link ]

takze trosku chaoticke video, ale v zasade to funguje: "N"ormalni a "C"entrala. Ale jak se to bude chovat s rozfazovanim atd nevim. Takhle najednou to nic nedelalo - zitra zkusim nahodit centralu a vyzkouset to "naostro"...
o 07.07.2011, 21:52 | Pavel 528
kutil Tim hadr..DD

no hlavne nevyhoret a aby nevybouchnul Temelin..o]]]
o 07.07.2011, 21:54 | tmx.806
:-))) jenom test zapojeni...
o 13.07.2011, 21:43 | tmx.806
tak panikari - parkrat bouchlo a nejde proud...
o 13.07.2011, 21:57 | crestik
srat na proud, hlavně že jde net :-)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3041 sekund.