Navštíveno 736x

Ahoj,
právě vybírám na domácí použití NAS server a chtěl jsem se zeptat jestli někdo nemá zkušenosti s tímto:
[ Link ] případně jaký vzít v potaz, právě kolem 3 000,-
Převážně to bude na ukládání fotek, videa, mp3, tak aby to bylo dostupné ze všech NB (2-3) co máme doma.
Díky za rady
Mno, obecně, pokud to není Synology, tak všechno vyjde rychlostí a funkcema tak nějak všechno nastejno. Jediný, čeho bych se chytal u levnějších NASek je podpora Jumbo Frames v síťovým protokolu (domácí switch jakbysmet).
Osobně je pro mě zatím nejrychlejší NASka starší PC s Win "někde v rohu", u mě zatím v pracovně.

15.06.2011, 11:52 |
nome neska mám nějakou radivou náladu :-)
tady je odkaz na aktuální test nasů
[ Link ] [ Link ] jinak osobně bych kupoval synology nebo Qnap
Nome:
jo vidíš tento test jsem si četl,ale na tuto konkrétní NAS jsem nečetl, díky já to zkusím pročíst.
Milhauzz: no to mě taky napadlo,ale pracovnu zatím nemám a toto by běželo v obýváku. Co mám rozumět pod starším PC, myslím tím parametry

15.06.2011, 12:03 |
nome je to vpostatě jedno, klidně stačí 500 Mhz celeron. Samozřejmě pokud budeš chtít nějké vzdálené přehrávání videa a podobně tak už to chce něco výkonějšího.
Jasně, né každej doma strpí nějakou hučící potvoru. Je to samozřejmě o dispozicích. Moje "NASka" je CoreDuo, 1GB Ram, a 3 sata HDD, OS WinXP a nasdíleno. Viz:
[ Link ] Jinak na takovýdle sdílení stačí opravdu cokoliv, nějaká stará P3, P4, s diskama, síťovkou a OS (XP, Linux).
Na starší PC se vykašli. NAS má tak třetinovou spotřebu a mnohem víc user friendly nastavení.
Vlastně jako nome, kterej byl rychlejší, ještě před několika lety jsem spravoval file server, který byl postavený na Celeron300, SCSI disky a v pohodě obsloužil přes 200 lidí.
taky se ti pred nekolika lety nezdalo o takovejch kapacitach...
Jinak ja bych sel do co nejnovejsiho - uz kvuli spotrebe. CelD 2,0GHz se 3ma diskama zral pres 100W, novej i3 se 4ma zere kolem 50W...

15.06.2011, 12:22 |
Augi Chlapi, dovolte mi do toho vstoupit, ale k čemu je tenhle bazmek? Jen úložiště souborů nebo to umí něco víc?
Augi - ty nejlacinější jsou vlastně "redukce" mezi ATA, SATA a LAN :) Ty lepší umí třeba web, ftp, torenty ...
není lepší nějaký Xtreamer?

15.06.2011, 13:17 |
C...arlos | Upraveno: 2011-06-15 13:18:41
Na to jsem se taky koukal, mám možnost Xtreamer za trojku, má jen stovkovou síťovku. je to přímo media player s HDMI, USB hostem, Lan, 2,5" HDD. to je oproti tomu QNAPu o stovku levnější, ale co vzít to je dilema.
Jak jsem psal, chci to převážně na sdílení fotek, videa, filmů, atd. Teď mám fotky dcery v NB manželky a když bych chtěl fotky na svůj, musím ho zapnout, přetáhnout na flashce atd. proste mi řešení NAS serveru přijde pohodlnější. Plus se mi libí to, že třeba naši můžou nahrát fotky z domova a budu je mít u sebe, i když jsme od sebe několik kiláků, atp. To se mi líbí. I třeba Web kamera.
Ad: Počítač někde v rohu, mám fakt strach, že to bude hučet a žrát elektřinu,ale nechám si poradit od zkušenějších. Doma bych nějakej starej PC našel. Jak to pak funguje, propojení s noťasama atd.

15.06.2011, 16:44 |
Augi Jééé, to zní docela fajn, to by se mi taky hodilo :-)
Augi: no to je sice hezký, mě se to právě líbí, ale který vzít, to je oč tu běží :-)
Co Synology DS110j? ten je hned druhý v pořadí v tom testu na PCTUNING.

15.06.2011, 22:15 |
DaveF DS-110j doporucuju. Mam na nem data, zalohuje se na nej nekolik PC, nahravam na nej z dvbt tuneru v pc. Pres xtreamer z nej poustim muziku a filmy. Protoze ma jen jeden disk tak data ktery jsou jen na nem zalohuju na externi usb disk.
Dal vyuzivam download station(torrenty) a filestation - pristup z venku pres https.
Umi pekne nastavit usery, skupiny, adresare atd., dal automaticky zalohovani a spoustu dalsich veci. Navic funguje bez problemu a mam ho proste rad :-)

16.06.2011, 10:09 |
Shr3k Já mám Qnap TS410. Originální firmware jsem z něj vyhodil a naflashoval normální Debian, který mi běží ze 4GB flashky zastrčené do předního USB portu. Mám v něm 4 disky plus jeden další připojený do SATA portu v RAID-5. Další externí disky mám připojené přes USB hub. Dále mi na tom visí dva USB DVB-T tunery. ;-)

16.06.2011, 10:57 |
DaveF to s tim dvb-t v usb by se mi taky libilo, netusi nekdo jestli Synology podporuje nejaky usb tuner ?
Nebo nejaky levny reseni ?
zatim mam zapnute PC, jen by se mi libilo neco jednodussiho