Navštíveno 1852x

Zdravím přátelé,
mám dotaz. Bydlím v řadovém domku, zleva soused, z prava soused. Na obou stranách jsou ploty.
Moje otázka zní: Když chci zrekonstruovat plot mezi mým pozemkem a jeho, jak to bude? Čí je vlastně plot?
Myslím, že se říkávalo pravidlo pravé ruky, tzn. po pravé ruce plot je můj, ale mám dojem, že toto dávno neplatí. Mám dojem, že když se staví plot, tak se finance dělí mezi mnou a jím.
Má někdo s tímto zkušenosti?
Věřím, že mi někdo z Vás poradí.

03.06.2011, 13:36 |
Zdenek (A)
Ja jsem se se sousedem delil na pul. V jednom miste si soused zvysoval teren, aby mel rovnou zahradu, tak bylo potreba vybudovat vyssi podezdivku. To zvyseni uz ale slo cele za nim.
Stejne tak s druhym sousedem. Dohoda byla 50/50. Ja snizoval teren, on zvysoval. Jenze on zvysil mnohem vice nez sliboval a postavil tam zed jako krava. Tak jsem mu dal jen pulku ceny puvodne planovaneho dila.
Mám v plánu jít za ním a rozumně se domluvit, ale předem se ptám a zjištuji jak to vlastně s tím plotem je všeobecně.
Obávám se, že až za ním dojdu, tak nebude chtít přispět.
Ten plot by už potřeboval opravit, tak vyvýjím iniciativu já.
Přiložím foto plotu.

pravá strana je moje a jeho je levá. Ten plot se už hodně nahýbá.

03.06.2011, 13:59 |
hawai myslím že to je tak, že přední a levá strana je tvoje, ostatní sousedů. jen teď nevim jestli to je určitě ta levá, myslím že jo ale třeba sse pletu a je to ta pravá.
My jeli se sousedama na pul.
Protoze jsem zacal stavet prvni, sousedy sem jeste nemel a stavba zacala lakat ruzny zmrdy, musel sem udelat plot kolem dokola a vsechno slo za mnou. Jinak je nepsany pravidlo, ze plot po pravy ruce jde na souseda.
Sice me to stalo penize, zas ale jsem moh zvolit provedeni jaky se libi me.
Tyto pravidla co uvádíte jsou opravdu jenom taková "pravidla JPP". Mám dva domy-oba bohužel rohové,takže těch stran mám pokokot. Nicméně já zašel na OÚ, kde jsem našel dokumenty podobně jako píšou na tom odkazu co dal Chevron a situace se hned dosti vyjasnila :-)
Jinak si myslím, že by obecně mělo platit, že tam kde je plot mezi sousedy, tak by to mělo být automaticky 50:50. Akorát, že dnes se spousta lidí skoro dá se říct "vytahuje" svým plotem, takže ve spoustě případů se nedomluví na stejném provedení a tím pádem ceně.
Tak jsem pořádně skouknul jak je ten plot situován vůči mého baráku a souseda baráku. Díval jsem se od baráku kde máme společné vchody, snažil jsem se dívat přesně z půlky a celý ten plot vychází spíš na mou stranu.
Celý plot se nahýbá na jeho stranu a je otázka času kdy se to sesune. Tak mně asi před dvouma rokama na ten plot upozornoval, že se nahýbá.
Zeptám se ho, zkusím se s ním nějak dohodnout, ale opravdu se obávám, že nebude chtít nic přispět a spíš bude tvrdit, že je to plot můj.
Když budu dělat nový plot sám, bez jeho účasti i finanční pomoci, je možnost to pak nějak někam napsat? Maslím na katastrální úřad nebo tak? Bylo by v mém zájmu když budu dělat nový plot aby to pak bylo nějak doloženo že je to můj plot, že ano?
Ještě bych rád našel nějakou inspiraci když to budu dělat. Chystám se to udělat ze ztraceného bednění a v horní polovině bude několik segmentů z dřevěného plotu. Bývá to skoro na každém plotě.
Dáte mi nějaké rady k tomu abych to udělal co nejsprávněji? Jde o to, že je to v místě kde je navážka, tak bych to rád udělal fakt poctivě a bitelně.
Ještě taková maličkost můj pozemek je cca o 50cm-100cm výš než sousedův, tak proto to chci udělat opravdu poctivě aby to vydrželo.