Navštíveno 3129x

Včera mě inspiroval Zdeněk Polreich, jak griloval to masisko. A protože už nastala gril sezóna, tak bych ocenil vaše soukromé recepty. Na internetu jich je tuna, ale osobní vylepšováky jsou nejlepší...
Začneme příkladem:
- blíží se víkend, chcete grilovat, pozvete pár přátel
- co nachystat za maso, do čeho jej naložit s co dáváte do marinády? Jak dlouho ho tam nechat?
Co vám chutnalo nejvíc, čím se zde můžete pochlubit, že je to to NEJ???

24.05.2011, 14:14 |
Alda Zakladni pravidlo - cerstvy maso (samozrejme veprovy), zadny mrazeny a nalozit par dni predem JEN do soli, zadny marinady!
Maso v marinade je jak ekvalizer u radia!
já stejně ujíždím na grilovacích bílých klobáskách :-D ty prťavý balený po deseti :-D

24.05.2011, 14:18 |
Zdenek (A)
Taky jsem koukal na Pohlreicha. Sbihaly se mi sliny uplne silene! V podstate se s nim shoduji v tom, ze cim je maso geneticky blize k bejkovi, tim lepe! :-)))
Pak uz jen davat pozor na nechtenou kremaci a je vyhrano ;-)
Osobně, kvalitní telecí, či hovězí neseženeš(jedině makro nebo specializované obchody), takže vepřovou krkovici. Žádné nakládání do soli(akorát to vytáhne šťávu z masa). Rozpálím gril(dělám na dřevěném uhlí) a na mřížku dávám krkovici nenaloženou, nenasolenou, nenapepřenou - čisté maso. Výhoda? nestéká olej, či jiné sračky do uhlí a zbytečně to nečudí, nehoří. Maso je hezky čisté(bez připálení) ogrilované. Sílu plátku si urči dle sebe, já dávám pro sebe 3cm silné. Poté, co se maso udělá, tak ho nechám chvíli stranou. Po chvilce na něm nechám rozpustit bylinkové máslo(Nejradši dávám - máslo, česnek, sůl a čerstvý rozmarýn. Vše nasekat, smíchát dohromady, udělám váleček a co nespotřebuju, hodím do mrazáku na další použití. Bylinkové máslo si můžeš udělat s jakoukoli bylinkou dle své chuti).
téma mimo mě ...
ještě před rokem / je mi 32 / jsem si nevěděl, jestli vajíčka na tvrdo se vaří déle, nebo méně minut. Pak až jsem si to logicky odvodil, že vejce tam dáváme řidký jsem si to pamatoval .... .o)))))))) takovej je Jenda kuchník
a mimo téma - jaké máte Grilly? Výrobce a palivo?
Já mám doma obyč na uhlí bez poklopu otevřenej
ja mam ten zdejen z hornabchu a nevim proc,ale pride mi to proste napytel. a mam celkem problem ten gril rozpalit. a jelikoz sem si zrovna vcera v dobe kdy bezel ten jeho porad daval v imperialu us hanger steak a kdyz sem prihel domu a videl to grilovani,tak zitra delam ten biftek z ty svickovy s tou slaninou...spis se bojim jestli se mi to povede
obyč gril na dřevěné uhlí z "traumaxu" s poklopem. je takovej čtvercovej, polohovatelná mřížka a po stranách má sklopný plochy.
WEBER grily, mam Q320 plynak a k nemu One touch performer (kotlovej) na brikety. Musim rict, ze oba pecou vytecne.
Grilovat na briketach, uhli rychle vyhori. Jedu Weber brikety, upecu na tom hromadu veci, zhavi 2-3 hodiny, roztapim kominem. Pytel briket ti tak vydrzi podstatne dyl. A daji se uhasit a pouzit na dalsi grilovani.
Nejlepsi stejk co sem v evrope jedl, byl z masa, ktery na pohled nevypadalo vubec cerstve, takze hovezi maso nechat fakt odlezet. A grilovat pod zavrenym poklopem, at uz naprimo nebo neprimo, delal jsem celou krkovici, pekla se hodinu a pul a byla to dobrota!

24.05.2011, 14:46 |
Alda Jeste k ty soli... naprosto souhlasim, ze sul vysusuje. Nicmene na grilu mi to fakt nikdy neprineslo negativni nasledky, naopak maso je za fakt kratouckou dobu hotovy, mekoucky a stavnaty.
Gril mam velkej betonovej, pouzivam grilovaci uhli nebo kdyz mam chut se s tim sr*t, tak klasiku drevo, luxusni voni.

24.05.2011, 15:00 |
koren nejcastejs pouze cerstve drcenej pepr (ne mletej), solim primo na grilu po tom co je dana strana hotova.
marinadama se da zamaskovat min kvalitni maso - typicky krkovice.
jinak maso dle vkusu kazdeho soudruha, ale samo ze svice je best
Kdyby mel nekdo cestu
[ Link ] poznate to podle fronty, co se tahne od kramu :o)))

24.05.2011, 15:15 |
Zdenek (A)
Jo Ksana! Tak od nej mam v lednici T-bone steak. Ceka ted na gril ;-)

24.05.2011, 15:20 |
Zdenek (A)
:-9
Ja maso kupuju teda v makru a to to tam jeste pul hodiny prebiram...
AllInOne: pokud bych pozval znamy, tak jedine hovezi a spis bych se ptal na to, jestli ma nekdo radsi vic prorostly nebo spis libovy a podle toho to nakoupil. marinady delam jak kdy - vetsinou jako zaklad extra virgin olivovej olej, max. jeden strouzek cesneku (pokud to nedelam na cesneku :D) a mam tu asi 4 nebo 5 druhu morsky soli, pak nejakou smes z X druhu pepre a paprik (je to v mlynku, takze prakticky cerstvy), jeste by sel treba pridat zeleny nakladany pepr apod. Nedavno jsem delal neco easy - rumpsteak, pres noc v marinade s jednim cesnekem, trochou oleje a spoustou pepre a toho chili... Druhy den jen na panvi (delal jsem to doma) na medium rare a k tomu opect cely
kolecka ananasu. Jako priloha jen topinky (na sucho) z toastoveho chleba a parada. Ale fakt je ten, za na surovinach nikdy neusetris (hlavne na mase) a kdyz jo, tak to bude nejakej pochybnej vysledek... Jinak ty hyper kombinace grilovacich omacek, korenicich smesi a ja nevim ceho jeste nepouzivam, absolutne to nesnasim a kdyz to v tom jidle citim dela se mi hned blbe :/
pozn. nemam klasicky gril s rostem, ale vetsi krb se zulovou deskou.

24.05.2011, 15:24 |
J-T. Jednoznačně gril WEBER - jako tappaja - vyzkoušel jsem už kde co a na WEBER One touch nedám dopustit! + samozřejmě na roztápění "komínek". Používám klasiku - dřevěný uhlí 15 kg pytle z Makra.
Dobrý zkušenosti mám s rybou na grilu - Pražma.
tappaja: Máš nějaký levný tip, kde koupit Weber brigety? Jsou fakt perfektní, nicméně cena taky :-(
mno nemam
3 kg 159,-, 7 kg 319,-
Mas zkusenosti s jinejma briketama?

24.05.2011, 16:27 |
J-T. tappaja: za podobný ceny jsem taky nakupoval - teď už jsem ale rezignoval ... griluju min. 3x týdně a lezlo to dost do peněz :-( Teď kupuju jen v Makru ty 15kg pytle uhlí nebo brigety když jsou (moc tam ale nebývají). Značku bohužel nevím. Kvalitou s WEBER briketou se to ale nedá vůbec porovnat, ty jsou fakt super.
To je prave ten pruser, je to lisovany fakt dobre. Taky pohledavam zdroj dobrejch briket, normalni dreveny uhli nepouzivam, je z toho hodne bordelu, rychle vyhori...

24.05.2011, 18:24 |
TROY a příště bude o burgrech to bude slast pro moje chuťové buňky )
s hovězím teda zkušenost nemám, já si dělám hlavně krkovičku. nasolit, pepř (čerstvej a pomlet v mlýnku) namačkat čerstvej česnek případně ještě nakrájet čerstvou cibuli. to všechno dát odležet a přelít olivovým olejem...
Jinak burgery jsem zkoušel měsíc zpátky přesně podle pohreichova receptu, na výšku měl dobrých 10cm a byla to bašta veliká :)
Pokud jde o gril, tak můj kamarád kameník mi udělal desku z nějakýho nepovedenýho pomníku tloušťka cca 3cm, rozměr 40x30cm mám na to rám a podstavec ve kterým je šuplík na dřevěný uhlí. Slouží mi to věrně už asi 5 let, dělám na tom úplně všechno, krásně se to dá vypucovat a peče to úplně neskutečně. Samozřejmě to má pár much pokud se jim tak má říkat. Třeba trvá asi hodinu než se to rozpálí, takže to je na grilovačku na pohodu.
jj. šutr chystám taky.....a pec na pizzu....a udírnu.....a i mřížku...a nerezovou plotnu...a topeniště strannou, aby nekapal omastek do uhlí......kuwa už se na to těším.
to máš na pětiletku, pec na pizzu bych taky moc chtěl a ještě víc bych chtěl umět to těsto udělat
těsto umíme, návod(celou knihu) na pec máme.....vše uděláme......pětiletka, když barák by za rok a 3/4, tak tohle bude za chviličku.
my grilujeme na kameni od kamenika, akorat tloustka je cca. 5 cm a tak to je rozpalovani na hodku a pul maximalne na dve nad normalnim ohnem. Ted jsem dostal gril na srazy, tak jsem na nej zvedavej ja od Jamieho Olivera a jmenuje se Big Boy bbq, tak jsem zvedavej jak to s nim pujde. Jinak Sef na grilu byl luxusni a uz se tesim az neco od nej vyzkousim. Ted jsem objednal knizku pro moji matinku k svatku, tak jsem zvedavej az do ni nahlednu.

25.05.2011, 08:29 |
duke Tak mě zrovna Pohlreich s pořadem neoslovil (viděl jsem jen tento týden). Maso měl často celé po povrchu černé jak bota - takže povrchová kremace a to nemusím. Taky bylo vidět jak mu to maso "olizují" plameny...
Jinak maso z Makra nekupuji, často mi připadá že smrdí a již není úplně ono (Stodůlky).
A jelikož bydlím 300 metrů od Kšány, tak chodím k němu. Kvalita na jedničku, i to co má naložený je velice chutný.
Pokud nakládám tak jen drcený pepř a bilinky dle chuti v hmoždíři, přidávám trošku hrubé mořské soli, přidávám trošku olivového oleje. Vše aby to co nejmíň ovlivnilo chuť masa - chci aby to mělo chuť masa a ne marinády.
Jako gril používám klasický kulatý plechový s krytem z baakrámu, topím jen briketama.
U Pohlreicha mi to taky nejak moc nesedelo, jak ten posledni vypadal jak africkej. Ale vim, ze za to castecne muzou kamery, vypada to vsechno tmavsi. Kdyz se foti jidlo, vsechno je skoro az syrovy, jen lehce osmahly.
Nicmene celej ten porad je super, takova osveta tu jeste nebyla.

25.05.2011, 09:50 |
RedBaron | Upraveno: 2011-05-25 09:54:47
V naší partě vůbec neděláme na grilu ale na kamenu v železným rámu. Maso chytne tu dobrou vůni kouře ale není dělané na vlastních zplodinách. Kámen máme nejen doma a na chalupě ale i za naší hospůdkou na dvorku, kde se scházíme ve středu a v pátek. Topíme tím co je po ruce, většinou dubovým nebo smrkovým dřívím, na který dáváme dvakrát ročně brigádku. Kámen má cca 3-4 cm, po 35-45 minutách je rozpálený.
A dobroty? Nejčastěji asi naložená krkovice ale i klobásky, sekaná, kuřecí, špízy, bramboráky s kostičkami uzeného, topinky, kapří hranolky, filety z candáta, celý pstruh, dvěma špachtlemi přehazovaná čínská směs s vepřovým a oříšky nebo jen plátky naloženého vepřového bůčku vypečené do zlatova.

25.05.2011, 09:56 |
koren RedBaron: nahod recept na kapri hranolky,pls;-)