Navštíveno 2053x

Potřebuji nějaké info a vlastní zkušenosti s polarizačními filtry, mám nějaký z Číny asi za 500kč, o tom nebudu ani mluvit, otepluje to a kurví kresbu..
ted jsem měl půjčené KENKO (viz všechny tyto fotky zejména ke konci
[ Link ] )
cenová relace asi 1500kč a kresba taky docela tragická
v porovnání s filtrem a bez něho..
chci něco koupit, doporučte něco osvědčeného.. dík

10.05.2011, 14:30 |
Kamil Hoya HD
Já koupil tohle:
Marumi DHG Super Circular Polarizer CPL
Prostě tu nejvyšší řadu od Marumi, v nějakém testu dopadla suverénně nejlíp, až mi to bylo podezřelý, jestli ten test není zfalšovaný :-) Z ebay za relativně přijatelné peníze (tuším 1500-2000). Akorát nemám fotky pro srovnání, vzhledem k mému focení reportáží a sportu jsem zatím tenhle filtr nepoužil.
díky ta Hoya HD vypadá Good ..
zkusím něco vygooglit ještě, opravuji link na filtr KENKO
[ Link ]
Tady máš ten dost podrobný test včetně ukázkových fotografií, výsledky jsou zajímavé ;-)
[ Link ]

10.05.2011, 21:34 |
Ravo mm B&W a v pohodě...
mam taky BW a sem spokojen

11.05.2011, 00:59 |
Shr3k Měl jsem B+W Slim C-POL MRC a ten měl polarizační efekt lepší než moje aktuální Hoya HD, ale u té je zase menší pokles EV.
Já používám SIGFMA DG Filter (ultra-low reflection multi-coating). Wide CP-L.
PC byla 2990Kč v r. asi 2007.

11.05.2011, 07:28 |
Kamil Mám B&W MRC a spokojenost. Pro kamaráda jsem kupoval HOYA HD a polarizační účinek se mi zdál stejný. HOYA HD ale propouští mnohem více světla, což může být výhoda pro ty, co často fotí z ruky, kdy oproti klasickýmu CPL vychází kratší expoziční časy a nevýhoda v případě, že si chce člověk vyfotit nějaký ten vodopád na delší expoziční čas (tam je lepší klasický cpl, teda v případě, že člověk nemá ND filtr).
Když si tohle člověk přečte, tak by hned do té Hoyi HD skočil
[ Link ]
tak jo , skočil jsem do něho za 2200,- Hoya HD 72mm tak uvidíme
díky ..
ještě mi včera dorazil B+W ND(106) 64x 72mm (6 clon)
nechce ho někdo, nový nerozbalený, já už přešel na 77mm :-(

Ještě poslední dotaz k filtrům, jak jsem se dočetl včera u Pazoura, ten bez přechodového filtru neudělá ani fotku, používáte je a případně jaké, doporučte něco, a jaký system, klasika Screw-in nebo system Lee ?
[ Link ] a jaká hustota je tak optimální 0,3 / 0,6 / 0,9 hard / soft

Myslím, že přechoďák je důležitější než ND... ty screw-in se mi moc nezdály, protože pak máš přechod přesně v půlce a to často nepotřebuješ, ne? V tomhle je podle mě lepší ten systém Cokinů apod., prostě zasunout do nějakého držáku a nechat zasunuté třeba jen zčásti.
Hustota nevím... asi spíš víc, protože drobné expoziční rozdíly tě nezabijou, ty obvykle při focení moc neřešíš.
ja pouzivam taky Cokin P a klasicke sroubovaci bych uz teda nepouzil :)
Tak nějak mě to napadlo taky, ale zpočátku bych asi zkusil klasickej Screw-in
akorát nevím co si mám představit v praxi pod hustotou 0,6 či 0,9, ale když už tak asi 0,9 a třeba soft přechod
pak taky čtu, že on na sebe dává vždy polarizák i přechodák

05.08.2011, 10:46 |
Kamil šroubovací přechoďák má hrozně omezený použití, takže pokud přechoďák tak "slot-in". Měl jsem Cokin P, ale po přechodu na 50D mi přišlo, že trošku "žere" kresbu, tak jsem přešel na Lee. Mám 0.9 Soft, 0.9 Hard a potom Lee Big Stopper.
tyjo vy mi dáváte ... -))
presne tak to ale je. sroubovaci prechodak je dost nepraktickej... u cokinu si s nim potahas jak chces, muzes dat vic filtru na sebe... a ses vysmatej :)
Kamil: jak vypadá ten držák LEE resp. co mám chtít pro 17-40L ?

05.08.2011, 13:34 |
Kamil
no vzhledem k tomu , že to použiju tak 2x za rok, tak asi B+W 502 25% filtr stačí ne ?
to rozhraní není přece tvrdě v polovině ale plynule se ztmavuje ..
přece nedám za KIT LEE 300$

Myslím, že u přechoďáku bych se se značkou moc nemazal, vzal bych něco levnýho. Ale 25% možná bude málo.

06.08.2011, 14:08 |
Kamil Ozzy - tak vezmi Cokin. Držák stojí pár korun z ebay a 600 za filtr tě nezabije...
oni víc nedělaj ..
jde mi o tyto fotky zejména asi u nás v Českém Švýcarsku
tak prdnu pod to stejně ještě CPL

06.08.2011, 14:32 |
Kamil držák
[ Link ] adaptační kroužek -
[ Link ] filtry pak kup origo Cokin a nebo Hitech
Hitech u nás nikdo moc neprodává..
Hele a jde do toho držáku Cokin pak časem třeba i ten Lee filtr ?
Nevíte jak dodává zboží Oehling ?
Takže takto košík ?
[ Link ] [ Link ] [ Link ]
Cokin jsem míval, ten systém mě sral (nebo jsem ho neuměl používat), ale u těch přechoďáků jiná možnost není.
Oehling je spolehlivý shop, jeden z největších v ČR. Mám od nich stativ, vše v nejlepším pořádku.

07.08.2011, 16:33 |
Kamil Cokin P je na menší filtry, filtr o velikosti 10x15 (Lee, SinghRay) tam nedostaneš. Na to bys musel mít držák Cokin Z Pro (ten je narozdíl od plastovýho u P systému taky z hliníku, takže stojí +/- stejně jako držák od Lee nebo Hitech.
Jinak oehling naprosto v pohode, otec koupil vetsinu vybavy a bez problemu. Nejvetsi problem mel ten, ze to nemelo CZ manual (asi 2x), jednou vyreseno rychle po mailu, po druhy ho doslali... ;o)
Neskutečný včera objednáno, dnes na stole ..

09.08.2011, 15:38 |
Bucci CPL používám Hoyu HD (mam 52 a 62mm), žel bohu většinu skel mam 77mm (aktuálně...)
Přechoďák neřešim - to umí PSH vcelu přesně
Pak ještě doporučim ND filtr koupil jsem ND8 (levnej z ebay... cca 300,- na naše)
Ten přechod sice v PHS uděláš ale to není ono,
k čemu ti je, že stmavíš oblohu, když nemáš prokreslený spodek.
Mám ještě možnost půjčit Hitech tak porovnám kresbu a zbarvení s Cokinem
ND mám B+W 64x (6clon) a B+W 1000x (10clon)
Včera jsem zkoušel expozici 300s ,
pohoda, perfektní způsob jak v pravé poledne vyčistit ulice od aut a lidí :-)

Tak se budu opičit, na zkoušku jsem také objednal Cokina s Square Gradual ND4, ND8 a Neutral Density ND4 :)

12.08.2011, 14:16 |
Bucci fotka vypadá super... to vůbec neni špatný...
jinak postupný ztmavování lze v pc... např tady (vymaskovaná a ztmavená obloha)

to sice ano, ale zároven máš tmavej spodek,
takže abys maskoval jak vršek, tak spodek,
na tohle je gradual super, řeší obojí
to sis nastavil samospoušť :-)

12.08.2011, 14:30 |
Bucci no spodek byl tmavej, protože nesvíilo a mam malinko podexponováno, ten přechod (když se podíváš je pár mm přes hřebeny těch lesů na obzoru)

12.08.2011, 14:35 |
Bucci Jinak na fotce nejsem já ale "el Presidente" klubu Kumpáni