Navštíveno 1661x

Ahoj klubáci...
Má/řešil někdo tuto možnost??? Zajímá mě hlavně praxe... :)
- Při žádných výdajích/ziscích - neplatím žádné zdravotní, sociální?
- Jak často mě budou "navštěvovat" na kontrolu legálního sw?
- Jak je to při ukončení studia - co vše se musí zařídit?
- Musím mít někde na dveřích visačku, že podnikám nebo to je jenom pro prodejnu?
- Zatíží to nějak život (kromě schovávání účtenek a každoročního přiznání)?
- Jak uplatňovat výdaje (paušálně nebo účtenkama)?
- Raději živnost nebo brigádu? :)
Zrovna mě toho víc nenapadá, ale jestli má někdo něco k tomuto tématu, ať se podělí... :)
Díky moc za reakce... :)

02.05.2011, 19:27 |
hanx 1. samozřejmě že ano, je tam minimální měsíční sazba
2. nelegální sw se pro živnost ani neodvažuj instalovat
3. to nevím
4. musíš mít svoje sídlo, nějakou adresu, mělo by to bejt alespoň na zvonku, ale pokud budeš osvč tak samozřejmě stačí jméno
5. budeš si muset počítat všechno ohledně tý živnosti, ale nic, co by se nedalo vyčíst z netu. Ale čas to samozřejmě stojí. Jen nečekej, že budeš mít peníze za nic.
6. jestli uplatňovat výdaje paušálně nebo účtenkama si snad spočítat dovedeš, jestli ne, tak nepodnikej.
7. to je celkem na tobě, na to ti nikdo jinej nemůže odpovědět. Živnost = víc starostí a tak trochu risk. Brigáda - žádný starosti, ale práce podle toho vypadá a je podle toho i placená

02.05.2011, 19:34 |
hanx tak to jsem kecal s tou 1:D

02.05.2011, 19:43 |
AR hanx: ad 1 samozřejmě že ne, pokud je student tak socku a zdravko za něj hradí stát
2. Za těch x let co se měl živnost sem neměl ani jednu kontrolu z nějakého úřadu
3. ne pokud nebudeš mít nějaký krámek.
4. opět hanx píše zle, sídlo mít nemusíš, když jedeš jen na živnost tak prostě jedeš na trvalou adresu
6. jestli paušal nebo učtenkama si zjistíš na konci roku když budeš dělat DP, a podle toho jak ti to vyjde si vybereš co je pro tebe vyhodnější.

02.05.2011, 19:44 |
AR a ještě teda doplnění k 1, socku a zdravko nehradíš, ale daň z příjmu samozřejmě že ano

02.05.2011, 19:48 |
Geo89 a ještě další doplnění k 1, pokud překročíš určitou hranici tak socku platit musíš, a nějaký zdrávko po tobě budou chtít 2. rok taky ! (jsem ve stejnej situaci, zdrávko platim už delší dobu, socku bych měl platit letos taky ale převedl jsem část zisku jinam tak sem neplatil)
navíc je to popsáno v tom odkazu co posílal Midnite

02.05.2011, 20:07 |
AR převedl? tak buď uděláš výdaj a tudíž snižíš základ daně nebo teda nevím co myslíš

02.05.2011, 23:36 |
Geo89 | Upraveno: 2011-05-02 23:38:19
část zisku můžeš převést na osobu žijící ve společné domácnosti
// edit odkaz
[ Link ]
2. Pokud nebudeš vyloženě SW vykazovat do nákladů, tak je finančáku tvůj SW u zadku a aby tě navštívila BSA, to by tě musel někdo prásknout. A navíc já třeba bydlím úplně jinde, než mám trvalé bydliště - zajímalo by mě, jak se to pak řeší :-)
5. Pokud využiješ paušální zdanění, tak ti to nezatíží život vůbec - jen prostě jednou ročně podáš daňové přiznání a možná budeš platit měsíčně nějaké zálohy.
6. To musíš vědět sám, jaký máš náklady :) Já je mam skoro nulový, tak se s tím nemažu a mám paušální zdanění.

04.05.2011, 00:01 |
JP Jo jo, paušální výdaje jsou skvělá věc, když si to člověk může dovolit:-)

04.05.2011, 00:11 |
M.a.R.i | Upraveno: 2011-05-04 00:14:30
Jsem student VŠ a přesně před rokem jsem začal podnikat, tak s tím trošku mám zkušenosti.
Soc a zdrav se neplatí, pokud je tvůj čístý příjem do cca 60000 ročně, jakmile tuhle částku překročíš, tak platíš za soc a zdrav minimálně cca 4000 měsíčně.
Podnikám se stánkem s rychlým občerstvením, chtěl jsem si účetnictví dělat sám, ale nakonec jsem raději dal 2300 účetnímu, což není jednou za rok žádná hrůza. Akorát jsem si schovával dodáky a všemožný účtenky, který bych si mohl dát do nákladů.
Visačku si myslím, že mít nemusíš, ale možná se pletu. Mám hlášenou provozovnu u mě doma a nikde nic nemám.
Těžko říct jestli je lepší živnost či brigáda. Záleží v čem chceš podnikáš, kolik si chceš vydělat a co tomu chceš obětovat.. Máma i táta podnikali, tak jsem se na to taky dal. V rychlým občerstvení jsem dělal 10let brigádně, posledních pár let jsem byl "zástupce šéfa" a vydělal jsem si cca 250-400 za rok neoficiálně. Teď když to dělám na sebe tak si vydělám zhruba stejně, ale jako bonus mám mnohem větší nervy, časový vytížení, nějaký ty dluhy :). Ale člověk musí nějak začínat a trošku mě hřeje na srdci, že dělám sám na sebe a ne na někoho jinýho. I když to samozřejmě není zcela pravda.
Já třeba začal podnikat jako student na živnost loni v listopadu a za ty dva měsíce čistý zisk nemám přes 60 tisíc. A v tom formuláři pro pojišťovnu mi vyšel doplatek 500Kč + měsíční záloha cca 300Kč, tak jaký že nic se platit nemusí?! btw: socka žádná.

04.05.2011, 17:52 |
Geo89 no že se nic neplatí je jen představa některejch lidí :)
-zdravotko se platí, ale relativně málo.
-socka se neplatí pokud nemáš čistej zisk nad nějakou úroven
-daň se platí až když vyděláš cca 30+ tis. měsíčně. je totiž dalších tušim 6 000 sleva na dani na studenta.

05.05.2011, 02:27 |
Kacko Jestli ti uceni jde, jsi disciplinovany, koukas se na veci s nadhledem a trochu ti to logicky mysli, tak zkus poker:D
vetřu se sem s taky s jedním dotazem týkající se práce na IČO,nikoliv tedy jako student. Měl bych možnost v práci přejít z normálního zaměstnaneckýho poměru na IČO (to už mám těd pro občasný vedlejšáky) a fakturovat měsíčně domluvenou sumu která je celkem zajímavá proti platu který teď standartne mám.(ted 30 hrubyho plat,moznost 35-40 na ICO) To ze bych si zaplatil cca 4000 mesicne odvody je me jasny. Jde mi ted o dane. Je mozno si psát na každý/skoro každý pracovní den cesťák na soukromé auto na cestu do práce a to si pak dávat do nákladů? Konkrtétně to mám z trvalého bydliště do práce a zpět 240Km,řekněme 6,5Kč/km. Tedy 20dní x 240km x 6,5Kč = 31200Kč,což je optimální nákladová položka... Vím že selkým rozumen každýmu na finančáku dojde že težko budu jezdit do práce abych si nic nevidělal,ale nenapadá mě jak by to byli schopný napadnout a prokázat..
Předem díky za fundované odpovědi.