Navštíveno 2219x

Trochu zápasím s propojením Xtreamer Pro přes svoji domácí WiFi (připojení se podaří, ale rychlost je extrémně pomalá, navíc výpadky prakticky vždycky). Tak jsem se k WiFi routeru připojil počítačem, který je metr daleko. Spustil jsem nějakou diagnostiku a tohle na mě vypadlo:
Kanál 5 - neobsazený nikým jiným (fajn, jsem tam sám)
Channel width: 20 MHz (zkoušel jsem i 20/40, ale žádná změna - nevím, jestli tohle mám řešit)
Max. teoretická rychlost dle nastavení routeru: 300 Mb/s (fajn)
Skutečná rychlost: 7 Mbit/s (bída vzhledem k tomu, že do routeru jde kabel cca 30 Mbit/s, ale dejme tomu, že ten WiFi adaptér v Xtreamer Pro je nějakej levnej shit - stejně je to divný...)
Signal quality: excellent (aby ne, jsem metr od toho)
Beacon quality: 70% - WTF? Kvalita signálu 70%?
Jak můžu tu WiFi poladit? Už takhle metr od toho to píše 70% beacon quality, to mi přijde málo. A Xtreamer mám přes jednu zeď asi 10m daleko a tam už je kvalita signálu dost bídná...
Router je D-Link DIR-635 s takovými těmi třemi anténkami.
skus pozriet na d-linku, ci tam nie je nejaka power save funkcia pripadne pwr management a povypinat to, plus pozriet ci je nastaveny plny vykon wifi. mne to robilo na d-linku, vypol som firewall, filtering a podobne somariny, povypinal vsetky power save funkcie a teraz mam dosah pomaly 500m....
Díky za tip, nicméně žádný power management tam nikde není a firewall settings jsou tyhle... moc možností k razantní změně tam nevidím.

ked kliknes na advanced wireless tak tam mas co ?
Tam je akorát tohle (a z toho většina se prý nemá měnit):
Transmit Power : High
Beacon Period : 100
RTS Threshold : 2346
Fragmentation Threshold : 2346
DTIM Interval : 1
802.11d Enable : no
WMM Enable : yes
Short GI : yes

16.04.2011, 12:35 |
jasisoft | Upraveno: 2011-04-16 12:36:36
skus vypnut wmm.... a restartnut router.... pripadne je to d-link, firmware nic moc tak ak nemas najnovsi, mozno by mu pomohol upgrade....
wmm by malo oficialne uprednostnovat audio a vide traffic pred ostatnym, ale podla mojich skusenosti je to prave opacne, zabije to cele pasmo a ostatne data to len spomaluje...
Zrovna WMM je on fixně, nejde odškrtnout. Nicméně mně ani tak nejde o nějaký streaming, jde mi opravdu jen o tupý přenos souborů... přes ten Xtreamer to prostě téměř nešlo, tak jsem sundal WiFi anténku z Xtreameru a vrazil ji do kompu, který mám hned vedle PC a stejně mi to přijde nic moc spojení... na to, že je to b/g/n router napojený na rychlou linku. Hlavně ta "beacon quality" na 70% mě mate - jaký je rozdíl mezi beacon quality a signal quality?
prave pozeram manual kvoli screenshotom prostredia, a vo Wireless settings by si mal mat polozku transmission settings - nastavenu na Best (auto). V sekcii QOS Engine, by som zrusil zaskrknutie pri enable traffic shaping, takisto aj pri enable qos engine.
vo wireless setting odskrtni short GI - sice zvysuje kapacitu siete ale podla manualu zvysuje straty siete. takisto by tam mala byt aj niekde volba WISH (aj ked u teba v menu ju nevidim, asi ina verzia fw), ktoru treba deaktivovat aspon manual ma taky screen.
osobne este na routeroch vypinam UPnP, ale je to len kvoli bezpecnosti, vykon routera to nejak nemeni... ak nepomoze, tak potom fakt len ten novy firmware alebo iny router.
Řekl bych, že download speed o něco vzrostla. Ale Beacon Quality pořád 70%. Zkusím hodit anténu zpátky k Xtreameru a mrknu, jestli se něco změnilo... případně jestli něco nejde nastavit přímo na Xtreameru (ale spíš ne). Xtreamer mi hlásí signál 50%, přitom je to na plný koule přes jednu zeď 10m daleko a na neobsazeném kanálu, to mi přijde hrozně málo...
Jo a firmware updatnout nejde, 1.12W je pro tenhle router poslední verze (už se dlouho žádný firmware nevydal, je to asi nějaký starý model).
Ještě poslední věc - nemáš náhodou zkušenost s nastavením admin password pro tyhle D-linky? Nějak mi to nejde :) Nastavím password, ono mi to nabídne reboot, aby to aplikovalo nové nastavení, odkliknu, rebootnu router a zase je admin password prázdná. Už x-krát jsem to zkoušel nastavit a x-krát se to vrátilo k původnímu prázdnému heslu, z čehož jsem trochu nervózní :-) Je na změnu hesla nějakej fígl, kterej jsem přehlídnul? :-)

16.04.2011, 16:03 |
clown neni to optika
u wifi nehraje do 5 - 10m roli vzdalenost, kvalitu ti muze snizovat zed, zelezo v ni, balik papiru, kterej zere signal atp .. napr. ale sklo nevadi, to ze to ma 3 anteny neni lek :o))
rikas prenos 7Mbit .. po wlane .. kolik ti to ukazuje pri prenosu z FTP / sitoveho disku atp .. ? v total commanderu ..
volny kanal 5 je sice dobrej, ale ty kanaly jsou pres sebe, takze by si nemel mit okolo ani 3-8 :o)
ja s G ckovym ADSL routerem od Dlink dosahuji realny prenos po wlane 1.9 MB /s na sitovej HDD
to, ze je na vstupu 30Mbit jeste neznamena, ze to takovy low end jako dlink dokaze ukocirovat, preci jen bude mit asi jen 32MB pameti, stejne jako x externich HDD od WD s 1GB sitovkou, taky nesmyslne 32MB .. proste se zaplni pamet a pak trada :o(