Navštíveno 5429x

Nemate nekdo praktickou zkusenost s odstranenim vlhkosti ze zdiva. Jedna se o chatu. Stavebni material prevazne kamen, je to barak z ca r. 1920. neustale bojujeme z vlhkosti. Podrezani diky kameni nehrozi.
Takze oc zbyva je bud:
- injektaz
- Elektrofyzikální vysoušení zdiva
Namete nekdo zkusenost jestli to opravdu funeguje?
z jakého je to kamene že to nejde podříznout ? opuka je v klidu né ?
- nejsem tedy v tomhle směru kovanej, ale viděl jsem podřízlejch domů už hodně - starý široký opukový zdivo, nebo postupně rozebrat a zase vyzdit s ipou - i to jsem viděl ...

01.04.2011, 20:09 |
Tea A co drenážemi odvést zdroj vlhoksti a sanační omítky nebo provětrávaný předstěny - sokly.
tady je spíš ten problém, že se v baráku nebydlí na stálo, ale jen občas ...
takže když se zatopí ohřeje se vzduch a kámen drží chlad a dochází k rosení, který je pak vidět ve zdivu :o(
víc topit, víc větrat = víc bydlet :o) a samo pokusit se pomocí drenáží odvést vodu od baráku
Mazlig: pry to nejde, uz tam byl jeden manik z jedny firmy, moc tlusta zed a spatny zdivo, jinak bude to opuka.
Tea: to bohuzel nepomaha :( to pomuze max. u domu kde se permanetne topi a hlavne bydli
Petura: bohuzel nejspise je tam spodni pramen :( proto prichazi v uvahu ta injektaz, aby to barak izolovalo
no ona jedna věc je obvodové zdivo a pak ještě třeba rubat podlahy ? .o( uf uf ...
jak tu nekdo psal po kouskach rozebrat a zasejc dozdivat dela se to tak normalne nevim proc by to neslo u tebe je to pracny ale da se
vinzek fa: ono jde taky o financni stranku, tohle to je snad nejdrazsi reseni
- rozebrat a znovu vyzdít s ipou ti právě pořeší jen obvodové zdivo - je to fakt hrozně pracný :o( u nás na vsi to dělal kamarád, mini-domek - snad 30 dní práce .o( - navíc ti to pořád neřeší podlahy uvnitř, které třeba budou chtít vykopat a udělat z ipy vanu .o(
Rajdlos: zbourat a novej .o) hlavně nebejt konzervativní - joke
za ty prachy, co se dalo do oprav uz by staly dva novy :D

01.04.2011, 20:48 |
Atrey výborně funguje izolace parafínem nebo emulze na bázi silan-/siloxanů, když to bude dělat firma tak to stojí cca 4000,-/m2 bez DPH. Určitě se musí objekt prohlídnout a zjistit co je příčinou vlhkosti, podle toho navrhnout nějaké řešení.
nebo udělat drenáže kolem obvodových stěn a to by snad taky pomohlo stáhnout a odvést vodu ... ale to jen teoreticky pálim od boku
tak kazdopadne drenaz kolem baraku neni marna veme to dost vody
Rajdlos u nas podsekat bylo nejlevnejsi reseni cena izolacniho materialu slusna pisek je za par kacek a prace nepocitame vse sam sam -)
já bych to řešil s nějakým fundovaným v oboru drenáže - podle mě tohle - řekněme vnější řešení je nejmenší zásah do stavby + samozřejmě nějak pořešit cirkulaci vzduchu i v době nepřítomnosti ...

01.04.2011, 21:17 |
Atrey | Upraveno: 2011-04-01 21:20:33
drenáž pomůže pouze pokud se jedná o odvodnění pozemku nebo objektu, ale neřeší kapilárně vzlínající vlhkost. tzn.vlhkost kterou saje zdivo,kde je už nefunkční vodorovná clona. Drenáž je dobrá jako další pojistný prvek při snižování vlhkosti. Jinak metodu mírné elektroosmózy bych vyloučil hned, nefunguje nám na žádné stavbě a jezdíme opravovat zdivo po tomhle zásahu.
drenaz uz je samozrejme s podsekanim davno udelana vcetne nopovacich folii, jak pisu nepomohlo, barak to nasava odspodu

01.04.2011, 22:01 |
Atrey jestli je už podsekáno tak asi dost špatně, proto se musí obnovit znovu vodorovná izolace, nopová folie byla dávána z jakého důvodu - odstranění bočního průsaku nebo pro odvětrání základů? Jestli pro odvětrání, tak má moc malý zdvih nopu a nevětrá, k tomu je důležité mít nějaký přisávací a odvodový průduch na fasádě nebo komínkem u baráku. Tuhle folii používáme jen jak separační vrstvu, na nic jiného se nehodí.
tak znovu, odvetrani zdiva respektive mistnosti je take delano, jak uz jsem psal nekolikrat, nepomaha, resilo to uz x firem pred nekolika lety kdy se jeste nepouzivaly tyto nove tehcnologie, ja opravdu nechci resit drenaze, podsekavani a podobny veci, ty me nezajimaji, to je uz davno vse UDELANE, jak pisu zajima me spis jestli nema nekdo osobni zkusenost s tou injektazi nebo elektroosmózou

01.04.2011, 22:41 |
Atrey jestli už to řešilo více firem tak si nedokážu představit jaké to byly jelita, dělám izolace spodních staveb a obnovu izolací už 12 let, ještě jsem neviděl stavbu co by nešla odizolovat, firma u které dělám, to provádí co já vím cca 25 let a technologie izolací je asi 50 let stará, jen se provádí novějším zařízením. Většina lidí v ČR co se něčím podobným zabývá jsou spíš Frantové vedle z vesnice (jejich myšlení při řešení vlhkostního problému), takže udělej drenáž, hoď tam nějakou maltu jako že sanační, no a po roce máme čím dál více práce :)
Taky bych chtěl jednou vyřešit tento problém na našem baráku cca 300let starém v centru okresního města, kde bydlíme stále. Zdivo obvodové 100-110cm široké a od pískovcového soklu nahoru opuka. Měl jsem tady kdysi odborníka z IZOSANu a jedině co by mi pomohlo je podřezat všechny zdi a narvat tam nějaké laminátové desky. Za podřezání lanem a ty desky by prý vyšly na 250tis.Kč. Práce na 14dní a bordel všude kolem, což nepřipadá v úvahu, když se zde neustále bydlí. Jo a to by bylo třeba prý naházet ještě sanačky aspoň do jednoho metru všude. Poptával jsem i tu variantu nějaké elektroosmózy. Ta má prý úplně minimální účinnost. Prý cca 5%. Pak ty elektrochemické patrony co se navrtávají do zdi a vydrží cca 20let mají tak 30% a nejvíce má samozřejmě podřezání. Někde jsem od někoho zase slyšel, že není dobré takové vlhké kamenné zdivo vysušit úplně. Pak by prý ten kámen změnil vlastnosti a v nejhorším katastrofyckém scénáři by mi mohl barák i spadnout. Nevím. Každopádně mám v plánu letos nebo prostě co nejdříve drenáže.

02.04.2011, 14:53 |
Atrey Při podříznutí objektu se nedostanou kolem rozvodů v domě a je dost velká pravděpodobnost pohybu zdiva (i když minimální ale dokáže to potrhat stropy nebo rohy u příček) izolace pomocí krystalilačních látek je možné pokrýt až 99% průřezu zdiva bez statického narušení zdiva, vrtáme stěny do šíře 1,6 m . Nehledě na to, že u podříznutí je dost bordelu, nám se tvoří jen hromádky pod vrtákem, které jsou odsávány :) Ještě jedna drobnost, podříznutí je velice omezené prostorem kde se má clona vytvořit, u navrtávání se dá zachránit v některých případech větší část zdiva.
Atrey: je to mozny, ale profesionalne se tvari kazda firma, mas zkusenost s tou injektazi?

03.04.2011, 14:48 |
Atrey Rajdlos: jj, dělám to už 12 let
Atrey: a funguje to? podrezani pry u nas neni mozne, kvuli pozici ve svahu a opuce, kvuli praskani zdi, ta injektaz je asi opravdu jedina moznost jak tu vlhkost resit
nečetl jsem celý topic ale otázka vysoušení je jednoduchá... oškrabat až na cihly nebo co tam máš a natřít vápnem :)

04.04.2011, 05:42 |
Atrey Rajdlos: Ještě jsem neměl žádnou reklamaci, určitě záleží jak moc je to ve svahu, injektáž je za cca 4000,- bez DPH/ m2 průřezu zdiva. Můžeš si to aspoň trochu spočítat. Určitě je lepší když objekt uvidím např. na foto, stačí zaslat na email uldy@seznam.cz mrknu se na to. Pak ti dám pár otázek :) ohledně rozměrů, převýšení atd.
To Atrey: Ty děláš takovéto nějaké injektážní vrty?

04.04.2011, 11:19 |
Atrey Harryp: jj, velmi podobné

04.04.2011, 11:24 |
Atrey
Letos to budou dva roky a zatím musím zaklepat, že to funguje. Zároveň mě byla doporučena "předstěna", která je odvětrávána a zatím je s tím pokoj.
Podřezání bylo v mém případě dost složité v rámci zdiva (různorodý materiál vč. kamení), ale hlavně na druhé straně zdi je koupelna (nechtěli jsme narušit kachličky) a měl jsem tam několik lidí, kteří říkali, že podřezání ani nemá smysl v tom ohledu, že pokud mám dlažbu jak mám, neumí to říznou tak nízko jak bylo potřeba. (mám pocit, že říkali +- 15cm vysoko). Navíc nešla použít ipa, ale musely by se použít nějaké nerezové desky (takže by to bylo i dost drahé)
Tyto vrty jsou šikmo pod určitým úhlem a v rámci možností jaké byly (vč. časových) toto bylo nejrychlejší.