Navštíveno 2172x

Máme takovej problém moje babička má v borohrádku domeček kam jezdí od jara do podzima a loni ji nějakej soused poprsil jestli si muže vedle jejiho baraku psotavit dřevník babička mu dala ústní souhlas jenže včera jsme tam přijeli a čekalo nás nemilé překvapení ten soused narval ten dřevník přímo na zed babiččinýho domku takže ideální aby tam začla houba ale hlavně babička má za domkem kde je ten dřevník ještě 40cm pozemku a měla tam plot jenže ten soused ho prostě zbořil a vykopal ze země i betonove zaklady sloupků.
Takže mám dotaz jak toto řešit ? má ten ústní souhlas nějakou váhu ? Můžu na tohle volat už policii ? ten soused odmita komunikovat a utika před nama.
díky
ještě nějake foto

zbořit tu část na Vašem pozemku :-)
Ústní souhlas žádnou váhu nemá, tak pokud se s ním nedá normálně domluvit a nemá žádný důkaz o tom, že mu to babička dovolila, tak normálně zavolat PČR,že Vám neoprávněně zabírá Váš pozemek a navíc zničil cizí majetek (plot).
M.a.R.i: s tim plotem jo akorat ten dřevník je nejspiš na hranici pozemků takže zrovna u něj se mi jedná o to zda něco může takhle nalepit na babiččin barák byt je to na jeho pozemku ? vždyt babička nebude moc nahazovat stěnu, bude tam houba atd..
Takže to bylo takhle? Červeně je označenej bývalej plot, kterej rozděluje babičky a sousedovo pozemek?
Myslím si,že si to klidně na Váš barák nalepit může, těžko se mu bude dokazovat, že tím poškodí omítku či co. My třeba máme barák v centru, kde je nalepenej jeden vedle druhýho a nemám tušení co dělaj sousedi na druhý straně s mojí obvodovou zdí.

28.03.2011, 21:45 |
Komba | Upraveno: 2011-03-28 21:46:49
Za mě bych to normálně zboural a plot opravil,když je to na tvém pozemku.A kdyžtak jste si to postavili samy,ale blbě,tak to předěláváte.Jestli je vás víc,tak mu nikdo nedokáže,že je to jeho a dostal souhlas.
A to musí být pěkně šáhlej soused.Na druhou stranu jste u toho měly být,když tam kutal takovou chýši.
edit: taky mě vlastně zajímá jak byl ten plot.
M.a.R.i: přesně tak, ty vratka co leži na zemi jsou z toho plotu, no šlo mi o to jestli nejsou nějaké předpisy jak daleko to smí být ten barák je před 6ti lety rekonstruovanej a ze zkušenosti z chalupy vime co uděla hromada dřeva nalepená přímo na zdi houby jsme si užili vic než dost.
Komba: ten barak bývá od konce září do konce dubna prázdnej vyrostlo to během té doby.
Jinak co se týká sousedů je to tam takovej malej bronx no sousedi hnusny nevraživy ožralové
Zkusit si s ním promluvit, pokud ale utíká, poslat mu prvně dopis s tím, aby provedl nápravu k původnímu stavu a pokud tak neučiní, že věc bude řešena úředními či soudními cestami a s požadavekm na náhradu vzniklých nákladů s tímto spojených. Dát termín tak 14 dní, pokud nic, tak následující:
vyfotit, pak by to chtělo nechat udělat vyměření pozemku aby bylo 100% to, kde a jak tam jsou hranice, mít foto před tím, jak to vypadalo než ten plot zbořil, poslat mu doporučeně dopis s výzvou k nápravě původního stavu s nějakým termínem - u tohoto tak do 14 dnů od doručení dopisu. Pokud tak neučiní, oznámení na PČR za poškození plotu - buď přestupek pokud je škoda do 5 tis. a nebo trestný čin, když bys dokázal, že ti vznikla škoda nad 5 tis., celou dokumentaci poslat na stavební úřad s žádostí o kontrolu stavu na místě a o jejich apelaci na odstranění stavby (kůlny). Případně pak přes právníka tohle řešit, ten bude mít 100% tohle v malíku a když tak by zařídil i soudní řešení.
Ústní souhlas nějakou váhu má (to samé jako kupní smlouva nemusí být písemná apod.), pokud by navíc byli svědci, že mu ho dala, ale pokud si neupřesnili podmínky, tak by se on měl držet podmínek dle zákona.
HIGHTOWER: žádné podmínky si neupřesnily, proto řeším jaké jsou podmínky podle zákona nikde jsem to nedohledal, jinak díky za info.
Jinak komunikace s nim žádná max s jeho otcema ten zas děla všem lidem v tom městečku dusno neustale v lihu a furt se ohani tim jak ma všude známý atd..
no tak to bude zajímavé, neb tak jako tak budou řvát a mít také sousedy, to potěší...
Doptej se na tu vzdálenost na stavebním úřadě klidně mailem a pošli fotku :-) já to taky takto dělal, když jsem řešil jednu jobovku :-( a ochotně mi řekli, jak to má být ;-)
HIGHTOWER: no ono to tam bude ještě zajimavé jak jsem tam včera byl přilítnul druhej soused že ve střeše je díra a tam máme kunu že jim zamordovala slepice a že tam budem mit určitě mokro a furt trval na tom že to je kuna nebo tchoř no díra je uprostřed střechy v 6 let staré krytině, nikde žádné stopy vytahané izolace a té je tam bohatě, nikde hovna od kuny, nikde kousky mrtvych slepic ani pírko jen díra ve střeše a dneska když jsem tam navažel nove desky na střechu a izolaci bylona to lépe vidět a ta díra vypada jak vyříznutá a kolem toho místa krytina vyšisovaná a na nic blato nebo popel navic z chalupy vim co to je když je v baráku kuna a ted tomu nenapovidalo lautr nic že by tam byla takže až se tam ve středu pojede opravit to tam jsem zvědavej až se tam vleze co tam bude za překvápko protože to vypada jak kdyby jim tam na silvestra něco vlítlo.
pokud je za hranicí pozemku tak na stavební úřad a zahájit řízení o odstranění černé stavby, dál jít na hasiče a naprášit to na něj... všude dupat a křičet a on to bude muset odstranit
Zajímavej dotaz...
501/2006 Sb.
(2) Je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí
být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků
nesmí být menší než 2 m. Ve zvlášť stísněných územních podmínkách může
být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z
protilehlých stěn nejsou okna obytných místností; v takovém případě se
odstavec 4 nepoužije.
(5) Vzdálenost stavby garáže a dalších staveb souvisejících a
podmiňujících bydlení umístěných na pozemku rodinného domu nesmí být od
společných hranic pozemků menší než 2 m.
(6) S ohledem na charakter zástavby je možno umístit až na hranici
pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s
užíváním rodinného domu. V takovém případě nesmí být ve stěně na
hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory;
musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na
sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední
pozemek.
A teď si vyber... každopádně bych se alespoň informoval, zda mají tuto stavbu ohlášenou :)
To fakt musí být stavební povolení na takovou kulničku? :)
místní úřad to může vyřešit územním souhlasem, nicméně stejně musí být souhlas písemný všech sousedů
Tak dle katastralni mapy je to skutečně tak jako to ma nakreslený M.a.R.i, s tím že ten jeho pozemek je veden jako zbořeniště.
Stavební povolení ne, ale musí to být ohlášení stavby (je to jako jednodušší stavební povolení), jen se to ohlásí.
Dudelina: Tam je to jasné, že tohle se týká odst. (5), neb u toho domu je okno směrem k sousedovi, takže by tam dokonce mělo být v případě garáže 2 m. Ale jelikož ta kůlna je pokud dobře vidím dobře taky u zděné garáže (to už není přímo dům ne?), v tom případě (6), ale i tak, ke všemu tomu musí proběhnout řízení a vyjádření se majitelů sousedních pozemků...
HIGHTOWER:ten dřevník není na stěně garáže ale je na stěně koupelny od okna k dřevniku po ten vystupek je kuchyně a pak ta vystoupla čast je koupelna a wc resp když se to kupovalo tak tam byla kůlna ale v baraku byl suchej hajzlík a sprchovej kout takže se dělala komplet reknstrukce s tim že misto kůlny je koupelna s wc a misto garáže na druhe straně pozemku je takova malá stodola.
každopadně ještě jeden dotaz jelikož otec toho co to tam postavil ma udajně všude známé a třeba mu to dodatečně povolily což bych se v tomhle státě nedivil. tak jak to potom řešit když by se tam nasledkem toho dřevníku objevila houba, vlhkost atd... ?

28.03.2011, 23:36 |
DaveX | Upraveno: 2011-03-28 23:37:17
? :)

Těžko, těžko :-( znalecký posudek, soudně, prostě těžko...

29.03.2011, 00:14 |
DaveX Já si myslím, že tak blízko tvé stavby, respektive tvojí babičky, nemůže nic postavit. Nebál bych se zavolat policii. My řešili něco trochu jiné, ale na ten styl. Jak se tak dívám na tu budku, co postavil. Tak to má o metr posunuté během hodinky, když mu někdo pomůže :) Řešil bych to tak, že bych mu domluvil, pokud se neozve, zavolej policii.
HIGHTOWER: tak toho se prave bojim pristi rok se to bude nejspis prodavat a houba nebo vlhkost zamava s prodejni cenou hodne :o(
No ve stredu jedem opravit tu strechu tak se zajde na urad a stavim se u nej a uvidime. Nereknu byt to nekdo normalni tak at to tam ma a je nejaka smlouva kvuli skodam atd... ale tohle je typ cloveka s kterym rozumna dohoda neni spis naopak a dela same naschvaly jako suseni sena na prijezdove ceste a jeji zataraseni, parkuje ji auto pred vratkana takze se neda ani do baraku dostat a dalsi chutovky.

29.03.2011, 00:59 |
DaveX Tak normálně tvrdě do něho. My máme taky souseda pacienta. Nevím, jestli má papír na hlavu, ale tipuju, že jo. Pořád dělal samé naschvály. Viz něco tady:
[ Link ] Jinak loni v létě si z naší zahrádky opravoval něco na své kůlně, samozřejmě bez povolení, tak se s ním mamka a taťky chytli, já jsem tam byl taky u toho. Táta si nechá líbit hodně, ale on řekl o mojí mamce, že je stará p**a. Rozběhl jsem se za ním, nadával jsem mu do zmrdů atd. a jestli se tady ještě jednou ukáže, tak si to s ním vyřídím. Od té doby se tu neukázal, ale pořád žiju ve strachu, že se tu ukáže s nožem, nebo s něčím podobným. Je idiot, tak nikdo neví, co od něho čekat.
Ale každopádně toho se neboj. Tak blízko tvé stavby nemůže nic stát. Ani kůlna. Teda pokud jsem dobře slyšel jednou v Občanském Judu. Snad kvůli hasičům, nebo tak.
zajdi se zeptat na stavební úřad, i u těchto malých staveb musí být nějaký odstup. Když jsem stavěl přístřešek pro auto, tak jen na ohlášku, tak tam byl požadavek snad 50 nebo 60 cm od sousedčina domu, jinak by to úřad nepovolil resp. musel bych mít písemný souhlas sousedky.
přesně tak, i o tomto musí být veden záznam na stavebním úřadu. Určitě musel dát i nákres této kůlny a místa, kde to bude stát. Sousedi o tom musí být taky vyrozuměni. a to písemně...

29.03.2011, 07:56 |
Veva jak už tu bylo řečeno, nahlaš to... on nesmí nic nalepit na Tvůj dům, musí tam být nějaký prostor mezi kůlnou a domem. řešili jsme něco podobného na chatě, sousedi měli přilepenou garáž na náš barák, ale nakonec se to tak nechalo, byli to dobrý lidi :-)
Ok moc díky všem za rady zitra tam jedu tak se to pořeší tak pak napišu výsledek.
Policie ti bude řešit max. ten poškozený plot a případně kdyby to stálo na tvém pozemku a ne že to stojí moc blízko, na to je stavební úřad...
Jinak dupat na hasičích, že tě to ohrořuje, že požárně nebezpečný prostor zasahuje do tvého pozemku a nedal si souhlas o nezastavitelnosti, že nebyl udělen žádný souhlas, prostě křičet a křičet jinak se na to úřady vybodnou
pokud to nebyly původně řadovky, jakože nebyly, tak nikdo nemůže jen tak bez svolení druhé osoby, které se to týká přistavit něco tímhle nalepením svojí stavbou na stavbu původní.
jako první bych šel na příslušnej stavební úřad, ten pokud tam má dotyčnej známý a pošle vás doprdele, tak bych vyrazil na krajskej úřad, kterej je mu nadřízenej. tam už pravděpodobnost známých není tak velká a i kdyby, tak málokterej úřadník si bude chtít zadělávat na houpání jeho teplé židle kvůli takovýhle píčovině.
policajty bych do toho vůbec netahal, spíš přesně jak píše O_O- hasič, klidně bych do toho zapojil i hygienu ohledně strachu z plísní apod...
nejhorší na týhle věci je to, že takovýhle vychcánci spolíhaj na neznalost a ochotu starejch lidí.
Luke_288: přesně tak ochota,neznalost a klid a žadne spory to je přesně moje babička ja ji to zazle nemam ale zrovna v tomhle připadě je to i pro jeji dobro.

29.03.2011, 19:56 |
Kesam je to asi pěknej zmrd.