Navštíveno 1829x

líbí se mi tohle
mám to na smrštovačky ,případně na cín na kabely
kdo co používáte

27.03.2011, 15:21 |
hawai na smršťovačku zapalovač, na cín pájku :-)

27.03.2011, 16:09 |
Komba taky zapalovač a nebo pak horkovzdušnou pistoly,když nejde použít zapalovač.Na pájení pájka 150W;)
Tohle by bylo dobrý,kdybys pájel velký spoje jako jsou kabely ke starteru atd.Z toho jde plamínek?

27.03.2011, 16:16 |
Komba tak na pájení drátů je to určitě nevyhovující.Pak jsou ještě hořáky,že ohřívaj těleso,kterým pak tavíš cín a poté sundáš bazmek a máš jen plamen,třeba na ty smršťovačky...
Midi34: tak se stav u nás, soused pálí zrovna ohýnek, několik trámů z kůklny ;-) :-D to je stejný a k tomu levnější;-)
tohle je na smršťovačky naprosto ideální, taky jde použít ta plynová pájka, jak tu někdo vzpomíná, 2in1, kdy to nahřívá hrot a po odšroubování tam je hořák. Jinak na spojování drátků doporučuju trubičky od Veidec, tohle
[ Link ] je to sice drahé jak prase, ale navždy :-) (smršťovací trubička, uprostřed kroužek s nízkotavným cínem, na koncích voděodolné kroužky)

27.03.2011, 17:08 |
Komba To je přesně jak píše crestík ta pájka co nahřívá hrot a napojuje se to na bombu.Jen je to neskladný.Pokud pájíš drátky jako jsou v autech,tak nejlíp je koupit trafo pájku.
A ten duoflex taky bude pěkně na pjut:) to všude nevyužiješ.Není nad to zamotat,proletovat a zatavit smršťovačkou.

27.03.2011, 18:27 |
jura.j | Upraveno: 2011-03-27 18:29:29
duoflex nedoporučuju z vlastní zkušenosti.
ide to použit na fungl nový dráty , ale pokáď su dráty starší , aj trošku zaoxidovaný , tak nigde néni istota , že se to dobře propájá.
a dyž to trošku věc osolíš , tož se to začně propalovat , takže tak jak Komba.
hořák mám od bernera , s výměným vnitřkem a katastrofa na druhů , eště že sem to nekupoval za svoje , mosel bych se mlátit do hlavy eště včíl
...něco je špatně, používáme na opravách na 20 let starých linkách, kde dráty jsou i ve vodě, nebo od svářeček vyhřáté a vždy bez problémů, zvláště na blbě přístupných místech...nasadit, nahořákovat a hotove...asi ruky :-)
Používám toto
[ Link ] a naprostá paráda . Letuju přímo plamenem hrot není třeba.

27.03.2011, 20:46 |
Komba Ať si říká každej co chce,tak ten hořák nikdy nebude lepší než ta trafopájka.Ty když budeš chtít něco zaletovat ve smotku kabelů a ještě něco blbě přístupný,tak tím plamenem akorát něco podpálíš:)
K tomu duoflexu jsem jen řekl vlastní názor z praxe.
No já teda používám tohle
[ Link ] už řadu let. Dají se pořídit různé hroty, výkon vyhovující. Používám ale pro hobby účely, na profi bych pořídil něco jinšího.

27.03.2011, 21:24 |
crestik | Upraveno: 2011-03-27 21:25:25
Komba: já mluvím o těch trubičkách s cínem, které se hořákem jen nahřívaj a cín se po spoji rozteče v trubičce. Samo, že hořákem letovat je úlet :-) Cín pak jde všude jinde, jen né tam, kam má.
A pokud si chceš sakra ulehčit práci, tak doporučuju cín co nejvíc tavidlem (3%+) případně s přídavkem mědi a když máš bankovky navíc, tak flux z GM, takové želé, co stojí asi 400-500 pidi injekční stříkačka ;-)

27.03.2011, 21:36 |
Ravo | Upraveno: 2011-03-27 21:40:22
nevím co všichni blázníte se speciálním pájením.
Základ je si dobře připravit pájené součásti, tzn. dobře očistit (mechanicky, chemicky - pozor na následnou korozi).
Pak při pájení dodržovat dobrou teplotu, aby se vše dobře prohřálo, ale zároveň se nepřepalovalo (prudká oxidace okamžitě znehodnocuje očištěný povrch).
A HLAVNĚ používat tavidlo - třeba kvůli té oxidaci zahřátého povrchu :)
Takže v 95% všech běžných aplikací vystačí trafopájka cca 100+ W s čistou dobrou smyčkou, používat cín (dřív slitina cínu a olova, dnes kvůli debilnímu RoHS je to cín a stříbro atd.) s tavidlem uvnitř (trubička naplněná kalafunou) a tavidlo kalafunu (dá se sebrat někomu kdo dělá zabijačku a klidně i tu nadrcenou lehce nahřát a spojit zpět např. v kalíšku přesnidávky).
A na smršťování bužírek buď zapalovač (menší a střední) nebo horkovzduška (větší než velký)
[ Link ] Koupil jsem asi 4, pres dva roky pouzivam. Presne na to co ty, smrstovacky, konektory na modely atd... za ty prachy...
dík všem ,zas jsem se něco dozvěděl nového
A ja mam tohle, slape paradne, za ty prachy udela sluzbu...
[ Link ]

28.03.2011, 13:20 |
Jozzo taky máme v práci ty trubičky od Veidecu,ale návod jsem nikdy neviděl tak to vždy dopadlo napikaču :D
Ale to je tím,že jsem to nikdy nezmáčknul uprostřed.
Pokaždé se ten plast protavil a bylo to škaredé.
Asi velká teplota. Na kolik °C to tavíš?
koupím to co tmx806 a tappaja