Navštíveno 2105x

24.03.2011, 14:18 |
Ravo Myslím to v dobrém smyslu pro Japonce a bohužel ve špatném pro nás...
[ Link ]
Jejich mravenčí mentalita je nám úplně cizí, to se nedá srovnávat.

24.03.2011, 14:21 |
Kamil jj, jako RedBaron - věci jako disciplína, hrdost, skromnost, pracovitost atp. to tady většina lidí nezná. Bohužel.

24.03.2011, 14:22 |
Augi Absolutní disciplína a oddanost - pracoval jsem 3 roky s Japonci. Ale jako obchodní partneři jsou hodně nároční, stejně jako na sebe.

24.03.2011, 15:19 |
Kesam Tady nejsou schopný dát aspon záplaty na silnice :-)

24.03.2011, 15:30 |
vypuk Japonci, Korejci... všichni tihle šikmookáči co si prošli nějakým tím "režimem" jsou prostě naučení, že mají makat od rána do večera. Mluvil jsem s jedním Korejcem u nás ve firmě, a říkal - oddanost jedné firmě, třeba i na celý život, makat klidně 16 hodin denně, život prakticky pro firmu. U nich se řekne, že je člověk z Hyundaie a pomalu se mu lidi klaní - a tady? "Pracuji v Hyundai v Nošovicích" "checheché, chochochó". Lidi tam žijí prací, jen bych řekl, že jeden den zábavy pro ně je neděle, ale i tu klidně stráví v práci...
Nicméně by neuškodilo, kdyby se tady ty cesty daly do pucu, klidně aby se stát zadlužil - ale vrátilo by se jim to za pár let! Někdy mi připadá, že lidé v čele naší republiky neumí myslet dopředu... Je to smutné ale je to tak...
to vypuk:
oni ale umí myslet velmi dobře dopředu.
Již teď si zajišťují baráky s bazény a nemovitosti třeba na Floridě a tak... aby až nebudou u koryta, neměli starosti :-)

24.03.2011, 15:45 |
vypuk Tykeev - Jooo vlastně, máš pravdu :-D To umí fakt bezkonkurenčně, pomalu jak ten majitel sazky nebo kdo to, který si postavil hrobku už nevím kde za xx miliard...
Jen mě napadlo - proč stát nezřídí svůj podnik, který by fungoval stejně jako Skanska a jiné firmy, které dělají takovéhle opravy/výstavby/projekty? Takhle se zaplatí předražené projektování, asfalt... sakra - kde ti naši budovatelé komunikací dělají chybu, že furt jsou v cestách díry? Tady cesta za mým bydlištěm se opravuje každý rok!!! Spravovat se takhle moje trička nebo prostě oblečení, tak je to jedná lata za druhou...

24.03.2011, 15:50 |
CRK Nezlobte se na mně, ale že bych chtěl fachčit ve firmě vod nevidim do nevidum... To nééé :-D

24.03.2011, 16:06 |
Pekys CRK: taky nejsi japonec :)
Mě spíš udivilo, jak tejden po tsunami vůbec neřešili rabování, protože by to tam nikoho ani nenapadlo. To že je k tomu teď dohnal hlad a nedostatek hum. pomoci je věc druhá, ale tady jak tě evakuujou, tak se můžeš počítat s tím, že někdo přijde na průzkum tvýho majetku.
Jsou prostě jinde, dost nazorů a postoju bychom jim nejen my mohli zavidet, proto taky verim, ze se dostanou zpatky velmi rychle.

24.03.2011, 16:07 |
vypuk CRK - Kdybys za to měl slušné dukáty, tak bys možná ještě i rád ;)
Taky jsem makal v japonské stavební firmě. Stavěli jsme pro japonského klienta továrnu na výrobu části klimatizace do aut. Ono je fakt, že tam trávili všechny dny, ale firma rodině platila: Dům+energie, jídlo, školky, školy pro děti. Jinak co se týče jich samotných, strašně jim táhne všem z držky a jsou vyloženě vzdělaní a zaměření na jeden bod práce. U všech, s kterými jsem pracoval jsem byl pro ně k neuvěření, že rozumím účtařině, opravit, či dovedu připojit PC na net, sem tam opravit auto. Zkrátka nemají žádnou všestranost. Za to jsem měl u nich velkej bod.
Kde taky jinde než v Japonsku mohl vzniknout termín "karoshi" - smrt z přepracování.
Pracovitost samozřejmě ano, ale nejen prací je člověk živ. Jejich styl života mně právě připadá špatný.
Život je moc krátký, abych domů nosil peníze a rodinu viděl jen v neděli a týden dovolené v roce.

24.03.2011, 18:05 |
CRK Lucni.konik: tak to je hustý... makaj tak, že nemaj čas si ani vyčistit zuby a táhne jim z mordy... :-D
v Benátkách je Sumikei, zezačátku chudáci se museli naučit, že češi kradou. Oni klidně nechávali otevřené kanceláře i v noci, přístup měl kdokoli a tak tam dělníci z linky kradli, holt to museli pak zamykat, ale moc se jim to nelíbilo :-(
Když přijeli na PČR, přijelo jich 5, kravaťáci, ředitel, zástupce, vedoucí, všichni se klaněli, zdravili, prostě moc milí lidi, taky když přijeli a jeden šel natankovat, tak pak všichni kravaťáci vystoupili z auta a šli pozdravit na benzinku, prostě neskutečný ;-)
nova silnice do tydne je fajn, jenze u nas zase nemusim makat 24/7, abych vydelal na silnicni dan.
u nas si te rodina vazi, kdyz se venujes detem, japonec je hrdina, kdyz chcipne v praci. je to proste uplne jinej svet, coz je dano tisiciletym vyvojem ve s nami nesrovnatelnych podminkach. v globalu jsou na tom japonci urcite daleko lepe, nez my, na druhou stranu je tam stale dost veci, ktere by evropan tezko zkousnul. cim vyssi vyzaduju system a poradek, tim vic se musim na ukor toho systemu omezit a potlacit svou individualitu. jinak to holt nejde.
btw. skody po zemetrasotsunami jsou pry nejvyssi v historii.
je to tim, ze tam lehlo tolik domu, nebo tim, ze kazdy z tech papiraku ma v USD trzni hodnotu, jako nase satelitni mestecko?
mam pocit ze teda pomalu kazdej OSVC je japonec :-D
kral007: to si pletes, to jsou zase vietnamci :-)
mno nevim, vstavam posledni tri tydny v 6:30, abych byl do 8h v praci a koncim mezi 20-22h vcecer, kazdy den po-pa
a vetsina znmych co podnika travi praci 12h denne a i vic

24.03.2011, 22:53 |
AR mno nevim...ale treba japonske firmy u nas jsou schopny z lidi stahnout kuzi, viz treba daikin v brne, makej dokud muzes a pokud onemocnis tahni do pryc nechcem te...
kral007: zname, taky tak v posledni dobe travim dny :(
Ale zase mají malé péra tak si to tím kompenzují :)
[ Link ]
Hightower: Jen upřesním, my - Kajima Europe(mimo jiné jsme stavěli i automobilku v Kolíně) a náš klient - Sumikei :-))