Navštíveno 2502x

23.03.2011, 13:54 |
patryck | Upraveno: 2011-03-23 13:55:55
Jelikož sháním práci tak jsem se byl dnes ptát u nás ve VSP DATA,firma co spravuje notebooku,mobily,navigace,tiskárny a dělá servis HP a nevim co ještě. Takže odpovídá mému vzdělání praxi a zkušenostem.Mám zkušenosti s vedením kolektivu, znám toho v oblastí IT (SW,HW,sítě atd.) mraky, mám CISCO certifikáty,CEFLA, vyhlášku 50 a nabídnuli mi práci na dvě směny za 10 000,- Kč hrubýho. Chci se zeptat to je dneska normální? Jak z toho může normální člověk vyžít? To kdybych šel dělat k technickejm tak mám víc.
za to bych v praze nezaplatil ani najem. neni tam nahodou nejaka variabilni slozka k tomu?ja jsem treba taky delal za 14000 hrubyho,ale byla tam proste variabilni slozka.

23.03.2011, 13:59 |
JR Tak zalezi na jakou to bylo pracovni pozici. Pokud to je clovek, kterej "opravuje" zpusobem, ze vyhodi starej dil a da novej, tak se ani nedivim. Takovejch lidi je dneska hromada ....
ne není jen mi paní na personálním řekla,že když je hodně práce tak se dělají přesčasy a ty ze zákona budou za víc,jako tady v Táboře je minimálně nájem 7000,-/měsíčně (rozuměj za byt pro lidi)
a nemluvili v EURech? :-)
normální mi to nepřijde...
mě je to asi jedno at si tam ty lidi dělaj za 10 000,- hrubýho na dvě směny,ale pani na personálním mi řekne,že nabírají 30 zaměstnanců a podle toho co umim odpovídam jenom na tohle?
JR: nejspíš asi tak no
hele, tak běž k těm technickejm, bez ironie, peníze mají opravdu pěkný, ale na druhou stranu je to docela makačka. Ono pokud je v regionu nezaměstnanost, tak proč by zaměstnavatel dával třeba 15k, když na to sežene lidi za 10k.
aha tak už vim proč mi při opravě telefonu přidělaly další závadu.... bud tam pracujou naprostý kokoti bez vzdělání nebo demotivovaný lidi platebníma podmínkama....
teda jako 10k to je fakt hardcore na takovouhle práci... to uklizečka má víc

23.03.2011, 14:53 |
rcman To mě přijde jako dobrej výsměch...
Neřikám že dělám za zlatou cihlu. Ale pod 15.000,- čistýho bych nešel.
prostě když vim všekerý svoje poplatky. Mám určený ňáký minimum...

23.03.2011, 15:03 |
Alííí Jako rcman, a to minimum mám teda rozhodně výš.
jako já budu klidně ,makat od nevidim do nevidim,ale chci za to být ohodnocenej, je mi sice 22 let,ale už mám docela k věku hodně zkušeností protože vždycky jsem dělal co se dalo a jsem šílenej workholik když někde vidim dolary tak bych se přerazil,ale když si vemu,že chci jít do nájmu kterej prostě vyjde na těch 7-8 tisíc tak je to bez šance z čeho ty lidi žijou?

23.03.2011, 15:12 |
Kamil patryck - tohle fakt není normální plat. Takhle ohodnocenej jsem byl na letní brigádě v roce 1996 (operátor na lince).

23.03.2011, 15:44 |
Sau Jak kde, u nás v práci když přijímame nové lidi, převážně ženské, tak dostávajů 55 Kč na hodinu + 30 % prémií. Je to sice ženská práca, ale kdybys k nám nastupoval na tu pozici jako chlap, budeš mět to samé. Takže tu kde žiju to je vcelku běžné ohodnocení práce.
a ja takove lidi nemuzu sehnat za nekolikrat vic :)

23.03.2011, 15:56 |
DaveF hele podle mě si takovej nájem sám nemůžeš dovolit ani z nějakýho průměrnýho platu (např. 18-20 čistýho ??) nájem 8, 3 prožereš, 2 propiješ , 5 nějaký to levnější auto vč. benzínu, něco na sebe (třeba 1tis), nějaký vybavení a elektronika do domácnosti (2tis ??), nějaký další koníčky, výlety, dovolená (2tis ??) a je to celkem 25tis a ještě by sis měl spořit, platit pojistku atd což je celkem tak 30tis, který potřebuješ abys byl single s bytem a ještě si nemůžeš nějak vyskakovat :-)
10 je u nas beznej prumer v kazdy fabrice a to na 3 smeny a prodavacky jsou tak na osmičce, kde je velka nezamestnanost, nema zamestnavatel duvod lidi preplacet...bohuzel realita a taky kapitalismus...

23.03.2011, 16:28 |
Kacko Z tabora je to kousek do prahy, tady dostanes s cisco certifikata vic jako "spravce site junior". Tipnul bych to na 20cistyho. Slusnej najem pro zacatek se da sehnat na okraji za 10.

23.03.2011, 16:40 |
Cenda tohle bych čekal sotva někde na zapadlym meste na Morave, ale ne v Táboře. Jinde tak možná u kuchařky ve vývařovně, nebo uklizečky.
Situace mzdová běžná. Jen nevím, co si představuješ pod tou praxí? Ve 22 letech ji moc mít nemáš, abys mluvil jak toho mraky znáš. Takových jsem viděl mnoho a při 20ti otázkovém testu běžných IT věcí odpovědělo pár jedinců z cca 40 lidí a snad jen dva na vše. :-)
jj také si nemyslím že toho víš mraky, ale zas prostě nějak začít musíš. Nebo to chceš sedět doma a brát podporu? (kterou myslím mít nebudeš)

23.03.2011, 16:58 |
hanx tohle teda nechápu, to já jsem dělal obyč servis notebooků před rokem, jen se střední bez praxe (v té době přerušeno studium VŠ) a měl jsem měsíčně kolem 19k hrubýho za cca 48 hodin týdně. Bylo to v Ústí nad Labem.
3/4 republiky není řádně ohodnocená tak mě to nějak nepřekvapuje
Všichni jsou řádně ohodnocení. Jsou ohodnocení tak, jakou hodnotu má jejich práce v daném regionu. Co je na tom těžkého pochopit? Jestli se v Táboře sto lidí může přetrhnout, aby makali za desítku, tak je to tak asi správně.
Jak píše Kacko, v tomhle věku ti vůbec nic nebrání pracovat v Praze, i s pražským nájmem a případnou dopravou ti pořád zbyde výrazně víc peněz.
ja bych to bral
ranni smena od 9:00-10:00 v tom samo 30 minut na jidlo a dalsi smena od 18-19 a opet 30 minut
jinak za 10 000 bych teda nedelal me staci ty 2:-)

24.03.2011, 08:39 |
mrazik | Upraveno: 2011-03-24 08:44:31
Presne o tomhle byl nedavno clanek, ze mladi lide jdou poprve - nerikam, ze to je tvuj pripad - do prace a chteji plat reditele. Samozrejme jak pisou ostatni, zalezi na regionu a na mire nezamestnanosti atd. Kdyz si vzpomenu na sebe, delal sem i za mene, protoze jsem potreboval praxi, vypracovat se, preci jen se naucit nove veci. Pak jsem presel do prahy, kde me po prokazani praxe a dovednosti ocenili mnohem lepe a ted po 17 letech muzu rict, ze jsem celkem spokojenej a bez problemu zaplatim vsechny zavazky, ale proste to nejakou dobu zabralo, nemohl jsem to cekat od zacatku.

24.03.2011, 09:10 |
Atrey u nás je to zhruba stejné, začátek na 12000,- hrubého, až ukážou, že je na ně spoleh a rozumí tomu tak se plat začne zvedat. Sice děláme izolace, ale spousty mladejch chce hned velký prachy, když už nastoupí a po roce je přezkouším aby se jim zvedl plat,většina umí jen základ,ale pořád remcají že jsou zkušení a přidej víc, ale nakonec umí úplné prd a nemůžu je nikam poslat samotné.

24.03.2011, 13:16 |
Kacko Atrey: Kazdej je totiz nejvetsi machr, nejlepsi balic, kalic a vi vsechno nejlip. A to prece musi zamestnavatel ocenit ne? :)

24.03.2011, 13:39 |
Žigi | Upraveno: 2011-03-24 13:40:47
Celkem koukám kde občas někd žije:) Praha, Zdeny60 s jeho 100 000 + čistýho :) Jenže si představte,že lidi taky dělají za 9500, 10000, mám tu 70 lidí a z nich 65 má přesně takovéhle výdělky, a všechno jsou to lidi k "nezaplacení". Bohužel přidat 70ti lidem,znamená krach firmy, klidně ze dne na den, i tak je to 1,2 mil. pro firmu měsíčně pouze na výplatách! ! Měsíc co měsíc, bez jedinýho zaváhání s jen o den zaplacením výplat.
Po požáru kdy nám vyhořela jedna továrna, jsme od pracáku dostali 6 lidí na výpomoc na půl roku zdarma,hrazeno jimi, vše dlouhodobě nezaměstnaní. Složení, 4 věku 55+ , 2 věku 20 a 22 let...2 ženy, 4 muži, zkrátím to, ty dva mladý, jí jsem tu praktivky neviděl, jen nemocenská,marod,atd.jinak ale zdravá mladá holka co by uměla pracovat,a on ? Neskutečný,mladej zdravej kluk ve věku 22 po střední,a dlouhodobě nezaměstnanej ! Většího lempla jsem nezažil, jen se pořád někde schovával,a když dostal do ruky lopatu,mámem se o ní přerazil. Ze starších pánů 2 klasika, makači, jak ale skončila pracovní doba,tak dom. Jeden zájem o podnik,takže toho jsme si tu hned i nechali a převedli ho na jiný plat. Doteď jeden z nej lidí, i když těsně před důchodem,ale neskutečná prac. morálka....
Takže nechi to nějak vztahovat na tebe, ale prostě ve 20ti, 22, makej co ti síly stačí za cokoli ! Život holt uskromni tomu na co máš, ne že námej stojí 8....prostě musíš mít nájem takovej,jakej si můžeš dovolit,a stačí i rok,když mákneš,a ukážeš co v tobě je,aby jsi byl jak platově,tak životně a spokojeností uplně jinde. Práce je, lidi nejsou, denně to řeším.

24.03.2011, 14:16 |
Bucci | Upraveno: 2011-03-24 14:17:58
no, je to blbý... ale prachy sou dneska potřeba na všechno...
žigi: makej co ti síly stačí za cokoli? tak to moc nesouhlasim. každej by měl alespoň částečně znát svou cenu, problém vidím v tom, že ne všichni stojí nohama na zemi. lidi co vylezou ze školy, tak si myslej, že po roce jsou gerojové, ale jak tu někdo psal, když je člověk nechá pracovat samostatně- katastrofa.
navíc jestliže píšeš, že máš 70 lidí k nezaplacení a dáváš jim 10tis čistýho, tak asi zas tak k nezaplacení nejsou.
no vidíš to, kdyby si to sem napsal před měsícem, zkusil bych se přimluvit v SYSPRU, jeden kluk jim odchází tak dělali výběrovku, ale už tam někdo je. Taky by to nebylo nic extra, ale zůstal bys v oboru a mladym kolektivu.
Příklad kamaráda:
Vystudovaný Gympl, pak Karlova Univerzita v Praze obor Geodezie, ale v posledním semestru skončil. Pak šel na VOŠ Písek následně BIVŠ titul Bc. chytrej celkem slušně umí programovat v Cčku. Bydlí někde na Vysočině. Jediná práce, kterou tam sežene je ve fabrice, kde dělaji kompresory do aut. Dělá na tři směny. S timhle vzdělánim tam jezdí s vozíkem a rozváží díly k pásum, kde se vše montuje. Tam prej kolabujou ženský, např. si dá hlavou o pás atd. Věřim tomu, že kdyby šel makat do Prahy, tak si vydělá mnohem víc. Jelikož chce ale bydlet na Vysočině tak s tim musí počítat a stejný je to i v Táboře, nikde si tu moc nevyděláš (i když 10k je masakr :-( ), pokud tě neposadí na nějakou vyšší pozici, což jako 22-ti letýho kluka neposadí. A bohužel věřim, že i u technických bude nával, i když jarní uklízení už začalo, tak třeba přibíraj.
Squere: jestli umí programovat v Cčku a dobře, tak si klidně může najít práci v Praze externě.
to Vasekkch: to já vim, myslim si, že na to aby se tim ale uživil, bude muset piovat, ale to je jeho boj, určitě půjde pryč, jeho holka ještě studuje, tak asi až dostuduje. Pochybuju, že tam zůstane takhle zatlučenej. Jen je otázka, jestli za tu dobu nezlenivý a bude mít chuť ještě něco dělat :-(. To je ale samozřejmě na něm. Dost o něm. Nebudeme kazit Patryckovi thread.
za 10k v ostravě pracují prodavačky v tescu, ale to mají v čistém + prémie a oběd za 13Kč ;-)

24.03.2011, 18:56 |
Zdeny60 | Upraveno: 2011-03-24 19:00:57
Žigi: tyto prachy jsem měl do r. 2008- dělal jsem pro zahr. firmu. Teď sice dělám taky jakoby pro zahr. firmu, ale jen 4-5 dní v měsící a s platem jsem šel tak na 50%:-( A jelikož mám tedy hafol času. dělám k tomu ještě u kolegy ve strojařině za cca 1,8mi násobek prům. hrubé mzdy, ale potíž je v tom, že momentálně jaksi kolega neplatí tak, jak by měl, ale věřím, že se to v brzké době zlepší a pak to bude balík, až mi vyplatí to, na čem jsem se dohodli.
Jj, nestěžuji si, ale peníze nejsou opravdu všechno...Jsou i jiné hodnoty a čím je člověk starší, tím víc vidí, že pro peníze se dá lehce zničit zdraví (můj případ, sice jsem vydělal na normálního člověka slušný prahcy, ale záda v hajzlu, pamatuji období, kdy bez léku na spaní jsem nemohl usnout, kdepak, prachy fakt nejsou všechno. Někdy je třeba důkladně zvážit, zdali se nepokojit s málem, ale mít čistou hlavu a v duši klid.
Ještě dovětek - když jsem po VŠ nastupoval, tak jako dělník s nástupem 1710 hrubého. Tím chci říct, že k porachům je třeba se dopracovta a ne vyjít ze školy a poručit si 50 čistýho. To s eobávám, že většina zaměstnavatelů hned sáhne po telefonu a začne vytáčet číslo do Bohnic. Vše má svůj čas, i peníze a pokud je prostě nemám, musím svůj život přizpůsobit do doby, než je mít budu. Nelze chtít a mít všechno hned.

24.03.2011, 19:45 |
dolph je to tak jak píše většina.. pracuju v ostravě kde to s prací není nejlepší.. do firmy jsem nastupoval pred sedmi lety za 6200 čistého jako skladník...za 3 roky jsem změnil pozici na řidiče za 11000 čistého.. a tak nějak jsem se pomalu učil novým věcem a dnes jsem na obchodním oddělení té stejné firmy a beru 20t čistého.. na ostravu to docela jde.. a to dělám práci úplně ale úplně mimo můj původní obor :)
Tak ono je to otázka konkrétní lokality a oboru... já jsem před 10 lety nastupoval po škole naprosto bez praxe za tuším 21 tisíc hrubého, což by ještě dneska po těch letech asi dost lidí bralo. Naše firma nikdy praxi nepožadovala, jediným kritériem byla kvalita práce. Nástupák bude u nás dneska asi někde kolem třiceti, ale je fakt, že lidi od IT jsou občas rozmazlení a čekají výrazně víc :) Kolikrát se nám ani nikdo na to místo nepřihlásí. Jenže nejsme Praha, to taky hraje roli.

24.03.2011, 22:15 |
ps Za tisícovku vyřiď živnosťák a začni podnikat. V dnešní době holt makáš na sebe nebo makáš na někoho, je na každém pro co rozhodne. Dobrý IT si práci nehledá, práce si hledá jeho.
Ještě jedna poznámka. Takových ajťáků a "programátorů" mi na pohovory chodí spousta. Logické myšlení, samostatnost a ctižádost ma tak 0,01% z nich, obraz dnešní doby :(.
Squere: v Syspru jsem na výběrovce byl, p. Tůma mi řikal,že ze 16 lidí co tam měl jsem já a ještě dva další byli k tomu, bohužel prý kolega co měl odcházet si to nakonec rozmyslel a on teď přemýšlí zda někoho přibere nebo ne. Nemám hlavu v oblacích myslím,že by se na mě zaměstnavatel mohl v každym ohledu spolehnout. Jsem člověk, kterej když ví,že to firma dokáže ocenit tak se kvuli ní předřu. A hlavně chci se naučit co nejvíc.
ja zacinal v 19-ti na nejakych 11000,- hrubeho. Po roce a pul dalsi firma, 12500,- hrubeho po cca 9-ti letech jsem tam mel kolem 17500,- hrubeho za 8-mi hodinove smeny. Pak propousteli, byl jsem na blacklistu, tak jsem sel delat na servisaka na vstrikolis za 24000,- hrubeho. Ta firma byla ale takovej mega bordel ze jsem po mesici odesel delat servisniho technika na tkalcovsky stroje s polypropylenovyma nitema a extrudery. Jezdim po svete, basic plat kdyz jsem v CR je 21000 hrubyho. Kdyz jsem venku, cca 3x tolik v cistym.
K veci: neni to jen o penezich, nekdy pracovni prostredi, dojizdeni, vzdalenost, pracovni doba , placeny/neplaceny prestavky, kolik dnu dovolene mas atd, vse hraje roli. Ale je potreba znat i svou cenu samozrejme. 10 000,- hrubeho v tomhle oboru je nastupni plat nejake operatoky u pasu ktera rovna PCBecka z krabicky do krabicky. Ale ne tohle, na to bych se jim vysral z vysoka. Hlaven se neomezuj hledanim prace jen v tvem meste/regionu. Ja nemohl najit rok nic v okoli Blanska, po roce jsem zkusil znova Olomouc/Prostejov/Prerov a ejhle, behem 14 dnu tri nabidky a vsude mne brali ihned. Servisak co ted delam, Automotiv vstrikolisy a jeste do Henoywellu na laserovou vypalovacku programator.
Mimochodem, tohle ted pisu ze Sibiře :D :D je tady fakt hnusne.
Osobně si myslím, že by bylo Patryckem korektní uvést, že 10t nástup je mu nabízen právě za tu opičku co bude akorát tak přehazovat špatné díly za dobré a vůbec neodpovídá jeho vzdělání. Na to aby se dostal dál, by musel něco ukázat a když se mu nechce, tak bohužel ( i tak si ale nedělám iluze, že by ho tam čekala raketová kariéra ) - to píšu proto, že zde z mnoha jiných názorů plyne, že si myslíte, že VSP nabízejí 10t Kč za kvalifikovanou odbornou práci což pravda není. ( nejsem jejich zaměstnancem :o) )

27.03.2011, 06:58 |
empiK (M)
Kdyz si uvedomim, ze dostanu dvakrat trikrat do roka jen premie ve vysi rocniho platu co nabizeli tobe a pritom kdyz kupuju potraviny, tak presto koukam na cenu, tak si rikam, jak dneska z toho dokaze clovek zit. A to jeste nemam deti. Ale zase sem Prazak, takze hypo 15t a tak no.