Navštíveno 1592x

zdravím, vím že už tu toto téma bylo, člověk jak asi stárne tak najednou přichází že bych chtěl něco navíc apod, že se chce trochu hnout...
můj dotaz spočívá v tomto:
bydlím v podnájmu, chtěl bych dům, nejraději začít stavět, nebo zakoupit něco mladého..
jde mi to o že se bojím že mi nedají pak hypotéku na potřebnou koupi, slyšel jsem že když si udělám stavební spoření tak se pak více přihlíží k mé vyšší požadované částce.. státní podpora je 1500 kč, není to moc, tak se chci zeptat jestli budou na mě přihlížet úplně stejně když bych si vytvořil spořící účet.
něco o mě: platím 3700 půjčku(zbývá mi 20 splátek), nájem 7500 kč mesíčně - ten by mi odpadnul, pak nějaká platba internet 240 kč a paušál 420 kč, defacto pak krom dojíždění a jídla což si počítám 6000 kč na měsíc my zbytek zbývá, můj plat v průměru za 5 měsíců je 27600 čistého..
ted mi jde o to jestli mi dají hypotéku s tímto průměrným platem, jestli si ty peníze někam vkládat nebo ukládat na hlavní bankovní účet. státní příspěvěk je málo, úroky jsou taky malé, takže ted co?
další rada u koho hypotéku?
pak ještě jsem slyšel verzi překlenovací úvěr, o co se jedná?
díky za postřehy a odpovědi..

20.03.2011, 21:53 |
Cenda máš vůbec něco našetřeno? Já to udělal tak, že jsem si na spořící konto u ING ukládal financ a čekal, až se objeví něco zajímavého, min. 25% jsem chtěl mít v hotovosti a k dispozici ihned (může to při koupi hrát roli a většinou taky hraje). Půjčku si pak beru u stavební spořitelny se současným založením stavebka.
nevím jak funguje přidělování hypoték, ale vzhledem k tomu, že 27.600Kč čistýho je hodně vzdálený průměrnýmu platu (kterej je snad něco kolem 22-24tis Kč hrubýho) ta bych se toho moc nebál, protože jinak by drtivá většina obyvatel hypo nedostala.
z tohodle platu už něco málo ušetřit pude, abys něco do začátku měl. spořící účty dávaj dneska 1,8-2%, což je uplný nic
odpovím jednoduše:
Jestli chceš bydlet, udělej si stavební spoření.
Ze spořícího účtu ti těžko udělaj hypotéku.
no nevím kolik si chceš na hypotéku půjčit ale třeba 1,5 mil ti dají i při platu do 15 tisíc a nic moc kolem toho neřeší, jinak si nenapsal za jak dlouho to chceš realizovat, docela se vyplatí spořící stavebko na 6 let a máš alespoň základ
tak jelikož jsem se stěhoval do bytu, skládal kauci, ještě nějaký dluh poplatil tak mám zatím naspořeno kolem 15 tis kč..
bude se to realizovat minimálně do 2 let, protože přítelkyně ještě dělá vysokou školu, pak se uvidí co bude dál..
chtěl bych si půjčit kolem 2 - 2,5 mil, ale to až pak jak se uvidí dále podle toho jestli se bude kupovat nebo stavět, ale jak tak koukám na internetu na postavené čis starší tak jsou to pálky, takže spíše stavět...
pžemýšlím že asi založím to stavebko, dost lidí chválí raiifaisen bank...?
ted jsem koukal na raiffaisen bank a udělal jsem si kalkulačku a kdybych si půjčil 2,2 mil tak platím 13000 měsíčne
GE monye, mám u nich běžný účet a tam mi to vyšlo to samé na 10700 kč měsíčně
Unicreditbank tam mi to vyšlo na 9200 měsíčne
nejzajímavější je ten Uni ale rád bych zůstal u GE.. jsem s nimi spokojen..
Nechci být skeptik, jsem už postarší generace s jiným pohledem, než vy, maldší. To píšu v dobrém.
Dejme tomu, že mo je 25 let. Vezmu si hypotéku cca 2 mega na 20 let = cc 10 litříků měsíčně.
Budu vydělávat cca 25 litrů čístého, což je nadpůrměrný plat, i když žáýdná vejskačka. Bydlím v průměrném středním městě v bytě, kde platím nájem 4/měsíčně. K tomu inkaso (energie, inet, mobil atd. dalších 2,5 měsíčně). Pak musím jíst. Jsem skromný a na žrádlo mi stačí 5 litrů měsíčně. Občas siněco koupím na sebe, nějaký ten recept atd, prostě jak by řekl poslanec Vondra, mandatorní výdaje k tomu všemu budou dejme tomu 1,5 litru měsíčně. Mám auto = POV cca 5/rok, k tomu PHM 1,5 litru měsičně. Sumasumárum:zbyde mi cca 10 litrů.
Tak do tohodle bych nešel ani za 3 zlatý prasata a to by mi k nim museli dát ještě vlek votrub:-)
Když hypo v dnešní době, tak minimálně polovinu, ale radší více, keš.
Jen příklad z mé hypo:měl jsem 1 milion. Hypo byla 7300Kč. Původně rozpočítáno na 20 let. po 10 letzech jsem kešnul 700.000 do nuly. K tomu jsem měl 1,2 mega keš nasušno, k tomu 700.000 bezúročnou půjčku od zamestnavatele (ó, kdeže ty časy jsou!!) a měl jsem plat cca 90-100.000, spíše o něco více, čistého v té době měsičně. Po 10 letech jsem to vyplatil.
Takto bych viděl hypotéku v dnešní době - kde nás stát rve, sotva se ráno probudíme.
26 čistého a 2 mega hypo = nonsense.
Jiank, pokud jsi tedy dobrodruh, pak ano:-)A nepočítáš s tím, že o práci můžeš přijít, může přijít dítě )to je vážná komplikace, nebo nedej bože 2). Jo, pak ti jde životní standard těžce dolů:-((
samozřejmě, s tím vším se počítá, ale beru to z jednoho platu, přítelkyně až bude mít práci tak pak když budou 2 platy tak si myslím np, ted dám cca pryč 18000 kč a ještě ušetřím, jednou beru 28, pak 26, pak 32, pak 25 prostě jak to jde, ještě přítelkyně má stavební spoření které se také využije, toto vše plánuji cca za 2 roky dříve určitě ne..
takže bude možnost našetřit ještě nějaká koruna, pro představu za 2 měsíce ted od nového roku jsem našetřil cca 11 tis kč... np + k tomu jsem vyplatil dluh cca 6 tis.. mám možnost ušetřit ale ještě bych se chtěl prostě pojistit nějakým tím spořením... jistota

21.03.2011, 19:36 |
Kamil Unihero - udělej si stavební spoření. Pokud si chceš brát úvěr za dva roky, tak je to akorát. Třeba u Buřinky jsou dva roky podmínka, abys ten úvěr dostal.
Zdeny60 - podle toho co píšeš, by si musela většina lidí rovnou prohnat kulku hlavou. Ne každý má takový plat, aby si mohl dovolit našetřit větší část ceny bytu/domu

21.03.2011, 21:42 |
Lubak JJ přesně tak ono je to v různých koutech republiky s platama hodně rozdílné.
Kdyby měl každej z mladej čekat, než našetří 25 % částky co si chce půjčit, tak si byldení budu pořizovat v 50. A než platit nějaký kurvě nájem tak si raději půjčím hned a vemu hypošku a je to.Samozřejmě v rozumné míře splátky v závislosti na tom kolik si kdo vydělá.
Ale myslím, že jako 90 kolíků měsíčně asi běžně moc lidí nemá.
no, to co píše zdeny je opravdu trochu úlet. brát 100 a víc měsíčně, tak si žádnou hypotéku neberu, protože za 4-5let mám na barák našetřeno a jsem bez dluhu.
na druhou stranu je další úlet to, že při měsíčním výdělku cca 30tis čistýho máš našetřeno 15kolíků. to našetří i prodavačka z Lidlu za pul roku
Luke: to není úlet ani náhodou - vždyť jsem to napsal hned v úvodu - měl jsem dvě děti na SSˇ! A to už není prča, kamaráde, to stojí docela balík. A já to chtěl mít splaceno nejdéle do 10 let a k tomu našetřut něco, kdyby něco. Takže od 40 let (to jsem začal stavět, vr. 2000) jsem celkem dost tvrdě makal, abych na to měl, uživl dvě děti, z toho pak už i na VŠ (což je kuwa záhul)a nemusel žrát jen dva suché rohlíky denně, navíc manželka byla s otazníkem, kvůli nemoci...
Kdepak, radši pořádný přebytek a čím kratší doba, tím lépe-nač valit prachy na nesmyslý úrok??
26 bych do toho asi šel, ale setsakra bych se pojistil proti neplacení...
Jo, a abych měl jakous takous jistotu, nechal jsem si udělat of finančního anaylitika finanční plán -hypo vs. SS vs moje příjmy. Abych to viděl v reále. Ten mi ubezpečil v tom, že jediná cesta jak z toho ven, je bezhot. půjčka od firmy, než cpát prachy do chřtánu v úrocích hypobance,nenažrancům (měl jsem tehdá tuším 4,9% nebo tak nějak).
mám za sebou jak střední školu, tak VŠ takže mám reálně představu co na kolik přijde. střední jsem měl v místě bydliště, většinu roku jsem jezdil na kole, takže náklady tak maximálně na obědy, škola byla státní, takže některý učební pomůcky jsme si 1x za rok museli koupit, něco se dalo pořídit ve školním bazaru, největší investice byla rýsovací prkno a sada rýsovacích per (dělal jsem stavárnu). tady žádnej nákladovej hardcore nevidim, chodili s náma i vyloženě sociální případy a vystudovali to. možná to mám trochu zkreslený tím, že mi tenkrát táta sehnal u známýho práci, kdy jsem v podstatě od prváku do třeťáku chodil sobotu co sobotu, většinu svátků a prázdnin k lopatě, krumpáči a míchačce a měl měsíčně pravidelně minimálně dvojku vydělanou (když to bylo jen za soboty), což na účty za mobil a rozumnej život puberťáka stačilo.
VŠ ano, tam už končí prdel, zvlášť když jsem dojížděl do Prahy, kdybych jezdil vlakem, bylo to cca 600Kč měsíčně, další 3K byla kolej, v součtu jsem měsíčně žil za 6-8tis Kč a žil jsem si královsky včetně pravidelnýho rozumnýho jídla a měl jsem prachy i na studentskej život.
tohle všechno jsou položky, ve vztahu k tvýmu příjmům o kterých píšeš, celkem pohodový. navíc na VŠ jsem měl chvíli i práci, takže s penězma problém nebyl.
ale to jsou jenom takový keci v kleci, nevidim do dalšího pozadí okolností, nicméně bezúročnou půjčku v takový výši dneska od firmy dostane naprostý minimum lidí (jestli vůbec někdo).
v jedný věci se s tebou shodnu. do žádný stavby ani koupě bytu bych nešel dřív, dokud bych neměl minimálně 0,5-1mio v keši a to jsou peníze, který při příjmu kolem 30ky měsíčně čistá lze za pár let ušetřit.
JJ. kecY v kleci:-)
realita je pak dost odlišná:-))
to luke: ale počkej já ušetřil za 2 měsíce 15 tis...
před půl rokem jsem marodil, nastěhoval jsem se do bytu, takže to něco stálo..
proto chci tu hypotéku až za 2 roky, mám čas našetřit...

22.03.2011, 15:04 |
Zdeny60 | Upraveno: 2011-03-22 15:14:21
Jasně, je lepší počkat, než jít do rizika, protože třebas jen nemoc to všechno silně zkomplikuje. Jen ještě řeknu a už to nebudu zasíra, že jelikož jsem člověk silně konzervativní, tak jsem si pojistil i svůj výdělek tak, že v případě nemoci by mi bylo placeno asi 35.000 měsíčně a za to jsem platil asi 7 let 600 Kč za měsíc (jinými slovy jsem vypláznul státu navíc 59.000 :-) Ty woe, když to vidímna papíru, tak je mi blivno, ale měl jsem aspoň klid, kdyby se něco stalo se mnou.Holt, tehdá to šlo, byla jiná doba :-((
nevim kolik ti je let (15tis je tak malá částka že i přesto, že jí máš za 2 měsíce, nemá smysl o ní ani mluvit. tyhle peníze si dneska vydělá puberťák za letní prázdniny), ale v tomhle vesměs se Zdenym, naším fórovým dědkem :), souhlasim. chtít s 15ti kolíkama si něco půjčovcat na novostavbu není dobrý. být na tvým místě, tak ty 2roky který máš čas šetřim, při tomhle tempu budeš mít 180K minimálně (což je stejně částka tak akorát na nějakou malou životní rezervu, kterou bych asi nechtěl mít fixovanou nějakými roky výpovědní lhůty na nějakým bankovním produktu-at už stavebko nebo spořící účet, ale asi nic jinýho nezbyde, aby ta banka viděla, že nějakým způsobem dáváš peníze stranou a je pravděpodobný, že budeš splácet)
osobně jsem v tomhle asi magor, ale od tý doby co jsem vypadnul ze školy si dávám prachy stranou přesně kvůli stavění tak, abych si pak tu půjčku musel brát co nejmenší.