Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Pentax K10d vs. ?

o Navštíveno 1464x o
o 18.03.2011, 17:47 | C...arlos
Ahoj, klubáci především zkušenější v oboru fotografie.

V současné době mám dig. zrcadlovku Pentax K10d, s originálním battery gripem, objektiv Tamron 28-75, 2,8, blesk AF360FGZ.

Teď k dotazu. Trochu si pohrávám s myšlenkou, že bych foťák prodal a pořídil něco jiného ze stáje Canon nebo Nikon. Vždy se mi líbil Nikon D80, nebo novější D90. A já přemýšlím, jestli bych si nepohoršil co se týče toho Pentaxe. Nic mi na něm nechybí, možná menší výběr objektivů.

Díky za reakce.

o 18.03.2011, 23:54 | Mr.Scully
Nedokážu ti říct, jestli si polepšíš nebo pohoršíš, protože jsem Canonista. Ale obecně boj Pentax vs. Canon/Nikon je vždycky o tom, že v low-endu dostaneš u Pentaxe za malý peníze hodně muziky, ale v high-endu už prostě musíš zalovit výhradně u C/N. A to musíš vědět sám, jestli tě to chytlo a budeš kupovat lepší a lepší výbavu (pak je přechod skoro nutností) nebo jestli ti stačí relativně amatérské focení a pak na Pentaxu nic špatného není.
o 18.03.2011, 23:57 | Kamil
souhlas s Mr.Scully, líp bych to asi nenapsal...
o 23.03.2011, 11:52 | C...arlos
Díky za názory.

Když bych teda začal nějak vážněji uvažovat o změnu, stojí za to jít do starších modelů D80, D90, nebo novější D3100 atd.
o 23.03.2011, 12:04 | Bucci
přesně jako scully

C...arlos: v žádnym případě D3100/D5000 to jdeš o třídu níž. Doporučim D90 (její předchůdce D80 je levnej a dobrej, ale starej), možná líp ve stejný třídě D7000
případně ještě o třídu výš D200/300/300s
o 23.03.2011, 12:14 | C...arlos
Bucci: díky, já pořád pokukuju právě po D90, ani ne tak kvůli videu, ale spíš, že se mi libí jako takovvá.

Neříkám, že je Pentax špatnej to vůbec ne, na normální pohodový focení více než dobrej.
o 23.03.2011, 20:41 | Mr.Scully
C...arlos - pokud přejdeš, tak to vždycky bude dilema, jestli vzít starší model vyšší třídy nebo novější model nižší třídy... u Canonů jsou "nejhorší" stovky a tisícovky, pak je lepší desítková řada a nejlepší "jedničková", u Nikonů je to prakticky stejné s tím rozdílem, že stovková je nad desítkovou (snad nekecám moc :-) A vždycky novějším modelem získáš nějakou funkci, ale zase u staršího modelu vyšší řady budeš mít třeba rychlejší ostření nebo o něco lepší šum. Zvaž Canon vs. Nikon (je to fuk, spíš co ti bude sedět) a dej vědět cenovej limit - a něco se vybere :)
o 24.03.2011, 10:42 | Bucci
Scully ani moc nekecáš, i když poslední dobou to Nikon dost zamíchal:

Amatérský zrcadlo: D40, D40x, D60
Nástupci amatérů: D3000, D3100 a D5000

Pokročilý amatéři: D80, D90
Nástupce pokročilejch: D7000 (i když tady je to tak nějak mezi pokročilejma a poloprofi)

Poloprofi: D200, D300, D300s (nejstarší D200, ostatní jsou jeho nástupci)

Pak poloprofi Fullframe: D700 (de facto vylepšená D300 s Fx čipem)

Profi: D2x, D3, D3s, D3x (s tim, že nejstarší je D2x)
o 26.04.2011, 22:17 | C...arlos | Upraveno: 2011-04-26 22:20:24
Díky za objasnění. Tohle jsem si potřeboval ujasnit.

Zatím to vypadá, tak že jsem posunul favority na novou D90 nebo starší D300, takže i cenová relace se tak pohybuje, záleží za kolik bych prodal současnou výbavu.

Ještě mě napadá levnější varianta v podobě D80ky, ale to už je starší model, i když si myslím, že pořád dobrej.

Teď jsem měl v ruce C 550D a je na moje ruce neuvěřitelně malej. Držel jsem ho sotva třemi prsty. Což teda k pohodlí moc nepřispívalo. Navíc nevím jak bych si u Canonu zvykal na svislý kolečko, z pentaxu jsem zvyklý na vodorovný řešení.
o 26.04.2011, 23:09 | Mr.Scully
C...arlos - netuším, jak u Nikonu, ale kdybych u Canonu vybíral mezi starším poloprofi modelem a novějším amatérským, tak stejně vezmu ten starší. Nezapomeň, že porovnáváš různé kvalitativní třídy. Předpokládám, že třeba D300 bude mít lepší ostření než D90.

Stejně tak C550D je malinkej foťáček, ale mysli na to, že je to v tuhle chvíli druhá nejlevnější zrcadlovka od Canonu vůbec. Vyšší řady se drží úplně jinak a třeba můj Canon 70D mi sedne do ruky jako ulitej :-)
o 27.04.2011, 08:18 | C...arlos
Já si to myslím taky, že D300 je kvalitativně lepší než D90. Rozdílných kvalitativních tříd jsem si vědom. Pořád ještě zvažuju, jestli takhle drahý tělo potřebuju, pak by třeba víc peněz zbylo na lepší sklo. Proto do výběru zahrnuju i starší D80ku.

o 27.04.2011, 09:32 | Mr.Scully
Tak vždycky je lepší vzít levnější tělo a lepší sklo než obráceně. Dražší těla ti obvykle pomůžou především v rychlosti a přesnosti ostření, lepším šumu na vysokém ISO, lepším držení atd., ale je to objektiv, který rozhoduje o optické kvalitě, o světelnosti nemluvě.
o 22.11.2011, 09:46 | C...arlos
Tak obnovuju toto téma. Pentaxe jsem prodal a teď řeším co dál. Projíždím různě bazary atd.

Narazil jsem na Nikon D300 za 14 000,- závěrka má 50000 cyklů, myslíte si, že je čeho se obávat?
o 22.11.2011, 13:01 | Zdeny60
Hoši, trochu vás zabrzdím v rozletu, co by vlastník D300s a D70s. D70s je o třídu níže a je hlavně o 6 let straší. Nicméně, když budu srovnávat fotky venku za stejných světelných podmínek a se stejným objektivem, v kvalitě rozdíl není absolutně žádný.
Rozdíl 300s je za horších svět. podmínek, kdy může člověk jít klidně na 600-800ISO bez šumu, což u 70s je už problém a druhý a pro mě zásdná rozdíl, že na disleji vidím věci větší, než u D70s. Jinak v rychlosto sotření a ni v počtu ostřících bodů jsem nezaznamenal, že bych s D70s strádal, to ani omylem.
mít D70s větší displej (protože nutnost vyšších ISO řeším stativem a delším časem pohyby nefotím), tak jsem spokojenej, protože opravdu po stránce kvality obrazu v dobrém světle rozdíl fakticky není.

O funkcích, komfortu a snadnosti nastavování nemluvím, ta fotky nedělá.

Čili slušná D90, 7000 a nebo i 80 a budeš spokojen. Otázkou je, co ti Nikon přinese proti Pentaxu v běžném režimu focení...

Chchi tím říct to, že fotku dnes už netvoří v této třídě technika, ale fotograf.
o 22.11.2011, 13:34 | Mr.Scully
Carlos - 50000 je řekl bych standardem, jestli tě bude čekat výměna závěrky nebo ne, to netuším, ale je to stejně o náhodě. Vyloženě bych se toho nebál. Vlastně mě ani nenapadá, že bych znal někoho, kdo by tu výměnu musel dělat. Podle mě průměrnej amatérskej fotograf udělá třeba 10-20 tisíc fotek ročně, takže na dalších pět let budeš mít třeba vystaráno a pak to stejně vyhodíš :-)

Zdeny60 - nj, ale on je právě rozdíl, jestli fotíš na ISO 100 svůj baráček nebo bereš foťák do nějakých horších podmínek. Rozdíly mezi jednotlivými řadami jsou právě obrovské a je jedno, že někdo to nedocení. Já fotím "jen" blbej sport nebo koncerty a s nějakým Canonem 30D bych se mohl jít bodnout - hůř a pomaleji zaostří, šumí, na displeji vidím houby atd. Jestli to máš na krajinky pro amatérské použití, tak stačí cokoliv a rozhoduje objektiv. Ale pro větší tisky, sport, horší světlo a milion dalších (i amatérských) použití je rozdíl mezi třídami sakra znát.
o 22.11.2011, 14:10 | C...arlos
Zdeny60: Při běžném focení mi nenabídne nic speciálního, ale jde především o to, že tady v okolí nikdo pentaxe nemá a známí mají Nikon, takže třeba i to, že si můžeme oboustranně vyjít vstříc co se týče vybavení. Další věcí je rozšíření techniky např. po bazarech - skla, atd.

Jsem spíše zkušenější amatér a chtěl jsem trochu změnu.

Proto prodej K10d a koupě "nového".

O D90 jsem uvažoval, ale tělo je menší než K10d, která se mi držela skvěle.

Displejem si chci polepšit. Takže v případě D300 i D90 je to pohodě.

MR.Scully: tak nějak jsem o tom přemýšlel i já.
o 22.11.2011, 19:42 | Zdeny60
Tak pokud je podmínkou focení ve špatném světle, je to, jak íšeš a jak jsem psal i já. Pka samosebou má smysl řešit vyspělejší model.
Ergonomie u D300s je hodně dost dobrá:-) D7000 je malá.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3309 sekund.