Navštíveno 2894x

Jdu dnes fotit dceru na ples, mám půjčený Speedlite 430EX,
potřebuji rychlý help, jak se tohle fotí ?
na prioritu času a kolik ?
na prioritu clony ?
ISO 200-400 víc nemůžu
objektiv Sigma 17-70mm f/2,8 OS ale potřebuje trochu zaclonit aspon f/5,6
dík máte na to 3hodky :-)

18.03.2011, 15:21 |
soray | Upraveno: 2011-03-18 15:22:32
Mam 430 EXII a foti se s nim super. Vetsinou fotim bud na manual, kde si nastavim clonu i cas (1/40 - 1/100) nebo na A. Citlivost davam podle podminek, v interieru bych dal aspon tech 400. Chce to spis vyzkouset podle aktualnich podminek, kde budes fotit.
Mam pocit, ze jsem psal vicemene na ICQ to same :)

18.03.2011, 15:24 |
soray Jeste bych doporucil nasadit rozptylku a nemirit bleskem naprimo, ale odrazem. To ale asi znas.

18.03.2011, 15:29 |
Atrey určitě fotit do RAWu, ať se ti to pak lépe upravuje. Fotil jsem na plese minulý měsíc a raději jsem si udělal 1-3 před-fota toho co jsem chtěl vyfotit, abych měl představu jak to cvaknout. Sílu blesku jsem si dával sám, hlavně jsem používal rozptylku, blesk je jemněší a nevrhá to ostré stíny.

18.03.2011, 15:37 |
soray | Upraveno: 2011-03-18 15:37:51
No jestli tam bude frmol, tak bych mu doporucil spis blesk v rezimu auto, jinak se z toho zblazni :-) Jinak ale souhlas, par snimku predem nanecisto je rozhodne dobry si vyzkouset. No a RAW je bez diskuze :-)
Budeš muset stejně experimentovat. Já fotil maturák a trvalo mi dvě hodiny, než jsem v tom proměnlivém světle měl přijatelné výsledky :) ISO bych dal na nějakou "přijatelnou" hodnotu (proč nechceš třeba 800?) a můžeš si pohrát s kompenzací expozice blesku (plus blejskat přes difuzer). Nízké ISO nemá cenu dávat, protože budeš mít tmavý okolí. Já nakonec nejvíc nafotil na plnej manuál. Tím nastavíš expozici pozadí na "přijatelné šero" a pak už reguluješ jen blesk, buď přímo na blesku nebo přes menu foťáku.
A vůbec, hlavně si ohlídej dceru, ať ji tam nikdo nevohne v šeru přes radiátor. Víme, jak maturáky probíhají :-)

18.03.2011, 16:37 |
Ravo Difuzer určitě a napřímo, odrazem o strop/stěnu můžeš fotit maximálně někde na chodbách a přísálích, ve velkých halách je strop moc daleko a vrací se málo světla

18.03.2011, 16:40 |
Crimson | Upraveno: 2011-03-18 16:41:51
:-))
jste na mě spustili cizí řečí, co je rozptylka probůh, to je to co se shora vytahuje ?
a to mám vytahnout a sklopit přes ten blesk ?
ted jsem si tu něco zkusil a priorita i automat je naprd,
s manuálem se dostávám na lepší hodnoty a fotka je stále OK
ISO 800 s EOS 1000D ??? ..nene to je humus ! Pojedu na 400
co je difuzer, hele je to v divadle, tak strop asi ne e..

18.03.2011, 16:53 |
Ravo | Upraveno: 2011-03-18 16:57:00
máš dva stupně:
1)"jakobyodrazka" bílé barvy (takový průhledný strukturovaný plast), co se vytáhne a sklopí přes blesk. Je součástí blesku.
2) plastový bílý kalíšek, co se nasadí zepředu na blesk. Není součástí blesku, musíš nosit v kapse (nebo pořád na blesku).
Oboje změkčuje světlo a rozptyluje ho (ale softbox to nikdy nebude), samozřejmě daní za to je nižší "dosvit" - směrové číslo - nedobleskne to tak daleko, je pak potřeba si pohrát s expozicí, EV atd.
Ještě si na obličeje můžeš pomoci nepřímým světlem odraženým od vizitky přidělané na tělo blesku gumičkou (nevím jak ten 430EX, na Nikoňáckým SB800 je taky součástí blesku jako ta rozptylka). Blesk bude mířit nahoru a trošku se ti od té kartičky odrazí dopředu na obličej. Ale nečekej od toho zázrak, spíš je to takový jemný dosvícení a dodání "jiskry do oka".

18.03.2011, 16:55 |
soray
S ISO 400 a clonou 5.6 jsi sebevrah, protože budeš mít všechny okolo tmavý, to nebude působit moc přirozeně. Ale samozřejmě to závisí na osvětlení. Blesk můžeš použít buď napřímo (a nebude to působit moc přirozeně) nebo použij difuzér (který evidentně nemáš) nebo ho namiř nahoru a buď povytáhni tu odraznou destičku, která ve 430EX je nebo tam zasuň vizitku, ať se to od toho odráží.

18.03.2011, 17:11 |
ruffrider | Upraveno: 2011-03-18 17:13:53
u mě obstojně funguje (koncerty-portréty návštěvníků, jinak kvůli atmosféře samo bez blesku) v hodně špatném světle tahle kombinace
priorita času - 1/60 @2,8 ISO 400 na 50mm skle, blesk auto režim, hlava blesku nezvednutá na 90° ale cca 45°+vytažená odrazná kartička(nebo připevněná vizitka, kus bílého kartonu atp, 430 to myslim nemá), chce to trochu zaexperimentovat. Proč 5,6 když 2,8 ti to pěkně odpíchne objekt od pozadí, jen pozor na ostření(klasika na oči)
no tak snad to bude lepší než s interním ne ?
ok dík .. něco zkusím .. každej začíná nějak !
doufám , že se na tom blesku nemusí nic nestavit,
nehodlám ted číst manual..
I Menu Canonu mám Factory Default..
není tam doufám něco spešl pro exter.blesk
1.-2. lamela fakt neřeším ted :-)
Ruff: víš jak kreslí ta Sigma na 2,8 ? pouze střed
Ty voe... tomuhle teda faaakt vubec nerozumim :)
Kloubouk dolu :)
Jeste ze mam alespon blbej telefon s autofocusem :D
Nastavovat tam tohle vsechno tak nevyfotim nikdy nic :D
Ozzy - no tak budeš bouchat středovky no:-D
To je na tom ta Sigma tak zle? Plánuješ z těch fotek dělat nějaké extra velké zvětšeniny?
ruffrider - priorita času a nastavuješ ISO, čas i clonu? To se mi moc nezdá :) Ale jinak souhlas. Prostě manuál, 2.8, čas tak nějak na hranici a ISO rozumně, aby to nebyl extrém ani na jednu stranu (tzn. aby vynikl focený objekt).
Přemýšlím, jestli si zítra na koncert nevezmu 50/1.4 - nemám praktické zkušenosti, na kolik pak vychází hloubka ostrosti. Jasně, jsou na to kalkulačky, ale i tak...
Ozzy - bereš to fakt moc vážně. Odmítat přiclonit Sigmou a místo toho mít černé pozadí nebo zašumené fotky, to prostě nechápu :) Clona/kresba je to, co oželím okamžitě jako první, protože na fotkách do rozumné velikosti to prostě vidět nebude.
mr.Scully - jasně že nastavuju ISO natvrdo(když jsem měl 1000D a nechtěl jsem aby si ta potvora dala sama 1600 a šuměla jak prase) Ty máš ISO na auto? Clonu a ohniskovou vzdálenost jsem napsal schválně pro úplnost informace, tak jak vychází při tom nastavení - když bych uvedl jenom priorita času 1/60 a tečka tak by to asi moc vypovídající hodnotu nemělo, co myslíš? :-P

19.03.2011, 08:44 |
Kamil Mr.Scully - 50 1.4 je na koncerty nebo klubovky super, určitě jí vezmi. Pokud fotím nějakou klubovku, tak nejvíc fotek mám právě 50kou a sem tam něco tokinou 11-16. S 50kou nemusíš na interpreta vůbec používat blesk, stačí osvětlení "stage". Tady je jedna na 1.4
[ Link ]

19.03.2011, 08:48 |
Kamil Ozzy - moc se tý citlivosti bojíš. Fotil jsem jeden maturák (ještě s 350D) a začínal jsem na ISO 800 a skončil na 1600. Na ISO 400 to nebude stát za nic - sice budeš mít fotky bez šumu, ale nepřirozeně nasvícenej hlavní objekt a pozadí bude černý. Z 350Dčka jsem dělal fotky 13x18, který byly focený na ISO 1600 a úplně v pohodě.
ruffrider - tak to jo :) Jinak autoISO vůbec není od věci, je to funkce, která mi v 30D velmi chyběla (pokud fotím koncerty bez blesku, tak jedu 2.8 + 1/100s a nechám se překvapit, co mi za ISO vyjde :) Ale nepoužívám vždy, protože autoISO údajně trošku zpomaluje výpočet expozice (?), prý je lepší mít ho natvrdo, takže na 7D si na pohodičku dám cca 2500-3200 a jedu ;-)
Kamil - nejsou s tou padesátkou pak větší nároky na přesnost ostření? Přeci jen se ne vždy trefíš s ostřením na obličej interpreta :) Ze tří metrů při cloně 1.4 je hloubka ostrosti tak 20cm, to už začíná být důležité se trefit :-)
Jinak s tím širokáčem mi přijde, že jak vlastně zabereš celou scénu a je to třeba na ISO 3200 (protože samozřejmě to není tak osvětlené jako třeba detail hlavy interpreta), tak v tom šumu pak není nic moc vidět. Nebo si k té Tokině přibleskneš?
Jinak tady je jedna fotečka z předávání cen Žebřík (Kollerovo set s Varteckým) - ISO 2500 a podle mě na pohodu ;-)

19.03.2011, 09:57 |
Kamil Mr.Scully - jedu na manuál, takže nastavím expozici tak, aby to důležitý (interpret, stage) bylo nasvícený ideálně a zbytek klidně nechám utopit ve tmě. Členy kapely budeš mít většinou nasvícený ostrým bílým světlem (případně efektovým barevným), takže by přiblýsknutí nemělo být třeba. Pokud už bude třeba přiblýsknout, tak nastavit sílu záblesku tak, aby byl na výsledným snímku co nejméně patrný. Vždycky mi dostanou "fotografové", co to řežou napřímo interním bleskem :-)
Dobrá zkušenost, začínám se v tom orientovat
Nakonec jsem to práskal na manuál:
1/60 - 1/100s,
clona max. otevřeno f/2,8-f/4 dle zoomu
ISO 400 (800 použitelných spíš bez blesku na muzikanty)
a takto fotil najatý fotograf viz. foto se Speedlitem 580EX
akorát, že jemu to rozsvítilo celej sál,
tyjo to byla záře neskutečná..
mně to jen tak požmrkávalo, nevím proč,
tak jsem to směroval přímo přes tu destičku..

ono to vyssi iso tomu pomuze docela dost... pokud je 400, 800, tak je tam vsude tma a zabijes tim to prirozene svetlo...
Ozzy - jj, tohle je ten difuzer, jak psal soray, mám ho taky, stojí fakt asi jen kilo. Tak teď ale nevím, jestli je mezi 430 a 580 fakt takovej rozdíl - už dlouho zvažuju 580EX, ale nevím, jestli si pomůžu... jasně, že směrné číslo je větší, ale zase ne o tolik. Jinak ten najatý fotograf měl koukám asi 17-55/2.8? Divím se, že profíci nemají eLka :-) Mám svůj 17-55/2.8 hodně rád, ale 16-35/2.8 II je přeci jen výš.
Jo a zapomněl jsi sem dát nějaký foto dcery :-)
Kamil - uvidím dneska v Plzni v Inwestu na Smokie, zkusím vzít širokáč s sebou a maličko přiblesknout... pohraju si s tím, doufám, že dostaneme na focení víc než jen tři skladby.
on sirokac se priblejskava obcas dost blbe :))
mmch na 580ce je oproti 430 pro me podstatnej rozdil ten, ze ma konektor na bateriovej grip...

19.03.2011, 11:33 |
Atrey Mr.Scully: taky jsem uvažoval o 580, ale vyhrála to 430, cena je poloviční a určitě nepotřebuju něco ještě více profi na to moje focení, rozdíly byly pro mě zanedbatelné, hlavně bych je ani nevyužil, ale každý má jiné priority. Jedinou nevíhodu 430 je ovládání, má moc zapuštěná tlačítka a je lepší ji ovládat z menu foťáku.
[ Link ] Ozzy: ukaž nějaké foto :)

19.03.2011, 11:44 |
Kamil Mr.Scully - mám 580ku, takže kdybys chtěl porovnat, můžeme se někdy srazit v Plzni. Já jí vzal kvůli rychlosti nabíjení a možností ovládat případný další blesk.
Tak battery grip k blesku nepotřebuju a možnost ovládat další blesk zatím taky ne, čili teoreticky mi stávající 430 stačí. Ale pořád přemýšlím, jestli směrný číslo 58 vs 43 je takovej rozdíl, že by ho člověk při běžném focení (maturáky, koncerty) poznal. Osobně si to nemyslím, na druhou stranu cenový rozdíl 430 vs. 580 je 4 tisícovky a to se v ceně celé výbavy ztratí jako kapka v moři :-)
Kamil - já vím, že už několikrát jsme říkali, že dáme sraz, akorát na to nějak není čas :) Ale jednou to vyjde :)
Ten manik měl tuším stejnou Sigmu jako já 17-70mm f/2,8
Jinak zjištuju, že to ISO je průser pouze při fullsizu, ale normálně se na to koukat dá,
a při web resizu na 1024 už je to úplně v pohodě
ale u těhle interierů je obrovský rozdíl RAW - JPG koukám, docela neskutečnej !
tady asi 100 fotek ale tak jak to vypliv foták v JPG, patlat z RAWu se s tím nehodlám, té omladině tohle stačí.
[ Link ]
Hele, vyčetl bych asi akorát to, že blesk je tam občas až moc zřetelnej (červený oči, divná pleťovka, odrazy), ale jinak pohoda, řekl bych.

19.03.2011, 17:39 |
Bucci Ozzy: měl si to fotit do RAW a třeba to v Zoneru "jen" na férovku přemlátit do JPG (mohl si mít zroje na případný pozdější úpravy...)
na druhou stranu to co na těch fotkách vidět je, asi máš pravdu stačí.. výřez bych ale radši vidět nechtěl
Mr.Scully: jojo, měl jsem ten blesk fakt asi zvednout jako ten manik
Bucci: já RAWy mám .. možná to pro sebe přechroustám
No jinak ISO 400 mi zrní takto

Hm, to teda nic moc, takhle mi šumí zhruba ISO 1600, možná i 2000. Ale asi srovnáváme nesrovnatelné, šum ve tmě (v tvém případě mimo dosah blesku) vždycky vypadá hůř než šum na relativním světle.
jasně .. no 1000ka je přeci jen lowend
tak jsem si dal práci a převedl každou fotku z RAWu,
[ Link ] to už vypadá líp.. bez šumu, červených očí, přepalů atd.
:-) takovej paradox, já pivo nepiju a dcera viz....
Ozzy - to je v klidu, podle fotky to byl už pěknej větrák, takže zaručeně cucala první... a beztak ho tam někomu sebrala ze stolu :-)