Navštíveno 1617x

Po třech týdnech včera úspěšně skončila má story s elektrikářem. Vše začalo tím, že nám večer o víkendu vypadla komplet elektrika na baráku. No, procvakal jsem všechny jističe a naběhlo vše kromě tří okruhů.
Takže jsem druhý den rozdělal rozvodnou skříň a koukal na jističe. Nefungovaly okruhy, které byly připojeny na jednu fázi. Aha, tak jdu ven do HDS a tam mám podezření na prdlou nožovou pojistku. Jelikož si ale nejsem jistej, tak jdu zpátky do RS a zkouším prohodit jističe z funkčních okruhů s těmi nefunkčními. Změna žádná. Tak jo, asi je fakt v čoudu nožovka.
Volám elektrikáře, že potřebuju vyměnit nožovku a domlouváme se na druhý den. Přijede, vymění nožovku, nahodí jističe nefunkčních okruhů a mrd, při nahození zásuvkového okruhu přízemí to vyrazí hlavní jistič. OK, takže chyba je tam.
- "To bude vadnej jistič," povídá elektrikář.
- Mno, to jsem ale zkoušel přehazovat už včera a tím to nebude.
- Ne, to bude vadný a vyhazuje to fázi.
- Tak proč fungují ty dva další okruhy, které na té fázi jsou a vypadnou až v momentě, kdy ty zásuvky nahodíme.
- No to je fakt divný, ale jistič bude vadnej.
OK, mění jistič na zásuvkovým okruhu, nacvakne a mrd, zase je to venku.
- "Tak to tím jističe asi nebylo, že," povídám
- Ale jo, byl vadnej, akorát je tam ještě něco.
Odpojujeme ze zásuvek všechny spotřebiče, rozděláváme zásuvky a hledáme zkrat, ale nic.
- "To je divný," povídá elektikář.
- Tak zkusíme jít od RS po větvi a uvidíme, navrhuji.
OK, jdeme do první krabičky za RS, rozpojujeme levou a pravou větev. Připojujeme levou a OK, levá běží. Připojujeme pravou a mrd, je to venku.
- "To bude chyba v té pravé," povídá on.
- No, to asi jo.
- Tak kde by to mohlo být? povídá on.
- Zkusíme první krabičku směrem po té větvi?
- Tak jo.
OK, jdeme do první krabičky po pravé větvi. Tam není věneček, ale propojení jen čokoládou. Rozpojíme čokoládu, zkusíme a OK. Takže chyba je někde ve větvi za čokoládou.
- "Je to jasný, tady v té krabičce je chyba," povídá on.
- To si nemyslím.
- Ale jo, je, protože když ji propojíme zpátky, tak to vyletí. To bude ve zdi přerušený vedení. Tak krabičku vysekejte a vytrhněte vedení ze zdi, pak zavolejte a přijedu to omrknout.
Bere si 960 Kč (je to 1,5 hodiny "práce" + nožovka za 90 a jistič nevím za kolik).
Samozřejmě mi to nedá a druhý den po práci odpojuji a připojuji postupně všechny krabičky ve směru od té "která to určitě je" až najdu chybu. Opravím chybu a vše jede jak má. Volám elektrikáři, že to mám opravený a potřebuji, aby dojel pořádně domontovat ten jistič a zajistil zaplombování hodin. Jasně jasně. V následujících 14 dnech se domlouváme asi na třech termínech, vždy čekáme jak kokoti, ale nikdy nepřijede. Až včera konečně, doma jsem zrovna nebyl. Byl tam čtvrt hodiny, dodělal jistič, vzal si 360 Kč a zmizel.
A co z toho plyne? Že pro majitele baráku nejsou důležité prachy na jeho stavbu a údržbu, ale musí sám umět všechny profese, které jsou k údržbě potřeba - od zednické až po plynaře. Aspoň tedy mě se to potvrzuje už X let.
Řemeslu čest :-)

03.03.2011, 07:58 |
sotek Bráchovi před cca měsícem a půl odešly 2 fáze ze 3. No bohužel brácha bydlí uprostřed čtyřdomku, takže sme museli kopat přes souseda, nejhorší byl betonový vjezd do garáže. Po cca 24letech šel hliník prostě do háje, takže se už dala měď. Naštěstí pomohli sousedi a kamarádi a bylo za 2 dny vykopáno a nataženo. :-)
šestikule- tož došel si na to až včil?
Ještě že mám toho elektrikáře kterého mám :-D

03.03.2011, 10:39 |
Jozzo Všichni elektrikáři nejsou tak blbí jako ten kterého jsi potkal :D

03.03.2011, 10:46 |
Pekys Kolegovi takhle zkratovala zásuvka v garáži, a elektrikář ji radši odpojil, že neví kde to je a ať po tom radši nepátrá :-DD

03.03.2011, 10:52 |
Jozzo Dneska je těžké najít dobrého elektrikáře
copak elktrikare...proste vsechny remesla...byt jsem radeji komplet dodelaval sam,protoze je to zoufaly...
vcera jedna posledni story s topenarem...chybel mi pripojit zebrik v koupelne,protoze jsem nemel pridelane koncovky na zebrik,no a letoval to stribrem a to ja nemel a tedy jsem to neresil...nicmene jsem ho tam dostaval PUL roku....ve finale sice udelal,ale rikam mu,at mi tam nedava na koncovku klasicky cesani,mrd,stejne ho tam dal,takze jsem to vecer zvova rozsrouboval a ocistil a dal nejaky Loctite,co na to je,neni to nikde opatlany a vypada to fajn...proste PRASATA komplet vsude....
nastejsi si nevzal nic,pac jsem mu to kdysi stejne radne zaplatil,kdyz delal rozvody.....radiatory pred zimou jsem si stejne povesil sam,pac to bych netopil dodnes...hruza a strilet tohle vsechno na potkani....
kazdej nevi kolik by si rekl na hodinu a jeste to dokurvi.....
"klasický česání" - to myslíš jako tech. konopí? jestli jo, nedám na něj dopustit. Teflonový blbinky se nechytali nikde, jen to teklo.
S termínama je problém. Sám jsem teď dostavěl barák a vím, co je bejt nanervy kvůli termínům, aby mohla navazovat další práce.

03.03.2011, 12:14 |
Jozzo Lunci.koník
Na teflonový blbinky + teflonová blbinka spojená s konopím (vyrobek locktite)
nedam taky dopustit,ovšem místo vody vzduch
Já si při rekonstrukci pozval elektrikáře (sám o tomhle oboru nevím ani ťuk), vcelku všechno v pohodě, akorát jedna zásuvka ne a ne fungovat. No uzavřel to tím, že prostě "neví" a hotovo. Já kdybych někdy řekl zákazníkovi, že "nevím, proč to nefunguje", tak mě šéf sežere zaživa... a to v programování jsou věci, které člověk nemůže ovlivnit nebo tušit (např. bug v IE), zatímco u té elektriky tak nějak předpokládám, že vždycky se dá nějakou postupnou metodou chyba identifikovat...

03.03.2011, 18:13 |
Pekys Scully: předpokládáš dobře, jen se musí chtít.
podívejte se do učňáků a rychle se naučte domácí práce. Já bych si od nich teda nenechal opravit auto a vlastně vůbec nic