Navštíveno 812x

Celé ráno googlim ale nemůžu najít z čeho se vypočítává 15%ní daň z příjmu při prodeji nemovitosti která mi byla darována a nemám jí ještě ani 5 let ? je to z prodejní ceny nebo ceny odhadní ? netuší někdo ?
Díky

25.02.2011, 10:19 |
Cenda logicky bych řekl, že z prodeje bude z prodejní a z převodu nemovitosti bude buď z odhadní, nebo prodejní - podle toho, která je vyšší.
Teda napsal jsem to blbě myslel jsem cenu prodejní nebo z rozdílu odhadní ceny v době darování a cenou prodejní ?
Cenda: u převodu to je jasný tam je to 3% z te vyšší částky.
já se trochu vetřu s dotazem, vůbec se v tomhle oboru neorientuju. Jsme v takové situaci, že vlastníme půlku baráku, druhá půlka je v dražbě, máme zájem ji nyní vydražit, následně by jsme jí třeba za rok nebo dva prodali. Jak je to s daněmi v tomto případě? Když to budeme prodávat?

25.02.2011, 11:48 |
Cenda Paczqo > radsi si zavolej na finančák :-))
platil jsi dan darovaci, tak bych řekl, že to bude rozdíl mezi starým odhadem a prodejem.
Cenda: darovaci dan jsem neplatil byl to dar od babičky takže tam se darovaci daň neplatila, no snažim se vyhnout volani na FÚ nevim jak jinde ale v HK jsou uřednice na FÚ hodně nepříjmené exempláře uřednic.
Měla by to být daň z prodejní ceny... Aspoň my to tak měli. A to sme ještě měli tu zasranou progresivní 32%...
Už jsem to našel - Základem daně z příjmů je prodejní cena snížená o náklady s tímto příjmem souvisejícím, tedy o pořizovací cenu, poplatky za notáře, advokáta, správní poplatky, znalecký posudek, náklady na údržbu, zvýšení hodnoty nemovitosti atd. V případě, že se jedná o nemovitost zděděnou či darovanou, výdajem je cena zjištěná pro účely daně dědické nebo darovací. Příjmy z prodeje nemovitosti patří mezi ostatní příjmy dle § 10 zákona o daních z příjmů. Výše zaplacené daně pak závisí na výši vašich ostatních příjmů a daňovém pásmu , do kterého se dostanete.

25.02.2011, 14:41 |
Cenda no hlavně to prodej a zaplať co nejdřív, než si Kalousek usmyslí, že univerzální daň 20% bude už zítra i na vzduch, co dejcháš.