Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Dotaz pro fotografy - ostření krajiny

o Navštíveno 2469x o
o 12.02.2011, 19:44 | Zdeny60
Celkem hloubám nad publikací p. Netopila - Jeseníky. Jde o nádherné fotografie z Jesenické přírody, neskutečně citlivě zvolené kompozice a hlavěn, co mě na tom fascinuje, je obrovká ostros a taky to, že vyfotí rozhled, kde má zaostřenou trávu pod objektivem i 15km vzdálený hřeben a vše mezi tím.

Je mi jasné, že to jde jen s dokonalým stativem, vysokou clonou, ale otázky zní:

Kde je optimální ostřící bod? S tímhle asi zápasím...

Jak volíte clonu při dejme tomu jasném slunečném odpoledni třba teď v únoru? Já používám kolem 8-10, ale bude to chtě zřejmě ještě asi o hodně víc, ne??

o 12.02.2011, 19:50 | Zdeny60
A zde jsem si našel odpověď :-)
[ Link ]
o 12.02.2011, 19:54 | Crimson
tak tak .. poslední dobou toto hodně používám, myslím ostření přes LiveView, hlavně noční fotky..je to super jak si to zvětšíš na LCD, nějaký vzdálený detail a skvěle zaostříš ..
o 12.02.2011, 20:20 | Zdeny60
Ozzy: pročetl jsem si článěk o technice dvakrát, snad jsem mu poroumněl, ale jedno je jisté: nemám na to aparát /D70s).

A jelkož jsem byl už před časem rozhodnut jej vyměnit za novější typ, uvažuji o D300s či D7000. Na webu jsem nenašel, jestli umí při LV zvětšit obraz. Nevíš? Ale ty fotíš canonem, ne??
o 12.02.2011, 21:31 | Kamil
jde to i bez liveview, říká se tomu hyperfokální vzdálenost
o 12.02.2011, 21:33 | Kamil
Zdeny60 - ač jsem 7000ku v ruce neměl, tak předpokládám, že to bude řešený stejně jako u Canonu tzn. zvětšení 5x a 10x.
o 12.02.2011, 22:07 | Crimson
Nikony neznám ale musí to fungovat stejně..
o 13.02.2011, 00:15 | Mr.Scully
1. Pokud fotíš krajinu (tzn. dejme tomu poměrně vzdálený objekt - les apod.) na nějaké široké ohnisko, tak v podstatě při jakékoliv použité cloně bude hloubka ostrosti nekonečno. Liší se jen to, ODKUD ta ostrost bude, může to být od metru nebo taky od padesáti metrů. Tzn. ano, pokud tam budeš potřebovat i ostrý šutr metr od tebe, tak třeba někam k f16 půjdeš (a je třeba řešit hyperfokální vzdálenost). Ale v 90% případů je zmíněná f8-10 naprosto dostatečná. Zvlášť pro APS-C čipy (někde jsem četl, že u fullframů je dobrý chodit k f16, zatímco u APS-C to význam nemá - fyzikální zdůvodnění si nepamatuju).

2. Sweet spot objektivů bývá někde kolem f8, výš už se to lehce zhoršuje, od f16 se už znatelně projevují optické vady.

3. Manuální ostření přes live view je fajn, ale nevěřím, že v 95% případů má u ultrazvukových objektivů smysl. Pokud fotíme případ, kdy je hloubka ostrosti malá a zaostření klíčové, tak ultrazvuk si obvykle poradí i se špatným osvětlením a pokud je vyloženě tma, tak naopak nepomůže ani live view ;-)
o 13.02.2011, 08:33 | Zdeny60
Dobře, ale na CO tedy ostřit, pkud v automatickém (ne man.) ostření? Na ten kámen a nebo na horizont? Mně plyne, že na ten kámen. Tzn. zvolím si ručně ostřící pole, D70 jich má jen 5, tedy ten spodní, umístím do něj kámen, zaostřím na njě a je tedy předpoklad, že při f8-10 bude ostrý i horizont 20km za ním??
o 13.02.2011, 09:11 | xenon04
Zdeny60: můžeš ostřit kousek za kámen (záleží na ohnisku a cloně) - tady je to i s popisem a tabulkou [ Link ]
jen se v terénu celkem špatně odhaduje ta vzdálenost od oka, takže liveview ti pomůže zaostřit přesně tam kam chceš (o tom je ten článek na který jsi odkazoval nahoře)
o 13.02.2011, 09:14 | Kamil
nikdy neostřím na horizont. Snažím se ostřit na hyperfokální vzdálenost. Vždycky je ale lepší, pokud jsou dokonale ostrý objekty, který jsou k tobě blíž a zaujmou oko jako první. Vzdálený horizont až tak ostrý být nemusí.
Žádný umění, ale jako příklad to snad bude stačit:

ostřeno na ten uschlý strom, clona f13

[ Link ]

tady jsem zaostřil na nejvzdálenější šutr, protože na hladinu by se ostřilo docela špatně. Jak je i na tom malým obrázku vidět, pozadí už tu není dokonale ostrý, ale myslím si, že to vůbec nevadí.

[ Link ]
o 13.02.2011, 09:16 | Kamil
xenon04 - nemusíš ostřit od oka, dá se využít i ukazatel vzdálenosti zaostření na objektivu (pokud jedeš podle tabulky)
o 13.02.2011, 09:41 | Crimson
já na to jdu trochu jinak, scénu nafotím běžně třeba 10x, pokaždé jinak ostřím a exponuju,
a teprv na PC vyberu to , co lahodí oku..

foto k příspěvku  od Crimson

o 13.02.2011, 09:41 | Crimson

foto k příspěvku  od Crimson

o 13.02.2011, 11:11 | Mr.Scully
Zdeny60 - pokud zaostříš na tu hyperfokální vzdálenost (plus mínus), tak ano, při cloně 8 a širokém ohnisku bude naprosto spolehlivě ostré i cokoliv 20km daleko.

Stejně si troufám říct, že na úrovni fotek 10x15 nebo fotek ve velikosti rozlišení monitoru to skoro "nejde posrat". Nepamatuju, kdy bych měl statickou fotku nějak blbě ostřenou a to opravdu hyperfokální vzdálenost v terénu neřeším. Jen při ostření používám selský rozum.
o 13.02.2011, 13:03 | RedBaron
Já používám trochu zjednodušené pravidlo, že když fotím krajinu a použiju clonu F/11, zaostřím metr od sebe a od půl metru donekonečna mám všechno ostré. Pokud by měl foťák opravdu ležet v trávě, pak bych radši i přes rozmazanost difrakcí použil clonu 14-18, zaostřil jen kousek za tu trávu a exponoval. S DSLR můžeš hned kontrolovat výsledek a přizpůsobit nastavení.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.8596 sekund.