Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Někdo přes autorský zákon

o Navštíveno 589x o
o 10.02.2011, 16:34 | AR
Řeším teď jednu zapeklitou otázku ohledně autorských práv na SW

Nastoupil jsem do jedné firmy jako asisten/programator atd...měl sem jako jeden z úkolů naprogramovat interní firemní systém. Stávající systémy byly děsné a nedalo se s nima moc pracovat, takže nezbýval než to celé stavět od začátku.

Všechny systémy jsou založeny na web aplikacích. Zaměstnavatel trochu tlačil, že je potřeba všchno honem honem, takže pro mě bylo schůdnější vzít mnou vyvinutý redakční systém, do kterého se "jen" doprogramovaly komponenty co byly cílem úkolů.

Jenže zaměstnavatel teď začíná s náma celkem zametat, mění podmínky atd., takže mám sto chutí si zbalit kufry a jít zase o dům dál.

Otázka je, můžu zaměstnavateli stopnout mnou nasazený IS, odstranit kódy co byly vyvinuty před nástupem a nechat zaměstnavateli pouze části aplikace co byly vyvinuty v rámci zaměstnání? Nebo má zaměstnavatel také právo na tento CMS který byl vyvinut mimo pracovní poměr?

Původně jsem to nechtěl řešit a klidně mu tento systém darovat při odchodu, ale tím jak se začali chovat, jsem se rozhodl že nic nebude (pokud to teda pude ;) )

o 10.02.2011, 16:47 | Only_One
když budeš zedník a nasere te šéf tak taky tu zed pred odchodem budeš bourat? on si tě platil za tuhle práci a ten systém je jeho a né tvuj
o 10.02.2011, 16:53 | dolph
OO.. ale část systému "vytvořil" před nástupem k němu.
o 10.02.2011, 17:05 | AR
OO jasně že tu část co sem doprogramoval během práce mu předám, jde mě o tu část co jsem vytvořil před nástupem.
o 10.02.2011, 17:08 | AR
jednoduše to vypadá tak, že existuje nějaké jádro - to má základní funkce pro práci s uživateli, základní prezentaci textů atd. tento systém je je modulární, takže nebyl problém vytvořit "jakousi" nadstavbu a která pak splňovala dané požadavky. Tato nadstavba co byla cílem práce je jako samostatný celek, je možné ji ze systému vyjmout ovšem nebude bez něho pracovat, aby fungovala tak by ji zase někdo musel modifikovat pro jiný systém a tam ji nasadit (např. do joomly, drupalu apod.)

prostě mě jde o to jak se zaměstnavatelem vyjebat když on teď solidně vyjebává s náma :(
o 10.02.2011, 17:19 | hanx
No škoda, že tě nenapadlo řešit tyhle podmínky s ním předem... :( Co třeba mu prodat licenci na ten svůj program?

Jinak přijde mi to celkem logický, že by firma neměla mít právo používat software který vyvinul někdo jiný bez toho, aby měla licenci... Jenže ono je to těžko říct, může v tom bejt spoustu právních kliček
o 10.02.2011, 17:28 | kozlustechnykus
Zeptej se OSA, kdyz uz tak bojujou za autorsky prava:))
o 10.02.2011, 17:32 | Sau
No spíš než OSA tak BSA.
o 10.02.2011, 17:33 | AR
no ono licenci mu prodat nešlo, protože tenhle soft se neprodává jako běžný sw, ale ostatním klientům se dává do pronájmu, žáden klient nemá přístupy ke zdrojovým kódům a všechny aplikace běží na našich serverech. Tímpádem pro mě nění problém vzít, strány informačního systému deaktivovat, stáhnout zdrojové kódy které byly vytvořeny pro zaměstnavatele, ty mu v elektronické podobě předat a dále se s ním nebavit.

Ale jde mě o to zda, když tento stav zaměstnavatel požene k soudu bude v právu nebo ne. Navíc tyto stránky využívají šablony ktere jsou multilicencovány na mě(resp na firmu), takže v případě že by se projekt ukončil, neměl by mít právo tuto šablonu využívat.

Je to solidně komplikované no, zpočátku jsem to nechtěl hnát takto do extrému, vše bylo ok a spokojeny byly obě strany....ovšem firma jde do sraček, takže hází zaměstnancům pod nohy klacky.
o 10.02.2011, 18:43 | Šestikule
Podle mě je směrodatné, jestli si ho o tom, že používáš část existujícího externího jádra zaměstnavatele informoval nebo ne. Protože on ti zadal nějakou práci v rámci tvé pracovní náplně. Ty sis ji dejme tomu "ulehčil" tím, že si použil už část dříve napsaného kodu. Ale pokud si ho na toto neupozornil a neošetřili jste to smluvně předem, tak asi těžko teď můžeš z té práce tuto část vyjmout - zvláště když tím lehne celý ten projekt.
o 10.02.2011, 18:46 | mr.brain
Jako Šestikule. Pokud chceš opravdu solidní radu, doporučuji už výše zmíněnou BSA (by mne zajímalo, jestli se tím vůbec budou zabývat, když ke svým závazkům se staví zády) anebo úplně nejlépe nějakého pravníka z téhle oblasti.
o 10.02.2011, 18:51 | AR
No tak projednáno to bylo, resp bylo to oznaméno jednomu nadřízenému zda by to nebyl problém, jestli se to dostalo k tomu nejvyššímu netuším. Ovšem píseměn to sepsáno není.
o 10.02.2011, 19:20 | Šestikule
No je to těžký, takhle to podle mě dělá většina programátorů. Aspoň tedy já to tak dělám taky. Když po mě něco zaměstnavatel chce, koukám se nejdřív, jestli už jsem něco takovýho nedělal, abych to použil, upravil a nemusel se s tím prcat znovu.
Když je to něco zásadnějšího z mé tvorby nebo je potřeba koupit externí multilicenci (třeba zrovna teď taky řeším šablonu od někoho jiného), tak mu řeknu kolik to obnáší finančně anebo že to kupovat nemusí, ale budu to třeba místo týdne dělat tři měsíce nebo to nezvládnu vůbec. Ale jako tyhle věci musí být vyřešené a finančně vyrovnané než se do toho pustím.
Ono je divné už to, že máš nějakou multilicenci na sebe. To by třeba u nás bylo bráno minimálně jako hrubé porušení pracovní kázně, protože veškeré tyhle věci jdou přes IT, které zajistí aby vše bylo licencována na zaměstnavatele a nebyl problém se sw auditem.
o 10.02.2011, 19:36 | AR
jasně hlavní důvod je ušetření práce, tady byla rozhodující rychlost nasazení.
Multilicence šablony je na mě(na firmu) protože se systém prodává jinde, resp mnou vyvinutý sw má firma, ten využívá šablony dodavatele a aby se mohly využívat je potřeba je zakoupit, našim klientům už je pak můžeme předávat se systémem.

stávající zaměstnavatel je v podstatě v podobě "klienta" takže využívá všechny možnosti, původně totiž byl jiný záměr jak se celá situace bude řešit dál - z běžného pracovního poměru přejít do smluvního vztahu, kde by jsme jim poskytovali nějaké služby atd.

jak říkým pro mě není problém celý systém jedním klikem stopnout, spíš mě jde o to zda mě může soudně přikázat mu předat cely systém nebo ne.
o 10.02.2011, 20:09 | Šestikule
na druhou stranu, jestli by to došlo až k soudu a ty jsi schopen prokázat, že to jádro je tvoje a existovalo už dříve, tak bych řekl, že je právo na tvé straně. Samo v případě, že ti za to jádro zaměstnavatel extra nezaplatil.

Ale fakt těžko říct. Zaměstnavatel je de facto tvoje rukojmí, protože když si "odneseš" jádro, tak je mu zbytek k hov.u. Nicméně tím pádem bys zase nesplnil pracovní povinnosti (vybudování systému) za které ti zaměstnavatel zaplatil - nebude chtít pak vrátit mzdu?
o 10.02.2011, 20:46 | AR
no jako prokázat vlastnictví systému si myslím že není problém, hlavně protože se prodával mnohem dříve než sem u nich nastoupil, zaměstnavatel nic extra nezaplatil, resp nemá mi to jak dokázat.

V podstatě ano, teď je muj rukojmí a nebýt této páky tak by to bylo naopak a rukojmí bych byl ja no ;), jako když si vemu jádro a jemu necham zbytek tak mu to bude k hovnu to je pravda, jen do té doby než to někdo modifikuje pro jiný systém.

Ono stejnak bych se radeji vydal cestou oboustranné dohody a domluvit se na klasických smluvních podmínkách jako jsou s ostatními klienty. Ale pokud nedojde k domluvě tak mě právě zajímá tento extrém, abych pak nakonec moc neostrouhal :(

Ono celé vedení téhle firmy žije hodně mimo realitu a ani neví co se ve skutečnosti dějě....
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3634 sekund.