Navštíveno 3547x

24.01.2011, 14:27 |
Sigi Ahoj, mám otázečku na místní stavebníky a jiné techniky. Nechá se u plastového okna vyndat zasklívací lišta bez poškození? Případně jak? Na fotkách je vidět použitý profil okna. Moc dík Sigi

24.01.2011, 14:27 |
Sigi
Sezen si spachtli, tak 3cm, v pulce to vraz mezi listu a ram okna, melo by to jit. Jak budes mit jednu venku, tak zbytek se dela takovejma hackama. A dej bacha, aby se ti nejak nehla ta tabule nebo nevypadla. Je tam jen vlozena a klinkama vyrovnana.
Přesně jak píše tappjata,jen pozor,ať máš tu špachtli rovně v té drážce mezi lištou a tím rámem,jinak si můžeš udělat na liště nebo na okně zářez,špachtli tam lehce naťukni a lištu jakoby odmáčkni.
další lišty buďto háčkem a nebo zase špachtlí(teď už od kraje z načaté strany)

24.01.2011, 14:53 |
Sigi Dík. Taky jsem to chtěl takto udělal, ale raději jsem si to ověřil, než zničím okno (dveře). :) Tak ještě nastíním, proč to řeším. Mám prohnuté balkónové dvěře a mezi panty mám slušnou mezeru a silně tam profukuje. Co jsem zjistil, tak je potřeba vyndat skla a potom se nechá ten rám trochu srovnat.
po odlištování maximálně dokážeš to křídlo roztáhnout trochu do strany,směrem k pantu,vsunutim takových podložek,uvidíš při odlištování
jinak když otevřeš křídlo úplně,tak jsou z boku na kování(většinou) takový otočný kolíčky a podle toho,jak je natočíš,ti to bude to křídlo při zavření dotahovat k venkovnímu těsnění.
Další možná věc je ta,že celý křídlo bude chtít natáhnout směrem k pantu,jestli ty kolíčky na křídle nezajížděj za kování,co je v rámu,ale takhle se to těžko popisuje :-)
přesně jak píše paymen - když to úplně otevřeš,tak tam budou pod nějakou gumou schované imbusy,pomocí kterých to zkoriguješ. Jsou tam právě z těchto důvodů;)

24.01.2011, 15:15 |
Sigi Ty kolíčky mi právě nedošáhnou na kování v rámu. Nevím jestli to bylo už při montáži, nebo jsme si to udělali sami. Okna mi montovali v roce 2005 a používali jsme pouze jedno patro. Tyto dveře jsou v podkroví a nechli jsme je celou dobu vyklopené, takže se asi prohnuly. No a u výrobce už nic nezjistím, protože to jsou okna od AQ.

24.01.2011, 15:19 |
Sigi Ješte se na to jednou juknu. Případně se poptám u firem v Benešově, co montujou okna. Nechal by jsem rovnou seřídit okna v celém baráku.
jak je dole na pantu taková ta kostička,tak z boku je nejspíš imbus,podle toho,jestli ho budeš povolovat nebo utahovat,tak křídlo pojedebuďto blíž k rámu a nebo naopak,na křídle je nahoře v rohu(u pantu),taky imbus a ten dělá to samé jako spodní,musel bys obouma.
pod tou dlouhou kdyrkou na spodním pantu bude štelování nahoru a dolu.
Jenom pozor,ať si to celé nerošteluješ :-)
A nebo si někoho pozvi,jak píšeš,všechno seřídí a máš klid

24.01.2011, 19:49 |
MazliG | Upraveno: 2011-01-24 19:56:11
a to je tak, když chceš nízkou cenu a použijou na balkonovky stejná křídla co na okna, tj. okenní - které není staticky vhodné a prohne se - vždy u kliky směrem dovnitř jak svislé tak vodorovné profily. Občas pomůže vysklít, vzít samořezy 3,9x19 a cik-cak je nahulit do výztuže, kterou trošku přemůžete - ale na 90% to nepomůže. Můj odhad pouze ...
zkus dopátrat výrobce - nejsnažší cesta opravy, nebo výroby nového křídla

24.01.2011, 21:30 |
Sigi | Upraveno: 2011-01-24 21:31:24
Po výrobci pátrat nemusím. Jsou to AQ okna, která skončila po vytunelování v konkurzu. Po přeměření jsem zjistil, že je to jak říkal paymen. Pokud při zavírání zatlačím dveře směrem od kliky k pantum, tak se to těma kolíčkama krásně dotáhne.
AQ okna - no vidíš, tak to majitel, pan Chomát - povoláním průvodce po Praze směle podniká ve firmě OKNA.EU - kde dováží okna Slovaktual ze slovenska - takhle se podniká .... .o( 500 mega sekerka a juchů znovu