Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > RC letadýlko

o Navštíveno 1037x o
o 23.01.2011, 10:53 | AllInOne
Celkem mě zaujalo kámošovo RC letadlo a tak jsem se díval, co se dá sehnat.
Aby to zase nestálo ranec a chvíli to vydrželo. Do oka mi padlo toto, co vy na to?

Je to na něco, nebo se koukat úplně jiným směrem?

[ Link ]

youtube:
[ Link ]

o 23.01.2011, 11:34 | Kamil
Jak dlouho vydrží se odvíjí od toho, jak dobře umíš lítat.
o 23.01.2011, 11:44 | Tomak
Jestli jsi nikdy nelítal, bude lepší el. větroň s rozpětím min. 1500mm. Je postatně hodnější než ta polomaketa. Nejlépe z EPP(téměř nerozbitný materiál).
Nebo vybrat něco podobného...
[ Link ]
o 23.01.2011, 11:44 | AllInOne
Kamile, jedná se mi spíš o motor a celkově o to letadlo, jestli to třeba není slabé, jestli prostě nesáhnout po něčem jiným ...létat? naučím se
o 23.01.2011, 12:01 | Crimson
pěkný ..
o 23.01.2011, 12:08 | Paczqo | Upraveno: 2011-01-23 12:09:17
Do začatku bych doporučil letadlo typu beta 1400 aby ses naučil protože pokud neumiš vubec litat tak letadlo s křidelkama do začatku neni moc štastne a taky zjistil zda tě to bude bavit. A až pak přemyšlel o něčem takovem jako je ten mustang i když ne v setu potvrdi to dost lidi že set jehrozně omezujici a dělanej v poměru cena vykon takže je vždy lepši koupit lepši klidně starši radio a k tomu letadlo idealně si ho postavit u modelů z EPP to neni nic složitého.
o 23.01.2011, 12:24 | Tomak
Křidýlka přeci nemusí používat. Až se naučí lítat, tak je může používat a nemusí kupovat jiný éro. Jinak s rádiem souhlas, koupit starší-lepší než je set. Ale jestli to chce na "takový to občasný lítání", tak set je nejlevnější varianta.
o 23.01.2011, 12:25 | assassin
do zacatku urcite nejakej EPP zacatecnickej stroj ala belanca... ty polomakety stihacek letej rychle, jsou nestabilni.. nic pro zacatecnika
o 23.01.2011, 12:47 | ps
Jak psal Tomak. Do začátku něco pomalejšího, než se naučíš létat osmičky, výkruty, na zádech chvilku potrvá. Hlavně u rychlejšího modelu jednou uděláš chybu a rozsekáš to.
o 23.01.2011, 12:50 | Zdeny60
JJ, "lepší" letové vlastnosti už má jen SPit:-)

určitě ne pro začátek, to je otázka 10s a končíš, protže ani neodtsartuješ, to si nedělám srandu, to holt fakt. Pro začátek ideáln elektrovětroň, kde se naučíš neplést si strany a když náhodou dojde "ke krizi", tak pustáš knyple a on se srovná sám - což WWII stroj určitě ne.

POkud bys chtěl začínats "akrobatem", což taky lze, tak EPP stroje typu Blast,Zoom a jiný potvory z EPP, u kterého zmenšíš výchylky všech ploch tak na 25% a těžiště posuneš na maximum dopředu. A to pak letís amo a nechá si to líbít i nějaký to dudlání na pádovce.

Kdepak, P51D není ten správný začátek..
Jinak na EPP (nikoliv E-PST!!) ti postačí zprvu motor 150W, regl 15-18A, 3sLipol 750-1200mAh a váha éra kolem 400-550gr. rozpětí kolem 1m.

Až zvládneš základní letové návyky, pak u něj (toho EPP 3D) zvýšíš výchlyk na 100% a apk, až tohle zvládneš ve všech ozicích od sebe/k sobě na zádech/ niormálně, si kup tohot P51D nebo radši SPitta:-) S tím budeš mít ten správnej adrenalin. A pka pořídíš Spitta 750mm v celokompozitu www.savex.cz například, tak 400W na hřídeli a to je střelba:-)
o 23.01.2011, 13:01 | ps
[ Link ]

Sakra, toto téma mi vrací dávné vzpomínky. Pěkně stříďák, 10 článků, vystoupat do 200m a pěkně kolmo k zemi, ach jo, kdyby byl tak na modelařinu zase čas
o 23.01.2011, 13:08 | Zdeny60
Když tak něco jako tady: [ Link ]

To je hukot:-)6sLipol, 5kW.....
o 23.01.2011, 13:27 | ps
Toto už je soutěžák, ja to měl na víkendy :-))
o 23.01.2011, 13:42 | AllInOne
Pěkně se to rozjelo :o)

No, byl jsem teď lítat jeden den s kolegem co si to pořídil a celkem se mě to líbilo, i když jsem to neovládal, ale on on měl nějakýho široký plachťáka, co sám říkal po 3 dnech že by to chtělo silnější motor. Když to píchl do země, nic se nestalo, ten materiál byl jak polystyren.
o 23.01.2011, 15:10 | Zdeny60
EXTRUDOVANÝ POLYPROPYLEN!!!

PS: to není "soutěžák", to je nástroj mistra Evropy:-)
o 23.01.2011, 17:19 | EAST
To mne neco pripomnelo :-D
Cca pred 3 lety jsem mel stejny napad si poridit RC letadylko, kazdy mne rikal at si poridim neco, jak radil Tomak, ale ja si rikal co s tim :-), tak jsem si koupil Cesnu, ktera dokazala litat az cca 60 km/h. No vysledek byl takovy, ze jsem s tim vzlitnul kolmo vzhuru a to same hned dolu.. holt to reaguje trochu jinak nez RC auta no :-)takze result: 20sec letu = -5500,- :-( holt zas tak jednoduche to neni no.
o 24.01.2011, 09:10 | Jozzo | Upraveno: 2011-01-24 09:11:36
do začátku určitě pomalé letadýlko z EPP
o 24.01.2011, 09:11 | Jozzo
[ Link ]

aeroškola
o 24.01.2011, 09:46 | assassin
taky se dobre zacina se samokridlama jako je toro od telinku... jedina vada je ze to nema proporce klasickyho letadla ale je to skoro neznicitelny a lita to fakt pekne.
me aktualne chytly RC heli :)
o 24.01.2011, 10:04 | Zdeny60
Hezký odkaz.

jen malá opznámečka na první pohled bez hlubšího významu, ale s obrovskuo důležitostí.

POkud si kdokoliv pořídí v nešní době model letadla, plynou z toho pro něj určité zásady a povinnosti, mezi ty nejhlavnější patří zásada respektovat letový provoz modelářského letiště a pak dohody o používání VF zařízení.
Tím chci jen naznačit to, co určitě mnozí, al ne všichi musí nutně vdědět. Jelikož k řízení leteckých modelů se používá výhradně zařízení pracující ve vyhrazených leteckých frekvenčních pásmeh 35,40 a 2,4MHz,je nutné dodržovat bezpečnotí pravidla. Ta nám nařizují, že jsem povinni používat své ovládcí soupravy tak, abychom se vehnuli následkem jejich používání vzniku škody na zdraví a na majetku. Tedy v praxi každý modelář by měl ke své činosti využívat registrované odelářské letiště, po příchidu na něj je povinněn se ohlásit vedoucímu letového dne, všem sdělit frekvenci, na které pracuje jeho RC souprava a tu zapínat pouze v případě, že s ní nemůže způsobit rušení jiné RC spravy na stejném pásmu. K tomu je třeba si uvědomit, že dosah běžných souprav je dnes klidně kolem 1-1,5km na zemi (resp. ve výšce 1,5m nad zemí s plně vytaženou anténou - pásmo 35/40Mhz, pro lodě a auta 27MHz) a tak tedy, pokdu by si někdo myslel, že přijde na plac,, ale na druhoum protilehlou stranu třebas klidně 1km daleko od ostatních modelářů a zapně svoji RC soupravu a nic se nmůže stát, tak toje obrovský omyl v praxi nesčetnkrát potvrzený, že může dojít kfatálnímu rušení. Co se stane v případě letícího akrobata na 120ccm motor s cenou klidně přes 200.000Kč a váze klidně kolem 10kg, není třeba nikomu říkat.

Stejná situace platí pro ty modeláře, kteří chodí na různé plácky a paloučky a podobně poblíž Prahy (oblíbené Dívčí sady a pod...) kde je vysoká koncentrace modelářů s různými gumolety, které sice většinou nezpůsobí valné škody při pádu následkem rušení, al byl jsem svědkem častokrát, když tam řišel modelář se svahákem v cene kolem 30 litrů a vedle řada modleářů naprosto chaoticky létajích s 35MHz a gumáky.

Takže nákupem setu z Číny to nekončí, ale začíná a to včetě respektování rčitých zásad a pravidel. Dokonceani pásmo2,4MHz se nejeví tak eprůstřelné, jak to na první pohled můževypadat. Důvodem toho je fakt, ž jako houby po dešti se vyrojily lené no-name sety, které neslňují ty nejmenší poř´žadavky na provoz a vzhledem k jejeich značné nespolehlivosti anízké ceně jena problém zaděláno. U nás na letišti v Šumperku se biohužel těchto "krámů" objevilo velké množství a sním se objevilo i extremní množství nehod leteckých modelů, často bez zjevných příčin. Pokud jde o zničení modelu, neděje se celkem nic vážného, až na pár ztracených tisícovek. Horší je, že užbyly případy,kdy došlo ke vzniku škody na majetku (jeden modelář prorazil svým elektromodelm plechovou střechu hangáru kde je umístěna čerpací stanice benzínu pro velká letadla) a dokonce došlo i k poškození zaparkovaného auta následekm výpadku řízení modelu. otázkou je, kdy ojde k úrazu! Jakožto modelář považuji za povinnost na to upozornit i zde na AHC. Není nic horšího, když se z koníčka stane soudní spor. Je také nadmíru obré zajímat se o pojištění...

A ještě poznámka na závěr - za vysoce nebezpečný jev současné doby považuji to, že řada mladých modelářů absolutně nerespektuje zkladní bezpečnostní pravidla při provozu svých modelů. Ačkoliv jde většinou o levné gumolety, tak musí platit zásáda, že nelétám nad lidmi/diváky či ostatnímimodeláři, alevždy v prosotoru přednimi a je dpbré upozonit kolemstojící při podezření na jakékoliv nestandardní chování modelu a taky při přistávacím aévr. nebudeme sinic povídat, start a přistání jsou nejchoulostivější okamžiky leti našeho modelu a ne každý je má zvládnuté. A k průseru je krůček.
o 24.01.2011, 10:27 | Paczqo
Co se týká pojištění tohle řeší běžná pojistka odpovědnosti dnes ji už většina lidí má.

Jinak na místa k letání využívám tuto mapu.
[ Link ] aktualně jezdivam do černilova kde je velmi hezke letiště daleko od civilizace takže největši riziko ktere tam je že vam letadlo zdrhne do kukuřice
o 24.01.2011, 11:14 | assassin | Upraveno: 2011-01-24 11:14:50
zdeny: neni to tak hrozny jak to popisujes, kdo dneska z tech co maj lepsi letadla lita na 35/40mhz? ja litam s cinskou smejd vysilackou-jak rikas- na 2,4ghz a stejnou litaj v mem okoli 3lidi a nebyl s ni nikdy problem, zrusenou nakou lepsi vysilacku jsem jeste nevidel, litame s otcem soucasne, on lita 2,4ghz futaby, ja cinu.

naky zasady by se dodrzovat meli, ale tak to by melo dojit kazdymu uz jen logickou uvahou ze nema litat nad lidma, autama apod. a ze kdyz koupim levnyho cinana ze to nejdriv rozeberu a kouknu aspon na zjevny studenaky apod uvolneny kontakty a ze takovy radio nenacpu do 10kg modelu...
o 24.01.2011, 13:09 | Zdeny60 | Upraveno: 2011-01-24 13:09:47
Např. tonda Zedek - známý to výrobce modelů ze ŠOK a reprezentant v F3A, dnes podnikatel - Ultimate 120ccm, RC Graupner 16/20 35MHz. Mudr Michal pavlů - viz jeo obří ultimaty, extry a Capúy - vše Graupner MC 22.
Např. já, Graupner 16/20, a celkově z našeho letiště minimálně 4-5 lidí s obry létá na 35MHz.

A vidíš - tady logika selhává!!! přijdou mladí bori, co jim patří svět = letištěm neřeknou ani bů, mají čínašmejdy na 2,4HG, jeden lítá s Gilesem na 25ccm a tne je ukázkou toho, "jak se to má dělat, vy staří volové". A nejhorší na tom je, že u něho nepoznáš, jstli s tím křápnul kvůli rušení/výpadku anebo a ruce. Asi to bude kombinace...

Akdyž vidím některé marné snahy o spárování, LEDky blikají jak o život a přsto se odstartuje, tak je lepší to rychle sbalit a téct. Prostě jsem já a moji "vrtsevníci" opravdu už asi jiná stará škola.

Já ltám a6/20 od roku 1997, předtím jsem měl Hitec Focus 4 a musím to zaťukat, nebýt jedné nevysvětlitelné havárie s Optimou na Písnici v Praz, dodnes 16/20 nikdy nezklamala. Kde že budou čínašmejdy za 14 let... co do spolehlivosti, mylsím.
Pokud 2,4, tak od rnomovaných výrobců ane některé ty hračky!
o 24.01.2011, 15:42 | assassin
zdeny: jasne ono 35/40 mhz vs 2,4ghz je detail, spis sem myslel PCM vs PPM.. ja bych si teda na obrim modelu za x desitek tisic nekodovanej signal nerisknul. Navic na letisti neresit kanaly je docela dobry, je fakt ze kdyz se sejde hodne lidi tak ruzne systemy dokazi docela slusne zahlusit nektere ostatni (treba futabackej fasst ale obvykle maka a ostatni tuhnou:) ) ale na takovejhle akcich me stejne nebavi litat... ja radsi sam.

ja sem modelaril od malicka - otec modelari, ale diky tomu me to moc nebere... ted sem opakovane zacal s vrtulnikem a prestoze mam vsechnu elektroniku cinskou tak vse OK. ono v tomhle oboru to jde docela dost rychle dopredu a litat s 14let starym radiem je asi jako jezdit s 14let starym autem:)
o 24.01.2011, 17:44 | Zdeny60
Obávám se, že v jednom suhlasit nebudu. A to je spolehlivost dnešních KOMERČNÍCH RC souprav. Vezmi si, že dneska nějaký levný Hitec, Futaby a pod. jsou tak okleštěný, že prostě v dnešním eteruneobstojí. Křížová modulace, zrcadlové kmitočty atd... unterhunt.

Starý poctivý 14 let starý MC16/20 je opravdu bez ironie o hodně lepší a dokazují to zkušenosti lidí, kteří je mají, já patřím mezi ně.

Když vidím, jak padají éra na akcích a pod. a s čím kdo lítá, tak je to hned jasný.

A nesrovnávej FASST, to je jako srovnávat Porsche a Trabanta.

Tonda i já lítáme PPM.
o 24.01.2011, 20:43 | hanx
[ Link ]

tohle je dobrý RC letadýlko.. kolik tak může stát? :-) :-)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3324 sekund.