Navštíveno 1477x

Zdravím..
V září,říjnu jsem prodal rádio dvd přes inzerát.. Za 3500,- Psal jsem,že nejlepší bude osobní předání+vyzkoušení. Zájemce byl zdaleka a chtěl to poslat na dobírku. Ted mě po asi 3měsících napsal,že je to nefunkční. U mě samozřejmě vše v pořádku jinak bych nepsal,že chci osbní předání+ vyzkoušení.
A chce po mě peníze zpět.. Mám se něčeho obávat?? Podle mě je blbost abych vracel peníze po takové době..
Díky..
nafackuj mu, ta opovážlivost lidí je hrozná. Beztak nemá peníze po vánocích tak zkouší... Kašli na něj

05.01.2011, 19:43 |
TROY buď v klidu - semnou taky jeden zkoušel vyjebat
Bylo to v záruce? Pokud jo odkaž ho na reklamaci, pokud né tak ho pošli do prdele.
Prodávals to na aukru?
Na aukru ne.. Tak ruzne po inzercích..

05.01.2011, 19:50 |
ivls myslím, že je to na poslání do ....., kdyby se ozval třeba do 14 dnů, ale po 3 měsících ???
mě má do konce týdne přijít bazarový zesilovač a vzhledem k tomu, že nelze odzkoušet u mě v autě, mám domluveného jednoho člena AHC, že v neděli u něj odzkoušíme - s prodávajícím jsme domluveni, že až zapojím at dám vědět jestli je vše ok, jestli se cestou něco nestalo

05.01.2011, 20:00 |
TROY :o) tak to ho pošli na procházku - 3 měsíce jsou fakt dost dlouho
jasan, jako všichni, pošli ho někam :-) vůbec bych se nevzrušoval

05.01.2011, 21:21 |
rcman Mě se stalo v práci. Že si pán koupil někdy v červnu střešní nosiče na Octavii II. V září se objevil znovu. Že včera chtěl dát na auto a je to poškrábaný. Nasadil tomu korunu. Když nám odmítnul dát origo doklad. Že to už má v účetnictví...
Tohle mě utvrdilo vtom, že vychcanejch lidí potkáš mraky. Ale poctivýho, aby si v pravý poledne hledal z lucernou...
Jednoduše. Použitou věc, a ještě přes inzerát. Ať si po takový době trhne
predaval som zosik, dohodol som sa s chlapikom ze mi da 75% sumy vopred a ked si ho vyskusa da mi zbytok, po tyzdni som mal komplet peniaze a spokojnost. je to sice riziko ze to za ten tyzden mohol odpalit ale tak zalohu som mal a neolelo by to tak moc. na tvojom mieste by som mu to vysvetlil v style - moja osona zaruka bola len dva tyzdne a vsetko fungovalo....ked sa ti nepaci, bye bye

06.01.2011, 10:06 |
Alííí Některý lidi jsou hrozně vychcaný. Chtějí slevu ještě zboží ani neviděli, a po 3 měsících by ještě vymejšleli vrácení peněz, protože vlastně už chtěj zas na chvíli něco jinýho. Hrůza.

06.01.2011, 10:54 |
Yawor já bych si nebyl tak jistý tím posláním - a možná by někdo znalejší mohl objasnit, ale neupravuje toto náhodou nějak občanský zákoník ?
viz
U použitých věcí neodpovídá prodejce za vady, které měla věc při převzetí kupujícím a které odpovídají míře používání (§ 619 odst. 3 občanského zákoníku).
[ Link ] Na ostatní vady se vztahuje záruka 24 měsíců, která může být zkrácena na 12 měsíců (musí být uvedeno v prodejním dokladu). Prakticky je reklamace použité věci velmi obtížná, protože jakákoliv závada bude prodejcem zřejmě deklarována jako běžné opotřebení.
Při reklamaci do 6 měsíců je však i zde možné využít právní fikce dle § 616 odst. 4 občanského zákoníku -
[ Link ] dle kterého se předpokládá, že věc měla vadu už při převzetí a prodejce to musí vyvrátit.

06.01.2011, 11:11 |
KFL Yawor> Obchodní zákoník platí, pokud to kupuješ od firmy, která se tím živí. Pokud prodáváš jako soukromník, tak se to řídí občanským zákoníkem. A tam si nejsem jist, zda je zmínka o "skryté vadě".

06.01.2011, 11:12 |
Yawor KFL : Já ale mluvím o občanském zákoníku ;-)

06.01.2011, 12:23 |
CRK I kdyby zákon něco takovýho upravoval, tak má smůlu.. V reálu žádný záruky nikdo nedá a i kdyby ti vyhrožoval, že to někde nahlásí, tak věř tomu, že 99,99% lidí to stejně neudělá... Napsal bych mu: že si na to žádnou záruku neměl a proto si jí ani nenabízel, že kdyby se ozval třeba do pár dnů, ale že po takový době s tím nemůžeš nic dělat. ende...

06.01.2011, 13:07 |
MPS Tak nejsem si zcela jist - OZ tohle upravuje právě proto, aby se zamezilo "vyjebávání". Pokud by šlo o věc dražší, než uvedeno zde, bych neváhal OZ využít a operovat s ním. Takže tak želvovitě klidný bych nebyl. Na druhé straně je to velice obtížné, když by kupující trval na prokázání a dokázání, že věc byla již nefunkční v den prodeje:-)
ALe asi mu (tomu kupujícímu) nezbyde, než si to zanést do ztrát...
Pokud jsi věc neprodal "jak stojí a leží", ale jako funknční a bezvadnou, tak má nárok na záruku a tedy vrácení peněz. Problém ale je, že musí tobě dokázat, že ty jsi ho o vadě neinformoval, a myslím také, že už tam byly. Popřípadě že se to není běžné opotřebení.
Tak nějak se to dá dohledat na sdružení ochrany spotřebitelů.

06.01.2011, 19:23 |
Kesam Naser mu do holejch rukou 3 měsíce je kurwa dlouhá doba.
40/1964 Sb. Občanský zákoník
§619 odstavec 3 - Jde-li o věci použití, neodpovídá prodávající za vady odpovídající míře používání nebo opotřebení, které měla věc při převzetí kupujícím.
Ovšem problém je - oddíl čtvrtý (§612-627) je "zvláštní ustanovení o prodeji zboží v obchodě"
, z čehož logicky vyplývá to, že jsi to v obchodě neprodával :)
Neb §612 tohoto oddílu - jestliže fyzická nebo právnická osoba prodává zboží jako podnikatel platí kromě obecných ustanovení o kupní smlouě i následující ustanovení §613-627 :)
On má právo obecné z kupní smlouvy - §596 (povinost upozornit kupujícího na vady,které věc má), §599 (uplatnění vad u prodávajího bez zbytečného odkladku, právo z odpovědnosti vady lze soudit do šesti měsíců, jestli vadu vytkl (samozřejmě zákonným způsobem,který může doložit))
Takže - pokud Tě nebude žalovat, jakože nebude, tak smůla :) Otázka je jestli nejde subsidiárně užít ty paragrafy o tom prodeji zboží v obchodě, neb nejsem právník ani soudce :)
jen technická, jak mu vůbec dokáže že něco od něj koupil? Nijak, takže se nemůže ohánět ani paragrafem ani ničim. Vysrat a neřešit..
tomi666: Pokud to posílal na dobírku (nebo jakoukoli jinou přepravou), tak se uvádí odesílatel a příjemce peněz.
tak to jo no, na to jsem zapoměl