Navštíveno 1024x

Jak dlouho můžu použít směnku,když měla být splatná k danému datu a nestalo se tak? Je to směnka vlastní.
Na směnce by mělo být uvedeno: "Já ten a ten za tuto směnku zaplatím tolik a tolik do data toho a toho + podpis a nějaký ty osobní údaje" Pokud se tak nestane, je to normálně právně vymahatelný kdykoli.
Osobně mi přijde nejlepší řešení pohrozit dlužníkovi, že i za cenu ztráty tu směnku prodám někomu, kdo si s ním poradí lépe než já.
Většinou to zabírá :o)
jako Marty, na základě nezaplacené směnky se posílá i do konkurzu
No směnku měl splatnou do 20.12.2010 ještě se tak nestalo.Takže jaké mám teď možnosti a do kdy?
soud, ten (pokud má směnka všechny nálěžitosti) vydá dlužníkovi platební rozkaz a ten musí do 3 dnů uhradit směnku a soudní náklady, když to neudělá = exekuce

04.01.2011, 13:51 |
aphex Hlavně na ní musí být napsáno BEZ PROTESTU.
Je-li navíc žalovaná směnka opatřena doložkou „bez protestu“, nemusí žalobce prokazovat ani neúspěšné předložení směnky k zaplacení pomocí tzv. protestní listiny. Jsou-li předložené listiny v pořádku, soud vydá na návrh žalobce směnečný platební rozkaz, v němž žalovanému uloží, aby do tří dnů (!) od doručení rozkazu do vlastních rukou žalovaného zaplatil požadovanou částku a náklady řízení, nebo aby v téže lhůtě podal námitky. Nepodá-li žalovaný včas námitky, má směnečný platební rozkaz účinky pravomocného rozsudku. Výkon pravomocného rozsudku pak lze provést např. exekucí