Navštíveno 1413x

zdravím,
zajímalo by mě to,když koupím do svého stolního pc ssd disk a budu mít na něm jen os a pár programů,tak se mi rychle budou ančítat jenom ty věci,který budou na něm a ostaní,který budou na 3,5" hdd se budou načítat normálně?

27.12.2010, 17:58 |
Ravo v podstatě jo
pokud budeš mít systémový disk (widle) na SSD, tak případný swapování bude rychlejší a celý systém bude mít rychlejší odezvy, bude se ti to zdát lepší i u ostatních věcí.
Akorát by mě zajímalo co udělá neustálý swapování s omezeným početem read/write cyklů a pak nutně vzniknutou následnou fragmentací...
Do stolního PC to podle mě nemá moc smysl, spíš to využiješ v NTB (míň žere takže dýl vydrží, když se víc swapuje tak je to rychlejší, nepotřebuješ obvykle obrovský místo na data)... ale ta cena :-/

27.12.2010, 18:43 |
Shr3k Ravo: Fragmentace u SSD neexistuje, resp. existuje, ale nijak se neprojevuje - všechny buňky mají stejnou přístupovou dobu.
SSD naopak doporučuju i do stolního počítače...

27.12.2010, 18:49 |
Knightey- | Upraveno: 2010-12-27 19:50:19
No jelikoz v dnesni dobe je HDD nejpomalejsi soucastka v PC, tak vymenou za kvalitnejsi SSD je hodne znat.
Sam ho mam v PC jako systemovy a ten rozdil je paradni. Nabeh WIN 7 64b a ostatnich programu, je fofr.
Akorat co jsem musel tak bylo po koupe SSD disku, flashnout firmware z 1.0 na 1.6 aby se pouzivala funkce TRIM, pokud si dobre pamatuju. A je to o poznani lepsi.
Navic u SSD disku je doporuceno tak 1x mesicne poustet nejakou utlitu ktera ten disk jakoby vycisti a usparada na nem data, neco jako defragmentace u OCZ SSD disku se to jmenuje WIPER.
takze bych koupil 64gbasi kingston a na něj bych tam systém + nejpoužívanější programy u kterých požaduju rychlou odezvu,
Knightey-firmware si updatoval na ssd ze?

27.12.2010, 19:01 |
Knightey- | Upraveno: 2010-12-27 20:01:56
LukeFab: ano :) FW SSDcka :)
Vysledky rychleho testu pred a potom jsou zajimave :)
Tohle je s FW 1.0, vzdy bylo testovano na cistem zformatovanem disku.

A tohle je po updatovani FW na 1.6. Bylo to slozitejsi, nejde to hnedka z 1.0 na 1.6 ale musi se postupne, sileny ale lidi na OCZ Foru jsou machri a radi poradi a docela rychle.
Takze zadne vyckavani tyden na odpoved, spis tak max hodinu :)

27.12.2010, 19:06 |
Kamil Shr3k - nepiš prosím kraviny. SSD ve stolním pc rozhodně smysl má. Klasický HDD je u současnýho počítače největší brzda, takže výměna za SSD je narozdíl od výměny CPU nebo grafiky fakt citelně poznat.
LukeFab - doporučuju SSD OCZ Vertex 2, je lepší než Kingstony a cena je fajnová

27.12.2010, 19:09 |
Shr3k Kamile nauč se číst a pokud číst umíš, nauč se chápat smysl textu. Cituji sám sebe "SSD naopak doporučuju i do stolního počítače..., SSD naopak doporučuju i do stolního počítače..., SSD naopak doporučuju i do stolního počítače..., SSD naopak doporučuju i do stolního počítače..."

27.12.2010, 19:25 |
Kamil jej Shr3ku moc se omlouvám, to mělo být pro Ravo. Ještě jednou sorry.
ok,dík za pomoc,asi do toho půjdu

27.12.2010, 20:57 |
Ravo to Kamil:
Nemyslím si že bych napsal něco zásadně jiného než ostatní, pouze jsem nedoporučil disk do pevného PC - podle svého názoru založeného na výhodách (rychlosti čtení a zápisu, spotřeba) a nevýhodách (cena za kapacitu, životnost).
Prostě mě tato technologie pořád nepřesvědčila abych za ni dal takové peníze...někdy později možná, ale zatím ještě ne...ale každý má jinou "cenu peněz". Takže to je můj názor a hodnocení jestli to je nebo není KRAVINA bych nechal na každém čtenáři a jeho vlastním úsudku
P.S. - a co životnost a snižující se kapacita? K té se zatím nikdo moc nevyjádřil...
Ravo: to se pozna az casem ne? :)
Navic ja jsem za nej dal 2000,- takze si myslim ze pohoda na 64gb :)

27.12.2010, 21:15 |
Kamil Ravo - u současných ssd už to není problém
no zivotnost je dost mizerna. pokial si normalny user a nestahujes v kuse gigabajty dat tak vydrz 2-5 rokov. pokial stale cucas dvdcka, alebo skratka stale zapratavas disk - zivotnost moze padnut aj na 6 mesiacov. testoval som ssd od intelu na nasom firemnom servery a prezil 4 mesiace. vsetky bunky sa stihli opotrebovat. kvoli tomu existuju technologie ako trim a pod, ktore sa snazia opotrebovavat vsetky bunky rovnomerne.

27.12.2010, 23:38 |
prohifi.cz | Upraveno: 2010-12-28 00:39:20
Dal jsem si do sveho stolniho PC taky SSDcko, konkretne tuhle potvoru:
[ Link ] a rozdil pocituju:
1) start Windows je o dost rychlejsi
2) vsechny programy o dost rychleji startuji
3) je to velky nezvyk, kdyz pri pristupu na tento disk neslysim ani trosku cvakat hlavicky disku :-)
Bezi mi to na Win 7 (AHCI mod), ktere by se s tim mely uz nejak lepe poprat.
Pri praci mi prijde rozdil nezanedbatelny a s tou zivotnosti doufam, ze tahle potvora chvilku vydrzi... :-)