Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Narok na dovolenou

o Navštíveno 1588x o
o 22.12.2010, 11:56 | Downland
Zdravim panove mam takovej pro nekoho debilni dotaz, ale uz sem z te prace nakej zmatenej :) Jak to je s dovolenou mam narok na 20 dni v roce ? 10 sem vybral v lete a 2 na podzim zbejva mi 8 tak a ted to cemu nerozumim :) Narok mam na 20 ale nechtel mi ji mistr dat celou ted pred vanocema uz vubec ne takze ja mam 8 dni on mi je nechce dat narok mam na 20 musi mi umoznit vybrat si ji celou za ten rok ? protoze ja si ji chci vybrat silnice na hov.. a do konce roku jen par dni mam to akorat :( Sry pisu ve spechu snad to pochopite :D

o 22.12.2010, 12:22 | Šestikule
tuším, že ten daný rok na to vyloženě nárok nemáš. Asi až ten další rok, kdy máš nárok si starou dovolenou vybrat a pokud ji nevybereš, tak ti ji musí proplatit. Ale moc nevím, počkej si na fundovanější odpověď.
o 22.12.2010, 12:26 | tappaja
Mno, nez jsem to prelustil...
Myslim, ze ti ji proste prevede do dalsiho roku, tech par dnu pujde urcite prevest bez problemu.
o 22.12.2010, 14:25 | Legacy 2.5
Jestli chápu, jemu jde o to, zda když tu dovolenou chce si vybrat v tom roce celou, zda na to má nárok a ne že mu nějaké dny prostě nedají dovolenou.
Mrkni do zákoníku práce, tam to najdeš. Tuším, že tam je snad nějaký nárok, že v nějakých situacích ti dovolenou zaměstnavatel může zrušit, ale to se přesně mrkni.
Samozřejmě, převést dovolenou jde, pak do konce října musí být loňská dovolená vybraná, když ne, tak ti jí zaměstnavatel prostě nařídí.
o 22.12.2010, 14:36 | Legacy 2.5
[ Link ]
Tady to je, pročti si to, dle toho jestli obře chápu, tak jako dovolenou ti určuje zaměstnavatel, no a měl by ti umožnit vybrat celou dovolenou za ten rok...
o 22.12.2010, 14:46 | tappaja
Mel by umoznit, ale na druhou stranu mu 22.12. rict, ze uz letos neprijdes, tak ti ji proste dat nemuze...
o 22.12.2010, 15:27 | Crimson
my máme 20 + 5dní od podniku
vybrat naopak musíme, převádět se smí max. 5dní do nového roku
pokud dovču nevyberu, zaměstnavatel mi ji nařídí na konci prosince,
takže třeba ted momentálně už se flákám doma úplně zbytečně, což mi sere.. ale nějak jsem to nevybral,
5dní si ještě převedu

tobě ji musí proplatit pokud ti ji neumožní vybrat
o 22.12.2010, 15:31 | Ami
co mě bylo řečeno tak to kdy ji chceš vybrat dovolenou je z pulky tvoje vec a z pulky vec zamestnavatele- ze 10 dnu si muzes naplanovat ty a tech dalsich 10 ti muže dávat zaměstnavatel pokud se nedohodnete jinak
o 22.12.2010, 15:41 | Mr.Scully
Asi jako ostatní. Vždycky je to víceméně kompromis zaměstnavatele a zaměstnance. Pokud mu před Vánoci oznámíš, že si ji chceš vybrat celou, tak je dost možný (a legální), že tě pošle do prdele a dovolená se ti převede do dalšího roku.
o 22.12.2010, 15:50 | Unihero
zrovna dnes jsem řešil ten samý problém...
zbývá mi ještě 21 dní...
na nový rok dostanu 25 dní, ted jsem si vybral 6 dní takže mi zbyde ještě 15 dní, celkem na nový rok budu mít 40 dní dovolené..

zjištoval jsem co a jak tak ze zákona Ti nemůže firma proplatit dovolenou...dovolenou si musíš prostě vybrat!!!
je to tak že pokud si zbytek dovolené nevybereš do konce listopadu, máš automaticky nárok na vybrání dovolené v posledním měsíci a to je prosinec, at se jim to líbí nebo ne ale jseš v právu..

já si to naplánuji tak že prostě jeden týden v měsíci si vemu dovolenou, mám to na 3 měsíce + ještě mi zbyde nová..
nebo pak je to na domluvě nechat si ji při poruše zákona proplatit třeba v bonusech... ale když ji mám proč ji nevyužít...
další dobré využití, poleze na tebe chřipka, vemeš si dovolenou aby jsi nemusel obstarávat neschopenku... taky řešení...

o 22.12.2010, 16:13 | Legacy 2.5
Unihero:

Neurčí-li zaměstnavatel, s výjimkou případu uvedeného v odstavci 3, zaměstnanci dovolenou podle odstavce 1 ani do 31. října příštího kalendářního roku, je dnem nástupu zaměstnance na tuto nevyčerpanou dovolenou nebo její část první následující pracovní den. Nevyčerpá-li zaměstnanec dovolenou podle věty první ani do konce příštího kalendářního roku, právo na tuto dovolenou zaniká.
o 22.12.2010, 23:20 | bartosek
Naprosto úředně je to tak, že zaměstnanec si nemůže určovat, kdy si vybere dovolenou. Toto je plně v moci zaměstnavatele. Zaměstnavatel má pouze dvě povinnosti a to, že musí zaměstnanci oznámit 14 dnů před nástupem termín dovolené. Jedna část dovolené musí být přidělena v délce 14 dnů v kuse, další část podle potřeby organizace i v kratších termínech.Další věcí je, že se jedná o placenou dovolenou a zaměstnanec se na ní musí chovat tak, aby načerpal síly pro další práci. Proto přijít za nadřízeným se sdělením, že potřebuji na pátek dovolenou, protože máme zedníka, potřebuji posekat louku apod., nemáte na dovolenou žádný právní nárok.Rovněž je mýlka, že dovolená se musí vybírat v létě, v době školních prázdnin apod. Zaměstnavatel nemá počátkem ledna práci, tak nařídí tři týdny dovolené v lednu a vše je v pořádku. A zbytek může nařídit třeba v prosinci. Vím, že se to takto nedodržuje, ale není proti tomu odvolání. Poděkovat za to mohou zaměstnanci odborářským bosům, kteří jim toto vymohli a uzákonili. Je jenom jeden způsob, kdy pracovním vydrbe se zaměstnavatelem a to když je mu nařízeno, že musí nastoupit na dovolenou třeba na dva dny, on nastoupí a do práce se vrátí po 14 dnech, s tím zaměstnavatel nic neudělá, protože pracovník má na těch 14 dnů nárok, pokud je jěště v daném roce nečerpal. Praxe bývá vesměs jiná, zaměstnavatel se snaží se zaměstnancem vyjít a když mu to jde, tak dovolenou dá podle potřeby zaměstnance. Jinak by měla být celá dovolená vybrána v daném kalendářním roce, jinak neplní svou regenerační funkci.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3282 sekund.