Navštíveno 1700x

Co takhle pro jednou udělat něco záslužnýho a pomoct tam kde je potřeba ? Myslim že nikdo zde na tom nejsme natolik špatně aby jsme si nemohly dovolit alespoň jeden z nabízenejch dárků ?
Já do toho určitě jdu takže kdo chce udělat dobrej skutek tak mě může následovat.... nekdo ty stránky možná zná, někdo už možná i něco zakoupil ale určitě se zde najdou tací který to neznaj a jsou ochotný pomoct.
[ Link ]
Ja už pradávno idem niečo podobného na Kiva, princíp pomoci podobný, akurát že to od Teba nechcú ako "darček", ale splácajú Ti to :-)
osobně raději dávám přímo věci třeba do útulků a nebo přímo do dětských domovů apod. osobně to tam zanesu a nebo se dohodnu, co potřebují a koupím to, jistota viditelnosti užití je pro mě to důležité
jasně viditelnost je pro mě taky důležitá.....ač sem měkkota a standardně přispívám i takovejm pofidérnim co maj nějakou cedulku a prosej o příspěvek v metru nebo obchodákách...
o tomhle jsem si pozjistoval dost a příjde mi to fakt průhledný a hlavně dobrej nápad !
napad to urcite neni vubec spatny ale osobne radci dam penize na telesne postizene lidi.
Přesně. Nápad není špatný, ale já v tomto řešení moc nevidím. Bohužel do Afriky se humanitární pomoc tlačí už tak dlouho a výsledek nic moc.
Dokud se tam opravdu nezmění vedení států, obyč lidé tam nebudou vykořisťovaní, tak bude vše pořád při starém.
Taky mám raději přímou pomoc tady u nás doma.

12.12.2010, 19:22 |
vypuk Asi budu za svini nebo cokoliv podobného, ale nepřispěju už ani korunu, jenom tady ve státě... Tý Africe, nebo kam to všude jde, se posílají prachy z celýho světa a furt "dávej dávej dávej"... Tady nemaj někteří ani na chleba nebo cokoliv jiného a já ještě budu posílat jinde peníze,... Něco jako s pomocí jiným státům, my tam pošleme své prostředky/pomoc/podporu a přitom jsme sami ve srabu s penězma.
tak,tak.. sám nemám a mě taky nikdo nedá a to jak se tam maj za to si muzou vice mene sami. Jak rikam ja o bezdomovcich. Tem bych ted v tech mrazech nepomoh ani teplym čajem za 6,- protoze vsechno je to jen verbeš která si za to muze sama.90% z nich si za to muzou svim stylem zivota a jen tech 10% do toho spadli treba ne uplne vlastni vinou. Jak pise seat mnohem vic lituju lidi postizeny,nevidomi atd. nez nejaky žebráky. Šlus!
s mladou jedeme taky nakoupit jidlo a odvezeme ho do utulku, temhle internetovym sbirkam neverim ani za mak, konecna pomoc pro ne je nulova
Jasan , podporuju výběr zvířat v útulku a umožnit jim dobrej život, klidně tam taky koupim jídlo.....
ale řikat jako perfect "sám nemám" tim se nic nezmění.... jeden jeho oběd v KFC stojí tolik kolik si vydělá chudý dítě v africe za rok.....
nehodlám v africe podporovat gangy ani měnit politickej systém, to prostě nejde, hodlám poslat pomoc k uplně spodnímu článku kterej za nic nemůže .....
Vypuk : přál bych ti den aby si musel žít jako někdo komu tady můžeš pomoct, nevíš co mluvíš tak si nejdřív něco nastuduju než začneš řikat.... tady v centru evropy si žiješ jak prase v žitě tomu věř, možná si stěžuješ na daně a cikány který na nich oxidujou ale neznáš nic jako maximální chudobu, nemít vodu,nemít léky, nemít aids a nemít nekonečnej hlad......
ty videa všude možně po netu s africkou tématikou neni jen výběr nejhorších momentů ale zachycení každodenního utrpení tamních lidí, když budu řikat že si za to můžou sami tak zaprvý nemám pravdu a zadruhý tim nic nezměnim, radši si utrhnu od huby a pošlu pomoc než to přehlížet.... je to nejchudší kontinent na naší planetě a veškerý civilizovaný státy tamní problematiku řešej a nabízej humanitární pomoc vč. našeho státu..... jednou chcem bejt civilizovaná společnost tak nemůžem hledět jen na sebe ale pomoct těm který se bez tvojí pomoci nehnou z místa....
světový měřítka kolik za sekundu umře lidí sice dost lidí zaskočej ale řeknou si že to tak má bejt, ale že každejch 5sekund umře jedno dítě v na světe hladem to neni věc která by tak měla bejt, že tam umře každý 3sekundy jedno dítě ať už na nemoc nebo je zabito to taky tak nemá bejt......
tohle neni jen v afirice je to po celym světě a je mi jedno zdali je to způsobený místní chudobou nebo místnim systémem ! nemůžu nakrmit všechny ale můžu nakrmit jedno dítě, když si tohle řekne každej tak dá něco změnit a zachránit nějaký životy....
klasickej obrázek kterej dostal Pulizerku....... jeho autor co to vyfotil a šel dál 3měsíce po tom spáchal sebevraždu s výčitkama že tomu dítěti nepomoh, dítě šlo do kilometr vzdálenýho tábora pro jídlo, pravděpodobně po cestě zemřelo hladem .... ale to nikdo neví...

12.12.2010, 20:44 |
Lufas no nismo souhlasim s vypukem...a perfekt to vystihnul tez pekne;-)
otazka je, jestli by nekdo z Afriky pomohl nam, kdyby situace byla opacna, rekl bych, ze ne, je to smutny, co se tam deje, ale za vestinu problemu si muzou sami, vse co se tam vybuduje si sami znicej

12.12.2010, 20:57 |
Lufas tak tak...urcite ste byli treba v egypte. Radsi dam nejakymu arabakoj nejakej baksis nez platit nejakej darecek a podel me ten baksis tomu dotycnymu pomuze vic nez tohle...
kdyz jsme u toho kdo pomuze od novyho roku me? prijdu o 10% jako hodne lidi z nas...
to je myslim zcestný přemejšlet jak by to bylo kdyby byla situace opačná, rozhodně to ale problém hladovění nevyřeší..... ten problém se řeší a řešit musí, proto všechny státy posílaj finanční pomoc, lékařskou pomoc či základní hyg. potřeby , vodu apod.... ale samy státy ač maj největší moc s tim něco udělat to nezvládnou a dokud se nezapojej lidi samotný ,krom dobrovolníků který tam zdarma jezděj pomáhat, tak to bude vypadat stále jak to vypadá.... rozhodně tohle neni to samý jako krmit zdejší cikány, ještě sem neviděl cikána kterej by vážil ve 20ti letech 20kg nebo aby vůbec měl problém se těch 20ti let dožít....
všichni tady o tom problému víme (výjma vypuk aj.) ale nikdo o něm nechcem slyšet jen to prostě přecházíme....
to neni správný řešení, rád přispěju jak zde tak někam jinam když to pro mě bude dostatečně průhledný, nákupem kozy ať už se bude jednat o samotnou kozu do konga nebo o motičku apod. potřebný věci nic nezkazim a je možný že tim jedný rodině kdesi na světě tak zvednu životní standard že se jim o tom nikdy nezdálo že by se z tý špíny mohly takhle vyhrabat....
oni tam po světě řešej problémy přežití zatimco my tady řešíme co komu koupit k vánocum, jakej olej lejt do auta, kam jít na oběd nebo zdali nemáme starej model bot....
nehodlám prostě řešit kdo za to může, tim nikde nepomůžu hodlám prostě pomoct když můžu....a myslim že těch lidí který můžou si zde "urvat" od huby je tu sakra hodně....
lufas :znamená pro tebe 10procent to samý jako bys měl vyhladovět ? přijít o rodiče ještě než se dožiješ (když se dožiješ) 5 let ? když bys už v 5ti letech moh mít HIV ? když bys musel pracovat pro někoho celej měsíc a dostat za to africkej dolar maximálně dva ? když bys neměl kde spát, co jíst a čistou vodu k pití ???
podle mě pro tebe 10procent znamená jen to že budeš mín jezdit autem takže bych byl rád že mám na auto vůbec, mám kde spát co jíst a pít.... prostě regulérní prase v žitě stále....
klidně si se moh narodit někde jinde a tohle si moh bejt ty..... mylsim že bys byl rád kdyby ti někdo pomohl...

12.12.2010, 21:09 |
Lufas | Upraveno: 2010-12-12 22:14:14
myslim ze svetovy organizace a samotny staty prispivaj hooone milionu,spis miliard rocne...kolik penez se tam dostane? kdyby to tam vse slo tak uz se musej mit o mnoho lip...
No k tomu poslednimu odstavci: ja leju do auta ten olej co proste staci(ne drahej ne levnej) na obed jdu jen malo kdy a to na hotovku za 60,-,a boty nosim dokavad drzej... tak ze za me ne nemam na to...
Dneska bych dal peníze leda přímo útulku, nebo koupil věc a daroval ji. Svěřit peníze na Člověk v tísni, Fair trade a pod., ani náhodou. Kolik procent se dostane do ruky přímo těm potřebným? Nevěřím že většina, akorát se na tom napakujou.

12.12.2010, 21:32 |
Rajdlos | Upraveno: 2010-12-12 22:35:52
ja nevim, jestli to delaji ty Vanoce, ze lidi byvaji najednou tak srdceryvny, ale byl jsem nedvano na dovolene se starsim panem, ktery 10 let v Africe zil a pracoval jako doktor se svym otcem a tvrdil sam, ze tem lidem proste pomoci nejde, je to dany mentalitou, vse co se tam za tech nekolik let vybudovalo, se za par mesicu pry znicilo, problem je ze vetsina z nich je asocilanich negramotu
je hezky ze staty posilaji humanitarni pomoc, ktera se ve finalni podobe dostavi tak z 10% a to je jeste prehnane, zbytek schrabnou system, vykukove a jim podobné organizace, stacilo mi kdyz mi ted byvalka vypravela jak funguje takova to pomoc, napriklad detem, proto tuhle formu pomoci naprosto ignoruju
Nismo vysvetli mi hlavne, proc kurva privedu na svet 10-15 deti do prostedi uplnyho hladomoru, ze kterych neprezije nektere porod, dalsi zemre pri obrizce a x dalsich na aids? to neni asi uplne koser, sorry, ale jak jsem rekl, temhle lidem jde tezko pomoci
No, on kdyby si člověk měl uvědomit jen zlomek z toho, co se kde ve světě děje, jak se lidi, děti kde různě mají, tak by se z toho zbláznil :-(
Vidim to stejně jako rajdlos a ja osobně už nepřispívám ani těm co jsou po hypermarketech a pordavaj přivěšky atd... Důvod je ten že moje práce se týká handicapovaných sám mezi ně patřím a měl jsem a mam možnost nahližet hodně blizko do problematiky různých sbírek, organizací atd... a prostě když jsem viděl že někdo da jiste organizaci třeba 200tis aby pomohl handicapovanému člověku a ten z té částky dostane ve výsledku max 5tis. tak je mi z toho nablití. proto jedinou formu pomoci kterou uznávám je přímo bez nějaké organizace, chci někomu pomoct ? tak to dam jemu, chci přispět na utulek tak tam zajedu zeptam se nakoupim třeba krmivo a osobně to tam dovezu a vim že to dostali ti co měli a nerozdělila si to mezi sebou banda lidí co na tom parazituje.
Jojo, občas někdy přemýšlím, když někde stojí týpek co vybírá že když má mít třeba 80/hod a vidím, že mu skoro nikdo nic nedá, tak kolik pak asi odvede do organizace, která taky musí platit lidi a co opravdu někam dojde...

12.12.2010, 22:19 |
Lufas no tak my jsme na stredni vybirali jen kvuli tomu, aby jsem se ulili ze skoly...bylo to zadarmo... ale otazka je jak je to pak dal s tema penezma?

12.12.2010, 22:34 |
vypuk | Upraveno: 2010-12-12 23:38:46
Nismo, až náš stát bude v klidu a zadluženost se začne snižovat a ČR prosperovat, tak s klidem můžu odpřísáhnout - klidně pošlu peníze, ale pokud to u nás bude vypadat tak jak to vypadá(ano, oproti nim jsme ve vatě), tak nejprve se musíme posbírat my, to že je tady hromada lidí nezaměstnaných(ať už nemakačenka nebo prostě není práce nebo cokoliv jiného) tak se to taky musí nějak řešit - ano, někoho do té práce nedokopeš jelikož si prostě řekne "pracovat nebudu za ty prachy, to radši budu chodit pro podporu a prdět do gauče", kamarádka od bývalé prohlásila tohle: Podívej se na tu částku co dostávám od pracáku a tady se podívej na poslední výplatní pásku z práce odkud jsem odešla, tak co budu někde dělat za takové prachy když můžu mít víc a přitom sedět doma.... Ale už neuvažuje nad tím, že jak je doma tak víc protopí, spotřebuje víc vody-tepla-elektřiny, sní více jídla... Prostě až se tenhle stát SEBERE, PŘESTANE ROZPRODÁVAT SVÉ PODNIKY A ZAČNE VÍC DO SEBE INVESTOVAT, tak si můžem dovolit ty gesta jako je humanitární pomoc a další podobné pomoci. Tak nějak nevím, ale kromě peněz z EU nebo čehokoliv jiného - dostali jsme my někdy něco? Co já vím, tak akorát při nějakých katastrofách alias podobně nebo co... My posíláme prachy, materiál, jídlo, a dostaneme akorát fotky, videa, úsměvy a "děkujeme" - ano, pomáhat se má, ale u nás to jde z kopce a my si jen tak dáváme miliardy z našich kapes a přitom je to tady ve sračkách.
Sry lidi za takovou slohovku, ale vzhledem k tomu, že máti dává tuším každý měsíc nebo xkrát do roka tisícovku nějakým nadacím a přitom sama je často v mínusu na účtu, tak mě tyhle dary štvou. Ať někdo zveřejní rozpočty na rozesílání těch obálek/přání/složenek na pomoc po celé ČR, zajímalo by mě to... Díky.
Edit: Přidávám úryvek z jednoho rozhovoru s mamkou:
Mami, připlaťte si raději víc a vezměte to dražší, vyplatí se to...
No momentálně můžeme mít jenom to levnější, nejsou peníze.
Ale vždyť v mínusu nejsi ne?
No, byla bych, ale nechci, půjdem do té levnější varianty.
Za co jsi tolik utratila, že je málo?
Ale tak víš jak, jídlo, nájem, k tomu další věci, včera jsem posílala tisícovku na jednu nadaci...
... Radši jsem to dál nekomentoval, nemělo to cenu, už víckrát jsme se na to téma chytnuli.

13.12.2010, 00:13 |
Cenda 1) člověk v tísni pro mě není důvěryhodná instituce
2) každé zvíře, když nemá podmínky pro plození potomků, je prostě nemá. Jen člověk si je udělá a pak čeká na pomoc ostatních. Je to smutný, jak to tam vypadá, ale není to moje věc.
Mnohem víc se mi líbí programy na podporu obyvatel v jižní Americe, kdy jim půjčuješ - pro nás směšné - částky, aby se sami mohli uživit a oni to postupně splácí z výdělků.

13.12.2010, 00:13 |
Kacko Na cloveka v tisni prispivam kazdy mesic uz par let. Verim, ze penize jdou kam maji. Takze se nebojte.
Tam kam jdou jsou potreba mnohem vic nez tady.

13.12.2010, 00:18 |
Cenda Kacko> bratranec pracoval v Člověku na vysokym postu, nebyl bych si tak jistej ani náhodou :-) on to je ale obecně problém všech charit. Tihle se navíc ještě míchají do politiky.

13.12.2010, 00:23 |
Kacko Cenda: Vsude se najde nejaka ta sv*ne. Byl na vysokem postu a sledoval uniky penez?
Do politiky se michaji a to je moc dobre.

13.12.2010, 00:42 |
Cenda už je to hodně dlouho, co tam dělal a měl za funkci si nepamatuju. Byl mj. někde v Čečně, stavěli tam školy a měl na starost i lidi a rozdělování HU pomoci. Pak šel k nějaké organizaci pod OSN a motá se na blízkým východě, teď má pod sebou několik set lidí. Už jsem ho leta neviděl, leda občas v televizi :-)
Tak na to mám úplně opačnej názor.

13.12.2010, 02:05 |
Rudi Nepřispěju na to ani korunu, když z 99% vim, že ta účinnost není taková. 90-95% veškerejch prostředků se k dotyčnýmu ani nedostane, ten dostane sotva tak 1%, proto nebudu tu verbeš působící v africe podporovat typu adopce na dálku s fotkama apod.
Všechno šlo jasně vidět na příkladu nadace Královské rodiny, kde se najedou zjistilo, že z 60-ti milionů sotva 10 došlo na místo určení za zbytek se udělovali tučný odměny, stavěli majestátní baráky či kupovali auta.
Radši ty prachy vezmu a půjdu se zeptat do nejbližšího děcáku či útulku, co by se jim hodilo a rád na to přispěju. Stejně tak rád přispěju na oběti po povodních. Tady jasně vidim, kam ty peníze jdou a vim, že na nich nikdo neparazituje!
2 Cenda: presne to robím v Kiva už roky, ale je to globálne a nie len Južná Amerika :-)

13.12.2010, 08:20 |
JA každej rok posílám na postižený co malujou supr obrázky nohama a tak a stačí...jo a letos posílám na sloninec do zoo Praha

13.12.2010, 10:59 |
Kacko No nebudu se tu o tom pri pondelku dohadovat. Verte tomu, ze bych necpal penize do neceho nesmyslneho. Staci mi co se deje s myma danema. Cloveka v tisni sleduju uz par let, chodim na prednasky atp. Je dost pravdepodobne, ze nekdo nejaky obnos hodi sobe do kapsy, ale to se deje vsude, kde se toci vetsi penize.
všude se najdou svině samozřejmě o tom nemusíme v naší republice vůbec pochybovat.....ale když to opět budu brát tak že tam je nějaká svině či stádo sviňí který prostě ubírá 1% z celkovýho obnosu což je hodně v absolutní částce tak je mi to stejně jedno a přispěju i tak..... když to budu brát tak že tam je svině tak nepřispěju tak to opět nikam nevede a nikomu tim nepomůžu, když darem můžu zachránit 100lidí tak to udělám i s tim že budu vědět že jeden z těch co měly bejt zachráněný umřel protože se na mym daru nažral nějakej sup...... pořád to neni tak hrozný jako daně tam je mnohem víc supů nebo politika která řiká ano poslaly jsme tam 10mil ale nejsou schopný to doložit složenkou nebo čimkoliv a vymlouvaj se že to má ministerstvo financí....
rád přispěju na organizaci která vim že tam řadu let pomáhá na správnejch místech a nejsem naivní a je mi jasný že ta organizace to nemůže dělat zadarmo ani kdyby se rozkrájela a část z těch peněz určitě jde na její provoz nebo alespon nějakej profit neb zadarmo tam moc lidí dělat nebude .....
Kacko : alespon někdo ! :)

13.12.2010, 11:16 |
Vencaf | Upraveno: 2010-12-13 12:16:45
jako Rajdlos, Paczqo, Rudi a Cenda, to radši pomůžu někomu konkrétnímu kdo to potřebuje a u koho to má hlavně smysl, nehodlám sponzorovat žádný parazity co si udělali z charity byznys..

13.12.2010, 12:32 |
Kacko Nismo.Power: Clovek v tisni je financovan z OSN, prostredku EU atp. Na provoz zadnou cast z daru neberou.

13.12.2010, 13:44 |
Cenda taky se o tom nebudu dohadovat.
Nismo, v nekterych oblastech se dostane k lidem, co pomoc potrebuji, v prumeru i jen 10% poskytnute pomoci. Za to samozrejme uz nemuze jen organizace samotna, at uz je to kdokoliv.
znam asi 7 lidi co byli pod OSN v Kongu a Eritrei, všichni se shodli na tom, že pomoc se jim dá jen vzděláním a ukázáním cesty, NE nasypaním penez nebo hmotnych statku... nevladni organizace priveze pytle s rejzi, mistni prijdou, vezmou, sezerou... priste v ten cas tam sedi zakleknuty a cekaj... kdyz ngo nic neprivezou, v lepsim pripade z toho neni incident... nekomu das cokoliv, priste tam stoji zastup, protoze jsi pro ne mzungu a ten ma vsechno... srazis nekomu osla, chce za nej treba milion dolaru, protoze vubec nema predstavu, kolik to je penez...

13.12.2010, 16:18 |
Kacko Clovek v tisni na prvnim miste zajistuje dodavky vody(stavi studny, ne ze priveze par baliku), obydli, nutne infrastruktury a hygieny.
Potom se zameruji na studium a vzdelani(stavi skoly, najima ucitele).
A soucasne rozvijeji i zdravotni peci v oblasti.
Tim se dostane opravdu skutecne pomoci tem, kteri ji opravdu potrebuji.
Mimochodem se velkou merou podili na pomoci pri povodnich v CR.

13.12.2010, 16:21 |
Kacko [ Link ] Tady maji vyrocni zpravu za rok 2009, je to celkem zajimave cteni.