Navštíveno 716x

Mám asi dva roky starýho kompa - ASUS P5Q Pro, Intel Core 2 Duo E8400, 4GB RAM, Samsung SpinPoint F1 3.5" 320GB HD322HJ, grafika nějaká HD 4870 1GB, Vista 64bit. Tehdy to byla sestava celkem na pohodu, z dvouprocáku jsem byl zpočátku nadšenej, hry chodily (a víceméně většinou pořád chodí) i na nejvyšší detaily. NICMÉNĚ - u některých akcí počítač pokaždé skoro zamrzne. Týká se to třeba stahování filmů z internetu či jejich následného rozbalování. Třeba rozbalovat souběžně dva 700 MB RARy, to je práce na 15 minut + totální zásek kompu (přičemž sekvenčně to je třeba jen 3+3 minuty). Proč? K čemu je to dvoujádro, když si to neumí rozdělit práci? :-) Nebo to není normální? Zkoušel jsem vypnout všechny rezidentní antiviry a další věci, paměť je třeba 40% zaplněná, procesor sotva 10%, čili prostředků je volných habaděj, ale komp se stejně skoro ani nehne. Kde hledat problém - napadla mě třeba malá cache disku?

05.11.2010, 14:20 |
hanx Kdy jsi naposledy kompletně formátoval a reinstaloval operační systém? Mimochodem může to bejt taky těma vistama 64bit. Hoď si tam sedmičky...
Já jsem s Vistama 64bit spokojen naprosto maximálně :) Do sedmiček se mi moc nechce, i finančně to jsou nějaký prachy navíc (Windows chci mít legální a prachy nazbyt teď nemám). Jinak používám různé TuneUp Utilities apod., registry čistím, disk defragmentuju...
Takže to zamrzání třeba při rozbalování dvou velkých archivů a/nebo při stahování většího množství dat není normální?

05.11.2010, 14:44 |
drebb no s tim rozbalovanim to je jasne jak facka, je jedno kolik mas jader, porad tam fungujou nejake instrukce pristupu na disk, to ze ma dva jadra znamena ze muze teoreticky zpracovat 2 instrukce najednou ( je tam jeste nejaka rezie), ale pristupuje k disku kdy cte data a pak zapisuje, a to trva nejaky procesrovoy cas, takze jedno rozbalovani treba na disk zapisuje, ale druhy zapis musi pockat nez se skoci cas prvniho zapisu, tohle se deje strasne rychle, ale ve finale ti z toho naskackou velke cisla u vetsich souboru, - ta rezie je slozitejsi, ale funguje takovym zpuspobem a je toho vic co je treba zohlednit(DMA,sbernice,RAM...) , kazdopadne zbav se Vist :D to je taky brzda
To jsem tak nějak předpokládal, že disk nestíhá... nějaké jednoduché řešení (nastavení SW nebo BIOSu) tedy asi není? :) Zbejvá teda leda koupit lepší hardware se sedmičkama?
(Možná by stačil pro začátek nějakej soft na omezení rychlosti stahování... co je mi platný, že se mi 700MB film stáhne za tři minuty, když ty tři minuty se komp ani nehne :-)

05.11.2010, 15:09 |
drebb tak to ze ti vytuhne pri stahovani nebude uplne diskem, neco krade ram a cpu, jak dlouho mas ty Visty naistalovane? ja jsem celkove nemel s nima dobre zkusenosti nikdy (FF mi stabilne bral 100 % CPU), taky se mi zdalo ze se mi casem komp zpomaloval. btw. v biosu jdou urcite nastavit veci ohledne disku. HW je to celkem v pohode, mozna bych koupil na system SSD disk
CPU vytížení 10%, u RAM ještě 2 GB volné... tam bych problém nehledal. FF bych taky zrovna nebral jako určující, ten mi taky bral 51% procesoru a neustále padal, taky už jsem dávno u Google Chrome :-)
Visty mám dva roky a do přeinstalace se mi zatím moc nechce.

05.11.2010, 15:37 |
drebb na to co pise task manazer ve Vistech bych se nespolehal, zkus pohledat jiny tool, ale neco bude urcite s tema winama, 2 roky je uz dlouha doba a kor na Visty :)
Oukej, zkusím najít nějakej inteligentnější soft na správu procesů a vytížení systémových prostředků, to by mohl být první krok :)
A nemáš nainstalované Daemon tools ? jen se chci zeptat ?
s tím rarem je to normální,prostě pochop že největší brzdou toho kompu je disk,to jestli je to dvoujádro nebo osmijádro tam nehraje skoro roli.
mikísek - ani ti nevím :) Možná i jo, ale pomalý jsem to měl i předtím.
Klobouk - a co přesně - cache? 32MB vs. 16MB udělá zásadní rozdíl?
jinak v případě různých tuneup utilitek, čističů registru apod je někdy lepší méně, než více..taky to může dělat bordel

05.11.2010, 18:20 |
Pekys | Upraveno: 2010-11-05 19:44:01
Mr.Scully: tak nad timhle jsem se pozastavoval uz nekolikrat. Sestavu mam temer totoznou jako ty.
Myslim ze zrovna rozbalovani souboru neni nijak narocny na procesor, to spis treba renderovani videa apod ukony, ktery procesor vytizej. Takze jediny co to brzdi jsou disky, jak uz pisou kluci vyse. Proste zapis a cteni najednou disk nestiha. Pokud mas vice disku, zkus rozbalovani spustit na kazdym zvlast, jestli se to zrychli. To mas stejny jako pri vypalování - jak to čte, i explorer trva o chvili dyl nez se otevre.
edit: tak sem to prave vyzkousel :) A soucasny rozbalovani dvou DVD5 2:20 do konce. takze je to diskem.
Hm, je to fakt asi hlavně diskem :( 1.4 GB na externím se rozbaluje za 2 minuty, na interním systémovém, který je zrovna zaměstnán, to trvá 15 minut.
Pomůže tedy výrazně disk s dvojnásobnou/čtyřnásobnou cache nebo ani ne?

06.11.2010, 00:48 |
Pekys ne, řekl bych že to není o cache, ale o tom co je schopen disk zapsat/přečíst. SSD disk by pomohl, ale cenove je to jeste dost drahy.