Navštíveno 1420x

Napadla mě taková myšlenka, tak jestli do toho někdo vidíte, budu rád za názor.
Máme plynový kotel na vytápění baráku a napadla mě myšlenka pořídit k němu paralelně kotel na dřevo (občas mám přístup ke dřevu zdarma, tak bych toho využil). Takže na podzim nebo v jarních měsících, kdy se spíše barák temperuje, bych mohl topit dřevem a v hlavní topné sezoně bych jel na plyn. Oba kotle můžou stát u sebe, místo tam je, takže by se muselo provést napojení topného okruhu, komínu a zajistit přepínání, který kotel má topit.
No a takový základní otázky:
1. Je to vůbec reálný nebo je to kokotina?
2. Můžou mít ty kotle společný komín?
3. Případně mám volný komín po karmě, který má správnou délku i průměr, akorát prý se dnes musí komíny vložkovat nerezem a tento sice vložkovaný je, ale 4 5 let zpátky tj. ještě tím hliníkem nebo z čeho ty harmoniky jsou. A převložkování nerezem by určitě zase byla mrda peněz navíc.
Třeba plácám kokotiny a nemá cenu se s tím zabývat. Díky.
nooo kokotina to není, já to mám doma taky tak. jen s tím rozdílem, že místo plynu mám elektrokotel.mám to zapojené tak, že kotlový termostat ve dřevokotli, když klesne pod danou teplotu(vahasne)sepne elektro.nebo to můžeš mít ovládaný manuálně.ale je lepší mít ventily a uzavřít ten kotel který netopí, aby ti nefunkční kotel nefungoval jako radiátor.ale to jde taky zapojit na automatiku pomocí třícestnýho ventilu.
taky to tak budu dělat, ale až po letošní zimě (bohužel) ...
a okurhy budou uzavírat a otvírat klapky podle toho který kotel bude topit
jj, v bytě jsem měl taky elektrokotel + na tuhá paliva......ale na tuhá paliva jsem časem vyřadil....každopádně to jde udělat.

19.10.2010, 14:36 |
clown mame ..
stary drevoplyn 32kw Cankar a syn
novy plyn
jen otevreme soupe a pustime drevaku jeho cerpadlo .. :o)
drevo mame jen takovy ten cas, kdy jsme doma, drevo topi jinak .., ale topit s tim celorocne bych uz nechtel, preci jen koupit, narezat, nastipat odtahat 20 kubiku dreva na zimu mne nebavilo ani kdyz to nekdo delal za mne
jako kluci nademnou...
komin si myslim spolecny byt nemuze, a ze by se musel kvuli topeni drevem vlozkovat to nevim, hlinik bych tam nenechaval. Ja teda mam 180mm nerez a malej ranec to byl...
Mám to doma, měl jsem na dřevo a přidával jsem na plyn. Společnej komín je podle mě blbost, ale nechci kecat, možná že někdo poradí líp, jinak u každýho kotle je ventil, tim se kotel odpoji od okruhu a používá se ten druhý :)
ono to vyvložkování je pomalu dražší než postavit novej komín :-)))

19.10.2010, 15:29 |
clown jako LK .. vyvlozkovat Schiedel 15m vysokej nesmysl ..,
zustal na drevaka, plynak je turbokotel, takze ma jen trubku z fasady a je klid :o)
Kotle nesmi mit spolecny komin,pac pokud se neco stane,prusvih jak remen. Jinak vlozkovani nerezem a frezovani komina 4m stoji kolem 12 000.- bez dph
clown...turbokotel s vyvodem na fasadu ano,ale pouze do 12.5 kw...pak uz musi jit nahoru
koník: tys měl v bytě kotel na tuhý paliva?
díky za info, takže si zjistím u kominíku jestli mi to připojí na ten volný komín nebo by se muselo převložkovat do nerezu, je toho dobrých 12 metrů, takže pak by to finančně ztratilo smysl neb co jsem zjišťoval, tak za metr si berou zhruba 2.000 Kč bez frézování a k tomu další prachy za tvarovky, dvířka a podobný kokůtkoviny.
jj, bydlel jsem v bytovce postavené za císaře klacka......a tam měl každej byt svůj kotel....samozřejmě, že v bytě......jj. člověk se prošel po koberci a za ním oblak popela.....když padl císař klacek na držku, koupil se elektrokotel, kterej funguje dodnes. Na tuhý paliva zůstal jen jako záložní.
oživím trochu toto téma zeptám se,jestli má někdo ke kotli na tuhá paliva k topné soustavě ještě akumulační nádrž? Pohrávám si totiž s myšlenkou pořízení 2kubíkové akumulační nádrže kdy nahřeju aku.nádrž prý na max.výkon tak za 3hodky a pak nmusím několik hodin(myslím 24h a více) topit a teplo půjde jen z té akumulční nádrže.