Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > O čem se přemýšlí v Šumperku

o Navštíveno 740x o
o 17.10.2010, 22:04 | Nora

o 17.10.2010, 22:22 | Knightey-
kua neni spatny napad :)
o 17.10.2010, 22:32 | hawai
cely sem to nečetl, ale chlapík má dobrej nápad ale jde na to špatně. použít motor z fáva na topení a výrobu el. energie jde a už to dokonce nějakej ten pátek funguje. jen trochu jinak nez to vymyslel on: [ Link ]
o 17.10.2010, 22:37 | .mycTD
fungovat by o urcite mohlo...
kdyby z te zasoby motoru vypustil olej a spalil ho v kotli :)
o 17.10.2010, 22:38 | hawai
citace z netu: každý, kdo se v Česku bude zajímat o kogenerační jednotky malých a středních výkonů, nemůže nenarazit na značku TEDOM. Jedná se o označení výrobků stejnojmenné české firmy, která v roce 1991 začínala s projektem malé domácí teplárny s upraveným plynovým motorem ze Škody Favorit a během dvaceti let se vypracovala na jednoho z předních evropských výrobců kogeneračních jednotek. V současné době se může pochlubit téměř třímiliardovým ročním obratem a více než 2 000 instalacemi těchto jednotek v řadě zemí světa.
o 18.10.2010, 09:14 | Cenda
to je stará věc. Někdo s tím pohání místo generátoru ucpávkovej kompresor a má k tomu tepelný čerpadlo v/w, w/w.
o 18.10.2010, 10:20 | Zdeny60
Zajímavý nápad, to určitě. ALe nějak si nedovedu teď momentálně srovnat účinnost tohoto topení: npařed budu plynem pohánět spalovací motor a jeho odpadní teplo budu využívat pro ohřev vody. Jelikož účinnost spalovacího motoru je relativně nízká, potud ano. Avšak pokud spálím napřímo stejné množství paliva, ať plynu či benzínu, v kotli na toto palivo, nebude při vhodně navržené soustavě účinnost vyšší? Neodpadne mi ten mezičlánke-motor?? :-) Fakt je, že starý motor z Favorita bude stát výrazně méně peněz, než např. kondenzační kotle Junkers či Vaillant. Pokud to beru z pohledu PC, pak ano. POkud z pohledu účinnosti a starostí, potažmo rizika (přeci jen jde o instalaci zemního plynu v amatérských podmínkách), pak určitě ne.
o 18.10.2010, 10:24 | Zdeny60
Jinak jen poznámka - půjde li o volnoběh, tak odpadní teplo bude minimální, protože si vemte, jak velký je chladič v autě a ten musí splehlivě uchladit motor na volnoběh. Při volnoběhu spotřebuje motor asi 0,9-1l/hod. Nechce se mi hledat ztrátový výkon. ALe jen kalkulace - 1x31=31Kč/hod. Předpokládám využití 12 hod. denně - 12x31-372Kč a den. Krát zimní období=nejhorší-3 měsíce, tedy x 90 = 33480. Nějak se nemohu dopočítat...
Pokud plyn-berme LPG - pak to 2x14=28Kč/hod x30240. Ani takto. Nevím, je zcela jistě možné,. že moje úvaha je zásadně mylná.
o 18.10.2010, 11:14 | Nora
No, on to ale chce na zemní plyn, ne na LPG
o 18.10.2010, 11:23 | radek.613
Použití spalovacího motoru jako zdroje energie pro "náhradní" účel má smysl právě jen v kogeneraci, abych byl schopen energii, nejčastěji elektrickou, opravdu vyrábět, ne ji prodělávat (čili poměr nákladů na vloženou energii versus zisk a užitek z energie získané musí mít sebou patřičné matematické znaménko. To že využiji takovým soustrojím produkované odpadní teplo k dalšímu využití je bonus, ale není to zásadní účel toho stroje, protože ekonomicky nic nezískávám...

Co se týká spalovacího motoru na volnoběh jako ohřívače vody pro vytápění - naprostá blbost, protože:
- zbytečný mezičlánek mezi poměrně výkonným palivem a pro mě potřebným mediem, neefektivita toho mezičlánku vysloveně působí plýtvání vloženým palivem, a to je prostá fyzika přenosu a výměny energie
- při volnoběhu mám nejhorší účinnost (zavřená škrtící klapka)
- při volnoběhu mám šílené emise
- mám problém se stabilitou směsi
- mám trvale malý výkon - motor podchlazuji, jsem dalek jeho optimální teploty - ten problematicky maže i problematicky těsní
- nemám regulaci výkonu
- výše uvedeným režimem motor trvale vraždím a decimuji, tedy má "vytápěcí ekonomika" musí zahrnovat opravy a obnovu, nerentabilnost se dále prohlubuje

o 18.10.2010, 11:40 | Pavel 528
Presne jak pise Radek,potazmo hawai...
mimo jine jsem prave v polovine 90tych pracoval ve firme TEDOM,ted tedy ve firme www.comap.cz ,kde vyvyjime dale ridici elketroniku pro daleko slozitejsi systemy.. a prave tyto kogenerace z fackoveho motoru servisoval-respektive elektroniku k tomu,jakoze to fungovalo pomerne dobre,ale rozhodne toto co vymejsli je davno vymyslene a vymejslet znova je nesmysl...a neni to tak jednoduche jak se muze na prvni pohled zdat....
o 18.10.2010, 15:07 | Zdeny60
Radek.6123

tak můj "pocit" byl správnej. Blbost.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.5189 sekund.