Navštíveno 2977x

27.08.2010, 12:54 |
JB Zdravím, stavíme dům a teď řeším, jak pořešit vstup do domu. Nechci klíče, raději bych snímač otisků prstů. Ale nechci jen ten zámek (např. achát), který se montuje na dveře. Raději bych snímač, který by se dal společně např. s klávesnicí do fasády vedle vstupních dveří a po sejmutí otisku by to zabzučelo na pár vteřin jako ty panelákový zvonky. Nemáte někdo? dík...
Tohle me vcelku zajima, tyhle pristupovy systemy jsou zajimavy, ale jak je to s bezpecnosti? Precijen u vstupu do objektu, kde za tim jsou dalsi zamcene dvere mi to prijde OK, ale u RD kde uz za tim je "volno" bych tomu neveril :-/

27.08.2010, 13:01 |
JB já počítám s tím, že by to bylo zároveň napojený na alarm, který by se zároveň deaktivoal tím vstupem... je to dost složitý, ale chci to pořešit takhle.

27.08.2010, 13:07 |
Zdenek (A)
Bezpecnost u RD je dost osemetny pojem ;-) Ukazu na prikladu: Soused ma na RD sileny opancerovany dvere. Musely stat neskutecnou raketu, jsou tezky jako krava a mozna i neprustrelny. Z druhe strany baraku ma velky proskleny francouzsky okno........ :-o
málo koukáte na telku... si počkám někde v baru, seberu skleničku, přelepím otisk a sem vevnitř :-D
No trošku průser je tam s tým, že čím lacnejšie riešenie, tým nedokonalejší software... v práci máme na novej lokalite vstup na otlačky a keď sa tam neobjavíš 14 dní (dovolenka trebárs), tak už má problém rozpoznať ten otlačok... takže ideálne je treba tam chodiť aspoň raz týždenne, ten SW sa totiž "učí" a berie v úvahu aj možnú deformáciu otlačku...

27.08.2010, 13:34 |
JB já to neřeším až tak kvůli bezpečnosti jako spíš hlavně kvůli tomu, že nebudu nikde žádný klíče. V domě bude stejně nějaká 100 Ah autobaterka, co bude zálohovat akvárium a nouzový 12V světla, takže to bude fungovat i při výpadku proudu..

27.08.2010, 13:38 |
Zdeny60 | Upraveno: 2010-08-27 13:50:19
A já ti povím jeden taky ze život:
u svéhop auta mám bezklíčové bezkontaktní zamykání/odemykání.
A včera jsem neodjel... Potupně pro druhou kartu a hodina v hajzlu...
Jednou se ti stane, že budeš v -20°C stát u dveří a nadávat, že tě kdy takový cypovina napadla:-)
Život mě naučil - čím méně kurvítek, tím větší neprůstřelnost :-)Všude tam, kde chci splehlivost a funkčnost. Komfort u zámku je to poslední, co bych hledal:-)
Jinak jako Zdenek(A):-) :-) :-)
A poznámka na téma otevření: beranidlo jako od PČR a můžeš mít celou sbírku daktylek. Platíš za pikačovinu. Můj názor tedy. ehm, nemusíš brát vážně.
Já bych řešil zabezpečení domu tedy trochu jinak.

27.08.2010, 13:43 |
RedBaron | Upraveno: 2010-08-27 14:03:23
Zdenek: aneb dům je jen tak bezpečný, jak bezpečné je jeho nejslabší místo. Vzpomínám si v Simpsnových matně na Burnse jak měl před tajnou místností ksicht detektor a když tam vešel tak zdrhla kočka sklepním okýnkem ven :o)
otiskům prstů bych až tak nevěřil, ale asi se moc koukám na Discovery... co třeba oční skener? nebo nech celý rodině pod kůži zašít implantát s čipem a detektor ti při příchodu sám otevře dveře... klíče budou dycky klíče, a k tomu pořádný vnitřní zabezpečení a alarm
ty woe, oční skener by byl problém ( za poslední rok jsem si bohužel postupně obě oči krapet víc mechanicky pokuwil - kus cihle vražený v čočce v jednom a druhé chvilku hořelo po náloži N95kou.)
to už jsem taky spíš pro LF RFID tznm čip a hotovo, než otisk prstů, když vidim jak mě to sere na notebooku, tak představa Že mě to bude stejně srát před dveřma no nevim nevim...
ja mam taky snimac otisku a kdyz jsem stavel plot (stipany betonovy tvarnice), tak jsem mel prsty obrouseny dokonale dohladka, ze jsem to proste zadaval na klavesnici...

27.08.2010, 14:39 |
Rustapha-659 | Upraveno: 2010-08-27 14:52:44
Máme v baráku čip vestavěnej ve dveřích,ale ten ovládá jen západku zámku,nevím o ničem co umí otočit zámkem..nebo jsem na to ještě aspoň nenarazil..funguje to bezvadně,ale stejně sebou nosim pro sichr klíč...co kdyby..
jako např.zde v článku..
[ Link ] P.S. teď jsem si uvědomil že to není klasická západka,ale že jí vysunuje a zasunuje servomotůrek,takže by to možná mohlo umět i zamykat a odemykat.
:-)
Vylitý zárubně - ocelové - ne ty plastvoé či dřevěné sr*ky. Dveře s ocelovou vložkou (plechem). U zámku dvojitý plášť.
Vícebod.
Okna - dvojité folie proti rozbití.
Ze zadu zazděná mříž z oceli.
Komunikační alarm.
Dobrman. (Hladovej. Věčně:-))
Zámek: odolný prti bumpingu, odvrtání a rozlomení vložky.
Kamery (aktivní, samosebou, ne pou´tové atrapy), které sní,mají dveře a okna. Signál je veden do úložiště, které je mimo dům.
Dobře sepsaná pojistná smlouva.
Asi tak bych to viděl, kdybych měl udělat něco pro bezpečnost domu.

27.08.2010, 14:50 |
JB ty woe... ale já tím nemířím na zabezpečení, ale na komfort - prostě nechci nosit klíče... když jsem byl malej, furt jsem je tahal na krku a stejně jsem jich dost ztratil. Prostě jen chci nahradit klíč tím snímáním otisků prstů. Na zabezpečení bude celkem chytrý alarm.
tak neni uz potom pohodlnejsi nejaka bezkontaktni karta? Staci ji mit v kapce a tou se treba priblizit ke ctecce... nebo neco takoveho :) Ale stejne bych to domu nechtel :O))

27.08.2010, 15:27 |
JB njn... taky jsem řešil, něco jako kartu nebo chip.. jenže to se dá taky ztratit... ruku většinou máš u sebe..
"vetsinou" :-D svata pravda
Nejaky cip v naramku? :O)
Čtečky otisků prstů dáváme na dveře čím dál častěji. Není problémem řešení, které je umístěno třeba ve stěně a když se k tomu použije vhodný typ zámku, jde o velmi dobré zabezpečení. Jen ta cena je trochu mimo. Místo zámku za litr si tam dát čtečku + zámek za 25k je docela sranda.
máti to měla v práci, chtěli šetřit, tak tam dali jen nějaký průměrný. Výsledek byl ten, že některým to chytalo hned, někteří tam stepovali 10min, až měli puchýř. Osobně rači budu tahat jeden univerzální klíček na více zámků, než mít prázdné kapsy a stát u StarTrek dveří, bo mi děcka šutrem poškrábaly zámek :-)
Crestík: a wo tttoomm ttto jjeejje:-) :-)

27.08.2010, 17:30 |
choze Nedej buh aby jsi mel sracku a ten bazmeh te nechtel pustit domu.

27.08.2010, 17:31 |
choze Nedej buh aby jsi mel sracku a ten bazmeh te nechtel pustit domu.
pardon za OT, ale
choze 8-)))))))))))))
tak dej starodávnej el.zámek na číselnou kombinaci a máš komfort taky

27.08.2010, 20:28 |
Jirka Podívej se sem: www.flajzar.cz

27.08.2010, 20:31 |
JB ty woe Zdeny.. už si kua kup nějaký pěkný auto... :o)
jde jak čtečka otisků prstu, tak čtečka sítnice. Ale bavíme se tady o nemalé investici. V případě opravdového zájmu mi napiš maila.
JB: taky to snad bude...
Ale fakt, tento systém bych tam nedával. Je to jen o okamžiku, kdy tě to fakt nepustí domů (jako včera mě nechtělo auto pustit dovnitř). Je to je drahá číčovina.
Ale zase chápu, že to má imič :-)
v praci mame system snimani otisku prstu, problemy jsou hlavne v zime, nebere to lidem otisky jak maj zmrzly a suchy ruce, nevim mozna je to jen jebka levna

28.08.2010, 18:55 |
JB njn... například jak píše Jirka u toho flajzar.cz to zase tak drahý není.. a pořád se můžu dostat do baráku garáží, kterou mám na dálkový v autě... tak nevím.
Problemy se snimanim otisku prstu budou , jak je psano, hlavne v zime, nedej boze si rozriznout prst atd. Klasicky zamek je klasicky zamek. Minmalne stejne drahe bude zabezpeceni alarmem napojeny na agenturu, ktera prijede. Jak pisou ostatni, budes to tam mit do doby, nez to nekoho z rodiny nekolikrat nepusti domu a pak to bude vzteky urazis kladivem nebo v klidu odpojis a pak vzteky rozmlatis kladivem.

28.08.2010, 21:25 |
MazliG | Upraveno: 2010-08-28 21:40:23
[ Link ] v životě bych si to domu nedal !
příklad: máš dveře, zámek pětibod s nějakejma hákama, trnama, rolničkam - dokud neotočíš klíčem, tak se ti dveře nedotěsní 100% - tady je ten zámek na prt
máš dveře, zámek např. GU Secure automat - samozamykací - na ten ale zase nefunguje tohle, protože tohle ti prostě jen povolí "elektrozámek" a neumí to nasimulovat stlačení kliky- takže dveře na otisk prstu musí mít pouze "sociál" zámek
- nebo varianta na otisk, ale impuls to dá do GU secury automat zámku s motorama, nasimuluje to stlačení kliky a odemknou se ti dveře na 3 místech / proto automat protože máš pořád sichrovaný 3 místa a z toho 2 uzamčený/
ale zámek stojí nesmysl a ve spojení s čtečkou ti garantuju do pár let nějakou poruchu a budeš si přidělávat problémy jako kráva .o(( tohle není jen o čtečce, co pustí vrátnýho, jde o to zkombinovat to se zámkem - a ty varianty jsem ti napsal nahoře
kup si vole nějakou pěknou vložku, udělej si systém generálního klíče na celej barák, když chceš vymejšlet pičoviny .o) ale z tohohle se jednou picneš .o( automat s motorama stojí kolem 6-7 tisíc - nějakej pěknej + čtečka řekněme desítku - aby to umělo přejetí /mázne se otisk/ prstu a né přiložení, aby se ti tam nedostal 5ti letej čmoud u ulice - takže dáš 17 litrů za něco čím se pochlubíš sousedovi, páč za těch 17 to bude vymakaný, ale je tam dost mechaniky i elektroniky - prostě bych do toho nešel
27.08.2010, 14:42 | Zdeny60
Okna - dvojité folie proti rozbití.
folie se převážně dává vždy jen v ditermu do jedné tabule - ale i kdyby to bylo v obojích, myslíš si že když budeš mít vedle dveří / takové jaké jsi popsal v tom příspěvku/ okno s dvojsklem a každé bude mít bezpečnostní folii, že to je jako nějaký poměr jo ? .o)))) viděl jsi to někdy v reálu, zkoušel jsi to někdy rozbít ?
a když se ti tam tím oknem někdo bude chtít dostat, udělá ti se bezp. sklama / kterejma tam samozřejmě stejně vleze - to je bezpečnostní sklo, nejmenuje se to sklo proti vloupání krumpáčem / o 100% větší skodu - páč ti ještě rozláme rámy, křídla, fasádu
takže okna, dveře normál - alarm na GSM + kamery - a myslim, že je to finančně v pohodě - přesně jak někdo psal, domek je tak zabezpečený, jako je nejslabší článek na domě - svatá pravda

28.08.2010, 21:53 |
Zbyšek | Upraveno: 2010-08-28 22:06:42
Samozřejmě i zámky pro spolupráci se snímáním otisků prstů moho být vícebodové, takže v tomnení problém (jen nesmí člověk koukat pouze k GU :) )Pak tedy není problém s bezpečností, jelikož dochází k zamykání ve všech bodech motoricky.
Problém je ale spíše opravdu citlivost některých snímačů na "čistotu" a stav prstů. S useknutím nevidím taky moc problém, protože kterýkoli z lepších systémů má v paměti klidně všechny prsty daného člověka, takže všechny si snad neusekne.
Osobně v těchto věcech vidím problém spíše v poruchovosti, která prostě časem musí přijít, jelikož garantované počty otevření jsou u většiny prvků cca 200000 cyklů, což není nic moc (u RD to ještě jde, ale u paneláků je to hned).
Vzhledem k tomu, že jsou lidi ale čím dál pohodlnější, zrovna tyhle systémy řeším čím dál častěji, protože je prostě někdo zdechlej strčit klíč do vložky a raději tedy potom řeší klidně až dvacetinásobnou cenu systému zamykání jen pro své pohodlí.
A k tomu zabezpečení domu: moc mě rozesmálo, když jsme nedávno dělali na jeden dům prvky s extrémním zabezpečením a poté se klient ozval, že ho vykradli. Jelikož to byla dřevostavba, zloději se vykašlali na překonávání oken nebo dveří, kde by to byl problém, ale prostě si motorovkou vyříznul vedle dveří další otvor do stěny a šel vesele dál :)